Ravagiile vremii nu sunt o intamplare

Pe 25 august 2017 un uragan de intensitate 4, numit Harvey, a lovit teritoriul SUA pentru prima oara din 2005.

Harvey 2017-08-25 2231Z.png   

Harvey din satelit, exact deasupra orasului Houston, si ceea ce a lasat in urma…

71 de morti, distrugeri materiale uriase, estimate la aproape 200 de miliarde de dolari, un mare oras american Houston inca paralizat de inundatii si azi, zeci de mii de sinistrati, iata rezultatul celui de-al treilea dezastru natural ca intensitate in SUA dupa cel produs de uraganul Katrina in 2005.

Daaar…de obicei, sezonul uraganelor nu oferea DOUA megafurtuni pe an! Din pacate, datorita inclazirii globale, cantitatea de vapori la nivelul Oceanului Atlantic si Marii Caraibilor, ca si temperatura apei marii si a aerului in zona tropicala, sunt la nivele record. Asa se face ca in acest moment sunt TREI uragane in plina desfasurare!! Meteorologii se declara, pe buna dreptate, ingroziti; foarte multi considera ca , inevitabil, ne indreptam spre un nou „normal”!

Cel mai puternic – deja face ravagii in Marea Caraibilor, 10 morti si distrugeri imense pana acum – este IRMA, de categorie 5!!.

Bate, din pacate , record dupa record; vant de peste 350 km/ora, val de furtuna de peste 5m, precipitatii devastatoare, de zeci de litri pe metru patrat. Au fost lovite deja Puerto Rico, Anguilla, Antigua si Barbuda, St Kitts si Nevis, Virgin Islands, iar Dominica, Cuba si Bahamas sunt in calea uraganului; in Bahamas au loc masive evacuari, iar in Cuba se mobilizeaza fortele armate.

In Florida, unde urganul Irma va ajunge joi, au deja loc masive evacuari, obligatorii!, in special in insulele Florida Keys, unde pana si spitalele vor fi evacuate, intregul stat fiind sub stare de urgenta; se estimeaza ca peste 3 milione de locuitori vor fi evacuti in urmatoarele 24 de ore.

 Waves crash against the seawall in Fajardo, Puerto Rico, as Hurricane Irma slammed across islands in the northern Caribbean. Hurricane Irma, a category five storm, churns across the Atlantic Ocean past Puerto Rico and the over Dominican Republic.

Widespread destruction of properties in Barbuda, one of the first places hit by the hurricane. Next in its path was the British Virgin Islands. Here, boats lie crammed together against the shore in Paraquita Bay. People queue for supplies at a Winn Dixie store in South Florida. Evacuating traffic streaming out of Florida along Interstate 75.

Iata cum arata Irma din satelit, ca sa va dati seama cat este de mare,   si urmarile ei.

In dreptul Mexicului furtuna Katia tocmai a devenit uragan, cu vant de peste 130 km/ora, prognoza fiind ca va afecta coasta de est a Mexicului, probabil cu urmari destul de funeste!

Si mai puternic este uraganul Jose, situat moment in estul Antilelor, cu vant de peste 150 km/ora. Jose, acum de categoria 2, are potentialul sa devina un urgana extrem de periculos, mai ales ca se pare ca va afecta spre marti cam aceleasi zone deja lovite de IRMA.

In plus, seceta masiva din vestul SUA are urmari foarte nefaste: peste 81 de mari incendii de padure fac simultan ravagii pe 570000 de hectare, iar fumul este perfect vizibil din satelit!! Ceea ce este neobisnuit este insa luna, adica septembrie, cand de obicei incendiile se sting de la sine. Anul acesta insa incendiile continua sa arda, mobilizand mii de pompieri si membri ai Garzilor Nationale si, o premiera, ai Corpului de genisti al Armatei SUA. In 6 state, in special Oregon, calitatea aerului este considerata proasta, obligand autoritatile sa ceara celor cu probleme respiratorii sa nu iasa cateva zile din case!

11 comentarii la „Ravagiile vremii nu sunt o intamplare”

  1. Yeeeeep, sustin in continuare faptul ca defapt planeta noastra trece prin niste schimbari climatice ciclice absolut normale ale caror efecte doar sunt accentuate si accelerate de partea aia cu poluarea! E nasol ce se intampla mai ales in USA, dar sunt lucruri stiute si prognozate de multa vreme! Din pacate este doar inceputul, ca ziceai de IRMA, se pare ca aceasta nu a putut fi clasat nici macar in categoria 5, probabil ca in curand vom avea o a 6 categorie.

    Răspunde
  2. Stiu ca nu e placut ce se intampla. Dar intr-o oarecare masura imi place: mama natura punand piciorul in prag ca sa ne aminteasca cine e seful si ca noi de fapt nu suntem decat niste shandaci neputinciosi.

    Răspunde
  3. vorba aluia ce devenise viral pe net – ‘ploua, se face pateul’ – bate uraganul, se face eoliana .. ce atata frasuneala tovarasi .. exista si aspecte pozitive ..
    – se muta turistu dinspre caraibe spre vama ..
    – o sa-i vina greu lui kim coreanu sa dea cu rachete ca le ia taifunu’ si i le intoarce inapoi
    – noi astia saracii ramanem cu belelele noastre dar fara stresul ca ne ia vantul yahtul
    samd ..

    Răspunde
  4. „Bag p0|@ frate, m’am mutat in Miami sa sa am liniste … vine cacatul asta si eu mai am rate (multe) inca la casa (de carton)”

    Telefon primit acum doua ore de la un amic din USA-Miami, care cauta ceva cutii in care sa bage cate ceva transportabil de prin casa, in F150’ul lui de care faceam eu misto acum ceva vreme!

    Ma simt cam asa:

    Răspunde
  5. Momentan Al de Sus mai da si de bine, Katia a lovit cu intensitate redusain Mexic, iar urganul Jose a virat dreapta si se va stinge in Atlanticul de Mijloc.
    Irma continua sa faca ravagii si va continua sa faca pana marti, pagube estimate la 2-300 de miliarde de dolari.
    Cumulat cu Harvey si USA e deja in recesiune….

    Răspunde
  6. Asa ca Radule concluzia e (ca cr)iza se apropie, altele erau motivele si era loc de interpretat, acum e sigur…. in Romania treaba e clara, urmeaza 25% reduceri, pe alese

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura