Presedentia lui Trump se anunta contondenta rau!

Fiind preocupati doar de ale noastre riscam sa pierdem din vedere ce se intampla in lume. Si ce se intampla e naspa rau!

America , in prag de inaugurare a lui Trump ca presedinte, este zguduita de un scandal imens. Niciodata un viitor presedinte, poate cu exceptia lui Bush jr., nu a venit atat de nepopular la Casa Alba – sa ne amintim ca , desi a fost infranta datorita bizarului sistem electoral American, Hillary a avut peste 3 milioane de voturi in plus fata de Trump!

O parte a scandalului a inceput cu raportul comun al celor 17 agentii de intelligence ale SUA, raport care a relevat un masiv atac cybernetic al Rusiei asupra alegerilor americane si in special contra Partidului Democrat si a lui H. Clinton. Trump s-a purtat ca o femeie inselata: intai a luat in deradere, apoi, confruntat cu dovezile, a trebuit sa admita ca serviciile ruse au intervenit, fapt fara precedent.

Reactia lui Obama a fost dura: 35 de diplomati rusi au fost expulzati fara menajamente, doua vile de „protocol” ale rusilor inchise, sanctiunile contra Rusiei inasprite.

Apoi scandalul a urcat si urca in intensitate, deoarece s-a aflat ca FBI si CIA investigheaza o posibila colaborare a echipei lui Trump cu Rusia si existenta unui „kompromat”, adica a unui dosar compromitator, pe care rusii l-at avea cu Trump, inclusive, se zvoneste, filmari cu prostituate rusoaice cand a vizitat Rusia cu ocazia finalei Miss Univers! Si, spre rusinea SUA, hulitii aliati NATO se pare ca au furnizat copios informatii, fapt ce indica ca europenii au agenti in Rusia si americanii mai putin!

Daca Trump este extreme de furios pe presa si pe CNN si New York Times in special ca au devoalat dosarul, Comitetul Senatului si Congresului American pentru operatiuni de intelligence este pragmatic. Acest comitet, condus de un republican si un democrat, a anuntat o ancheta dura, extinsa si amanuntita asupra tuturor acestor aspecte, iar multi lideri republicani sunt de-a dreptul furiosi ca ar putea exista o complicitate intre echipa Trump si Rusia, seful acestor voci vehemente fiind senatorul veteran John McCain.

Va fi extreme de interest sa vedem cat de cordiala va fi intalnirea Trump-Putin, anuntata deja!

Un alt  scandal este legat de nominalizarile facute de Trump in guvern – adica viitori ministri, desi nu se cheama asa. Nu a existat in istoria SUA un cabinet mai dominat de miliardari, bogatani, conservatori ultrareligiosi si membri ai dreptei ultraradicale. Multi lideri republicani se arata rezervati, iar democratii, in corpore, au anuntat audieri dure, insa cea mai mare problema este alta: averile lor imense si interesele lor financiare.

Poate nu stiati, dar America are si un ANI: Oficiul Guvernamental pentru Etica, care este extreme de riguros si de dur in evaluarea averilor si intereselor fiecarui parlamentar si inalt functionar american. Pentru cei mai multi nu exista decat o solutie: disocierea imediata de orice afacere, investitie, companie, s.a.m.d. , dar nu numai pentru sine, ci si pentru familie!

Parte proasta este ca mister Trump nu prea vrea sa se conformeze, in sensul ca vrea sa lase afacerile fiilor sai si nu sub controlul unor straini. Nu-I de mirare ca o gramada de americani sunt socati ca un presedinte ar avea vulnerabilitati de acest fel sau s-at putea folosi de functia sa pentru a isi spori averea, lucru complet interzis!

In fine, un mare conflict, care deja da batai de cap si palpitatii unei enorme mase de oameni, este cel cu China.

In 1974 SUA si China stabileau relatii diplomatice, sub deviza: „O singura China”. SUA retragea ambasada si trupele din Taiwan si lansau o relatie speciala cu China care indura pana azi. Insa Trump, inca din campania electorala, a anuntat ca aceasta politica nu mai e batuta in cuie. Odata ales, s-a lansat in gesturi extreme de provocatoare. A vorbit la telefon cu presedinta Taiwanului, a cerut inceperea unor negocieri dure cu statul chinez, ca acum cateva zile sa anunte ca politica „O singura China” nu va mai fi valabila si China si SUA trebuie sa negocieze pentru in nou mod de relationare!

Este adevarat ca exista diferende chino-americane economice, financiare, militare si de politica externa, insa acestea pareau usor de depasit. Dar acum China s-a suparat, nu oficial, ci deocamdata doar in ziare afiliate PCC care au enuntat ritos ca politicile Chinei, in special extinderea suveranitatii chineze in Marea Chinei de Sud, politicile in domeniul monetar si vamal, precum si politica „O singura China” NU SUNT NEGOCIABILE!

In acest context declaratia viitorului secretar de Stat Tillerson ca va intreprinde actiuni pentru ingradirea anumitor politici promovate de Beijing pare ori o tampenie, ori o adevarata declaratie de razboi. De prisos sa mai spunem ca o gramada de state asiatice sunt deja in tremuriciuri, un conflict intre SUA si China insemnand un munte de belele. Cine s’ar bucura ar fi Rusiei, dusman inveterat al Chinei, si India, care ar profita de orice slabiciune a Chinei, avand in vedere dusmaniile imense dintre ele!

Si, ca sa punem cireasa pe tort, o parte dintre cei nominalizati de Trump in guvern, ca si o mare parte a senatorilor si congresmenilor, nu au aceeasi viziune ca si acesta, ba chiar il contrazic pe acesta, in special in privinta Rusiei, Iranului, a razboiului din Siria si politicii anti-migratie.

As zice ca urmeaza un 2017 extreme de interesant!

Domniile vostre ce cred?

5 comentarii la „Presedentia lui Trump se anunta contondenta rau!”

  1. Pretine, nici macar in gluma nu putem discuta despre un conflict USA – China pentru ca asta ar insemna nu numai o destabilizare a unei zone si asa sensibile unde in mare partea pacea este mentinuta cu ajutorul unor armistitii ci si inceputul unui razboi mondial fara precedent. Pe de alta parte, in ciuda muschilor pe care USA ii tot incoarda in fata Chinei prin Trump, prima lor trompeta, sa nu uitam ca principalul finantator al USA este China, imaginea de mai jos cred ca e suficient de sugestiva laugh

    Pe de alta parte, USA se confrunta cu o criza a increderi oamenilor in mass-media fara precedent, mai ales dupa manipularile grosolane pe care le’au facut pe toata perioada alegerilor, agentii de renume mondial si nu fituici cum avem noi. CNN … a primit chiar un nou nume: Clinton News Network, yeeep … americanii macar stiu sa aiba umor. In contextul asta parca il intelegi si pe Trump care cu siguranta ca pe toata perioada mandatului sau va duce o lupta cu aceste agentii de presa ce pentru americani o sa insemne ceva de genul Basescu vs Antena 3. laugh Da’i in spanac, sa vada si ei cum e. laugh

    In alta ordine de ideei … e clara treaba ca Trump va aduce foarte multe schimbari cum nu cred ca USA a mai avut vreodata cand s’a facut trecerea de la o administratie la alta. Pe noi speram sa ne afecteze pozitiv … macar prin ignorare totala, ca ne’am descurcat cat de cat ok cata vreme macar ei ne’au lasat sa traim. laugh

    In rest … bravoo mai Radule, buna analiza! Unde naiba ai fost pana amu? laugh

    Răspunde
  2. E mare prostie sa nu te ai bine cu China, e o putere in primul rand culturala, cu traditii solide, cu o istorie de milenii, avantul lor din ultimile decenii era previzibil indiferent de comunismul lor inedit, apoi sunt multi tare de tot, ca populatie, tare multi. Intre indieni si chinezi i prefer pe ultimi din toate punctele de vedere. In rest China va produce multe surprize si urmatoarea criza va veni de acolo, nu va fi ca cele cu care ne-am obisnuit, generate din lacomia speculativa tipic americana, va fi o placinta cu ravase

    China si USA au o relatie greu de „citit” si totul se rezuma pana la urma la afaceri, e o simbioza din care cine iese moare si de o parte si de alta …. Trump, nu stiu ia prostit pe multi cu declaratiile, a zis numai contradictii, o scalada masiv de ani de zile ca sa ajunga presedinte si in diverse momente „s-a facut frate cu dracu ca sa treaca puntea”, mai departe ‘om vedea! Noi ne chinuim cu Ghita si Coldea, cucuvele si blonde, autostrazi inchise mai tot timpul, glume de zapezi… suntem mici, zgaraiem la tocul usi ca soricei in speranta sa dam o raita prin bucatarie si sa avem noroc la ceva frimituri ramase de la masa bogatilor laugh si dupa cum bine zicea ICE vizavi de evenimentele ce vor urma: ” Pe noi speram sa ne afecteze pozitiv … macar prin ignorare totala, ca ne’am descurcat cat de cat ok cata vreme macar ei ne’au lasat sa traim.”

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura