Un oras care merita vizitat : Caracal

Am fost recent, am pozat; nici eu nu stiam cat de frumos si cochet este acest oras de campie,  Parcul Poroineanu numarandu’se printre cele mai frumoase si vechi parcuri din Romania. Cand aveti drum in Olt va invit sa descoperiti acest oras…..

9 comentarii la „Un oras care merita vizitat : Caracal”

  1. Ma Radule, asta nu e locul ala unde s’o rasturnat caruta cu ….. ? laugh

    Intersant. Foarte interesant mai ales din punct de vedere boem. Sincer, nu ma asteptam. Daca am ocazia cu siguranta ca nu voi ocoli orasul. 😉 Multam.

    Răspunde
  2. Nicăria pe pămîntu ista nu se mai regăseşte cele 7 minuni ale lumii, şi toate acestea pot fi admirate într-un singur loc: un oraş boem, elegant şi plin de mistere care abia aşteaptă să le descoperiţi.
    Totuşi nu mă poci abţînea să nu vi le desvălui, pi foarte scurt, minunăţîile deci ar fi: o macara rămasă uitată în interioru unui bloc după ce-o fost construit, sediul pompierilor o luat foc, uşa de la sediul poliţiei o fost furată, cimitiru este situat pe strada Învierii, brutăria pe strada Foametei, închisoarea pe strada Libertăţii şi (cred că cea mai tare este că) există o sîngură şcoală şi care se numeşte Şcoala nr. 2 !
    Neapărat trabuie vizitate toate aceste minunăţii dacă aveţi drum în Olt.
    Aşa ceava este extrem de rarisim.
    Amu, mai vă dezvălui un mic secret, de fapt sînt 8 minuni, pentru că este şi cea de a opta minune, una care le eclipsează pe toate celelalte la un loc: ceasul din gară !!!
    Orele sunt indicate atât cu cifre romane (I – XII) cît şi cu cifre arabe (13 – 24). De vă uitaţi însă foarte atent la ora 16, o să videţi patru liniuţe verticale „IIII”, şi nu scrierea romană „IV”, corectă !
    Din punctu meu de vedere, aş face din Caracal un centru de pelerinaj, pentru că geografic este situat într-o poziţie centrală, care permite accesul din orice direcţie, de asemenea pentru că este un oraş extraordinar de frumos, şi evident este un oraş MINUNAT pentru MINUNĂŢIILE sale !

    Răspunde
  3. Mai in gluma, mai in serios, un asemenea loc comemorativ reprezentat de vreo statuie expresiva completat cu cele enumerate de Sorin mai sus, daca ar fi puse frumos intr’un pliant ar aduce lume in Caracal mai ceva ca la Arsenie Boca. laugh

    Răspunde
  4. Acele minuni dupa cate stiu eu nu prea exista. Legende urbane.
    Cat despre carul rasturnat, sper ca sunteti cu totii familiarizati cu un cuvant: plosca, plural plosti. Este acel obiect din lemn , incapator, unde oltenii tin TUICA!!
    Se zice ca la Caracal, oras cu curte domneasca si loc de targ( biserica din poza este chiar biserica domneasca), s-ar fi rasturnat in targ un car de plosti, de aici si povestea carului rasturnat.
    O a doua varianta se leaga de Revolutia de la 1848, eveniment la care locuitorii din Olt au luat parte entuziast, atat de entuziast ca au mant un car prea tare si s-a rasturnat un car cu „prostime”, adica oameni din popor, ulterior aparand legend carului cu prosti.
    Gara din Caracal se afla pe vechea linie ferata Turnu Rosu Corabia, este realizat de un ceasornicar francez, Paul Garnier, care a reprezentat cifra 4 PE TOATE ceasurile produse de el cu 4 de I, in loc de IV. Daca nu ma credeti mergeti in gara din Jimbolia, unde se afla un ceas similar.
    Nu exista si nu au existat vreodata in oras strazi denumite Invierii, Soarelui sau Foamei.
    Exista 7 scoli, cea mai veche, si inscriptionata pe cladire ca atare de la infiintarea ei de acum 100 si ceva de ani, este Scoala. nr. 1.
    Sediul pompierilor a luat foc in anul 1928, dar nu este clar cum.
    Singurul mit urban confirmat este cu puscaria, in fapt arestul Tribunalului judetului Romanati, care exista la 1896 pe strada Libertatii, actuala strada Iancu Jianu; cladirea inca exista!!
    Mitul cu macaraua ramane un mister, daca mergi in Caracal veti observa ca au putine blocuri si toate rasfirate.
    Deci, stimati cititori, sper ca v-am dezamagit si va invit a vizita orasul pentru a vedea cu ochii vostri lipsa minunilor pomenite.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura