Case din materiale prefabricate tip sendwich, o alternativa ieftina la casele clasice

Treptat probabil ca si in Romania modul in care sunt privite constructiile de case si alte imobile se va schimba odata cu scumpirea tot mai accentuata a materialelor clasice si a manoperei astfel ca si romanii vor incepe sa se orienteze inspre constructiile din materiale mai ieftine si usor de construit, printre acestea numarandu’se constructiile din prefabricate din lemn, panouri de tip sendwich, sau chiar containere maritime.

Case din materiale prefabricate tip sendwich, o alternativa ieftina la casele clasice

Avantaje

Principalul avantaj la genul acesta de constructii este pretul mult mai mic atat al materialelor cat si al manoperei de constructie, o echipa specializata reusind sa ridice de la zero o asemenea constructie in maxim 2 saptamani. In principiu asemenea constructii sunt executate pe o fundatie ieftina de beton, pe care ulterior este asamblata structura de rezistenta si panourile care compun incaperile, intre timp montandu’se si utilitatile necesare. Un alt avantaj la genul acesta de constructii este ca acestea se pot monta si fara a fi nevoie de o fundatie permanenta din beton, aceasta putand fi inlocuita cu o centura sau stalpi, lucru ce ii asigura si o mai buna izolatie in cazul unor inundatii, sau probleme legate de solul umed din unele zone, genul acesta de constructii putand fi declarate si constructii temporare, lucru ce le scuteste de nevoua unui proiect autorizat, taxe si impozitele percepute pentru constructiile permanente.

Dezavantaje

Spre deosebire de constructiile din materiale clasice, durata de viata a acestor constructii este mult mai mica, respectiv aproximativ 50 de ani. Pe langa asta nici izolatia termica si fonica nu este la fel de buna, desi evolutia tehnologica a materialelor folosite pentru prefabricate a evoluat foarte mult in ultimi ani, recomandarea de a fi construite in zone temperate si cat de cat ferite de evenimente meteo extreme, ramane valabila.

Cat costa o casa din prefabricate

Fara a pune la socoteala terenul, o casa de 40mp utili care include open space la parter compus din sufragerie, bucatarie, baie si o mica debara, plus o mica mansarda cu doua dormitoare decente porneste de la aproximativ 10.000 euro, iar de aici in sus preturile pot creste in functie de pretentiile fiecaruia.

Racordarea la utilitati

Avand in vedere faptul ca pot fi construite oriunde, racordarea la utilitati poate fi facuta in modul autonom, sau retelele de utilitati locale dupa obtinerea de autorizatii in acest sens. In modul autonom respectiv sub forma unor case de vacanta, pentru apa rece curenta se pot utiliza hidrofoare montate in puturile sapate la adancime, canalizarea directionata inspre o fosa septica. Cu privire la obtinerea de energia electrica, aceasta poate fi asigurata cu ajutorul unui generator de curent electric care sa vina in compensarea unor panourilor fotovoltaice sau turbine eoliene, iar apa calda pe perioada verii putand fii usor asigurata cu ajutorul unor panouri solare dedicate in acest scop. In cazul unor locuinte permanente insa, recomandarea merge inspre conectarea la retelele locale de utilitati care se pot face la fel ca si in cazul locuintelor construite din materiale clasic

Cat de eficiente energetic este o casa din prefabricate

Locuind sporadic in Romania intr’o asemenea casa facuta din panouri de tip sendwich cu materiale din anii ’90 va pot spune ca din punctul de vedere al eficientei energetice acest tip de case se apropie destul de mult de o casa construita din materiale clasice. Din punctul de vedere al incalzirii locuintei, cel mai bun randament la genul acesta de case este montarea unui sistem de incalzire in pardoseala, care asigura o mult mai buna distribuire a caldurii. De asemenea foarte important este materialul izolator exterior al peretilor si tavanului casei astfel incat pierderile de caldura sa fie cat mai mici. In ce priveste perioada de vara, desi locatia in care am locuit era intr’o zona foarte calda, cu ajutorul unui mic aparat de aer conditionat folosit corect si eficient, reuseam sa racoresc casa cel putin la fel de bine ca si in cazul uneia clasice, acesta fiind suficient a fi utilizat doar in timpul zilei, noaptea folosind ventilatia naturala in urma deschideri geamurilor care erau cu camera tripla pentru o mai buna izolatie. Ca dezavantaj, la minusuri as pune izolatia fonica fata de o casa clasica, insa trebuie luat in considerare faptul ca intre timp aceste materiale au evoluat foarte mult atat ca eficienta energetica, cat si fonica, existand solutii de izolare suplimentara in acest sens, cum ar fi de exemplu izolarea suplimentara a peretilor cu cu izoltator din pluta aglomerata care ajuta foarte mult cu privire la izolatia fonica superioara.

Case din containere maritime

Desi inca nu a prins aceasta moda pe la noi, varianta unor case din containere maritime este una cel putin fel de interesanta ca si cea a unor constructii din prefabricate deoarece prezinta numeroase avantaje printre care cel mai importanta este ca genul asta de case „nu au moarte”, containerele maritime fiind fabricate dintr’un otel foarte solid si rezistent la intemperii! Constul unui asemenea container maritim nou este de 2-3.000 USD, insa se gasesc si containere second-hand la cel mult jumatate din pretul unuia nou si care sunt la fel de rezistente, uzura lor fiind insignifianta. Mai multe despre casele din containere maritime am scris aici.

Opinie personala

Desi la noi inca nu exista incredere in genul asta de constructii, eu sa fiu in situatia in care azi ar trebui sa ma apuc de construit o casa nu as prea sta deloc pe ganduri in acest sens avand in vedere costurile materialelor clasice si al manoperei care au urcat destul de mult si aceasta tendinta va continua! Nu stiu care varianta as alege’o intr’un final, dar parca cel mai atras m’as simti de varianta din containere maritime care pe langa izolatia termica de baza pe care o au aceste containere (una destul de serioasa dealtfel) se pot foarte usor supraizola exact asa cum iti doresti, constructia fiind una mai mult decat rapida si simpla, acestea fiind mult mai durabila chiar si decat o casa construita din materiale clasice, intretinerea ei ulterioara fiind floare la ureche. Parerea mea e ca si romanii ar trebui treptat sa deschida putin ochii si sa mai lase putin din conservatorism si sa nu ignore asemenea variante care prin alte tari sunt la mare cautare de mai bine de jumatate de secol, intre timp lucrurile evoluand foarte mult mai ales din punctul de vedere al calitatii si tehnologiei materialelor folosite.

2 comentarii la „Case din materiale prefabricate tip sendwich, o alternativa ieftina la casele clasice”

  1. De vreo doi ani urmaresc trend-ul cu casele prefabricate. Am inceput pana sa ma opresc si pe strada si sa le admir.
    Sincer, avem in plan o casa. Am gasit proiect pana si pe structura metalica, dar si de lemn. Inca le mai studiem, dar nu eliminam aceasta alternativa.

    Partea cu „dureaza 50 de ani”, nu e un impediment. Copiii isi vor putea face alta pe acel teren sau cine stie ce se va intampla in timp.

    Răspunde
    • Pai cam asa trebuie gandita treaba, practic o asemenea casa are durata de viata a unei generatii, iar avand in vedere costurile reduse de constructie si generatia urmatoare, la randul ei, avand terenul care e si cel mai scump din toata treaba, isi poate oricand ridica o alta casa sau repara pe cea existenta. victory

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura