Sfaturi de ingrijire a dintilor. Tu cum ai grija de dinti tai?

Igiena dentara pentru mine a fost mereu o prioritate pana la obsesie, lucru ce pana acum s’a dovedit unul bun ca nu am avut niciodata probleme prea mari, da na, odata cu trecerea anilor incep sa mai apara cate una, alta ce insa tratate la timp pe la dintar te ajuta sa eviti sa ajungi pe acolo doborat de dureri, cand cam tot ce se mai poate face e vreo extractie.

Ca preventie eu folosesc cam toate metodele cunoscute cum ar fi:

  • periajul dentar cu pasta de dinti ce o alternez periodic si pentru care in ultima vreme am preferat o periuta electrica in genul acesteia, de care sunt parca tot mai multumit fata de cea clasica, desi o folosesc si pe asta la nevoie;
  • ata dentara cu flor, sortimente banale cum ar fi acesta;
  • apa de gura fara alcool de genul asta.

De testat pe langa produsele cunoscute, am incercat sa testez si altceva decat vedem in reclame. Si uite asa am descoperit gama Dentalux de la Lidl, de unde treptat am inceput sa imi cumpar atat pasta de dinti cat si periute (inclusiv una electrica), ata dentara si apa de gura. Calitatea s’a dovedit una la fel de decenta ca si la restul, apa de gura cel putin e foarte misto fiind printre putinele ape de gura de pe piata care contine Olaflur, ingredient ce remineralizeaza smaltul. Lacalut de exemplu mai contine asa ceva, insa la un pret premium fata de aia vreo 7 lei cat ii dai pe la Lidl pentru 500ml.

Ca tot veni vorba de ape de gura, ma feresc de Listerine datorita continutului urias de alcool din compozitie, care a fost dovedit in timp ca favorizeaza aparitia cancerului bucal datorita faptului ca alcoolul afecteaza mucoasa si omoara pe langa bacteriile rele si bacteriile bune din cavitatea bucala, care au rol de protectie impotriva agentilor patogeni externi. Tot la fel ma feresc si de orice paste de dinti care promit albirea dintilor care contin in compozitie concentratii mari de chimicale care fac mai mult rau decat bine, albirea dintilor fiind doar o chestie de marketing. Atentia insa mi’a fost atrasa insa tot mai tare in ultimul timp si de asemenea retete naturiste ca cea de aici. Mai aveam una de undeva care avea in compozitiei si ulei de cocos care este dovedit de numeroase studii a fi fabulos in igiena dentara. Treptat le voi incerca si pe acestea ca pentru mine unul e un deziderat reducerea pe cat posibil a chimicalelor industriale oriunde pot fi reduse sau chiar eliminate.

In concluzie, eu unul am grija pe cat posibil de dintii mei si sunt multumit de rezultate. De amu inainte si vizitele pe la dentist vor fi tot mai dese cum ar fi si recomandate odata cu trecerea anilor pentru a evita probleme majore.

Voi cum va ingrijiti dintii? Ce produse folositi si cat de des ajungeti pe la dintar? Astept sfaturi! smile

4 comentarii la „Sfaturi de ingrijire a dintilor. Tu cum ai grija de dinti tai?”

  1. Alegerea unei ape de gura e cu plus si minus. Clorhexidina are efecte pe partea cardiologica e simplu de verificat cu un search pe tema chlorhexidine high blood pressure. De alcool e deja amintit in postare.
    Eu am mai folosit Listerine cu alcool dar am alternat cu Sensodyne care nu are alcool.
    Ice in afara de Dentalux din Lidl despre celelalte ape pe care le-ai incercat de-a lungul timpului ce parere ti-ai facut ?

    Oricum si pe viitor am de gand sa folosesc ape de gura dar cu pauze. Asa a la long adica zilnic, luna dupa luna si cu chimicalele din ele se aduna cam mult in organism. Indiferent de cat de tari sau mai blande sunt.
    Periuta ramane baza plus ca am descoperit scobitorile cu ata dentara. Imi plac pentru ca sunt mai simplu de utilizat decat ata dentara.

    Răspunde
  2. Vic nu am fost niciodata fan’ul apei de gura din pricina controverselor. Am avut experiente cu cateva inainte de asta de la Lidl, dintre toate Listerin mi s’a parut cea mai agresiva, in vremea in care unele apa de ploaie.

    De folosit o folosesc si acum cu moderatie, mai exact o data pe zi intre periaje. Mi’se pare o aberatie folosirea ei dupa periaj avand in vedere o supradozare de flor din punctul meu de vedere.

    Momentan studiez atent optiunile naturiste, in curand vreau sa testez reteta descrisa in postare combinata cu uleiul de cocos care este dovedit a fi fabulos in preventie. Din punctul meu de vedere, eliminarea pe cat posibil a chimicalelor este un avantaj.

    Scobitorile cu ata dentara le stiu de ceva vreme de pe dincolo. Nu le inteleg mai deloc din doua motive:

    1. Suprafata redusa de curatare. Cu ata aia foarte putina, nu faci decat sa plimbi „mizeria” si bacteriile de la un spatiu intradentar la altul;
    2. Sunt cumplit de incomode mai ales la curatarea spatiilor intradentare ale molarilor si premolarilor. Eu unul nu reusesc de nici o culoare sa curata acele spatii cu prostia aia mica, iar partea de scobitoare imi este complet inutila, ba chiar in plus daca vorbim de alea curbate.

    In concluzie, pentru o curatare cat de cat corecta raman la clasica ata de gura de unde imi scot cata ata am nevoie avand grija ca la ficare dinte sa folosesc o parte curata pe cat posibil.

    Răspunde
  3. Eu procedez asa:
    1. Incerc sa mananc cat mai putine glucide/carbohidrati (zahar, glucoza, faina, paine, paste, orez, cartofi, bere, sucuri, etc) pentru ca favorizeaza aparitia cariilor si in timp degradeaza stratul de smalt, iar atunci cand le mananc, incerc sa le combin cu salata cu multe fibre alimentare (salata verde, patrunjel, rosii, varza, etc).
    2. Niciodata nu ma spal pe dinti dupa mancare; astept minimum 40 minute si de cele mai multe ori ma clatesc pe gura dupa ce am mancat.
    3. Cel mai important lucru pentru mine este un control preventiv la un cabinet stomatologic pentru ca este mai usor sa previn o boala a dintilor decat sa o tratez.
    4. Ma feresc si de fructe pentru ca au fructoza (un fel de glucoza) si fermenteaza foarte repede dupa ce au fost mancate datorita umiditatii si a caldurii din zona bucala.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura