Cracinul pierdut

In casa miroase a brad, mere coapte si scortisoara, este cald si bine, lemnele trosnesc in soba iar bunica mea scoate din cuptor o ultima tava cu turta dulce facuta in casa. Afara este frig, foarte frig, iar cerul cerne mici stelute de gheata de mai bine de 3 zile. Stau cu nasul lipit de geamul aburit si privesc afara la omul de zapada la care m-am muncit toata ziua care a trecut, si imi pare rau ca m-au bagat bunicii cu forta in casa, ptr ca nu imi venea sa mai las sania si ptr a doua zi.
Oare o sa vina Mos Craciun si in acest an ? La gradinita a venit Mos Gerila, un soi de frate al lui Mos Craciun, sau cel putin asa mi-au spus bunicii si care mi-a adus niste portocale si ceva dulciuri, dar eu parca mi-as dori masinuta aia decapotabila, mare si alba, pe care am vazut-o acum o saptamana in vitrina magazinului „Ion Creanga”. Acesta era un magazin din centrul orasului pe care il iubesc ptr ca acolo aduc cele mai noi si frumoase jucarii. Bunicii mei mi-au spus atunci ca daca sunt cuminte poate o sa vina Mos Craciun cu ea, dar buba tocmai asta este ca nu prea am fost eu foarte cuminte si am facut cateva pozne. Poate cea mai gogonata este aceea ca i-am bagat dulceata in papucii doamnei educatoare, ca si razbunare ptr ca m-a mutat din patul unde dormeam cu Monica, care este iubita mea. Oare o sa imi aduca masina aia ?
Il intreb pe bunicul Petru … acesta ma priveste ridicand din sprancenele stufoase si oftand … imi spune ca nu stie ce sa zica, nu am fost foarte cuminte, si pana la Craciun nu mai sunt decat 2 zile.
Cu gandul asta adorm pana la urma, si ma pregatesc ptr a doua zi, cand trebuie sa ma duc sa fac repetitii cu tatal si unchii mei, ptr ca in grupul de colindatori eu sunt ingerul care merge inainte la casele oamenilor ptr a ii vestii ca vin colindatorii.

….


La ora 20 trebuia ca sa sune adunarea la bunici acasa si de acolo sa plece intreg alaiul la colindat. Mai era doar putin pana atunci si eu framantam de nerabdare cu gandul la ceea ce avea sa urmeze. Era al treilea meu an de umblat cu ceata la colindat si ii prinsesem bine de gust la acest superb obicei. Intre timp, bunicul meu m-a lasat sa ies putin cu sania pe derdelusul unde ningea in continuare si erau adunati toti copii din cartier. M-am dat eu ce m-am dat cu sania, insa cum mie unul gandul mereu imi statea numai la prostii, ma hotarasc cu varul meu Dorin si inca 2 copii de pe maidan, sa mergem noi si sa pufaim o tigara pe care o avea unul dintre ei, pe undeva la loc ferit. Zis si facut, ne ascundem intr-o baraca a unuia dintre ei, aprindem tigara si o pufaim pe rand avand o bucurie perversa ca facem ceva interzis. Cand ne era lumea mai draga insa, ne trezim ca mama astuia ca deschide usa baracii si ma prinde tocmai cand eu trageam mai cu pofta din chistoc. Ma ia fai frumusel de urechi si pana acasa la tata nu se mai opreste. Si uite asa, m-am ales cu o bataile rupta din rai, si cu statul acasa in seara de craciun, cu promisiunea ca nu o sa vina nici Mos Craciun. Pfuuuuuaiiiiiii necaz pe mine si pe varul meu, lacrimi de crocodil, am implorat iertare dar nu a fost loc, si uite asa, ne-au inchis in casa si ei au plecat la colindat.
Ne-am necajit noi ce ne-am necajit noi, dar fire intreprinzatoare cum sunt, ce imi vine mie in minte sa ii propun la varul meu, sa ne razbunam pe batranii si sa plecam noi singuri pe furis la colindat. Ne imbracam noi cu hainele care ar fi trebuit sa le luam ptr alai, iesim pe geamul din spatele casei si … am pornit noaptea de capul nostru la colindat, cu speranta ca ai nostrii nu se intorc acasa pana pe la ora 11-12 cand aveam noi de gand sa ne intoarcem.
Am mers cam cu frica noi sa nu dam cumva peste batranii, dar nu prea am avut mare succes, asa ca ne-am intors necajiti acasa … insa aici … ne astepta in loc de Mos Craciun, tata si cu unchiul meu (tatal lui Dorin) cu vreo doua jordele pregatite bag seama sa ne ajute sa cantam ca din gura de sarpe colindele.

….

Dimineata ma trezeste usor blanda bunica Saveta, cam durea curul pe care se vedeau binisor imprimate vergiturile albastrui … in casa miroasea a scortisoara, brad si mere coapte si parca toate mi-au trecut cand mi-a spus acele cuvintele magice ptr orice copil … „Scoala dragul lui bunica, a venit Mos Craciun !”

Si venise … desi … imi pierdusem speranta printre lacrimile de cu o seara inainte … stiam ca a doua zi … cineva ma iubeste totusi … ca e sau nu Mos Craciun … va veni … si mi’a adus … CEVA … dincolo de joarde si curul vanat … si orice altceva pe acest pamant … dragostea lor! smile

2 comentarii la „Cracinul pierdut”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura