“Joacele” Olimpice si falimentul

Tocmai s-au gatat Joacele alea cu 5 cercuri. Pe care nu le-am vazut. O gramada de recorduri. Si o tona de critici. De departe niste jocuri destul de nereusite.

Din 1976 incoace JO au devenit o megaafacere, dar nu pentru competitori sau orasele gazda. Nu-i de mirare ca azi nu prea se mai inghesuie nimeni sa le gazduiasca, mai ales avand in vedere costurile enorme, bugetele super depasite si coruptia absolut respingatoare care le acompaniaza.

Dar care sunt urmarile pentru un oras gazda? Pai sa vedem ce se promite de fiecare data: satul olimpic va deveni cartier de locuinte, cladirile  administrative vor fi convertite in birouri de firme, arenele sportive vor deveni gazdele unor mari intreceri, generand venituri cu tona, plus venituri din turism si bilete samd. In realitate: niste minciuni ordinare!

Daca pana in 1964 la Tokio lucrurile a fost ok, Montreal 76 au fost un mare fiasco financiar, orasul fiind in faliment …30 DE ANI! Abia in 2006 a terminat Montrealul sa achite datoriile imense acumulate.

Urmatoarele editii…rusii au cheltuit enorm in 1980, americanii in schimb in 1984 si 1996 au scos profit – singurii! – coreeni la Seul 1988 au iesit cam tanda pe manda, iar Barcelona 92 ramane un mare success.

Vor urma insa doua mari esecuri Sydney 2000 – datorii acoperite de guvernul Australian – si mai ales Atena 2004. Iata cateva imagini suggestive cu “mostenirea” olimpica ateniana:

 

An abandoned training field at the Olympic Village

The Olympic Aquatic Centre.

Grecia este in belele atat de mari si din cauza acestor dragute JO, iar atletii greci nici macar nu se antreneaza acasa! Si nici azi nu e clar daca au costat 7 sau 27 miliarde de euro, intr-atata s-a furat!

Intr-o vreme se vehicula si numele Bucurestiului in mismasul asta!

Sincer, ati vrea sa gazduim JO ca sa avem dupa-aia de tras vreo doua secole la cum sta economia noastra?

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

3 Responses

 1. Sorin says:

  La greci nu o fo cazu de furat, adică de furat s-o furat ca-n codru, da’ nu din buzunaru lor, ci or ştiut să cerşască bănuţi de la Comuniatea Europeană care so “autosesizat” şi cu foa’ mare grabă leo acordat bani, si asta doar pentru că or ştiut să schiaune şi să cerşască. Ori şi la noi în ţară se fură la greu, dar digeaba miaună pulitikienii, che de data aiasta Heuropa se face că n’aude. Foarte interesant !
  Cît priveşte Jocurili Olimpice, dimult nu mai reprezintă ceeea ce ar trăbui, adică SPORT, ci este doar o mare afacere, o mega-afacere, giga-afacere, tera-afacere şi deja afacerea este “globalizată”.
  Aiurea, interesu pentru aşa ceva o scăzut, şi în afară de cîteva articole prin ziare, scrise şi alea numa casă nu moară de foame ziariştii, dupe terminare nime nu mai pomeneşte de ele.
  Iar dacă rezultatele mai sînt şi aşa cum sînt, atunci în urmă rămîne doar criticile amare.
  Futui, mai bine schimb canalul… dincolo era mai fain…

 2. Malin says:

  Pai vere, stai asa ca e musai sa fim solidari cu oamenii astia si sa organizam si noi. Asa-i corect!