Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), Bucuresti

Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut și ca Parcul Titan sau Parcul IOR) se afla in București, Sectorul 3. In perioada fanariota, actualul parc nu era nimic mai mult decat o groapa de gunoi inconjurata de mahalale insalubre, ce treptat a suferit numeroase modificari mai ales dupa formarea naturala a lacului.

Parcul IOR, seara

Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, aflată în vecinătate.
sursa:wikipedia.org

Cu o suprafață de aproximativ 85 Ha, este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Amenajarea parcului a început în 1965 și s-a terminat cinci ani mai târziu. Înainte de amenajare, secțiunea dinspre Str.Baba Novac purta denumirea de „Reconstrucții”, iar sectorul dinspre Bd.Camil Ressu (fost Ion Șulea) se chema „Flax”, nume primit si de cea mai mare insula ce s’a format pe lac. In timp de la gropa de gunoi de altadata Parcul IOR s’a transformat intr’un veritabil litoral dintre blocuri …

… unde toata lumea din cartierele ce il inconjoara venea la baie si plaja cu catel si purcel, desi apa in cele mai multe zone nu depasea nivelul genunchilor, cea mai adanca parte fiind cea din zona insulei Flax.

Dupa revolutie parcul a fost lasat in paragina ani la rand, lucrarile de reamenajare incepand abia in urma cu vreo 5-6 ani, iar de atunci lucrurile s’au schimbat din bine in mai bine de la an la an, la ora actuala transformandu’se treptat in unul dintre cele mai frumoase si moderne parcuri din Bucuresti, aleile fiind complet reconstruite, bancile inlocuite cu unele noi si moderne, iluminatul complet functional iar lacul a fost curatat si dat in utilizare pentru plimbari cu barcute si hidrobiciclete ce pot fi inchiriate cu ora. Imaginile de mai jos putand fi dovada …

Din pacate tot in ultimi ani 8 hectare ale acestui parc au fost retrocedate, intentiile noilor proprietari fiind acelea de a construi un urias complex rezidential lucru ce ar rapi o parte din frumusetea naturala a acestui parc. Din fericire numeroase ONG’uri si locuitori din zona au reusit sa se opuna pana acum acestui proiect barbar, probabila salvarea venind in cele din urma printrun proiect de lege al primariei capitalei care urmeaza sa interzica distrugerea spatiului verde pentru a fi folosit in alt scop. Sa speram ca macar parcul IOR sa fie salvat.

Daca aveti drum prin Bucuresti va recomand o plimbare linistita prin acest frumos parc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura