Nimic nu dispare, totul se transforma|Exista viata dupa petrol

In ultima vreme am avut destul de multe articole despre motorizarile cu ardere interna vs cele electrice precum si noi tehnologii din lumea auto care pare in sfarsit a evolua dupa cei 140 de ani cat au trecut de la inventarea si patentarea motorului cu ardere interna de catre Nikolaus Otto (1876). Vreme de de aproape un secol si jumatate, industria auto a parut a fi prinsa in timp, evolutia ei fiind minora din punctul de vedere al motorizarilor care la baza au ramas acelasi lucru fiind doar imbunatatite odata cu trecerea anilor mai ales din punctul de vedere al eficientei, desi pe la inceputurile secolului XX masinile electrice inregistrau un succes mai mare decat cele propulsate de motoate cu ardere interna.

Ei bine, in sfarsit se pare ca lucrurile se vor schimba, semnele fiind din ce in ce mai clare mai ales cand sunt date chiar de catre … marile companii petroliere care par a se pregati incet si sigur de o era post-petroliera care nu ii va lua prin surprindere! Iata si cateva dovezi in acest sens:

  • Japonia este prima tara din lume in care numarul statiilor de incarcare electrica a masinilor le’au depasit pe cel al pompelor de combustibili fosli! Astfel ca Japonia are la ora actuala 40.000 de statii de incarcare a masinilor hibrid si electrice in dauna celor doar 35.000 statii cu combustibili fosili! In mare parte aceste statii de incarcare electrica apartin tot petrolistilor care isi vand acolo produsele!
  • ExxonMobil, cea mai profitabila companie petroliera din lume, anunta zilele trecute o alianta cu FuelCell Energy Inc. o companie care urmeaza sa dezvolte o tehnologie revolutionara de captare a emisiile de dioxid de carbon ale centralelor electrice pentru a fi ulterior reciclat in biocombustibili (carbonate fuel cells) unde Exxon este oricum un mare producator de ceva vreme, investitiile sale in fabrici de productie a combustibililor alternativi (expl. ethanol) ridicandu’se intre 2007 si 2013 la nu mai putin de 19 miliarde de dolari;
  • Total, o alta mare companie petroliera a investit in 2011 nu mai putin de 1,1 miliarde de dolari in cumpararea unui pachet majoritar al SunPower Corp. unul dintre liderii mondiali in productia de panouri solare, valoarea investitiei fiind doar o mica parte din cele 120 de miliarde din capitalizarea bursiera pe care a facut’o pana in 2016 in energii alternative multe dintre ele inca in stadiul de secret/experimental;
  • Enbridge Inc, una dintre cele mai mari companii de transport prin conducte de hidrocarburi, a anuntat recent o investitie de 218 milioane de dolari in participatiuni la diverse parcuri eoliene, aceasta investitie reprezentand doar un inceput;
  • Grupul francez ENGIE (ex. GDF SUEZ) a anunţat saptamana asta ca va cumpara 80% din Green Charge Networks, o companie din Santa Clara-California, specializata in stocarea de energie alternativa.

Pe langa petrolistii si distribuitorii de energie, industria auto pare din ce in ce mai pregatita si interesata de investitii in noi proiecte de automobile  care sa foloseasca atat energie electrica cat si alternativa, multe din proiecte fiind inca in stadii incipiente de cercetare. Cum scriam aici, primele motorizari care vor disparea de pe turisme (nu discutam inca de camioane si masini industriale) vor fi cele diesel a caror ultima mare inovatie a fost renuntarea la dieselul clasic in favoarea introducerii turbinelor pentru toate motorizarile de acest gen, lucru care a dus atat la scaderea eficientei prin cresterea importanta a consumului de carburant (un diesel modern consuma aproape la fel de mult ca un benzinar) cat si la cresterea emisiei de noxe mult mai periculoase decat cele ale motoarelor pe benzina, fapt dovedit in scandalul dieselgate care a fost un soi de inceput al sfarsitului pentru dezvoltarea acestor motorizari ce din punctul meu de vedere trebuiau sa ramana pe tractoare. laugh

Pareri?

5 comentarii la „Nimic nu dispare, totul se transforma|Exista viata dupa petrol”

  1. S-o luam calm.
    Electricele nu sunt fezabile in toata lumea, sunt scumpe, necesita metale rare si un mare consum de combustibili fosili atat pentru producer, cat si pentru exploatare.
    Celulele alea, la ultima strigare, aveau 2 tone si viata scurta. Fezabile poate pentru reducerea poluarii, dar cam atat.
    Diversificarea portofoliului nu arata decat disperare si goana dupa profituri; oricum, multe startup-uri d-astea dau faliment.
    Sunt intr-o goana teribila spre fundul butoiului, dar, am mai spus-o si o repet, nu asta este Solutia, ci modificarea radical a felului de a trai pe Pamant.
    Nicholas Georgescu Roegen, cel mai mare economist si statistician roman, inca din anii 70 era avocatul descresterii economice astfel incat omenirea sa nu atinga limitele sustenabilitatii vietii pe Pamant. Teoriile sale erau ata de dure incat a fost ignorat, desi merita Nobelul. Azi pana si criticii sai de atunci ii dau dreptate ca trebuiau sa asculte de el si de lucrarile Clubului de la Roma.
    Toate aceste gadgeturi sunt inutilitati scumpe care mai si consum enorm de multe resurse, in loc sa ne preocupam de tranzitia catre o societate orientate spre ocrotirea Planetei si a resurselor, nu pe epuizarea resurselor si distrugerea biodiversitatii, esentiala pentru supravietuirea noastra. In plus, legile implacabile ale termodinamicii si lacomia omului vor vaduvi rapid de efecte positive orice inventive. De exp, cresterea productiei de energie din regenerabile si aparitia a tot felul de gadgeturi putin consumatoare de current ar fi trebuit sa aduca beneficii. WRONG! Consumul de current a crescut, deoarece populatia nu stagneaza si toata lumea vrea gadgeturi, toata lumea aprinde n becuri ca sunt economice samd. Orice beneficiu adus de scaderea consumului de catre gadgeturi a fost rapid offsetat de comportamentul consumatorilor.
    Dati-mi voie sa fiu sceptic…

    Răspunde
  2. Radule … daca am gandi mereu la fel ne’am plafona si ne’ar ocolii lumea! laugh Eu sunt mai oprimist si cred in progres atata vreme cat semene progresului sunt date de cei care pot aduce schimbarile care le da lor bine in calcule, pentru ca vrem, nu vrem, pana pe la vreo apocalipsa ceva … nu scapam. laugh Ca veni vorba de apocalipsa … eu nu sunt atat de apocaliptic ca tine, sau cel putin am o viziune total diferita asupra ei … si asta iara este un progres pentru noi si cei care ne citesc aberatiile de pe aici, pentru ca progresul se naste din ideei difetite si nu daca am canta amandoi acelasi vers! No … de amu, sa il asteptam pe Cola sa condimenteze discutia, pe Vasile sa ne povesteasca de cum merg pomii din livada lui, pe Marius sa ne zica cum merge tableta chinezeasca, pe Jules cum isi ia el oricum benzina si pe restul … care pot sa abereze orice ca la noi e libertate la non-stop! laugh

    Răspunde
  3. acuma nu putem sa interzicem vibratoarele electrice ca sa salvam planeta.. trecerea pe electrice e naturala, altfel de ce naiba ne chinuim sa rezolvam printre altele si problema fuziunii , doar sa ne bronzam la plasma ? apa din putul din curte o putem folosi pentru racire vara si incalzire iarna (alte solutii geo sunt prea scumpe), in loc de pompa electrica o morisca pe vant (le vedem in western-uri, si zau ca am vazut cu ochii mei in niste ghost towns unele care sigur au functionat), jacuzzi se incalzeste pe panou solar (ieftin ca braga, si iarna o lasi mai moale cu fitzele), 10 mp de celule solare acopera 80% din consumul mediu de electricitate al unei gospodarii , samd, samd. singura problema e ce draku facem cu muntele de cash pe care stau gigantii energetici de pe vremea lu standard oil pana azi.. o sa fie o deflatie de moare toata economia si iese cu razboi..

    Răspunde
  4. Solutii alternative de energie exista inca din antichitate …. ca veni vorba in incalzitul si mai ales ventilatul locuintei. Banala ingropare a unor conducte la o adancime de 1m in pamant pe o lungime de cativa metrii liniari astfel incat capetele de la o parte sa iasa afara si cealalta parte sa intre undeva in casa … iti asigura aerul contitionat necesar vara, singurul consumator constand intr’un mic ventilator care sa il folosesti pentru a trage aerul din tevile respective. Este un principiu antic, utilizat prin vilele romane, care foloseau extrem de eficient si incalzirea locuintelor fata de ce primitivism avem noi azi. Solutii exista fara numar, dar suntem noi prea oribi sa le vedem cat ne sunt de la indemana.

    Răspunde
  5. Arhimede a folosit energia solara cu ajutorul unor oglinzi sa „prajeasca” niste nave, ceva in genul asta se vrea a se face in zonele desertice, beleaua e ca boborul nu sta in desert si o parte tzapana de energie se pierde la transport.
    Romanii construiau case cu hipocaust inclusiv in Dacia, racoare vara, caldura si apa calda iarna. Azi se vrea a se replica asemena case, dar nu gasesti constructori.
    Energia nu se genereaza sau creeaza cum crede majoritatea bipeda, ea exista, difuza, peste tot. Natura, saraca, a concentrat energie venita de la Soare in combustibili fosili si simplistic in elementele radioactive. Noi nu facem decat sa transformama energia dintr-o stare organizata intr-una dezorganizata. Energia e ca marul; marul odata mancat nu mai poate fi adus in starea anterioara, nici energia odata utilizata nu se mai intoarce in starea anterioara. Termodinamica!! Apoi intervine entropia, dar aia e o alta discutie.
    Ideea este ca natural avem niste cicluri si am ajuns intr-un punct in care cred ca omenirea fie se autodistruge fie se intoarce treptat la stare existenta anterior revolutiei industriale, o lume facuta de mana. Probabil peste n milioane de ani rezervele de petrol si altelel se vor reface natural si iar va urma o noua epoca industriala. Un lucru e cert; nu mai putem continua asa!
    Iar masinute lelectrice si alte asemena gadgeturi sunt decat un drag entropic in fata adevaratei provocari: trnazitia catre un mod de viata nedistrugator pentru omenire si planeta. Asta trebuie sa fie preocuparea nr. 1, nu crestere economic, imbuibare, bogatie iluzorica si ami stiu eu ce scopuri! Dar, din pacate, exista un drept inalienabil al speciei umane, si anume dreptul de a fi idioti ignoranti, care se trezesc la realitate abia in cesul al treisprezecelea.
    Hai sa fim seriosi; cati isi vor permite aceste gadgeturi, in conditiile in care ne indreptam catre o lume in care 99% se chinuie sa aiba papa, apa si factuir platite si cam atat si 1% se lafaie? Inegalitatea sociala submineaza orice efort serios de a stopa comportamentele care ne distrug. Atata timp cat elitele n-au chef sa se conformeze si cred ca bogatia le va permite sa supravietuiasca oricarei catastrofe …Problema este ca, bineinteles, intr-o lume cazuta intr-o catastrofa, bogatia lor va fi un mare zero barat!!
    Cat despre solutiile ieftine si alte asemenea idei: eficienta energetica, conservationism, descrestere economica controlata, planificarea utilizarii resurselor, permacultura si agricultura organica samd, pai mister ICE tu vezi reclame la asa ceva? Avem reclame la bauturi, produse de slabit, produse laxative(yuck!), tampax, antiriduri minune, medicamente minune, suplimente minune, tot felul de produse minunate si tot felul de gadgeturi samd, n-am vazut O RECLAMA despre un mod de a reduce consumul de energei sau apa, in afara de pacalelile de pe net.
    Am uitat in primul rand sa traim cumpatat, sa traim intr-o randuiala, intr-un ritm natural. Stramosii nu papau iarna rosii , se mancau toate la timpul lor, nu se cumpara la greu , se faceau de mana din materiale naturale. Mai are rost sa mai continui?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura