UK a plecat din UE. Cine plateste acum contributia UK, pentru mentinerea mamutului birocratic de la Bruxelles?

Brexitul ala, dar mai ales efectele lui pe termen mediu si lung, este inteles de foarte putina lume, in afara iesirii UK din zona blocul comunitar, multi nu au prea inteles mare lucru, dar daca aruncam doar o privire peste datele furnizate de Comisia Europeană, Brexitul va insemna o pierdere de nu mai putin de 12 miliarde de euro/an, incepand cu 2021, si care se va ridica la -84 miliarde euro/sapte ani, gaura ce va trebui cuprinsa in urmatorul exercitiu bugetar al UE.

E, si acum vine intrebarea: cine va plati aceasta gaura si mai ales, cum se va repartiza anual aceasta gaura restului de tari ramase in blocul comunitar pentru intretinerea mamutului birocratic de la Bruxelles, unde nu imi aduc aminte, ca macar o singura data, sa se fi pus macar in discutie eficientizarea acestui mamut, ca de austeritate nici macar nu poate fi vorba?! Dincolo de grija pentru balene, gandacul croitor si alte „Gretisme”, stie careva dintre voi ce solutii a propus Bruxelles, post Brexit, cu privire la aceasta problema si mai ales care este pozitia oficiala a Romaniei, daca existat vreuna?

La cum stiu ca a mers si merge treaba, am eu asa o vaga impresie ca fratii nostri, vest europeni, or sa incerce sa rezolve gaura cu banii fratilor est europeni, Romania fiind una dintre tarile care cu siguranta ca va accepta orbeste prin slugile fanariote de la Bucuresti, sa plateasca oricat de multe oale sparte poate, pentru ca fratii vestici nu sunt deloc dispusi sa le plateasca de la ei, scandalul fiind in plina desfasurare. Nu stiu daca acelasi lucru il vor accepta unguri sau polonezi de exemplu, dar, ce mie unul imi este clar e ca fondurile alea europene, aka „bani gratis” cum ii place #drepteiguvernari sa predice, vor si si mai greu de accesat de tarile est europene decat au fost pana acum, desi nici pana acum nu era chiar floare la ureche, crescand semnificativ si costurile cu cofinantarea pe programele comunitare, lucru confirmat destul de nonsalant de fostul comisar european pentru Buget, Gunther Oettinger, solutia cea mai plauzibila viza pe de o parte majorarea contributiilor statelor membre si pe de altă parte reducerea ponderii politicilor fundamentale ale UE care privesc mai ales tarile din europa de est, respectiv coeziune, agricultura, pentru a isi finanta un buget mai „modern” orientat inspre prioritatile lor, respectiv mediu, securitate, migratie, aparare. cool

Asadar, desi discutia e deocamdata bagata sub pres si cu Brexitul intamplat, de acum nu ne mai ramane decat sa asteptam facturile de pe la Bruxelles. Va fi interesant.

2 comentarii la „UK a plecat din UE. Cine plateste acum contributia UK, pentru mentinerea mamutului birocratic de la Bruxelles?”

  1. Lasă că are balta pește. Nu te îngrijora prea mult fiindcă dacă o țară n-o să-și poată să-și plătească contribuția o să-i dea Germania un împrumut pe modelul rețelelor de prostituție de prin vest.

    Răspunde
    • E, uite ca la generozitatea UE …aaaa, pardon, Germaniei, nu ma gandisem! Ai dreptate, pe modelul de care spuneai, se ocupa muther Merkel sa ne dea bani cu dobanda ca sa le putem plati contributia! laugh Multam ca m’ai luminat! laugh

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura