Sper sa nu va plictisesc cu un post ce va face o scurta analiza economica in care voi incerca sa merg in comparativ cu doua situatii economice pe care le cunosc.
Asadar 2016 … 9 ani de la inceputul crizei in Occident. Pentru Romania ar fi cam 8 in realitate, dar cine mai sta sa numere.
Am dorit de mult sa fac o comparative intre ce a fost la noi si alta tara. Si exemplul cel mai cunoscut de mine este Spania. Poster-child-ul esecului capitalismului European. Nici acum Spania nu si-a revenit din betia financiar-imobiliara care a cuprins-o.
Personal cred ca nebunia a inceput la ei cam in 2000. Cum am locuit acolo in 2001-2002 pot sa spun ca ce am vazut intrecea orice inchipuire. Orasele si satele erau de atunci invadate de promotorii imobiliari si constructori. Se construia deja la scara larga si as zice ca in fiecare luna parca se accelera. Nici introducerea euro nu a parut ceva extraordinar, ba dimpotriva. Si cum am vizitat apoi Spania in fiecare an pana in 2006 senzatia era ca de la an la an se construia in draci. Nu numai case, orice: edificii publice, stadioane, sali de sport, statiuni turistice la cheie, orasele intregi la cheie, cladiri de birouri, poduri, aeroporturi si…autostrazi si cai ferate rapide la o scara mai mare decat in Franta sau Germania.
Astazi, cand bula s-a spart, spaniolii contempla ruinele horror ale acestei dezolante nebunii. Pe langa milioanele de case goale, edificiile publice sau private edificate zac goale, marturie a aruncarii in nestire a banului public pe faraonisme fara nicio utilitate sau, dimpotriva, cu o singura utilitate: delapidarea masiva a bugetelor autoritatilor publice. La o scara enorma ce am trait noi au trait si spaniolii. Ce vor face cu un aeroport inutil de 1 milliard de euro, cel din Ciudad Real, sau cu studiori de cinematografie ultramoderne abandonate? Sau cu Caja Magica din Madrid, unde se desfasoara un singur eveniment pe an , turneul ATP Madrid?
Nebunia care a cuprins Spania nu era insa posibila fara un ingredient major: ei da, coruptia urbanistica. Cat de plastic surprinde acesta expresie profunda complicitate a functionarilor publicila bula imobiliara si la toate excesele adiacente, gen Ciudad Valdeluz sau Sesena, ca se le amintim pe cele mai cunoscute.
Si, evident, banii ieftini al marilor banci germane si francize. Care au fost scapate de la faliment pe banii nostril, ai tuturor europenilor prin repetatele imprumuturi de salvare date tarilor PIIGS. Ca doar nu credeati ca au avut spaniolii bani din cer.
Romania zic eu ca prin 2004 a inceput nebunia. Intai au fost creditele doar cu buletinul( care au revenit iar in peisaj). Apoi a inceput o bula speculative imobiliara slabuta, ca sa culminam cu creditele de tot felul in franci elvetieni.Iata bula cum arata, conform a doi indicatori:
O parere extreme de avizata si profetica am citit si aici …acum, nu atunci…
Azi creditarea pare sa isi fi revenit, dar nu spectaculos, iar creditul imobiliar pare destul de anemic, ca si piata, care se chinuie inca sa scape de ce s-a construit in anii bulei. Suntem official la nivelul din 2006 ca preturi, fix 10 ani.
Cum ne comparam cu Spania? Pai la bula nu prea avem cum, ca la ei a fost enorma si la noi a fost mai mult un balonas. Criza la noi nu a fost cauzata in special de factorii interni, desi acestia au ajutat din plin la profundizarea crizei, ci mai degraba de factorii externi, mai ales de scaderea importurilor din Romania, fapt care a condus la falimente in lant si la scaderea masiva a economiei nationale. In schimb ne asemanam la comportamentul politicienilor. Ai nostrii personal cred ca au fost mai rai, mai corupti, mai venali. Cateva exemple puteti vedea aici sau aici …. sa mai continui?
La ei cei vinovati au platit si platesc. Cu libertatea si cu averea. Justitia spaniola este nemiloasa. Primari , consiglieri locali, deputati regionali, functionary publici si membri ai mediului de afaceri sunt judecati cu sutele si multi sunt deja incarcerati.. Nu-I de mirare ca bogata Catalunie s-a cam saturat de Spania.
La noi prea putini au vazut cum arata inchisoarea si confiscarea. Sistemul bancar are inca mari belele. Iar economia cumva se descurca fara ajutorul bancilor. Dar multi romani vor iar sa se intorca la anii de aur ai creditului doar cu buletinul, nestiind ca acele timpuri au apus definitv.
Cum va este la 9 ani de criza?
Despre faptul ca buba se va sparge stiam inca de prin 2006 cand vindeam in rate si unui caine comunitar, singura conditie era sa aiba buletin. A fost o prada de bani greu de imaginat, am avut clienti cu salar minim pe economie care la interval de cateva luni si’au cumparat un alt PC/laptop/TV pe motiv ca alea ce le luase in urma cu cateva luni se demodasera.
Pentru mine unul alea au fost vremuri de aur pentru ca in vremea in care toti spargeau banii pe care ii aveau dar mai ales pe aia ce nu ii aveau, eu am ales sa fiu de partea ailalta a baricadei sa ii strang de la ei. Si uite asa … am reusit sa imi mai iau o casa, masina si sa traiesc bine fara ca nici macar sa imi treaca prin cap sa iau vreun credit. Acum dupa 9 ani de atunci, tocmai pentru ca nu am avut credite si nici belele am reusit sa supravietuiesc fara mari probleme crizei care cel mai crunt a lovit prin 2010. Norocul meu a fost ca am fost suficient de prevazator si inteligent ca sa am rezerve finainciare proprii de bani albi pusi deoparte pentru zile negre care m’au ajutat sa pastrez ce am fara a fi nevoie sa iau de la altii si nici sa ma omor cu zile ca mai apoi sa ma pot ridica din nou, usor usor pentru ca o constructie facuta prin munca cinstita doar asa o poti face de cand lumea. Nu pot spune ca ma laud, dar nici ca ma plang, loc de mai bine fiind tot timpul, dar nu un bine pentru care sa ma sacrific pe mine sau pe cei din jur ca intr’un final secretul e sa te multumesti.
Astta pot spune eu despre mine, sa vedem ce spun altii … mai ales ca da, sunt de acord cu tine, situatia actuala este foarte apropiata de cea din 2006.
Ca bine zici ICE, ce vremuri dom’le! ma batea gandul pe atunci sa iau un credit, in franci elvetieni, sa termin mai repede casa de la tara, unde stau acum, da nu prea aveam timp …. sa lucrez la casa, inca nu ma saturasem de tot de blocul de la oras baiatu’ era mic, erau alte prioritati, plus ca nu mi-a placut sa ma stiu dator niciodata si uite asa am ratat sa iau credite avantajoase cu buletinul. Am ratat sa-mi iau o plasma, de asta imi pare cel mai rau, chit ca o plateam de 3x A fost frumos dar s-a dus….
Cat despre criza, tari si excese si greci au facut la fel
A fugit puiul cu ata, never ever nu se vor mai da credite cu nemiluita, bancile inca vand la greu catre recuperatori pe cele neperformante.
Tot bancile schelalaie din cauza darii in plata, deoarece predarea cheilor de catre debitori le umfla bilantul cu active neproductive. Sa nu va mire ca anumite imobile preluate de la debitori vor fi demolate sau inchiriate dar in niciun caz vandute. Dintr-un motiv simplu: ar scadea si mai mult pretul imobiliarelor si foarte multi vor intra in negative equity, adica casele vor valora cu mult mai putin decat valorau la momentul achizitiei lor, fapt ce poate declansa in cascada mai multe fenomene negative. Mmmm, trebuie sa fac o postare despre asta…
Vasile si ICE, eu , mea culpa , nu am fost precaut, dar am refinantat toate datoriile intr-un singur imprumut pe care il voi termina in 3 ani. M-a pus dracu, desi el sa jura ca nu , sa imi iau masina noua(azi e la fiare) si nu am mai avut bani de diverse prin casa. Asa ca ma lupt din 2008…
Grecia e caz aparte, a fost mai rau ca in Spania, macar in Spania le-a ramas o infrastructura impecabila si, de bine de rau, casele goale au inceput sa se inchirieze( nr de inchirieri creste cu 80% pe an in Spania, semn ca economia isi revine si ca febra de a fi proprietar a scazut enorm), in Grecia tot ce au edificat e in ruine.
In plus, tot patrimoniul imobiliar gol si/sau needificat a fost cedat unei banci rele SA|REB care va vinde ce se poate si va demola restul, intorcand terenurile in circuitul agricol si forestier, de unde fusesera scoase cu „usurinta” – a se citi coruptie – inainte de criza.
Si in America e la fel, se prefera a se darama tot ce nu se mai poate vinde sau inchiria si terenurile se reintorc la agricultura si padure. Pana si drumurile, din lipsa de fonduri, sunt lasate intentionat in paragina ca sa redevina drumuri de pamant.
Cei care cred ca ne vom intoarece la acea perioada de excese se cam inseala profund.
Radu, cat despre greci pe astia ia luat apa rau de tot. Acum 3 ani am vazut ce a mai ramas din Orasul Olimpic, am zis ca e noul Cernobil si cand te gandesti ca au bagat 10 mild. in el. Nebunia asta cu imobiliarele a fost peste tot. Un amic care aduce marfa de prin China si se mai duce si pe acolo cateodata se jura ca a vazut un oras cat NY gol, gol, cica aia au construit mai in draci, a fost ca o competitie, care e mai mare si mai tare. cred ca urmatoarea criza de acolo va veni, desigur via America, ca de obicei.
@Vasile: nJoy: https://ingerisidemoni.ro/blog/china-si-din-orasele-ei-fantoma/
@Radu: no amu ce sa facem mai Radule, nu toti s’au nascut ardeleni frumosi si chibzuiti! No … ham!
Frate ICE, nu a fost numai masina. A trebuit sa merg la 48 de nunti de la nunta mea incoace, plus botezuri. Slava Domnului, mai am vreo 3-4 si scap. Si dintr-un salariu si o indemnizatie de mama, transformata in de somaj si apoi in 0 mai greu sa te descurci.
Acum sunt chibzuit, multumes frumos, nu ca altii care arunca cu salariul de azvarlita pe tot felul de brizbrizuri.
Abia astept sa mai scada dobanzile sa refintaez sa mai scad din rata. Si cred ca vor scadea, ca altfel nu mai ia nimeni credit si retailul bancar se duce dracului….