Se duce dracu si pe la noi ideea cu „las’o bre ca merge si asa”

Nu se misca nimic in tara asta si nici lucrurile nu se schimba.

Auzi des lucrul asta, dar este doar o superficialitate promovata de aia care ori nu sunt foarte constienti de ce se schimba in jurul lor in fiecare zi, ori nu au de a face cu o schimbare … inca!

Lucrurile se schimba si in Romania tot mai accelerat! Daca acum cativa ani toata lumea isi facea treaba pe ideea aia cu „las’o bre ca merge si asa” incet si sigur nici pe la noi lucrurile nu mai merg in felul asta, rand pe rand ajungand la sapa de cauciuc toti aia care refuza schimbarea de paradigma sau pur si simplu nu se pot adapta la schimbarile prin care trece Romania in ultimii ani! Societatea se schimba, nevoile se schimba, cererea se schimba, modalitatea de satisfacere a lor se schimba … totul se schimba, doar ca unii sunt fie prea orbi fie prea prosti sa inteleaga asta, ca mai apoi sa isi planga in pumni de mila.

Pe scurt discutia asta porneste de la un client pe care il am, ce de vreo 25 de ani deruleaza o afacere in turism, preluata de cativa ani de mostenitorul sau mult mai tanar si aparent din epoca asta. Afacerea este una destul de mare si nu vreo cocioaba pe care o inchiriaza cu ziua. Ma lupt cu el de ceva vreme buna si mai ales cateva zile sa il fac sa inteleaga ca modul lui de abordare actual este unul care ii va garanta falimentul in urmatorii ani! Pur si simplu este prins in timp, desi tanar si constient de nou si de faptul ca are nevoie de el, il refuza cand vine vorba de ceva concret bine facut, atat din zgarcenie cat si din incapatanare! Vede ca are nevoie de tehnologie si schimbarea abordarii turistilor cu nevoi din epoca asta, dar el nu are un site de dai doamne, nu are o platforma de rezervari pusa la punct … le vrea, da cand vine vorba sa le faca … o da pe aia cu …

„Oricum, clientii mei nu sunt online, site’ul nu este importantshock

Ca dupa aia sa imi planga in urechi ca logistic e totul un cosmar, ca munceste de iti sar capacele pentru ca nici oameni nu mai gaseste sa munceasca pe putinii bani care i’ar da el pentru o munca ca in epoca de piatra, ca e in pragul in care nu mai face fata cheltuielilor, dar nici nu mai poti ridica preturile, ca isi pierde de la an la an din clienti, iar aia cu care ramane sunt drojdia turismului … si alte dureri ce le’ar putea rezolva rapid daca ai fi dispus sa lase in plm din incapatanare si sa gandeasca putin altfel si mai ales sa investesti niste bani intr’un lucru bine facut de la 0, ca treptat si la noi serviciile costa si oamenii nu se mai multumesc cu praful de pe toba!

In concluzie: Romania se schimba radical sub ochii prostilor, dar sunt prea prosti sau refuza sa vada asta! Desi sunt constienti ca treptate nu mai merge nici pe aici cu „las’o bre ca merge si asa”  refuza sa creada ca se termina incet si sigur si pe aici mersul asta pe burta, iar lucrul asta se intampla atat in afaceri cat si in prestarea de servicii.

Si da … astia toti astia care refuza realitatea merita sa moara pentru ca schimbarea sa fie din ce in ce mai evidenta!

Pareri?

14 comentarii la „Se duce dracu si pe la noi ideea cu „las’o bre ca merge si asa””

  1. De unde să învețe ai noștri capitalismul, tovarășe Ice? De la școală nimic, din familie imposibil, de la stat.. mă apucă râsul.. există și oameni care se pricep, dar mai mult din instinct sau având boala greu de vindecat numită dependența de muncă .. capitalismul se consolidează prin crize, ori noi avurăm doar una, și nici aia a noastră.. dacă mai crește economia, concurența crescută și asaltul corporațiilor micșorează marjele de profit, și cum necum, ne vom adapta.. sau vom mierli cu toții, fapt la fel de probabil laugh..

    Răspunde
  2. Pai nu stiu tovarase Cola, dar eu de unde mama dracului am invatat, ca tot in tara asta m’am nascut, tot in asta am invatat … tot in asta am trait?! Cum mama dracului eu reusesc sa vad ce altii refuza frate? Sa fie oare iara valabila chestia aia care zice ca oamenii cu bani nu au ideei, in vremea in care aia fara bani au ideei? laugh

    Tovarase, o treaba mie unul imi este clara: in MAXIM 10 ani de zile vor fi haliti si ultimi pionieri ai economie balcanice care oricum mai e tinuta cu chiu cu vai la aparate! Probabil ca tot cam atunci vom incepe sa avem si noi in Romania niste primi capitalisti care sa faca afaceri serioase si nu doar sa dea niste tunuri candva dupa care sa mearga doar pe burta. De vina o sa fie concurenta tot mai dura ce se va forma incet si sigur, pentru ca unii vor incepe in sfarsit sa vrea mai mult decat ar lua ca abonati la un cartel unde nu se dezvoltau, dar le era cald si bine.

    Răspunde
  3. Aia cu oamenii cu bani nu au idei nu se susține, clar.. Elon Musk .. și mai bag rapid două duzini de nume.. una e întreprinzătorul, alta e rentierul și alta speculantul .. in capitalismul așezat le găsești pe toate, in proporții rezonabile, chiar la aceeași indivizi .. la noi, cam nasol .. de aia preferăm să îi numărăm la grămadă – investitori laugh.. așa cum unii consideră la noi că videochatul e o ramura a industriei IT&C.. laugh

    Răspunde
  4. „..așa cum unii consideră la noi că videochatul e o ramura a industriei IT&C..”

    Mult mai geniali ca aia care lucreaza ca platformele alea sa mearga fie ca vorbim de HW sau SW … ca aia sunt defapt niste mizilicuri ce dau si ei din doua trei butoane si au pretentii ca ar face ceva, nu? laugh LABA de calitate conteaza, restul detalii! laugh

    Răspunde
  5. N-am ce zice, asa ca o sa comentez din citate…. de pe aici, foarte bune, parerea mea!
    „capitalismul se consolidează prin crize”
    „videochatul e o ramura a industriei IT&C..”
    ” LABA de calitate conteaza, restul detalii!”

    …si sa zic si eu ceva; Romania s-a schimbat, s-a construit, s-a electrificat, s-a infintat CAP-ul, avem metrou, mall-uri, partide, pana si presedinte neamt…. chestii de’astea, dar romanii sunt tot aia de pe vremea lui Cuza, umbla cu ocaua mica si-ti trag scaunul de sub cur si-l ofera primului care le da 2 lei in plus, merge si asa de prea mult timp, e in ADN, chiar daca in loc de oca avem o casa de marcat cu soft masluit ce fura la adunare.

    Răspunde
  6. Nimic mai adevarat! Din pacate ne lovim de aceiasi vesnica mentalitate peste tot, vestea proasta pentru astia e insa ca daca nu vor face macar un mic efort sa si’o schimbe vor fi haliti fara drept de apel, pentru ca poate dupa atata amar de vreme Romania incepe sa aiba un oarecare parcurs fortat de schimbarile din jurul ei si nu ca si’ar dori neaparat.

    Parerea mea. hi

    Răspunde
  7. Eeee…. de unde schimbari, dam asa o tencuiala, peste paianta sau chirpici, manjim cu un praf de piatra ca sa-ti ia ochii sau punem niste imitatie de piatra de rau, apoi musai un gratar cu ceafa si 2, 3 pet-uri de bere sa udam lucrarea, merge bandaaa!

    Răspunde
  8. Mister ICE, cam ai tu dreptate.
    Cel putin in business si industrie si in mare parte si in servicii jmecheria nu mai tine. Ori esti serios, oferi calitate, flexibilitate si promptitudine, ori esti tzepar care este eliminat rapid in ziua de azi pentru ca vestea se duce repede si nimeni nu mai vrea apoi sa lucreze cu tine.
    Cel putin in partea care o vad eu, adica in industrie, ori iti vezi de treaba si ridic stacheta si ai de castigat pe termen lung ori esti tzepuitor care are o viata foarte scurta.
    In plus, cine nu isi dezvolta un cameleonism , adica capacitatea de a se adapt in 2 timpi si 3 miscari, este halit rapid. Aveti sa vedeti si la noi in curand, in special in retail, cum dispar magazine peste magazine ca ii fac praf aia din online.
    Adaptare , flexibilitate, seriozitate si rabdare pe termen lung, astea sunt de baza azi, a zburat puiul cu ata, cine a facut averi peste noapte in trecut sa fie sanatos, cred ca incet incet capitalismul adevarat intra si la noi. Cel putin asa sper…

    Răspunde
  9. Exact! Tovarasi, ascultati voi la mine ca va dau in scris: in maxim 10 ani Romania va arata altfel de voie de nevoie! Or sa se duca dracului la fund toti cretinii care nu s’au desteptat, desi toate becurile de avarie de pe bord sunt aprinse, crezand ca daca doar le opresc rezolva problema! Inca multi merg din inertie … dar cum traim pe pamant si nu in spatiu unde sunt ei cu capul, or sa se loveasca dur de legile fizicii si atunci o sa fie dauna totala! Cine nu pune mana sa dezvolte o afacere serioasa fie pe productie fie pe servicii, nu o sa mai aiba nici macar cu cine lucra daca nu or sa isi permita sa ofere salarii decente pentru ca s’au dus dracu plantatiile cu sclavii care munceau pentru o bucata de pita. Acum sclavii aia au varianta de a merge pe alte plantatii, unde pe langa bucata de pita capata si ceva ce sa unga pe ea …
    Poate ca sunt eu prea optimist uneori, dar niciodata nu ma insel si de data asta pot spune ca dupa 27 de ani de intuneric si bajbaiala in sfarsit parca se zareste ceva luminita. Evident ca lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar in mod clar directia nu mai poate fi schimbata oricate eforturi ar face astia de inca cred ca mai merge si asa … wink

    @Vasile: facem maestre! Cum a iesit zaibaru’ anu asta? laugh

    Răspunde
  10. De schimbat se schimba Romania, si cat am fost acolo s-a schimbat si am vazut cu ochii mei lucrul asta, dar anumite chestii s-au schimbat, sau se schimba, mult prea lent pentru asteptarile si aspiratiile pe care le am eu.

    Răspunde
  11. Maline … daca eram o tara normala la cap, aia 20 de ani prevestiti de Brucan ar fi fost arhisuficienti, dar cand tara asta a fost o colonie in care economia balcanica a devenit nationala, e grea schimbarea vere si cand se apuca unii sa o faca, se gasesc rapid cativa care sa scoata in strada hoardele ce militeaza pentru ca sa nu se schimbe nimic, basca ne mai alegem si cate vreun oarecare presedinte care trage cu dintii sa ramana favoritul sistemului … ca doar e cald si bine.

    Cum am mai zis si mai sus … daca pana de curand lucrurile au mers de la incet in sus, vei vedea ca reforma va merge intr’un ritm accelerat in urmatoarea decada si nu ca vor unii sau altii ci ca asa nu se mai poate conform contextului actual.

    Răspunde
  12. Habar n-am Stimabile, anu’ asta a mers treaba fara mine, noroc cu Nea Costache, om de baza la mine la tara, sa-i de D-zeu sanatate! Dupa cum zicea treaba e buna, da’ mai proasta ca anu’ trecut good , o sa vad pe 10 cum arata „mosia” si o sa fac si degustari, azi ma duc sa iau bilete, e stabilit, prost e ca pe 15 ianuarie ma intorc inapoi si ma gandeam ca #rezist pana in februarie laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura