Se mai justifica oare extravaganta numita Jocuri Olimpice?
Rio 2016 este istorie. Romania ar trebui sa uite cat mai repede aceste Jocuri si sa se concentreze la urmatoarele.
In schimb, discutia despre utilitatea sau inutilitatea acestei extravagante numita Jocuri Olimpice este inca netransata.
Personal, ma cam lasa rece Jocurile Olimpice, stiind ce va urma. Iar Rio 2016 nu a facut exceptie:
Macar la Atena arenele sportive si-au gasit in fine o utilitate nesperata: gazduiesc zeci de mii de imigranti sirieni si din alte zari. La Rio in schimb se allege praful si pulberea.
De altfel, din 1976 incoace toate Jocurile au avut mari problem finaciare si de coruptie, falimente peste falimente – Montreal a terminat abia anul trecut de platit uriasul faliment al satului olimpic – ca sa nu mai vorbim de dopajul evident si dovedit al multor atleti in goana oarba dupa medalii, contracte si averi.
In urma jocurile nu a ramas prosperitate, ci mai mereu distrugerea unor habitate, mari cheltuieli si in gust cam amar, de multe ori, pentru localnici.
Mai merita sa se tina asemenea evenimente in conditiile asta, cand de castigat castiga defapt doar unii averi in vremea in care altii sunt saraciti de ele?
La fel ca şi cuvîntul ţapinar, la origine fiind vorba de muncitorul forestier care împingea buştenii cu ţapina, sensul acestuia a deviat înspre ţeapă şi ţapinar în sensul bine-cunoscut din ziua de azi. Un alt cuvînt este şi plasă, banală plasă: se spune “ai luat plasă…”, aşa cum imediat după revoluţie comercianţii stigau în gura mare “Luaţi plasă cu FSN ! Luaţi plasă cu FSN…”, adică mă rog, că să vîndă plasele inscripţionate cu FSN, evindent !
La fel se petrece şi cu cea mai mare întîlnire “sportivă”, care în afară de o legătură strict lingvistică cu munţii Greciei antice, nu mai are absolut nici o legătură cu sportul. Dreptul de a organiza astfel jocuri este “oferit” celui care oferă cel mai mult, ştiţi voi prea bine ce, şi se fac planificări pe cîteva zeci de ani de acum înainte, apoi “fericiţii” cîştigători se apucă frenetic de construit, nu ştiu ce au de construit, dar ştiu că dupe ce se termină degringolada în urmă rămîn ruine mai ceva ca dupe război. Păi atunci la ce s-or mai construit dacă nu mai sînt folosite ?!
Păi se pot contuna activităţile sportive, ar putea fi foarte bine baze de antrenament, deci sport. Dar sînt lăsate în paragină. Păi bag sama că şi-or scos banii investiţi, şi atunci exact ca şi un ambalaj de la ciocolată după ce-ai mîncat-o, o arunci pur şi simplu, nici măcar nu mai faci efortul să o duci pînă la primul coş. Păi ş’atunci nu mai bine o lăsaţi să fie utilizată de micii viitori mari sportivi ? Nu ar putea fi folosite toate aceste amenajări pentru scopuri educaţionale ?
În lumea marilor afaceri aerul este eXtrem de rarefiat, în consecinţă ideile sînt un lux…
Parca Barcelona a iesit pe profit!
@Sorin – ne’ai lipsit cu sarcasmul tau inspirat!
Bun venit inapoi!
@Vasile – ii las cuvantul tovarasului Radu, el e responsabil cu datele legate de olimpiade/alergari/linguri/furculite si salate!
Vasile, dupa stiinta mea din 1976 incoace singurele JO de iarna si vara pe profit au fost: Barcelona, Londra, Lillehammer si cele gazduite de SUA, americanii au fost duri la sange, nu au acceptat sa nu iasa pe profit! Restul JO a fost prapad, Torino si Vancouver si acum au belele mari, Atena nu mai zic. Pur si simplu s-au aruncat sute de miliarde de dolari pe fereastra , zic eu. In plus, ce s-a construit rareori si-a gasit utilitate dupa.
Cele mai extravagante JO au fost la Beijing, dar China nu s-a uitat la bani si au facut cele mai faine JO, si Sochi, unde s-au aruncat 56 miliarde de dolari, dar se zice ca o bucata zdravana au fost ciorditi.
Totusi, doar Barcelona, Londra si Beijing au facut ceva util cu toate arenele sportive si toate facilitatile. Iar Beijing, care va gazdui JO de iarna, va refolosi aproape toata infrastructura din 2008!! Asta da business!
Zvonerul este ca CIO s-a cam saturat de belele si se gandesc sa cumpere ei niste arene modulare prefabricate, tara gazda va oferi terenurile , curentul, cazarea samd, arenele vor fi aduse cu vaporul, montate, folosite si apoi demontate si carate la urmatoarea locatie, din 2 in 2 ani. Asa s-ar reduce enorm costurile, oraselel at trebui doar sa puna la bataie bani pentru upgradarea facilitatilor auxiliare, gen telecomunicatii, centru presa, cazare, Securitate samd. si asa orase mai putin potente financiar vor putea fi gazde
Conceptul nu e ceva nou, ce primi noi ca semnal tv provine de la Televiziunea CIO, create tocmai ca sa nu mai existe scandal cu transmisia; CIO filmeaza tot si revinde ce transmite pe bani grei.
Totul e un business…