Cum se jefuieste un oras – din arheologia coruptiei

Cum? Foarte simplu. Infiintand locuri de parcare, punand semne cu parcare pe toate gardurile, punand parcometre la greu…

Asta a fost acum vreo cativa ani, azi toate acestea sunt neutilizate si inutile, relicve arheologice ale coruptiei locale din Slatina. Cateva sute de mii de euro cheltuiti …Imaginile sunt graitoare …

Tot sistemul acesta de parcari cu plata este total ignorant de tot poporul, nu cred ca a platit cineva vreodata vreun leu…au incercat inclusive o tombola…au luat-o in mana cu ea cu tot, dar cine trebuia si-a luat partea, azi e in arest la domiciliu…

4 comentarii la „Cum se jefuieste un oras – din arheologia coruptiei”

  1. Bani ca astia s’au risipit peste tot, avem exemple cu sali de sport si terenuri de fotbal in panta peste tot in tara ca sa nu mai zic de asfaltari facute azi ca maine sa le sparga sa bage nu stiu ce tevi. In rest, pavelele alea ce le vad pe jos le gasesti peste tot in tara, pavele de cea mai proasta calitate montate in bataie de joc si borduri care s’au spart dupa maxim un an de la montare desi alea vechi ce le’au scos aratau cat de cat ok dupa cativa zeci de ani trecuti de la montare. Nu’i nimic … votam tot la fel si aceiasi oameni chiar daca unii sunt prin puscarii sau vinovati de omor din culpa …

    Răspunde
  2. Solutia cea mai eficienta pentru sistemul asta, si patentata cu succes de altfel in occident e cesiunea spre o firma privata a locurilor de parcare. Firma se prezinta la o licitatie ce are un caiet de sarcini si un proiect.
    Se face un parteneriat public-privat ce presupune investitii doar din partea firmei private care se obliga sa intretina si sa repare strada respectiva din banii stransi. Firma isi angajeaza controlori care emit amenzi in numele primariei.
    Problema in Romania in astfel de situatii nu-i coruptia. Si in occident e coruptie, si nu-i nici ignoranta si indiferenta populatiei ci faptul ca nu exista mecanisme eficiente pentru a recupera banii din amenzi. In Spania o amenda pentru parcare e 60 de euro, iar una pentru radar e tot atat. Pentru centura sau aruncat gunoaie/chistoace pe geam amenzile pleaca de la 200 de euro si pot sa ajunga si la 500 de euro. Si diferenta nu e data doar de cuantum ci si de sistemul de recuperare. Oricare dintre contravenienti ce nu si-a platit la timp amenda ajunge in mainile unui judecator administrativ care are acces la cazierul individului, constata contraventia si poate suplimenta suma daca exista probe concrete ca individul are antecedente grave sau e ticalos din cale afara. Dupa ce-si pune judecatorul amprenta pe decizie (lucru ce dureaza maxim o saptamana de la expirarea termenului de plata al amenzii) celui vinovat i se mai trimite un ultimatum si apoi statul emite ordine executorii catre toate bancile pe unde are individul conturi si cum i-au intrat bani cum i se confisca de catre stat. Neplata unui bon de parcare de 2 euro presupune o amenda de 60 de euro, neplata amenzii poate presupune sanctiuni aditionale si de 10 ori mai mari.
    Statul Roman din pacate e obisnuit de pe vremea comunismului sa mearga in pierdere pentru ca nimeni, in afara de fraierii care isi platesc taxele cu constiinciozitate nu plateste pierderea aia. Externalizarea serviciului public catre unii care au interesul sa faca profit e singura solutie.

    Răspunde
  3. Consider ca taxa pentru locurile de parcare este o mare cretinatate, atit timp cit conditiile de parcare sint deplorabile, parcari pline de gropi, total nemarcate sau marcate deamboulea, lucrari facute de mintuiala si peste care pui fain frumos un parcometru numai pentru ca sa-ti ieie banii. Ce bani dom’le ? Pentru ce ? Pentru ca-mi rup masina in gropile voastre cu pretentii de parcare ? Pentru lipsa oricarei masuri de paza a parcarii ? Pentru ce sa dau bani ? Numai pentru ca m-ati gasit pe mine fraier ? Si uite ca sistemul de parcare cu plata s-o extins in mai toate orasele, si uite asa cine nu-si cumpara belet de parcare se fericeste si cu o amenduta, ca doar fraierul are de unde sa plateasca(!), sau chiar iti este ridicata masina. Da, am patit-o in Sibiu unde am parcat pe un loc nepermis, locul cica era marcat cu X dar nu se vedea absolut nimic pe strada pietruita, si uite asa mi-or saltat masina si m-or usurat de 600 de lei excrocii naibii. Pentru mine Sibiu ramine un oras cu amintiri triste si un oras in care in veci nu o sa mai calc. Asa ca bagati de seama unde va parcati masina in Sibiu. Culmea e ca am luat si bilet de parcare pentru 1 ora. Aiure. Timpitii sint tot timpiti. Stie doar sa te mulga de bani. Cred ca tara asta este singura tara din lume care cere bani ca sa-ti parchezi masina in gropi. Si asta numai din cauza ca sintem fraieri. Poate pentru ca si din cauza asta se apropie ziua fraierilor, adica Black Fraieriday, sarbatoarea consacrata a fraierilor. Sa fiti fericiti !

    Răspunde
  4. La mine in Slatina tot sistemul asta l-au pus in functie cu surle si trambite. Apoi, peste ceva timp, parcometrele s-au bulit si au angajat parcagii; aia au bagat banu de la fraieri in buzunar si apoi au tulit-o; in maxim 2 luni deja nu mai mergea nimic, iar cand a incercat Politia Locala sa dea amenzi erau sa isi bataie.
    Asa ca s-au chltuit tone de bani pentru ceva care nu a functionat mai deloc, bani pe sisteme video in tot orasul, bani pe dispensoare de bilete de autobuz, nici alea nu mai merg, cumperi bilet din autobuz; bani si iar bani publici aruncati efectiv direct in buzunarele unor baietei destepti…
    Maline, mai va multa apa pe Cibin si Olt pana se va concesiona ceva in Romania ca in Spania.
    Cat mai e amenda pentru doble fila, apropo? In 2002 era 30 de euro…
    Sorin, orasele Romaniei au fost construite fara posibilitatea de a face parcari; cine avea masina pe vremea comunismului era boss deja. Parcarile din ziua de azi, cate exista, sunt fix pix fata de numarul enorm de vehicule care exista.
    ICE tata, s-a furat angro: pavele, panselute, bannere, steaguri samd…miliarde de euro au facut pa si pusi si orasele noastre arata tot naspa. Si noi despicam firul in patru…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura