Cambridge Analytica la noi si la altii

Pe dincolo e deranj mare.

De la stirea initiala ca ~50 de milioane de conturi au fost compromise si manipulate, Facebook recunoaste ca ar fi defapt vorba de vreo ~90 de milioane de conturi doar la prima strigare, in urma inceperi unui audit intern care va continua in perioada urmatoare, recunoscand ca va fi nevoie „de cativa ani” pentru a rezolva problemele semnalate. Tot in urma acestui audit intern, Facebook anunta ca a trecut deja la suspendarea a cateva sute de pagini de propaganda si mii de conturi false, banuite a fi la bazele influentarii si manipularii alegerilor din mai multe state prin raspandirea de fake news si materiale de propaganda rusa in principal, ce erau controlate de o armata de troli, lucru ce spun ei ca ar fi doar inceputul curateniei.

In alte state, s’au anuntat deja intentii si masuri, dar deocamdata se investigheaza si asteapta informatiile cerute deja celor de la Facebook.

Asadar, treaba e departe de a fi terminata, Zuckerberg urmand sa fie audiat in comisia congresului american pe data de 11 aprilie si daca pe la noi audierile astea sunt doar pentru ca acele comisii sa para ca fac si ele ceva, pe la americani de obicei se lasa cu nasoale, mai ales cand au de a face cu corporatii de la care pot sa mulga bani fara numar.

Pe la noi nimeni nu e deranjat si avem parte de o tacere complice.

Desi desfasurarea alegerile si evenimentele destabilizatoare din ultimi ani dovedesc tacit, dar clar, faptul ca am avut parte de control si manipulare fara precedent, indiferenta cu care trateaza subiectul asta toti responsabili de pe la noi, imi da de inteles ca defapt toti sunt manjiti si intr’o forma sau alta, dupa ce au apelat la serviciile unor firme de genul Cambridge Analytica, care este doar varful iceberg’ului! Stiindu’se toti bine manjiti, prefera tacerea complice in locul unui razboi pe care nu il pot controla odata ce l’ar declansa si asa ca mai bine prefera sa bage capul in nisip. Desi ar putea fi un puternic si de impact subiect electoral, nu am auzit sa fie intersat sau deranjat nici un politician (indiferent de culoarea politica) cum nici careva de prin asa zisa societate civila, care macar o intentie sa ceara explicatii in acest sens nu avut, desi dovezile manipularii si invadarii intimitatii utilizatorilor sunt evidente pentru oricine. Nu am auzit sa fie deranjat vreun serviciu de securitate de posibile intruziuni externe in manipularea alegerilor … dar pe astia cumva totusi ii inteleg, nu au avut nevoie de nici o alta agentie cata vreme au preluat ei de treaba asta, iar in rest sunt prea ocupati sa imi citeasca mie blogul in timpul liber luat de la facutul de dosare pe coltul mesei in echipe nu mixe ci comune, in cooperare dar nu colaborare, pentru protejarea statului de drepti.

Si noi ne mai asteptam sa se schimbe ceva in bine, in tara asta? BIG LOL!

 

7 comentarii la „Cambridge Analytica la noi si la altii”

  1. Păi ne lămurește vreun zegrean iarăși – știa toată lumea problema, deci ce atâta frasuneala pe subiect.. unde mai pui că ăia zgâriați de pisică pe creieri se închină și se spovedesc pe net precum strămoșii noștri la Zamolxe … Și să fim corecți – nu facebook e de vină că i-a manipulat, e normal ca atunci când găsești un prost care nu știe cum treacă strada, să-i dai brânci să o treacă, chiar dacă nu intenționa să o facă ..

    Răspunde
  2. Da’pai vorba ta, la ce dracu atata zbatere cand oricum stiau toti si idiotii au nevoie de feisbuc ca sa isi aduca aminte de zilele de nastere ale celor dragi, sau sa isi ia umbrela cand ploua afara.

    Răspunde
  3. Pai am zis eu ca stiu? Ma gandeam ca macar aia de ar trebui sa stie, stiu … sau daca nu stiu, sa fie macar cat de cat intersati sa afle … cel putin asa, de ochii lumii. Da’ bag seama ca treaba e clara pentru ei, la ce ne mai trebuie sa stim si noi …

    Răspunde
  4. Păi cam ca și la Yahoo tot așa: inițial o fo cîteva milioane de conturi, dupe aia cîteva zeci de milioane de conturi, dupe aia 500 de milioane, ca la final să spuie că de fapt 1 miliard de conturi o fost compromise. Practic TOATE conturile or fost puse la pământ.
    Acuma și cu FeissFuccku asta cam tot așa se întîmplă, adică vor să dreagă busuiocu spunând că știți că așa și pe dincolo… hai bă să fim serioși, dacă voi chiar credeți că tot ce-ați debitat în marele canal este în siguranță, atunci vă înșelați amarnic. Practic ce-ați crezut că ați discutat în privat o fost colectat în marele canal colector, și e ca și cum ai fi urlat la megafon în public tot ce ai vorbit.
    Este drept că ai dreptu la libertatea de exprimare, ori tot așa unele entități profită tocmai de acest drept și colectează(!) doar informațiile sensibile de care se vor putea folosi în viitor pentru obținerea a tot felul de avantaje. Altfel spus, aviz amatorilor de senzații, care se cred mari tari că ce spune ei acuma ar fi ceva senzațional, apoi dupe un anumit timp tocmai acele afirmații să se întoarcă împotriva lor.
    Ce să-i faci, trăim într-o junglă informațională, globalizată pînă în pînzele albe, o junglă unde se aplică chiar „legea junglei”, adică cel care e mai tare în procesoare și în stocare (capacitate de stocare) ăla e mai puternic.
    Bun bun, o să zîceți, și acuma ce sî fac, să nu mai folosăsc rățaua rățălelor ?! Ba da, o puteți folosi liniștit, debitînd și mai pe departe tăt ce aveți de debitat, doar că dacă aveți ceva foarte foarte important de spus, de genul parolă a vreunui cont sau doamne ferește PIN-ul vrunui card, atunci abțîneți-vă de la așa ceava, sau folosiți alte rețele cu adevărat securizate sau folosiți alte metode de comunicare. Deci atît timp cît nu aveți nimica de ascuns, puteți să băsădiți oricîte, pentru că nu va interesa pe nimenea ce povestiți.
    Așa-i cu marele canal colector.

    Răspunde
  5. Mno, da’ poate ca mi’as dori ca rezultatele alegerilor sa fie cat mai putin manipulate si sa nu mai avem un presedinte seara si altul dimineata, beculeala si alte balarii prin diverse piete … stiu si eu … d’asta, poate.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura