Aruncati’va DSLR’urile … vine iPhone 6S

Nu se cunosc inca multe date concrete legate de acesta a doua revizie a modelului iPhone 6, insa pe langa clasicele asteptari legate de un CPU mai rapid si eficient energetic, ram mai mult si ecran mai bun, pe ce mizeaza in primul rand cei de la Apple ar fi introducerea unei noi camera foto/video pe care o descriu ca un soi de DSLR Killer printr’o inovatie la care se banuieste ca ar lucra Sony. In principiu ar fi vorba de un senzor de 21Mbpx deservit de Dual-lens DSLR-quality camera care ar primi in sfarsit si un soi de optical zoom, spre deosebire de optical-zoom’ul care este disponibil in acest moment.

Booon … pe cate este de entuziasta aceasta stire, pe atat de interesant, dar hai sa va traduc putin ce inseamna toata treaba asta de fapt si cat de mult este DSLR in toata povestea asta dincolo de pop-corn.

Ce este cu adevarat inovativ:

Oricat de inovativa ne prezinta ei aceasta ideea, va spun eu ca nu este! Asa cum ne’au obisnuit, cei de la Apple nu inoveaza niciodata absolut nimic, doar preiau ideei mai vechi care nu au prins candva, le imbunatatesc si beneficiind de un marketing bine pus la punct reusesc sa le vanda ca iHoly Grail.

Ideea unei camere twinlens este veche de peste 70 de ani, primi care au pus’o in practica fiind cei de la Minolta prin  Minolta Flex Twin Lens Reflex Camera in 1937. Ulterior ideea a fost preluata si de alti producatori care au adus diverse imbinatatiri pana in zilele noastre. Oricat de incredibil ar fi, genul acesta de camere este in continuare foarte apreciat de catre fotografii profesionisti, pretul unor asemenea camere fiind prohibitiv.

Cei care au preluat aceasta idee veche de 70 de ani si au pus’o intr’o camera digitala nu sunt cei de la Apple si nici cei de la Sony ci cei de la defuncta companie Kodak de la care probabil ca au cumparat aceste patente. In 2006 Kodak prezenta Kodak EasyShare V570 Digital Camera, prima camera dual-lens din lume, care cu ajutorul celor doua lentile, al unui senzor de 5Mbpx si a altor inovatii patentate, reusea sa execute prin suprapunere niste fotografii care au impresionat la acel moment oferind posibilitati wide nemaivazute pana atunci la o camera foto compacta. Din pacate, Kodak a mizat atunci pe CCD senzor ce pierduse de multa vreme lupta cu CMOS pe piata consumer, iar pretul destul de ridicat al acestei camere a dus la ingroparea temporara a inca unei inovatii ce acum ne este prezentata ca noutate.

Cat aduce acesta inovatie in teorie si cat in practica?

Teoretic, cu ajutorul unui senzor mare si al unui software bine pus la punct, aceasta camera ar aduce o calitate a fotografiilor de mai buna calitate decat ce vedem acum la camerele de pe telefoanele existente. Asta este este doar o teorie pentru ca in practica lucrurile se complica destul de mult, deoarece doua lentile si un senzor mare nu sunt suficiente pentru o calitate DSLR like, asa cum se lauda cei de la Apple! Nu ati inteles mare lucru? Ok hai sa incerc sa va explic, pe cat ma pricep cum e treaba.

Pentru o cat mai buna calitate a imaginii ai nevoie de trei lucruri:

1. Un senzor cu o suprafata cat mai mare, ideal fullframe 35mm;

2. Optica cu lentile de foarte buna calitate si cu un diametru cat mai mare pentru a patrunde cat mai multa lumina;

3. Un procesor rapid.

Daca va uitati atent, la senzor nu am vorbit despre marimea in Mbpx ca element principal ci despre dimensiunea lui fizica! Nu te ajuta cu nimic un numar mare de Mbpx daca dimensiunea fizica a senzorului este infima … cum va fi si cazul acestor noi telefoane care promit calitate DSLR like ce acum cred ca incepe sa fie clar pentru toata lumea ca este praf in ochii consumatorului. Nu ai unde sa inghesui intr’un telefon un senzor fullframe 35mm si nici macar un croop decent datorita dimensiunilor in primul rand si al incalzirii acestor senzori in al doilea rand. Daca se putea face acest lucru, credeti ca producatori ca si Canon sau Nikon nu ar fi facut pana acum camere cu dimensiunea unui telefon?! Au dezvoltat si dezvolta in continuare piata Mirorless, insa avem de a face deja cu o camera in toata puterea cuvantului. Mai multe detalii gasiti aici.

Pentru a intelege mai bine, imaginea de mai jos este elocventa …

O alta problema pe care nu o vor putea depasi este cea a optici in ciuda sistemului dual-lens, lentilele alea sunt insuficiente pentru a face fata nevoi de lumina a acelui senzor urias pe care il promit.

Ce va fi defapt?

Camera de pe iPhone 6S va fi apogeul kitsch‘ului de marketing din acest domeniu! Nu va fi o camera rea, ba chiar dimpotriva, va aduce destule imbunatatiri, insa DLSR like este o gluma proasta pentru ca nici daca ar dezvolta ulterior o serie de lentile care sa se ataseze la telefonul ala tot nu ar fi nici macar pe aproape in ciuda acelui format RAW promis, care este inca o „nuca” de marketing. Practic au observat miscarile din pietei foto/video unde tendintele sunt de a se renunta din ce in ce mai mult la compacte in locul carora fiind preferate telefoanele cu camere din ce in ce mai bune si migrarea inspre piata DSLR a celor care vor mai mult de atat. Aici vor Apple sa tinteasca … dar din pacate or sa isi cam rupa sageata pentru ca cei care au cunostiinte minine de fotografie nu vor inghiti gogosile de tufa vandute de Apple ramanand la clasicul DSLR sau preferand Mirrorless in locul oricarui telefon. Apple nu sunt singuri care au anuntat acest gen de camera, HTC vrea sa faca acelasi lucru prin HTC One M8 si sunt aproape sigur ca la gaselnita asta de marketing vor apela mai toti producatorii in viitorul apropiat.

Am scris acest post ca imi este sila sa vad atat de multa minciuna intr’un domeniu ce imi este cat de cat familiar, dar nu ca am ceva cu Apple si „inovatiile” lor. laugh

Pentru alte intrebari sau dezbateri va astept la comentarii! 😉

2 comentarii la „Aruncati’va DSLR’urile … vine iPhone 6S”

  1. Petre, multa vreme de acum inainte vor ramane si unele si altele pe piata pentru ca mai degraba se completeaza unul pe altul decat sa se ingroape unul pe altul. Ca sa ingropi un model sau altul, vorbim de o uriasa industrie din care nu vad ce nu ar continua sa traiasca.

    Oricum … mirrorless … mai are paine multa de mancat pana sa convinga producatorii de lentile si accesorii ca este demn de luat in seama, iar cata vreme liderii de piata nu au chef sa miste lucurile, modele ca acelea de la Olympus raman doar niste lansari reusite.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura