Suntem in pragul unei noi Mari Recesiuni Economice?

Sa judecam calm:

Inca de la inceputul anului tot mai multi analisti cred ca vine o criza economica. Sa fie oare asa? S-ar parea ca da! Dr. Doom Roubini avertizeaza atat de clar ca iar vine o criza:

Cresterea inegalitatii social-financiare exacerbeaza criza de lichiditate, partenera a  lipsei de investitii, veniturile curgand de la cei care au o mare inclinatie sa cheltuie  – clasa de mijloc – la cei cu mare inclinatie de a depozita averi – corporatii si clasa bogata. Mai mult, avem o prelungita si ciclica decadere, numita hysteresis: somajul erodeaza capitalul uman si , coroborat cu scaderea investitiilor , conduce la o crestere economica slaba”.

Unul dintre motive fiind acela ca fara clasa de mijloc nu exista economie mondiala!

Chiar acum pietele financiare sunt iar in aer datorita vestilor economice din SUA. Economia Americana da semne clare de incetinire. De cand Federal Reserve a renuntat la „usurarea cantitativa” economia Americana este pe o panta descendenta, la care se adauga evident si pretul scazut al petrolului. Paradoxal, nu? Nu este . O mare parte din recuperarea economica s-a bazat pe boomul petrolului si gazelor de sist. S-au pompat enorme sume de bani. Mirajul independentei energetice americane in sfarsit aparea la orizont. Dar scaderea pretului petrolului si importurile ieftine de petrol conventional omoara industria petroliera Americana vazand cu ochii – zeci de falimente au avut loc deja.

Se denota si o depreciere a altor indicatori: transportatorii americani raporteaza ca sunt nevoiti sa parcheze in depouri din ce in ce mai multe camioane, locomotive, vagoane de Marfa si alte mijloace de transport, iar comenzile de transport au scazut cu 11-18%, depinzand de sector: rutier, naval, cai ferate.

Iata o imagine in acest sens – 292 locomotive diesel parcate intr-un depou depozit in Arizona:

Sa nu mai vorbim ca in SUA exista acum! peste 20.000 de camioane nevandute!!!

Pe de alta parte, vestile din China sunt extrem de proaste! Pur si simplu spus, economia tarii este intr-o masiva pierdere de viteza nemaiputand genera crestere economica. Clasa de mijloc din China nu mai reuseste sa absoarba excesul de produse si case, cu tot stimulul masiv din partea statului; in plus, extrem de multi bani au mers in infrastructura si armata, China straduindu-se vizibil sa prinda SUA din urma, cu care are insa mari diferende de rezolvat.

Este clar ca economia chineza se duce in jos, dovada nivelul urias al creditelor neperformante – 8 miliarde USD!! iar caderea asta trage economia mondiala, in general, si tarile furnizoare de materii prime, in special, intr-o criza din care s-ar putea sa nu mai iasa vreodata. Asta ca sa nu mentionam efectele extreme ale bulelor speculative care afecteaza economia Chinei – una pe pietele de investitii financiare, alta pe piata imobiliara, ambele cauzate in principal de interdictiile puse transferului de capital in afara Chinei, fapt care a impins investitorii chinezi sa arunce banii pe orice. In fapt, aceste bule tocmai se sparg lasand sistemul bancar chinez intr-o dezordine imensa.

Cel mai mare baubau este spirala deflatiei. Marele pericol al situatiei economice de azi. Uriasa cantitate de bani pompata din 2008 incoace a dus nu la stimularea economica, ci la fenomene economice extreme de perverse. Imensul capital in cautare de investitii nu a avut ca effect cresterea econmiei, ci un alt effect: au scazut dobanzile bancare in asa hal – inclusiv in teritoriu negative – incat o mare parte din bani nu au mai ajuns in piata vestica, ci au migrat acolo unde dobanzile erau mai mari, adica pe pietele emergente. Din 2010 incoace o uriasa bula a crescut din nou – economiile emergente – trase in sus de China, care a investit si inca investeste masiv in interiorul tarii. Dar de cand China a inceput sa gafaiie economiile dependente de ea stau sa cada, mai ales ca si banul investit a fugit imediat din aceste tari. Unde sunt acesti bani? In banci offshore sau in tari unde se mai da o mica dobanda. Lipsa de capital si lipsa de comenzi va dobori o multime de companii peste tot in lume. Avem o mare de capital care sta degeaba si nimeni nu mai are apetit pentru investitii. Scaderea puterii agregate de cumparare va impinge – deja impinge – preturile in jos, o consecinta naturala a economiei de piata bazata be binomul cerere/oferta. Pur si simplu nu mai exista cumparatori sau, mai exact, cumparatorii nu au bani!

Adica cei 95-99% dintre locuitorii planetei. Economia mondiala merge si se dezvolta atata timp cat acesti indivizi cheltuie, nu ceilalti, adica asa-zisa patura bogata. Ori daca marea masa nu consuma sau isi restrange consumul economia mondiala se gripeaza si se intra in deflatie in spirala. Si la acest moment  bancile centrale nu mai au cum sa opreasca acest fenomen datorita uriasei cantitati de bani aruncate prin „usurarea cantitativa”. Decat prin inflatie, moderata si tinuta sub control. Dar nu se vrea Politic. Si atunci legile economice, care nu se suspenda, rabufnesc. Degeaba urla unii avertismente.

In timpul asta Bancile centrale au mainile legate; politica monetara este peste tot la dobanzi extreme de mici sau negative, au in trezorerie o uriasa cantitate de titluri si instrumente financiare cumparate prin „usurare cantitativa” si nu au cash, iar daca produc cash iese scandal cu inflatia, ca diminueaza averile alora de pe Wall Street. Guvernele sunt inglodate in datorii ca si multe firme si enorm de multi oameni obisnuiti.

Personal, cred ca valul deja se ridica. Sper sa ma insel, dar, din pacate, nu cred ca ma insel. Iar situatia economica proasta de la noi nu e o intamplare, ci reflecta starea economiei mondiale.

Voi ce parere aveti?

8 comentarii la „Suntem in pragul unei noi Mari Recesiuni Economice?”

  1. Parerea mea e ca rostogolirea crizei din anii ’80 trebuie sa aiba un final ca recesiune pentru ca oricat au amanat’o in anii ’90 si oricat au bagat’o sub pres prin 2008 … intr’un final tot la o mare depresie mondiala se va ajunge pentru ca bogatii nu au de gand sa miste nimic din fabuloasele averi acumulate si blocate prin diverse banci mai mult sau mai putin fantoma. Doar si numai o mare recesiune mondiala poate regla lucrurile si readuce pe fagasul lor pana cand va mai fi una si tot asa … pentru ca lucurile astea se intampla ciclic.
    In ce ne priveste pe noi … tot ce pot sa spun este ca saracia a inceput din nou sa isi arate coltii … ieri mai in gluma mai in serios, un prieten de al meu care are o langoserie imi spunea ca el masoara nivelul saraciei dupa cate gogosi vinde! Primul semn de saracie este cresterea volumului de vanzari la gogosi printr’o logica ce poate parea absurda da este cat se poate de reala: cand lumea are bani fuge de gogosi … pe motiv ca si ca si ca si ca si ca …. in schimb cand saracia bate prin buzunare si doar 1 leu de o gogoasa ti’a mai ramas … uiti de motive si o bagi la matz fara sa mai clipesti. laugh
    Dap … e nasol si tare imi e ca e doar inceputul.

    Răspunde
  2. Dar se anunță chiar și pe la televizor. Tot ce ar trebui să sperăm este să nu cumva să fie mai rău ca în 2010… desi peste tot în Europa este campanie electorală și nimeni nu vorbește despre asta.

    Răspunde
  3. se schimba economia sub picioarele noastre si putina lume realizeaza asta .. clasa de mijloc clasica dispare – evident dam vina pe banci, dar bancile merg pe reguli care nu s-au mai schimbat de o vesnicie .. cate job-uri schimba un tipic reprezentant al clasei de mijloc intr-o viata, acum o generatie ? cata stabilitate ocupationala intrevede cineva la un tanar de 25 de ani sa zicem, pe parcursul vietii sale active ? ce model de risc putem aplica in cazul asta ? e naspa cand punem doar intrebari la care nimeni nu stie a raspunde. Nu degeaba sunt destule zone in lume in care se discuta despre o alocatie bugetara fixa per cetatean – indiferent daca lucreaza ceva au ba .. vin robotii peste noi, oamenii profeseaza din ‘proiect’ in ‘proiect’, superbogatii viseaza la nemurirea reala (fie ea si pur digitala), restul se agita sa supravietuiasca zilei in curs.

    Răspunde
  4. Și eu cred că de venit, ceva tot vine.. Că este o criză mai nasoală ca în 2010, sau mai ușoară, nu avem de unde ști, dar de venit ceva vine. Tocmai de aceea eu prefer să pun ban pe ban, decât să îi țin prin bănci sau să fac vreun fel de investiție majoră. Deja deodată tot felul de legi apar, și tot mai nașpa pentru micii întreprinzători este, categorie în care mă aflu și eu.

    Răspunde
  5. Cataline – in 2010 nici macar nu a fost cine stie ce criza … pentru ca au existat inca resorturile inabusirii si bagarii ei sub pres, insa acum pe fondul crizei refugiatilor intr’o UE aflata sub amenintari teroriste, o Grecie in faliment, un Brexit ca anuntat, o criza a datoriilor suverane taraganate si un Panama Papers de toata frumusetea … crede’ma ca investitia pe care o recomand in continuare ca a fi cea mai buna este tot aia in hartie igienica mai ales daca criza de acum se va rostogoli spre noi via China&USA.

    Răspunde
  6. Frate ICE de as avea bani as deveni doomsday prepper si as baga banu nu in banci sau aur ci in mancare neperisabila, seminte, arme, muuulta munitie, precursori pentru fabricarea munitieie, o casa cu pamant undeva pe la o margine de padure, unelte manual, surse de apa si current samd si as cauta sa imi formez un grup de familii aliate.
    Eu zic ca o gripare ireversibila a lumii este aproape, sunt prea mari dezechilibrele, si o sa apucam linistiti sa vedem cum se allege praful de civilizatia actuala.
    Multi cred ca atunci cand o sa ramanem fara resurse se va intampla asta, adica in vreo 100 de ani. Eu sunt mai pesimist: resursele vor ramane in mare parte in pamant, ca nu vom mai avea cum si de ce sa le scoatem. Daca sistemul financiar mondial cade, primul lucru care cade dupa aia va fi sistemul mondial de transport marfuri, apoi energeticul si apoi sistemele publice.
    Putini realizeaza cat de fragile este societatea noastra. Chiar acum un imens incendiu de padure face ravagii in Canada, chiar in inima industriei petroliere canadiene. Colapsul unui intreg oras de 80000 de locuitori sub ochii nostril , dar si colapsul oricarei cresteri economice in Canada anul asta, datorita pagubelor momentan evaluate la 10 miliarde de dolari. In Asia de Sud-Est, datorita fenomenelui La Nina, avem o seceta fara precedent, in special in India, care ameninta securitatea alimentara a 1.5 miliarde de oameni. Caldura excesiva pentru primavara asta deja costa sistemul sanitar din diverse tari o gramada de bani datorita raspandirii mai rapida a unor boli. Recesiunea economica din mai multe state emergente, in special Brazilia, deja evolueaza in crize politice majore.
    As zice ca pagubele produse de incalzirea globala deja afecteaza vizibil economia mondiala, pe langa cele produse deja de razboaiele in curs.
    O cat de mica gripare a sistemului financiar si a sistemului mondial de transport al marfurilor ar avea rapid urmari groaznice. Ganditi-va cat de dependente sunt economiile nationale de importuri massive produse si materii prime si de infuzii de capital strain, ganditi-va cat de dependenti suntem toti de alimente, medicamente, piese de schimb, produse manufacturate si imbracaminte din alte tari, deoarece nu mai producem nimic in plan local!
    Economia mondiala este un mechanism extreme de complex, dar fragilizat, iar orice soc cred ca ne-ar arunca rapid in prapastie. Iar consecinta ar fi un colaps masiv si de neevitat al marilor orase, in special, si al Vestului supertehnologizat, in general. Dependenta de energie electrica, tehnologie si supermarket face ca orasele sa fie extreme de vulnerabile in cazul unui colaps de anvergura.
    Urmariti pe youtube scenele de haos generate de acel incendiu in Canada. Instinctele primare distrug orice rationament si pentru a supravietui nu se mai tine cont de nimic.
    Ce este mai grav este ca marea masa nu au habar de norii negrii si isi continua viata ca si cum nimic rau nu li s-ar putea intampla.
    Cum dracu se face ca tocmai noi ne-am nascut la sfarsitul petrecerii si trebuie sa suportam mahmureala e ceva care ma depaseste…
    Paradoxal, zic ca noi astia mai fara banet vom supravietui. Ai bogati….sa fiu bogat mi-as lua tanc, avion blindat, ca nu se stie cati imi vor vrea de bine cand va veni halimaul…

    Răspunde
  7. Nivelul datoriilor in China este enorm si nu se stie cat este de mare, nimeni nu mai crede in statisticile „oficiale” emise in China. Se presupune ca indicele de crestere economica nu este cel raportat ci mult mai jos!
    Iar industria petroliera…3 trilioane de dolari datorii!!!
    Va spune mandea ca valul vine nu gluma, sa scada China consumul si se duce totul de rapa!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura