Nu cred ca mai sunt multe de zis despre acest interviu care a creat valva in toata lumea, in afara de vizionare placuta, dezbaterea find deschisa la comentarii.
O oarecare traducere a scriptului gasiti aici, dar nu garantez acurateta ei, avand in vedere ca apare pe unei fitzuici online platita din fonduri operative obscure, dovada stand nu obiectivitatea jurnalistica a traducerii, ci promovarea unui „articol” de propaganda destul de agramat scris pe coltul mesei, undeva prin paduri.
Primele impresii ale lui Tucker dupa interviul cu Putin
Opinie dupa vizionare
Interviul lui Tucker cu Putin, pe scurt: asa cum ma asteptam, pentru mine nu a adus absolut nimic nou, a fost in linia in care ma asteptam sa fie si s’au spus lucruri la care ma asteptam sa se spuna. In rest, ca multora le place, sau nu, acest interviu va ramane in istorie ca usa diplomatica deschisa, pentru o viitoare pace in Ucraina, in varianta publica – lectia de istorie a Rusiei bine documentata si sustinuta de Putin la inceputul interviului, jucand un rol cheie in acest sens – pentru ca in spatele cortinelor, lucrurile probabil sunt ca lamurite, in cursul anului trecut existand cateva zboruri diplomatice „misterioase” de la Moscova la Washington, Putin dand in cadrul interviului semnalul ca pentru urmatorul pas, asteapta doar schimbarea puterii in USA. De aici incolo las tot parlitul contemporan, cu solda sau utilitate de alta forma,sa il disece marunt, ca oricum n’au inteles nimic, ca nu asta e rostul idiotilor utili, in vremea in care eu ma voi delecta cu zvarcolirile sobolanilor de prin mainstream media corporatista si trolii cu solda de prin social media.
mi se pare interesantă reținerea manifestată de Putin în legătură cu aspecte ale istoriei sec.XIX și XX , referitor la teritorialitatea Ukrainei. El folosește sintagma „din motive necunoscute” . Totuși referitor la aceste subiecte există istorici care au abordat tematica după 1993, există memorialistică…
Mă întreb dacă acestă candidă sfială în a aborda spinoasa tematică este legată catalizatorul hasidic al conflictului din Ukraina. Ar fi interesant de urmărit reacția familiei Kagan-Nuland . Poate chiar si reacția unor politicieni americani bântuiți de obsesii escatologice.
Find „la cald” inca, e destul de greu sa intelegem ceva din punct de vedere al subtilitatilor care s’au aflat in spatele multora din mesajele transmise direct sau indirect, interviul a fost unul mai mult decat atent pregatit, pe ici-pe colo, inscriindu’se mai degraba in linia cutumelor diplomatice in care se poarta genul asta de conversatii. Una peste alta, o treaba e clara: Putin e citav la cap si sanatos tun, nu stiu daca putem zice acelasi lucru despre „Liderul lumii libere”…
@ice, dragul meu….Biden… sub influența momentului mi-a trecut prim cap că aș putea lesne face o paralelă intre discursul său și un proiect media lansat prin 2005 ( sper să nu mă înșel) site aflat in patrimoniul Web Design Museum.
Cam asa ceva!
retinerea, dupa cum o vad eu, inseamna ca putin doreste a-si lasa usi deschise in diplomatie, si are sperante de reconciliere pe termen lung;
imi este fff clar ca are informatii care pe termen scurt ar aduce avantaje statului rus in razboiul propagandistic;
insa putin, privind situatia strategic si nu tactic, inca urmareste impacarea, si spera la o schimbare de paradigma a claselor conducatoare din statele unite, care momentan detine hegemonia in emisfera vestica
@Sorin Cioriciu,
Eludarea unei fațete a realității este (prin abuz de limbaj) minciună prin omisiune. Este un compromis ce va lăsa cale deschisă perpetuării delirului politic sistematizat, dezvoltat pe argumente escatologice și pentru națiunea indispensabilă, si pentru poporul ales, și pentru inamicii acestora.
Recursul la luciditate trebuie finalizat. Alternativa refuzului finalizării acestui demers nu este un produs diplomatic, este doar o fornulă de asumare aacceptării tacite și complice a unei psihoze colective.
Politica lui Putin este clar pro-rusa.
Nu a intrat intr- dezbatere de genul cat de Khazari erau aia care au infiintat URSS si au mazilit monarhia, si era ceva la care nu cred ca se astepta careva.
Omul, in afara de faptul ca psiho-somatic arata mai bine decat majoritatea liderilor lumii vestice, vrea o Rusie mare, care sa fie foarte puternica in Europa economic si politic vorbind.
Toate acele discutii si tratate si promisiuni intre marile puteri vestice (mai ales USA) ar fi trebuit sa mearga acolo.
Ma astaptam la Tucker sa fie putintel mai pregatit, dar fiind fanul lui Orban nu a intrat in mult mai spinoasa problema romaneasca, si istoria Ruso-Romana decat mentionand ca unii au pretentii asupra Transilvaniei, si nu se referea la legitimitatea noastra.
Vorba ta, nimic nou, si totusi nimic vechi! O sa fie folosit ca referinta documentata in ceea ce priveste pozitia Rusiei asupra povestii asteia, si asupra dezvoltarii Europei in general.
Puterile fac ce fac puterile: Influenteaza, cuceresc in diverse moduri si doresc putere in continuare!
Corecte observatiile tale!
Mi-a sărit ceva în ochi , dincolo de ceea ce mă așteptam să se spună – și anume, că președinții americani nu au puterea reală, ci deep state-ul, și în mod nominal pentru sua, cia – ul .. bineînțeles, același lucru e valabil pentru toate statele cu oarecare pretenții , inclusiv Rusia .. asta ridică două probleme – ce draku umblă toată lumea cu democrația în gură ca pretext pentru orice, când de la nivelul ăsta ni se spune adevărul .. doi, Deep state-ul rus, chinez, iranian, etc, e cu niste clase peste cel american, britanic, francez, etc, dacă facem o comparație simplă despre ce figuri politice au creat în ultimele decenii .. Deep state-ul nostru e minunat oricum, că suntem cei mai tari pe cyber.. au promovat în final un mixer de bucătărie pe poziția de președinte ..
Macar Putin vorbeste deschis despre asta si lamureste pe toata lumea cum sta treaba, iar vorbele astea nu vin din gura unei slugi, ci a unul lider mondial, motiv pentru care, macar atat ar trebui sa conteze ca invatatura pentru aia care se uita in gurile de canalizare si obielelor ce trambiteaza prin mainstream media, ce au pe ordinea de zi!
@cola, la întrebarea ta, eu l-aș fi adăugat și lista asta de intrebări în cadrul interviului:
1. Cine considerați că reprezintă o amenințare mai mare pentru Ucraina și Rusia, Victoria Nuland și James O’Brien sau Complexul militar industrial?
2. Ce planuri de reconstrucție aveți pentru zona pe care ați anexat-o de la Ucraina? Ce viitor economic planificați pentru acei cetățeni și cum este promovată migrația din alte zone ale Rusiei?
3. Câți foști ucraineni au acceptat și au primit cetățenie? Cum sunt ei integrați, de exemplu, subvenții, locuințe, formare profesională.
4. Mulți tineri ruși s-au sustras încorporării sau au plecat în semn de protest din cauza războiului. La fel au făcut și alții, cum ar fi regizori de film talentați. Sunt sigur că unele țări, cum ar fi Georgia, unde chiriile au crescut vertiginos pentru localnici, își doresc să se întoarcă. Cum veți încuraja întoarcerea lor după război și cum vă veți asigura că sunt primiți ca membri contribuitori ai unei societăți unite?
5. Ucraina se îndreaptă spre o prăbușire. Istoria arată că de astfel de situații profită radicalii, cei care cred că naționalismul înseamnă să-i urască pe ceilalți. După război, cum veți întinde o mână dincolo de banderite către compatrioții voștri slavi?
6. Cum s-a schimbat relația dumneavoastră cu Armenia și cum poate fi îmbunătățită?
Din punct de vedere geopolitic, puneți în balanță acest lucru cu ruta comercială pe care intenționați să o urmați prin Azerbaidjan?
7. Președintele Erdogan joacă în ambele tabere din comoditate politică.
Ce viitor practic pe termen scurt și mediu vedeți între Rusia și Turcia?
8. Ați contribuit la aducerea Iranului ]n zona frecventabilă a lumii. Indiferent de propaganda opusă a lor și a SUA, persanii sunt o forță în tot Orientul Mijlociu. Ce rol comun au Iranul și Rusia pentru a face Orientul Mijlociu mai sigur?
9. Distrugerea Palestinei a fost un lucru bun pentru Rusia, în sensul că a scos masca SUA „care apără democrația peste tot”. Dar tu și Arabia Saudită păreți să stați pe gard. Cum veți ajuta Palestina dincolo de prezentările inutile din Consiliul de Securitate al ONU?
10. Ce relație practică, politică și economică, căutați să stabiliți cu US și Africa de Sud? La fel ca în timpul Războiului Rece (care a fost fierbinte), falșii liberali v-au descris pe dumneavoastră ca pe un demon, iar pe falșii comuniști ca pe un prieten. La mijloc, 60 de milioane de oameni merită o viziune mai substanțială. Puteți dezvolta subiectul?
11. Sunteți de acord că există puteri economice private mai mari decât unele țări și că acestea decid politica externă mai mult decât majoritatea președinților? Dacă da, atunci de ce se implică Rusia în organizații nefaste și antiumane precum Forumul Economic Mondial (WEF)?
12. Cum veți reacționa la intrarea în Ucraina a NATO sau a forțelor fiecărei țări NATO în parte?
13. Cum vă veți recupera cele 300 de miliarde de dolari confiscate ?
La interviurile de un asemenea calibru, se negociaza la sange fiecare intrebare adresata, pana si eventualitatea unora complementare sunt intr’o marja negociata. Noi, ca noi, i’am putea fi facut o lista de 1001 intrebari lui Tucker, el a mers insa tintit acolo pentru publicul vorbitor de limba engleza care sa vada ca Putin nu e nici lunatic, nici nebun, nici pe moarte, dand in acelasi timp o lovitura de moarte orgoliilor de prin MSN si nu doar orgoliilor. Stand si judecat atent, cum ii ziceam Crinei mai jos, interviul asta a lui Putin e un interviu pe care l’a acceptat ca un interviu pentru viitor cand va fi un cu totul alt context, nu pentru azi!
Putin si-a dat ceasul jos… in secunda aia am stiut ca o sa bage istorie la greu si documente! Am mai vazut faza asta si apoi au trecut ore! Mai departe nici nu conteaza ce a zis. E clar ca are o problema istorica cu Polonia. Ucraina e marginea rusilor…. restul nu e relevant pentru el si asa va ramane!
Am mai avut rabdare in dimineata asta si mi’am facut timp sa ma uitat inca odata la interviu pe indelete, pentru a incerca sa inteleg subtilitatile! Genial interviul, genial Putin, iar gestul subtil observat de tine si mesajele bine tintite, dovedeste lucrul asta. Triste e ca noi suntem in cacat pana in gat dupa ce am ales iar tabara gresita. In rest, pot trolii sa se dea cu fuduliile de pamant cat vor, vorba ta, restul nu e relevant pentru el si asa va ramane!
Nu cred ca am ales tabara gresita.
Stii prea bine parerea mea, bazata pe istorie, si anume ca nici RU nici UA nu ne sunt prietene, si nici nu ne vor fi vreodata.
Ca sa reprezinti ceva in fata Rusiei si a Ucrainei decat un om de mana a doua, o subspecie, iti trebuie coloana vertebrala.
Avem de toate, ne trebuiesc liderii potriviti.
Ca putere regionala Putin v-a respecta de 10 ori mai mult PL pentru ca nu au fost presul UE.
Nu stiu daca te-ai batut vreodata cu un oponent mai puternic decat tine, dar daca dai si tu, si dai bine, omul ala te va respecta. Daca nu, ai sa fii sclavul lui mereu. Ti-a rupt coastele dar i-ai invinetit un ochi? Te stie! Te tine minte!
Scopul nostru este sa reinviem productia de armament, sa ne axam pe noul tip de razboi (drone, cyber), pentru ca avem resursa, si este fantastic de ieftina!
Turcii ne-au respectat si au fost destul de fair cu noi, ca le-am dat de fiecare data cand am avut ocazia!
Cu rusii…
Sa nu mai tipi pe X ca nu iti comentez :))
Cand ma refeream la „tabara gresita” ma referam la aia din intern, unde mereu am ales numai slugi si de aia nu avem nici un fel de politica externa, nimic, zero!
Nu tip pe nicaierii, e doar pacat sa se piarda opiniile tale pe acolo, cand putem avea o dezbatere pe aici!
Nu-i plac polacii, sigur .. ba îi învinuiește și de o parte din problemele pe care le au nemții, care cumva îi sunt mai apropiați, dată fiind istoria sa personală ..
Rusilor nu or sa le placa niciodata, pentru ei au fost si vor ramane lesi cu pretentii imperialiste. Pe de alta parte, vorbeste despre genocidul polonezilor din zona Ucrainei, ucisi de nazistii ucraineni.
Ma asteptam sa fie bun interviul, dar nu chiar atat de bun, Tucker dand o lectie de jurnalism, daca mai era nevoie de una! Despre Putin, ce sa zic, old school lider, iar postura de bunicut care spune lumii povesti istorice, l-a prins al dracului de bine, venind bine pregatit la interviul asta! Ca sa inchei, voi cita un coleg din USA: „Si acum, imaginati-va ca Biden va vorbeste despre istoria USA timp de 30 de minute”!
Parca nu a fost interviu, ci doctorat in istorie. Pun pariu ca majoritatea sub 30, a renuntat dupa un sfert de ora cu concluzia: adica de aia a intrat in Ucraina, din cauza de ce s-a intamplat in anii 800?
Total de acord cu tine, cu exceptia tinerilor din Rusia, unde inca se invata carte si se manca istorie pe pita. Pe de alta parte, dupa ce l’am revazut, interviul asta e mai degraba unul pentru viitor pentru ca va ramane in istorie, iar atunci cand va fi analizat intr’un cu totul alt context, Putin si’a scris istoria, cu propriile lui vorbe. Sa fiu sincer, cu cat ma gandesc si analizez mai bine, cu atat cred ca defapt asta a fost realul motiv pentru care l’a si acceptat, toti marii lideri find obsedati de ideea despre cum raman in istorie!
(paradoxal) prin lungul monologul de la inceput, putin a vrut de fapt sa economiseasca timp in cadrul interviului si sa stabileasca „radacina” viitoarelor raspunsuri. Daca ar fi sa gasesc o comparatie, e ca stabilirea echipamentelor si medotologie in productia de masa, un proces lung si dificil, ca apoi productia sa mearga repede
Bine punctat!
Diseara cand ajung si eu acasa de la munca, vreau si eu sa il vad, iar ce s-a discutat pe aici deja, ma ajuta sa fiu atent la anumite aspecte. Revin dupa ce il vad si eu.
Interviul nu a fost pt noi. Și nici pt a convinge pe cineva despre ceva. Recursul la istorie este specific estului și slavicilor in particular, vestul și americanii mai mult decât holocaust nu sunt obișnuiți. Iar durata atenției tinerilor (și nu doar) nu trece de un tik tok.
Eu refuz să accept orice îmi spune un individ, fie el și Putin, care pur și simplu vine cu distopia pe tavă. Cum să declari că Polonia a invadat Germania și asta a dus la WW2? Nu a spus nimic de relația Ruso-Germană din perioada respectivă, cum ambele puteri au lucrat mână în mână pentru terminarea Poloniei… cum să ignori adevărul istoric?
M-am amuzat teribil, am râs. Interviu penibil, nimic altceva.
PS – Hai că am deschis frigiderul și congelatorul.
E opinia ta, iar cum de dezbatut certitudini nu avem ce dezbate, doar iti multumesc pentru expunerea lor, iar opinia o luam ca atare ! Pe cale de consecinta, inchide linistit frigiderul si congelatorul la loc, pentru ca ai gresit locul unde se umplu pentru idei liber exprimate in virtutea dreptului la libera exprimare, si e pacat de curentul consumat, cata vreme stau cu usile deschise inutil!