Cronica unui weekend III – La o cafea in Szeged

Szeged (Seghedin), care este al patrulea oraș ca marime din Ungaria, capitala comitatului Csongrád.

Istorie:

Szeged si zona au fost locuite din timpuri stravechi. Ptolemeu mentioneaza cele mai vechi nume cunoscut din oraş: Partiscum. Este posibil ca Attila, regele hunilor a avut locul sau undeva in acest domeniu. Numele de Szeged a fost mentionat pentru prima data în 1183, intr’un document al regelui Béla III.

Dupa incheierea primul razboi mondial, Ungaria a pierdut o mare parte din teritoriul in favoarea României, moment in care Seghedinul a devenit un oras ce facea parte din Romania mare, iar importanta sa a scazut. Totusi, dupa prelularea Ungariei a fostelor orase maghiare, s-a recuperat repede. Universitatea din Cluj a fost mutata la Seghedin (Universitatea Seghedin). In 1923, Seghedinul a preluat rolul de scaun episcopal al Timisoarei.

Cu noaptea in cap … am decis ca dimineata ma va prinde la o cafea in acest superb oras din tara vecina si prietena. Zis si facut, am pornit cu plinul de benzina facut inspre punctul de trecere Bors, pe care urma sa il regasesc dupa mai bine de 13 ani. Imi era dor de Ungaria, mi’o aduceam aminte ca o tara civilizata, ingrijita si frumoasa, la nivelul careia nu stiu cand o sa reusim si noi sa ajungem, nu atat din punct de vedere economic (desi suntem mult in urma) cat mai ales din punct de vedere al civilizatiei umane. Drumul pana acolo a fost putin mai greu si aglomerat … dar dupa trecerea dincolo, parca am trecut in alta lume. Am regasit Ungaria cum o stiam … calma … civilizata si frumoasa … cu oameni care isi vad linistiti de viata lor, cu drumuri bune si libere, parca si aerul era altfel. In randurile care le scriu aici cu siguranta ca se vor gasi nationalistii care vor avea ceva de spus macar in sinea lor, insa as vrea ca inainte sa o faca si sa aiba ochelari de cal, sa faca o vizita in aceasta tara si mai vorbim dupa aceia.

Daca in Bulgaria am avut senzatia ca m’am intors in timp, din punct de vedere social, economic si al civilizatiei (drumuri proaste cum imi aduceam aminte ca erau pe la noi in anii de trista amintire; proasta crestere a oamenilor de acolo; lipsa de interes pentru ce au si batjocura evidenta) aici, am avut senzatia ca am mers inainte in timp … mult inainte si cu durere cumva ma gandeam, cand dracu o sa ajungem si noi la nivelul lor?! Romania se afla undeva la mijloc intre cele doua tari si la propriu si la figurat … cam asta a fost concluzia la care am ajuns, facand cele doua comparatii.

Ce am gasit in Segzed …

Cronica unui weekend: Szeged – Ungaria

Am gasit un oras curat, aerisit, ingrijit si civilizat, de o frumusete cum greu pot descrie in cuvinte! Pentru cei care ati fost prin tara, un preview poate sa fie pentru voi centrul vechi al Sibiului, centrul vechi al Brasovului sau Oradea, diferentele insa fiind de la cer la pamant, din toate punctele de vedere si mai ales cel al civilizatiei, oamenilor care locuiesc acolo. Toate cladirile sunt renovate de parca ar fi fost ieri construite, curatenia este impecabila, linistea este la ea acasa, servirea in restaurante sau cafenele impecabila. Traficul auto este foarte bine gestionat, astfel ca nicaieri nu simti aceea senzatie de sufocare, ajungerea la punctele de interes turistic fiind foarte facila, iar acolo gasiti fara nici o problema locuri de parcare amenajate, unde va puteti lasa linistiti masina si porni intr’o plimbare de vis prin acest oras ce parca e rupt din alta lume si totusi in secolul XXI.

Ce e fain e faptul ca majoritatea locuitorilor din acel oras, prefera ca mijloc de locomotie … bicicleta, avand la dispozitie, amenajate peste tot, piste speciale de biciclete si parcariile necesare, de unde rezulta si aglomeratia scazuta de pe sosele, precum si poluarea care ar contribui negativ la sanatatea localnicilor si aspectul cladirilor din oras. La noi ar fi rusine … stiu!

 

Ca puncte de interes turistic va recomand sa nu ratati:

  • Catedrala Votiva
  • Palatul Episcopal
  • Biserica Franciscana, construita în stil gotic, în secolul al XV-lea
  • Biserica Ortodoxa, secolul XVIII
  • Sinagoga
  • Teatrul National
  • Turnul de apa
  • Ceasul muzical
  • Primaria orasului

Daca va este foame, in timp ce vizitati acest oras de vis, atunci neaparat trebuie sa mancati un GYROS (un soi de Shaorma pe la noi) facut ca la mama lui acasa si sa beti o Coca Cola, ce o gasiti in sticle ce poarta imprimat in relief, numele acestei bauturi … care pentru cei ce beau asa ceva adusa din Ungaria in perioada comunista de la noi, probabil ca le va aduce aminte de acele vremuri si o vor regasi la fel de buna ca atunci.

Ca sa va trageti apoi sufletul si sa completati corespunzator din punct de vedere culinar, o calatorie in Ungaria, atunci nu este de ratat vestitul GUYAS (Gulas) unguresc, pe care il puteti manca, la unul din restaurantele de bun gust ce le gasiti in centrul vechii al orasului. Preturile sunt mai mult decat decente (departe de nesimtirea ce o gasiti la noi), servirea impecabila, iar gustul de vis …

Sfaturi pentru cei ce vor sa ajunga in Ungaria/Segzed:

Moneda nationala a Ungariei este forintul, paritatea fiind de 0,70 lei/100 forinti, la aceasta data. Schimbul valutar il puteti face inainte de intrarea in Ungaria, se accepta peste tot si euro.
Nu aveti voie sa transportati alcool sau tigari. Va recomand sa faceti plinul de benzina in Romania, in Ungaria este ceva mai scumpa ca la noi.
Daca nu intrati pe autostrazi, nu trebuie sa platiti nici o taxa de drumuri (Vigneta), in schimb daca traseul vostru include si asa ceva, va trebui sa platiti Vigneta!
Nu mancati in Romania ca luati teapa, in Ungaria preturile in restaurante si nu numai sunt mult mai mici, servirea impecabila si localurile toate de mult bun gust si decenta, chiar daca sunt la marginea drumurilor nationale.
Nu este neaparata nevoie sa stiti limba maghiara, va descurcati cu o engleza de baza, putina romana sau limba semnelor in ultima instanta! laugh
Detinerea detectoarelor radar in Ungaria este legala, totusi incercati sa mergeti in limita de viteza admisa, respectati regulile de circulatie si nu care cumva sa va luati in gura cu politisti unguri!
Luati’va tigari din tara, sunt mai scumpe la unguri desi marea supriza va fi aceia ca in mai toate localurile (fie ca sunt restaurante fie chiar cafenele) FUMATUL ESTE INTERZIS! Puteti face acest lucru doar pe terase.

Impresii de final:

Am lasat in urma un vis frumos, cu promisiunea ca voi reveni si voi cutreiera aceasta tara, dupa ce Romania aproape ca am terminat’o. Asa cum am spus la inceputul acestui articol, Ungaria este alta lume fata de Romania si iti poate da macar o ideei despre ce inseamna occident, civilizatie, bun gust, bun simt, respect, decenta. In sangele meu nu curge nici o picatura de sange maghiar, insa nu pot sa nu imi dau jos palaria in fata lor, pentru ca pe langa faptul ca au pastrat ceia ce inaintasii lor le’au lasat in urma, au mers inainte in armonie cu ceia ce au primit si fiind mandrii de asta.

Aaaaaa … si sa nu uit …

Cafeaua a fost excelenta laughA MERITAT! … am baut’o in buricul targului, pe cea mai frumoasa strada din oras … inconjurat de liniste … si mangaiat de un soare bland. smile

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura