Suntem in pragul unei schimbari masive pentru omenire si noi somnabulim ca intr-o transa

De ceva timp, adica cam din 2012 incoace, economia globala si, per se, omenirea, pare sa isi fi revenit din mareata Recesiune care ne-a dat tzapan din 2008 incoace.

Din pacate, este doar o iluzie, iar sfarsitul iluziilor pare a veni mai repede decat multi sperau. Suntem cu adevarat la finalul petrecerii si cred ca in timpul vietii noastre viata cum o stim acum va fi doar o amintire.

Stiu ca exista hoarde de sceptici. Stiu ca veti gandi: pesimistu, doomsteru samd. Imi pare rau, dar nu pot sa va prescriu 100 ml de petrol ieftin si vreo 30 de capsule de resurse minerale rare ca sa iesiti din acest cur-de-sac unde ne-am bagat singuri, singurei.

S-o luam din loc cu putina istorie

Pana acum 10000 de ani omenirea era putin numeroasa, iar economia era inexistenta, oamenii fiind nomazi vanatori si culegatori.

 

Aparitia agriculturii , a domesticirii animalelor si a manufacurarii de unelte din bronz si fier au schimbat omenirea. La forta omului s-a adaugat forta animalului. Am adaugat apoi forta apei si a vantului pentru transport, manufacturare si morarit. Omenirea s-a sedentarizat partial si a inceput sa creasca numeric. Aceasta crestere insa a lovit la un moment dat o limita, aceasta fiind suprafata agricola. Cu toate inventiile pana spre 1750 economia mondiala si omenirea s-au mentinut cam in aceeasi parametri.

Revolutia industriala si extragerea resurselor energetice au dus la o a doua mare transformare a omenirii

Resursele energetice, la inceput carbune, apoi petrol, gaze si uraniu, au permis aparitia unei economii cu adevarat globale si extrem de complexa, dar au permis si cresterea populatiei de la aproximativ 1 miliard spre 7,3 miliarde astazi.

Nota Bene: aceste resurse energetice, in special petrolul, sunt cele care au permis acesta explozie demo-economica si nu invers!! Fara resurse energetice abundente, ieftine si usor de exploatat niciodata nu am fi ajuns in situatia de azi! Niciodata!!

O componenta insa pana azi ignorata este relatia intre datorie – imprumut, adica capital , resursele energetice, economie si omenire. Fara posibilitatea indatorarii pe termen scurt, mediu si lung nu ar fi existat niciodata capitalul necesar acestei cresteri economice neintrerupte pe care economia globala a cunoscut-o in ultimii 200 de ani.

Din pacate, aceasta crestere economica nu poate si nu va fi eterna

Exista un obstacol, infinit mai puternic decat noi toti: lumea in care traim si limitele ei fizice.

Exista , in fapt, multiple semne ca am ajuns deja la limitele fizice ale lumii in care traim. Cel mai important semn dintre toate este, evident, varful petrolului – PEAK OIL.

Am mai vorbit de el. Lasand la o parte tonele de statistici – multe dintre ele de o falsitate evidenta – sa vorbim de petrol.

Petrolul este cea mai versatila resursa energetica pe care o avem. Dar este finit si trebuie sa fie de o anumita calitate ca sa fie util.

Azi statisticile ne arata o productie care pare ok, de peste 90 milioane de barili pe zi(bbl/d). In mod clar, statisticile mint, deoarece includ petrol si ECHIVALENTE, care nu sunt petrol…

Piata petrolului insa nu poate fi mintita

Pe burse exista categorii clare de hidrocarburi tranzactionabile. Petrolul este definit expre ca „LIGHT CRUDE OIL”, adica petrol usor.

Toate celalalte resurse energetice, inclusiv biodiesel, petrol din resurse neconventionale, gaze petroliere lichide, gazolina – asa numita benzina naturala sau de sonda – samd sunt tranzactionate separat, pentru ca nu pot fi folosite in acelasi fel si NU INLOCUIESC petrolul usor.

Mai multi analisti au ajuns la concluzia, tinuta destul de hush hush, ca productia de petrol usor conventional se afla din 2003 intr-un platou cuprins intre 60 si 67 milioane de barili pe zi, adica suntem sau am trecut de varful petrolului. Adica, mai explicit, am extras jumatate din TOT PETROLUL USOR care exista pe Pamant si este viabil economic a fi extras. Mare parte din ce a ramas , chiar daca tehnologiile, scumpe in draci, de recuperare s-au imbunatatit, va ramane in subsol.

Diferenta pana la productia raportata oficial sunt produse care NU pot fi folosite pentru a genera benzina, motorina, Kerosen si pacura pentru vapoare si locomotive, avand, ce e drept, alte aplicatii foarte importante.

Exista cateva indicii ca suntem unde suntem: GDP mondial este stagnant, cresterea economica globala se invarte intre 1 si 3 %, adica este inadecvata, consumul de resurse energetice per capita este stagnant de ceva ani si nu da semn a isi reveni in sus, am ajuns la varf de exploatare la mai multe tipuri de resurse minerale CONCOMITENT.

Insa semnul cel mai clar, recunoscut oficial, este faptul ca cele mai mari campuri petroliere descoperite vreodata, adica Ghawar din Arabia Saudita si Burgan din Kuweit, au tins varful in 2006 si sunt acum in declin. Si , vorba petrolistilor, daca Arabia Saudita si Kuweit au „peaked”, atunci lumea a „peaked”.

In fapt, nu se pune problema ca vom ramane fara resurse energetice. Problema este in alt loc: resursele energetice si, subsecvent, toate bunurile economice produse folosind aceste resurse sunt prea SCUMPE. Daca pretul petrolului urca spre bariera psihologica de 100 USD per baril, economia globala intra in vrie. Punct.

Iata cat ar trebui sa fie petrolul ca sa permita tarilor producatoare sa aiba macar un buget echilibrat, nu surplus bugetar. Evident, aceste asteptari ar distruge economia mondiala.

Cat despre resursele neconventionale…externalitatile lor, adica poluare, epuizarea resurselor de apa, folosirea unor mari cantitati de energie electrica, nisip, chimicale, samd , sunt atat de mari, incat efectiv nu permit companiilor petroliere sa faca PROFIT.

Vreti o dovada?

2000-2007 s-au cheltuit pe investitii si exploatare in industria petroliera 1,5 trilioane de dolari. Din 2007 incoace 4 trilioane. Rezultatul a fost…mentinerea statsu-quo-ului!! Nu cresterea productiei, nu energie gratis si alte aberatii. Petrecerea s-a terminat. Falimentul a mii de companii independente din domeniu, mai ales din America, este semnul ca asa zisa revolutie americana a frackingului este doar o imensa schema Ponzi, care a dus la faliment o hoarda imensa de investitori, atrasi de mirajul Saudi America…

Atata timp cat resursele de orice fel, dar mai ales cele energetice, au fost ieftine si in abundenta, economiile nationale au crescut exponential, imprumuturile putea fi platite si exista mereu un surplus la dispozitia guvernelor, companiilor si consumatorilor ca sa fie cheltuit sau tezaurizat.

Suntem insa la un moment in care acest suplus, mai ales in randul a 80% din populatia lumii, a disparut sau este pe cale sa dispara. Iar cand toti acesti oameni vor ajunge sa nu isi mai poata permite sa plateasca pentru lucruri esentiale, atunci economia mondiala nu va intra in criza, ci se va prabusi.

In fapt, cererea este total inadecvata si nu cred ca isi va reveni; ea a fost distrusa deja prin stagnarea in termeni reali a salariilor la nivel global, si, pentru ca nivelul datoriilor este enorm, iar bancile centrale, care au tiparit enorme cantitati de bani pentru a tine in frau inflatia si a tine pe zero sau chiar in negativ dobanzile nu mai au cum sa stavileasca acum tavalugul ce sta sa vina din nou peste noi, nu ne mai putem scoate din acest hau cheltuind si iar cheltuind, pentru ca nu avem ce…

In aceste conditii, mai multe fenomene vor converge pentru a ne scoate din „afaceri”: criza economica, schimbarea climei, suprapopolarea, scaderea accelarata a resurselor – scadere a acelor resurse viabile economic, sa ne intelegem.

Odata ce nu vom mai putea sa ne permitem, economic vorbim, sa extragem resurse energetice si, in fapt, resurse extractive de orice fel, multe cruciale pentru industrie, economia mondiala si lumea pe care o stim se vor schimba radical, deoarece NU EXISTA nicio resurse sau procedeu tehnic ori inventie care sa ne permita sa rulam in continuare business as usual.

Instabilitatea pe care incepe iar sa o resimtim este doar salva a doua din aceasta evolutie inceputa… UUUps, chiar in 2006, cand , cred eu, am ajuns la varful de productie al petrolului.

„In viata nu primesti ceea ce vrei, ci ceea ce meriti!”

James Kunstler.

12 comentarii la „Suntem in pragul unei schimbari masive pentru omenire si noi somnabulim ca intr-o transa”

  1. Bursele continua caderea; petrolul urcase prea mult, banii ieftini s-au terminat, asa zisa recuperare deja isi pierde din avant…ne indreptam iar spre o recesiune sau mai rau…

    Răspunde
  2. Dow Jones a mai cazut odata la minim istoric in noaptea asta si din cate vad pe grafice nu e roz situatia deloc …

    Data trecuta au bagat’o pe aia ca e „corectie in piata” … oare si acum tot aia o fi?! crazy

    USA e pentru a doua oara in blocaj administrativ intr’o luna, negocierile dupa finantarea temporara adoptata pe 23 ianuarie pentru a debloca bugetele esuand cu succes.

    Nu miroase deloc a bine …

    Răspunde
  3. Asta e rezultatul vitezei, a vitezei cu care circula informatia de orice fel, una buna, aduce si una rea, informatia circula prea repede, poate fi manipulata rapid de la un minut la altul, aici e problema, zvonurile si stirile alarmiste se propaga mai repede decat pot fi verificate, scenariile si prognozele inunda mintile oamenilor. Daca dispui de mijloace si sunt entitati care dispun la greu, poti creia orice scenariu doresti, absolut paralel cu realitatea si se ajunge ca 99% dintre muritori sa traiasca intr-o bula de informatie controlata si cred ca asta se intampla deja, nu avem nici un control, nici macar impresia nu mai exista, Matrix tovarasi exista, nu ca ala din film, e faza beta-test laugh
    Asa ca nu va faceti probleme recesiune sau prabusire, cum se va numi, va veni cand trebuie, indiferent de cat petrol exista in deserturile arabe, ganditiva ca omenirea asta care se zice ca numai are loc pe pamant e asemeni coji unui mar smile Bine coaja o poti manca odata cu marul sau o poti arunca laugh , cat reprezinta coaja din mar?!

    Răspunde
  4. Mai Vasile, cand ai dreptate, ai dreptate! hi Tot aia ziceam si eu cu alte ocazii, cand o fi sa fie o veni, in rest ne facem parca prea multe ganduri despre ceva ce oricum nu tine de noi si cand o veni vremea sa ajungem la tomberon, nu e cale sa il mai ocolim.

    Pe de alta parte, Radu a facut o analiza foarte buna si corecta, trebuie sa dau si Cezarului ce e al Cezarului, cu toate ca pe ici pe colo eu vad cam altfel lucrurile, iar faza cu „se termina petrolul ieftin” din punctul meu de vedere e tot manevra pentru ca sunt state care stau pe munti de petrol si zone din lumea asta unde rezervele sunt infinit mai mari decat am reusit sa consumam pana acum, lupta se da pentru controlul lor … iar aia de nu au ajuns la portie incearca acum idioata promovare a solutiilor alternative din care fac parte si masinile electrice, al caror viitor in forma actuala este doar o poveste de adormit copii mici, dar asta este alt subiect despre care am mai vorbit si probabil ca vom mai vorbi.

    In rest … Dumnezeu cu noi.

    Răspunde
  5. Asa zisa energie regenerabila este o farsa sinistra. Cu toate investitiile enorme facute, energie provenita din apa, vant, soare abia atinge 20-40%, depinzand de tara, cu exceptia catorva tari care , profitand de pozitia lor favorabila, reusesc sa isi obtina 100% din energie din aceste surse, asta neinsemnand ca se poate replica la scara globala asa ceva.
    In plus, toate aceste centrale necesita uriase cantitati de combustibili fosili, ciment, metale rare, otel samd, adica au o amprenta de carbon uriasa; in plus, mentenanta lor nu e deloc ieftina si usor de facut.
    Tot mai multe centrale clasice merg acum pe gaz natural, asa zisul ciclu in trei trepte, care este cea mai EFICIENTA forma de producere a energiei electrice. Rezervele de gaz natural sunt imense, dar unde se gasesc, adica Qatar, Iran, Arabia Sudita, Rusia, reprezinta marea problema.
    Dar nu electricitatea e marea problema, ci combustibili pentru transport si fractiile petroliere pentru petrochimie si industriile adiacente.
    NU EXISTA un combustibil care sa inlocuiasca ce provine din petrol. Uitati de bazaconii ca etanol din porumb, biodiesel din soia samd, nu ne putem permite sa aruncam in rezevor MANCAREA noastra.
    Singura sursa viabila de biodiesel sunt resturile de grasimi, gunoiul menajer si uleiurile arse, dar biodieselul rezultat trebuie purificat si amestecat cu motorina, ca altfel infunda injectoarele.
    O gramada de resurse sunt acum aruncate sau au fost deja aruncate in gropile de gunoi. Gunoiul trebuie sa devina cariera noastra de metal, hartie, biogaz, biodiesel pentru a mai diminua din agresiunea asupra mediului.
    Masinile lu nea Musk si ale altora sunt o farsa grotesca!! O masina de acest tip consuma metale rare si resurse ce se imputineaza pe zi ce trece, iar fabricarea uneia consuma intre 80 si 120 de barili de petrol echivalent energie, nelaund in seama energia folosita pentru extractia miniera, transportul, fabricarea subansamblelor samd. Drept urmare, orice masina electrica este o net pierzatoare de energie si duce la cresterea nu la scaderea poluarii, ca doar energia electrica pe care o foloseste va proveni, majoritar, tot din arderea combustibililor fosili.
    Sa ne intelegem : scaderea poluarii va veni doar atunci cand va scadea activitatea umana care genereaza emisii poluante, restul de emisii care vin natural – incendii de padure, vulcani, focuri de mina, emisii de metan necontrolate samd – raman in continuare a se produce.
    Resurse ar fi, dar nu e vorba doar de accesul la ele, ci si de BANi, ca nu se duce nmeni sa scoata petrol si gaze benevol; daca puturile de explorare dau de petrol dar costurile de exploatare sunt imense…resursa va ramane in subsol.
    De exp, exista un mare zacamant in Estul Mediteranei, numit Leviathan. Problema este ca se afla la peste 2000 m sub apa, plus cateva mii de metri de sapat in crusta pamantului. S-a sapat UN singur put de explorare, pret 92 de milioane de dolari!! La un asemenea scor, petrolistii s-au retras instant…
    Tb ca resursa sa fie viabila economic, ori daca nu isi scot banul…pa si pusi, exact ca aia din Saudi Amrika care au pacalit o gramada de prosti cu frackingul lor; cand araboii au scazut pretul petrolului sub 40 USD au dat faliment pe capete…

    Răspunde
  6. Ma Radule am citit cu atentie si de concluzia a iesit doar asta: „Na la pestera si paduchiti-va unii pe altii!”
    Serios vorbind, ca tot zici tu ca nu e rentabil… 92 de mil. un put, pai 90 de mil a costat racheta lu’ Elon Musk, cu masina la bord si 500 de mil. , un deceniu de cercetare. Cand o ajunge cutitul la os sa vezi ce sapa baieti pana in centrul Pamantului, de e nevoie wink

    Răspunde
  7. Așa de mare e criza energetică că renunțăm și la ora de iarnă .. și nu mai încăpem pe șosele .. și luminăm non stop și buda din fundul curții.. și ne îngropăm in pungile de la supermarket .. până populația planetei nu ajunge la 50 miliarde , nici vorba de vreo criză structurală de orice fel, gen – planeta nu ne mai suportă .. așa scumpe sunt resursele că lumea stă cu curul pe un munte de bani investiți în burse și cryptocrap (bitcoin se va duce înapoi la 20 mii usd, o să vedeți) .. singura problemă reală a omenirii este imbecilizarea in masă prin simplificarea abruptă a skillset-ului necesar supraviețuirii ..

    Răspunde
  8. Mai mai dar cat pesimism aici domnu’ Radu, o sa fiu avocatul diavolului putin, din convingere smile

    „NU EXISTA un combustibil care sa inlocuiasca ce provine din petrol.”

    Parca o scris un nene de origine maghiara, George Olah, laureat al premiului Nobel, o cartulie numita „The Methanol Economy” … metanol deci nu etanol de baut smile se obtine din orice fel de biomasa lemnoasa. In carte se demonstreaza ca alcoolul metilic poate inlocui cu succes combustibilii fosili in multe aplicatii cum ar fi motoare cu ardere interna, etc, si este fezabil economic de produs.

    In rest, singura optiune viabila pentru foamea de energie pe termen lung o constituie energia nucleara, reactoarele de generatia 4 si 5 cu racire pe sodiu lichid, etc, sunt mai sigure si mai eficiente, producand totodata deseuri mai putine si cu descompunere mai scurta. Cam toti oamenii cu cap care au ceva de investit in energie se orienteaza spre nucleara, exemplu Bill Gates cu fostul CTO de la Micro$oft – Nathan Myhrvold – se gaseste pe net un documentar numit „The Nuclear Option” (PBS – Nova)

    In fine, o cura de optimism pentru toate gulgutele astea cu „vine sfarsitul lumii, omenirii, incalzirea globala” si un rezumat a ceea ce am scris mai sus o constituie cartea lui Robert Zubrin „Merchants of Despair: Radical Environmentalists, Criminal Pseudo-Scientists, and the Fatal Cult of Antihumanism ”

    Toate resursele astea (carti, documentare) le gasesti la liber pe net, hai ca nu trebuie sa-ti spun unde sa cauti ca stii singur smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura