Ghidul pacatosului in Muntele Athos – Cucerirea Muntelui Sfant

Asa cum va povesteam in episodul trecut, odata ajunsi in Peninsula Halkidiki, Portul Ouranopoli si parcat masina intr’o parcare pazita, a inceput cu adevarat epopeea pacatosului de mine in tentativa cuceririi Muntelui Sfant si trebuie sa recunosc ca a fost o aventura ce intra in top 3 din ce am trait pana acum.

Cu bagajele in spate si pe un vant rece si taios insotit de o ploaie marunta, am pornit inspre biroul de unde trebuia sa obtinem si in format tiparit vestitul Diamonitirion, ce urma sa ne tina loc de act de indentitate prin munte. La respectivul birou, desi inca nu era ora 7 (ora la care se deschide) coada era formata deja si nu mica mi’a fost surprinderea sa dau peste foarte multi romani, in cea mai mare parte a lor de prin moldova …

Desi coada era destul de mare la un momendat, treaba mergea destul de repede, obtinerea documentului facandu’se in baza buletinului de indentitate si a sumei de 25EU. De acolo, am pornit in cea mai mare viteza inspre caseria de unde urma sa ne cumparam biletele pentru ferry boat’ul cu care urma sa ajungem in munte, sau mai exact in Portul Dafni.

Neavand rezervare facuta pentru ca nu am mai gasit cand am sunat, ne’a cam tzatzait un pic curul ca nu mai prindem loc la cel de 09’45, urmand fie sa il asteptam pe ala de la 12’10 fie sa apelam la un speed boat care era mult mai scump. Ca am fost baieti isteti si am ajuns printre primi acolo, desi am asteptat mai bine de 40 de minute sa deschida casieria aia (lenea e cat capra pe greci) am reusit sa ne facem rezervare pe loc si undeva pe la ora 09.30, contra sumei de 7EU aveam deja biletele in mana si eram pregatiti de imbarcare …

Lucru care insa nu prea iti da ragaz sa respiri, pentru ca trebuie sa o iei la picior inspre locul de imbarcare sau risti sa ramai pe mal, cu tot cu bilete …La intrarea pe barca, trebuie sa prezinti Diamonitirion’ul care iti este verificat in baza actului de indentitate si biletul de calatorie.Daca totul este ok, primesti accesul pe barca si dupa o epopee de aproape 3 ore de alergatura si agitatie, in sfarsit te poti bucura de aproximativ 1 ora si vreo 45 de minute cat dureaza calatoria pana la Portul Dafni, admirand atat peisajul superb cat si manastirile de pe coasta care incep incetul cu incetul sa isi faca aparitia …

Pe barca va puteti cumpara apa sau cafea (destul de ok), preturile variaza intre 0,5centi – 1EU precum si alte maruntisuri, restul timpului putand sa vi’l petreceti afara pentru ca aveti ce vedea, mai ales daca nu aveti ghinionul meu sa fiti biciuiti la propriu de un vant puternic, rece si taios, dar nu m’am dat batut si tot am facut fotografii, pana cand in sfarsit am ajuns si in Dafni …

Unde ne astepta o harmalaie de nedescris de un consmopolit aparte mi’a adus aminte de „Toate panzele sus”  smile

Dar … nu prea ai timp mult de cascat gura nici pe aici, pentru ca trebuie sa prinzi autobuzele care urmeaza sa te duca contra sumei de 3,5EU in capitala muntelui, Kareia, care dealtfel este si baza de pornire inspre toate manastirile din inima muntelui …

Unde ajungi dupa vreo 40 de minute de drum neasfaltat, abrupt si sinuos …

Trecusera peste 1000 de kilometrii de acasa pana aici si mai bine de 32 de ore de cand nu dormisem si nici nu mancasem mare lucru. Kareia ne astepta ca cea mai inedita capitala din lume, insorita si avand un aer aparte …

In capitala Kareia gasiti magazine cu suveniruri si produse alimentare (chiar si bere laugh ), cafenele si restaurante cu preturi destul de piperate insa atata la suveniruri cat si la mancare sau cafea, cea mai ieftina cana fiind in jurul a 1,5EU iar un meniu al zilei de exemplu in media a 8EU. Nu am cumparat mai nimic de pe acolo ca eram pregatiti cu ce ne trebuie si dupa ce am cascat putin gura pe acolo, dar nu foarte mult pentru ca eram si foarte obositi si se facuse si tarziu, ne’am indreptat inspre microbuzele care fac curse inspre manastiri …

Unde am dat peste molodovenii de peste Prut , care au monopol in ce priveste transportul in munte! laugh Ne’am inteles usor cu ei (in rest engleza va poate fi de mare folos) si a urmat o runda de negocieri pentru transportul inspre Schitul romanesc Lacu unde urma sa petrecem prima noapte in munte. Pentru ca nu am gasit si alti pelerini care sa mearga la Lacu, am fost nevoiti sa achitam cursa intreaga in valoare de 85EU pentru a ajunge acolo si abia pe drum am inteles de ce cer baietii aia atatia bani, dar asta intr’un episod viitor! smile

La final cateva sfaturi:

  • accesul in munte este permis EXCLUSIV barbatilor! Nu luati cu voi persoane de sex feminin pentru ca veti fi nevoiti sa le „abandonati” in Ouranopoli unde cazarile nu sunt chiar floare la ureche mai ales fara programare!
  • nu urcati in munte fara haine groase la voi mai ales in perioada asta (martie – aprilie)! Noi am indurat cel putin in prima zi un frig crunt datorat in mare parte unui vant taios, dar nici in rest nu a fost prea cald, maxima de temperatura in timpul zilei ajungand undeva pe la 15 grade, noroc ca am fost bine echipati!
  • inainte sa plecati de acasa, luati’va la voi ceva mancare! In principiu primiti la manastiri, insa orele de masa sunt fixe si daca sariti peste ele ramaneti flamanzi! Atentie insa la ce luati cu voi: in munte nu se mananca niciodata carne! Daca nimeriti in perioada de post, luati’va doar si numai produse de origine vegetala cum ar fi niste pateuri vegetale, zacusca, conserve de fasole, tocana de legume, etc. … de real folos va pot fi biscuitii sau eugeniile pe care le puteti manca oricand, chiar si pe drum dandu’va un b00st de energie. In afara postului va putei lua si conserve de peste de exemplu! Nu va controleaza nimeni in bagaje, dar e vorba de respect, plus ca daca sunteti totusi prinsi, riscati sa fiti dati afara din munte de catre politia muntelui!
  • incercati sa ajungeti in Ouranopoli undeva in jurul orei 6 si jumatate dimineata! La 7 se deschide biroul de unde obtineti Diamonitirion’ul, iar pe la maxim 7 si jumatate incercati sa ajungeti la casieria pentru obtinerea biletele la fairy boat. Stati cat mai in fata pentru a va face programarile (daca nu ati reusit anterior) numarul de locuri suplimentare sunt limitate, daca nu va aflati in primi 20-30 de oameni sansele sa mai prindeti un bilet sunt aproape nule, iar alta barca mai aveti doar la 12.45 sau a doua zi daca nici aia nu mai are locuri!
  • odata ajunsi la Dafni, nu pierdeti mult timp in port, imbarcati’va in autobuze cat mai repede pentru a ajunge la Kareia unde inainte de toate sa va duceti tinta la microbuze! In felul asta sansele sa prindeti si alti pelerini care merg in aceiasi directie cu voi cresc iar costurile scad in felul asta. De asemenea, grabiti’va sa ajungeti la manastirea unde aveti cazare pentru a nu avea surprize neplacute cu ar fi sa nu mai fie locuri desi aveti rezervari!
  • aveti grija mare la bagaje ca din graba sa nu rataciti ceva!

Daca aveti si alte intrebari, le astept la comentarii!

Va urma!

4 comentarii la „Ghidul pacatosului in Muntele Athos – Cucerirea Muntelui Sfant”

  1. Reusesti sa transmiti cititorului un veritabil fior de aventura; trebuie sa marturisesc ca astept cu nerabdare fiecare episod al acestei calatorii, m-a „prins” de la bun inceput povestea…

    Răspunde
  2. Multumesc pentru aprecieri si in acelasi timp ma bucur ca reusesc sa transmit ceea ce imi doream! smile Te rog sa ramai pe aproape, abia de acum inainte incepe adevarata aventura. laugh

    Toate cele bune!

    Răspunde
  3. Singura intrebare daca biroul pentru permise este deschis duminica si daca am rezervare pentru speedboat biletele le iau de la un chiosc sau direct de pe vas Multumesc relatarile dumneavoastra sint de un real folos multumesc inca o data toate cele bune doamne ajuta

    Răspunde
    • Din cate stiu eu, este deschis inclusiv duminica pentru ca perioada de pelerinaje este cam non-stop. Pentru mai multe detalii puteti lua legatura cu Biroul de pelerinaj din Tesalonic, tel. 0030 23102 52578, fax 0030 23102 22424 sau e-mail [email protected].

      Biletele se achizioneaza din Portul Ouranopoli, primele se dau in baza programarilor, restul in masura disponibilitatii pentru cei care nu au programare.

      Ma bucur ca v-am fost de folos, drum bun si Doamne ajuta! smile

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura