UK a ales in sfarsit: Hard Brexit!

Ieri premierul Theresa May, in exact aceeasi locatie in care Margaret Thatcher anunta crearea Pietei Unice Europene in 1988, a tinut in discurs edificatory, edificator atat pentru Europa, cat si pentru cetatenii britanici. Discursul a fost botezat „A Global Britain” si a expus strategia UK: hard Brexit, adica iesirea completa si irevocabila din UE, si deschiderea spre Lume!! Vai, ce idilic, am cazut in cur de admiratie…NOT!

 

In realitate, premierul May le-a tras-o elegant atat celor care votasera Remain – ea a fost un lider al campaniei Remain! – cat si celor care votasera Leave, in sensul ca a ales sa scoata Marea Britanie complet din Uniunea Europeana si in special din Piata Unica Europena, desi 90% dintre toti alegatorii au raspuns la un sondaj ca nu vor sa iasa din aceasta Piata Unica! Si, in nici in caz, nu au votat pentru o Mare Britanie ca jucator global!

Discursul a fost plin de sforaieli gen UK se va deschide spre lume, comert liber, relatie speciala cu SUA, sa atragem cele mai bune creiere, vom obtine cea mai buna intelegere cu UE, blabla…

Comertul mondial s-a cam schimbat de la madam Thatcher incoace si este copios dominat de China, iar deficitul comercial al UK este semnificativ. Pana la iesirea completa din UE Marea Britanie este parte a acordurilor China-UE si a altor acorduri – vreo 70 – semnate de UE privind comertul, acorduri care au transformat UK intr-un jucator important, dar in cadrul UE! Cand vor fi in afara UE british vor avea niste revelatii extreme de naspa vizavi de negocierile comerciale cu restul lumii! Iar imperiul colonial a murit demult…

Relatie cu SUA…pai Trump o tot arde cu protectionisme si alte dastea, cum sa ai comert liber cu o asemenea tara? Relatia cu SUA va fi una de vasalitate economica, daca va fi…

Cat despre creiere, alea merg in general in doua directii: Canada si SUA. Europei ii raman firimituri! Iar ingradirile in calea studentilor europeni din UK – vreo 30000 – ii vor mana tocmai unde v-am spus!

In plus, discursul sau a fost presarat cu amenintari directe la adresa fostilor parteneri, in sensul ca UK, daca nu primeste ce vrea, adica acces cat mai liber la Piata Unica Europeana si alte mecanisme europene, DAR FARA SA URMEZE REGULILE EUROPENE si FARA SA MAI DEA UN BAN, poate sa iasa fara nici un acord, caz in care s-ar intoarce la statutul de „paradis fiscal al Europei”, si ar face viata grea celor 3 milioane de europeni traitori in UK; investitiile firmelor europene in UK si accesul acestor firme la finantare din City-ul londonezar fi afectate, chit ca cei 1,5 milioane de cetateni britanici expati in UE ar avea si ei de suferit.Sau daca exista un acord, dar acordul este punitiv, europenii vor avea masiv de suferit!

513 miliarde de lire sterline, atat este comertul UK cu restul statelor UE in acest moment, adica mai mult de jumatate din comertul UK. Partenerul nr 1 al UK sunt statele UE, dar nu invers! Nu noi avem nevoie de UK, ei au nevoie de noi. Amenintarile doamnei May sunt absolut ridicole!

Alte blablauri se refera ca UK va relua controlul asupra frontierelor, asupra imigratiei, asupra sistemului judiciar si Marea Britanie va iesi intarita si UNITA!

Imigratia din tarile UE Nu a fost motivul esential pentru Brexit, iar sa vii acum sa spui ca e o problema este o minciuna imensa, mai ales ca ea este o migratie legala si reciproca: cei 3 milioane de europeni traitori in UK si cei 1,5 milioane de britanici traitor in UE au aceleasi drepturi!!

Controlul asupra frontierelor nu poate fi reluat 100% deoarece frontiera dintre cele doua Irlande este reglementata si de regulile UE, dar si de acordul de pace din Irlanda de Nord, care garanteaza o frontiera deschisa!

Sistemul judiciar si legal englez va avea un job monumental: cat din legislatia UE va fi pastrata? In special in materia drepturilor si libertatilor individuale, sociale, economice, politice samd.

De departe insa cea mai mare scamatorie este faza cu unitatea Marii Britanii.

Irlanda de Nord traverseaza o criza politica, urmand a se organiza alegeri. Absolut toti politicieni nord irlandezi sunt insa de acord asupra unui lucru: mentinerea UK in Piata Unica Europeana si mentinerea acordurilor de pace! O masiva durere de cap va urma pentru premierul May…

Nevroza cea mai mare este insa Scotia, care manifesta deja vadit tendinte independentiste. Scotienii, indifferent de culoarea politica, au votat masiv Remain. Premierul Nicola Sturgeon a luat acest vot si a tras o linie rosie: Scotia nu doreste iesirea din Piata Unica Europeana!, iar daca asta se va petrece, atunci Scotia va organiza in nou referendum pentru independenta, care s-ar putea sa fie decisive pentru existenta Marii Britanii!

Sturgeon has said she would put a second vote to one side if the Brexit deal with the EU meant the UK or just Scotland remained in the single market.

Premierul scotian s-a vazut nevoita sa reitereze acum cateva zile: un nou referendum nu este un bluff, ci o inevitabilitate daca UK paraseste Piata Unica Europeana! Iar Parlamentul Scotian a adoptat ieri o rezolutie prin care o imputerniceste pe dna Sturgeon „sa pastreze accesul Scotiei la mecanismele europene”!

Chit ca acum sprijinul pentru independent este tot in jur de 50%, urmeaza un conflict dur intre cele doua doamne, posibil arbitrat de lidera laburistilor scotieni Kezia Dugdale, care cere o reforma constitutional totala a UK care ar da Scotiei puteri aproape depline si deci posibilitatea de a ramane in UE, lucru imposibil acum avand in vedere purtarea Conservatorilor!

Un lucru e cert: negocierile ce se anunta, atat intre UK si UE, cat si in interiorul Marii Britanii, vor fi extreme de dure si, posibil, sa se incheie cu dezagregarea Marii Britanii!

Va place, dragi britanici, cum v-ati sinucis?

7 comentarii la „UK a ales in sfarsit: Hard Brexit!”

  1. Indiscutabil primi care vor avea de suferit sunt emigrantii! Odata cu acest hard-Brexit anuntat, masurile punitive in ce ii priveste vor trebui aplicate conform promisiunilor din campanie si dupa ea. Partea proasta e ca destul de repede acestia se vor vedea nevoiti sa isi faca bagajele, inca de acum vreo 2 ani se discuta ca de ramas raman doar cei care au vreo 30.000 lire sterline intr’o banca de’a lor sau cei care sunt angajati in vreun credit imobiliar. Este un lucru extrem de urat ceia ce fac ce cu siguranta nu va fi uitat prea curand sau deloc de o Europa pe care o lasa in urma dupa ce au supt bani fara numar.

    Răspunde
  2. Da’ supărat ești omule pe UK.. lasa-i in durerea lor ,că durerile noastre sunt mai concrete, prezente și imediate.. din ce cunosc așa, la palpare directă ce e pe acolo – au cea mai inovativa industrie, peste orice din Europa.. city-ul e oricum un paradis fiscal, și Merkel n-a putut schimba nimic, cu toată legislația ue. În ultimii 8 ani, au fost efectiv sufocați de migratia din ue – ei având oricum partea lor de migranți din fostul imperiu.. votul masiv pro brexit a venit din zona industriala, inima sănătoasă a economiei, și nu industria financiara .. studenți au destui și fără cei din ue, și care plătesc de 3 ori mai mult, și nici nu obțin drept automat de rezidență samd.. relațiile lor cu China sunt și vor fi bune – prin faptul că mulți chinezi au studiat și studiază in UK ( cum în perioada comunistă au studiat la noi, dar noi n-am profitat ).. au un pilon solid in Asia de sud est, economic vorbind.. au relație privilegiată cu America de Nord, Australia, Africa de sud .. numai în Coreea de Nord nu intri ca acasă cu pașaport britanic.. se descurca ei saracii, și dacă nu, ii mai ajutam noi, că suntem ca frații, sau deh, precum cumnații, la cate românce avem pe acolo

    Răspunde
  3. Eh, probabil ca mai echilibreaza si Radu lucrurile daca m’a vazut pe mine atat de pornit pe circul ce il avem pe la noi, saracu … unde sa mai aiba si el loc de mine?!

    Răspunde
  4. Las ca va seveste baiatu o prajitura chinezeasca in mutra lu Trumpy, sa vedeti cum o sa ajungem sa facem sluj in fata Chinei intr-un domeniu, nici nu va vine sa credeti voi care, si anuntul va fi facut Maine, adica chiar de Inaugurare; apropos, se pare ca reprezentantii Chinei nu vor merge pentru ca boul de Trump a invitat o gramada de taiwanezi; sa vezi „razboi” ce urmeaza intre chinezi si americani si ghici cine va lua caimacul? Putin!!
    Sunt din ce in ce mai convins ca in anturajul apropiat al lui Trump este un agent rus, niciun presedinte American sanatos la cap nu s-ar comporta asa!

    Răspunde
  5. Chinezii umblă cu nește miliarde de investit pe la noi de câțiva ani..Vorba aia – au cu ce, n-au cu cine .. deocamdată pe energie – Cernavoda, Rompetrol și ceva eoliene.. pe agricultură chiar n-au cu cine, și la altele trebe sa negocieze cu statul, adică cu Merkel, deci iar n-au cu cine.. poate cumpăra renault sau ford, că au cu ce laugh ..

    Răspunde
  6. Ca sa zic si io ceva mie engleji mi-au fost antipatici tot timpul, plini de figuri, ca ei le stiu pe toate, ca revolutia industriala, ca… etc. Acum e momentul lor, sa ne arate ca UE a fost pentru ei un capastru cu fraiele la Germania, ca asta e toata smecheria si asta a fost de cand lumea. Acum o sa fie dilaila de ei, mare imperiu cum se cred, le urez succes!

    Treaba e cu noi, stam pe marginea unui lighean de handel, avem o clasa politica de rahat, toti sunt contra la orice si fac opozitie din orice pozitie, o sa avem un an de caca, mai vorbim!

    Trump, nu stiu ce sa zic, a muncit o viata intreaga si a facut avere, a construit un imperiu financiar-economic, are un bloc pe care scrie numele lui, un avion la fel, eu zic ca cine’l critica trebuie sa fie cu o line mai sus ca el. Pe undeva era o vorba: cateodata e bine sa pui biciu pa ei ca ti se urca in cap!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura