Inevitabilitatea la romani

Te nasti la tara. Tactu e beat de fericire. Ma-ta viseaza la multe pentru tine.

Mergi la scoala. Esti premiant 8 ani la rand. Tactu stalpeste tot mai des birtul. Vecinele o invidiaza pe ma-ta pentru copil, adica tu, dar isi rad de ea din cauza lu’ tactu. Ma-ta se intreaba tot mai des de ce dracu nu l-a luat pe Vasile, privatizatu’, ca uite ce bine o duce vanzand matrafox si alte alea.

Te muti la oras la liceu. Soc cultural. Te gazduieste o matusa, zana cea buna – aka nebuna nf de la trei – care, oh lala, baie in casa! Colegii nu te scote din „Ba, tarane!” si joaca fotbal cu ghiozdanul tau, iar fetele nici ca realizeaza ca ai fost colegul lor. Dar esti sef de promotie si intri la facultate.

Ma-ta este nespus de mandra, ma-ta mare se roaga sa te insori repede, ca dup-aia poate sa moara, iar tactu deabia se mai tine pe picioare de la matrafox. Vii acasa din an in an si atunci cand vii o gasesti pe ma-ta insurabata cu vecinul Vasile. Stai la camin si muncesti tot felul de joburi, sa ai un ban.

In ultimul an …fericire. Esti primit la internship la o firma straina, unde, dupa 8 luni de hamaleala, primesti un job de rahat, dar ce conteaza, esti corporatist. In plus, ai dat de o fata modesta , tot de la tara. Dupa un an de lins la sefu, e bairam: ti-se mareste salariul si esti avansat, te insori, ma-ta e in extaz, ma-ta mare nu moare, dar moare tactu de atata matrafox.

Dupa cativa de ani de turnatorii, slugarnicie – te urasc toti colegii – si stat peste program…victorie, esti in sfarsit sef. Ai doi copii, masina jmechera si apartament in Nordului – pe credit, of course! – nevasta e si ea corporatista, ma-ta mare a dat coltu’, ma-ta e bona la copii, vacante in Grecia si Turcia, viata, bai nene!

2xxx…criza…firma incepe sa dea afara…dupa un timp esti concediat, nevasta asisderea, vinzi tot, inclusiv masina, banca ti-a luat casa, te intorci in sat sa stai cu ma-ta, nevasta ti-a fugit cu fiul lu’ Vasile in Spania, fiul tau e premiant la scoala din sat si tu…stalpesti birtul in locul lui tactu…

Randurile pe care le’ati cititi pana aici le-a scris un om deosebit, inginer Gheorghe Duduiala. Un pamphlet amar si trist de adevarat.

12 comentarii la „Inevitabilitatea la romani”

  1. ca parabola merge .. prima parte e chiar reusita .. finalul e in genere mai putin dramatic / spectaculos , dar merita spus – afundarea intr-o autosuficienta mediocritate .. tranzitiile bruste au efecte negative de multe ori – de la mersul cu caruta la mersul cu avionul; de la mersul la discoteca din sat / cartier – la statiunile de fitze din alpi sau plajele din mediterana ; de la vandut varza in piata de oras de provincie la jucat table pe plaja la monaco – stiti si voi cazuri laugh .. avem niste generatii pierdute/ratacite oarecum in timp si spatiu – din cauza tranzitiilor bruste .. de multe ori m-am gandit la perspectiva asta, a satului global – ai mei bunici isi duceau viata in satul lor, si extinderea maxima a orizontului tangibil era orasul, la cateva zeci de km, pe care l-au atins de un numar de cateva duzini de ori probabil, in toata viata lor .. ai mei parinti isi duc viata in orasul lor, si orizontul lor se limiteaza intre granitele tarii – atins selectiv in concedii de exemplu, tot de cateva duzini de ori .. eu deja mi-am parcurs viata intr-o delocalizare intre orase mari, ba chiar tari in continente separate, dar cu o frecventa a schimbarii mediului de lucru/viata in ani – sau saptamani in cazul concediilor ( nici astea foarte dese ) .. fii-miu a trecut intre patru continente doar in ultimele 6 luni (munca sau/si vacante) .. ok, macar asa ceva s-a petrecut in 4 generatii .. comprimati tranzitia asta intr-o generatie, si te ratacesti cu totul – si geografic si moral.. orice om are nevoie sa inteleaga de unde vine, incotro este purtat,iar daca e posibil, sa stie si de ce ..

    Răspunde
  2. Morometii, stimate prieten, sunt si vor ramane mereu actuali! Poporul asta parca sufere de blestemul lor si oricum nu invatam niciodata nimic atata vreme cat in tara asta vor dainuii doua Romanii, iar alergatul dupa caii verzi pe pereti un sport national bine impamantenit.

    Completarea ta e buna … iar satul asta global in care am ajuns sa traim parca devine din ce in ce mai mare pe masura ce trec anii si iti uiti de la o zi la alta locul de care apartii.

    Răspunde
  3. Ufff…ce să zic, cazu’ e fericit. smile Adică, omu’ nostru are ocazia să-şi dea seama destul de devreme că viața e chestia aia care-ți rămâne după ce te-au părăsit toate. Abia acum poate să-nceapă a construi pe baze reale: muncesc ca să trăiesc şi nu trăiesc ca să muncesc, n-am 7 guri şi nici 7 cururi ca să le parchez pe toate în câte-o maşină, o fi-n Turcia all inclusive da’ satu’ meu e rupt din soare, etc., etc. Modelu-i brevetat, parol!

    Răspunde
  4. Iar Vasile e capul rautatilor, asta e intentionat ,
    da’ finalul e armaghedon curat, mai lipsea,
    „…. tu stalpesti birtul in locul lui tactu, in zare se vad ruinele blocurilor de la marginea unui oras, odata infloritor, acum parasit dupa Marea Epidemie din 201x… „

    Răspunde
  5. Randurile nu imi apartin , sa fim bine intelesi. Omul respectiv e o capacitate, prieten bun cu multi intelectuali ai Romaniei, a scris si vreo doua cari, a predat pe la Universitatea din Craiova, pe profesori nu ii scoate din impostori, pe popi si politicieni din infractori, dar omul inca are credinta in neamul romanesc. Cu o conditie: sa ne intoarcem la seva, la radacini, la ceea ce insemana cu adevarat romanismul.
    Subscriu si eu, dar adaug: poporul asta s-a nascut crestin , nu habotnic sau ateu. Fara o educatie solida si fara credinta…
    Greu la deal cu boii mici…

    Răspunde
  6. eu cred ca exista o ecuatie mult mai simpla, dar nu se prea spune, ca nu suna politically correct .. intelepciunea comuna o sintetizeaza genial – „decat codas la oras mai bine in satul tau fruntas” .. elaborez doar un pic – esti fericit si in siguranta in mediul in care esti relevant – adica in top 5% (intr-o gasca de 5-10 oameni, esti singurul care stie, poate si rezolva anumite tipuri de probleme, la 100 de oameni, printre singurii 5, etc ..) .. daca doar migrezi dupa hrana/supravietuire precum antilopele in africa, esti doar parte din turma, esti disposable, si nu contezi ca individ .. daca nu esti doar parte din o turma, iti extinzi ‘arealul de raspandire’ si iti extinzi comunitatea din care faci parte pana acolo unde ramai inca relevant .. altfel .. shit happens .. de aia detest facebook ca reprezentare comunitara, de aia detest globalismul promovat tembel .. unii cred ca pot fenta/ignora meritocratia .. e o iluzie ..

    Răspunde
  7. Radu, am înțeles, nu neg absolut deloc capacitățile omului dar păcătuieşte grav prin generalizare! Nu toți profesorii sunt impostori, nu toți preoții sunt infractori şi, uh, nici măcar toți politicienii. smile Lupta asta între tradiție şi modernism se dă în România de la 1848 încoace şi din fericire nu pare a se fi sfârşit. Semn că mai avem încă tradiție. Poate găsim totuşi un echilibru între ele.

    Răspunde
  8. Radule, mesajul e clar, din pacate nu mai citeste nimeni dupa titlu mai mult de 500 de caractere, spatii si punctuatie incluse, de unde educatie si cultura chiar si una minima generala, in asa fel sa stii unde sa cauti daca ai nevoie. Nu zice nimeni sa tii minte tot, dar macar sa ai habar ca informatia exista undeva, asa-mi zicea un profesor la facultate, daca ai citit o carte, strict de specialitate, tehnica, cu formule, etc. poate le vei uita la un moment dat, dar intodeauna vei sti unde sa cauti la nevoie.
    Tineri din ziua de azi cauta pe google, au impresia ca internetul le da tot, cartea scrisa sau in format electronic li se pare pierdere de timp, dar daca nu stii ce sa cauti, ai un orizont limitat din lipsa de cultura generala, atunci si cautarile se vor limita la ceea ce cunosti, o bucla periculoasa, creiata tot de oameni asemeni scenariului din articol… vise marunte, aspiratii marunte, viata irosita si traita aiurea pentru a face pe plac societati in care traim, pentru a ne integra „in randul oamenilor”, pentru a fi „in rand cu lumea”, dar noi, noi ce ne dorim cu adevarat, stim oare?!

    Răspunde
  9. Omul de azi nu intelege ca banul, averea, capcitateasa intelectuala si de munca samd sunt mijloace si nu scopuri in sine.
    Omul de azi nu mai stie care ii este locul si rolul sau in societate si asta datorita,, parerea mea, disolutiei tesaturii sociale.
    Nu zic ca in trecut, cand fiecare isis vedea lungul nasului, adica nu iesea dintr-un rol si pozitie sociala decat cu mare greutate, era bine. Dar parametrii existau, de bine de rau.
    Azi nu mai exista decat un parametru: banii si puterea iluzorie pe care acestia o dau. Societate, patrie, tara, locurile natale…da-le dracului, mie sa imi fie bine, matu’ plin, la punga gros, restul sa imi suga..ciorapii.
    Atata timp cat avem o societate strict orientata pe ecuatia productie-consum si atata timp cat omenirea indobitocita nu stie sa fie decat consumatoare…dar sa fim cetateni, oameni, romani…cand oare?
    Aici e marea buba…

    Răspunde
  10. Maline, se vorbea ceva mai sus de o relocare fortata si brutala, gen … Morometii. Parerea mea este ca aceasta este ok, daca nu este nici fortata, nici brutala impinsa de niste idealuri „ca in filme”. Daca ar fi sa iau cazul fiicei mele eu de asta am incercat sa o feresc. La 18 ani cand a gatat liceul am sfatuit’o ca inainte sa plonjeze intr’un oras mare unde sa devina o victima a ei, mai intai sa stea ea fain frumos pe aici, sa gate o facultate la Universitatea din orasul asta mic, sa dobandeasca niste experienta de viata si experienta in ale muncii, iar mai apoi cu bagajul asta acumulat sa incerce altceva la alt nivel. Poate ca asta ar trebui sa faca multi si atunci ciclul descris mai sus nu s’ar mai repeta. Cel mai greu e sa inveti si mai ales sa stii cat iti este suficient.

    Eu unul sunt multumit de autosuficienta mea. Nu am mare lucru, dar imi permit cat am fara griji prea mari, iar pentru mine unul cei mai importanti au ramas cu totul alte valori decat alea materiale. Inveti in timp toate astea daca ai rabdare sau …. o sa fi un alt moromete.

    Parerea mea.

    Răspunde
  11. Maline, Maline ti-as da drumu’ pe o tarla de lucerna cu o coasa in mana, sa vezi cat de genii sunt taranii laugh Crezi ca daca ai facultate si spici niste engleza, esti inteligent sau stii sa pornesti un PC gata te uiti superior la aia cu mainile crapate, da…. geniile adevarate au plecat de la tara, nu-ti dau exemple ca il ai pe gogu, e misto la tara si daca iti place esti genial Sper ca tii la gluma!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura