26% dintre tinerii români nu lucrează, școala nu’i pregătește suficient pentru rigorile unui job

Am avut două podcasturi în Space pe X, în care am încercat să dezbat, alături de decidenți, despre cultură și problemele educației din România. Am încercat să abordăm cam toate problemele nevralgice posibile în peste două ore de dezbatere, însă probabil că ar mai fi fost loc pentru încă zece podcasturi doar ca să identificăm problemele și potențialele soluții, într-un viitor în care cuiva i-ar păsa cu adevărat de cultură și de dezastrul în care a ajuns sistemul de învățământ de la noi.

Generația Z, tinerii născuți între 1996 și 2015, are „preferințe speciale” când vine vorba de muncă

„Cei care nu sunt expuși unui sistem de educație cât de cât adaptat zilelor noastre se pierd, pentru că există ceva mult mai atractiv. Școala și munca înseamnă să depui efort, iar efortul doare. Avem un abandon școlar absolut înfiorător,”

susține sociologul Romulus Oprica pentru Digi 24.

Fără experiență, dar cu așteptări mari, tinerii se integrează greu pe piața muncii

„Vin și cu cerințe salariale mai ridicate decât competențele și cunoștințele pe care le au. E nevoie de multă comunicare și de multă răbdare. Sunt o generație foarte sensibilă,”

susține Loredana Stanciu, coordonator al Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al UPT, pentru Mediafax.

Care ar fi soluția pentru ieșirea din acest impas?

Dacă ne uităm puțin la datele publice ale rezultatelor sistemului de educație din România, putem observa o scădere abruptă, de la un an la altul, a nivelului de pregătire cu care un tânăr promovează examenul de bacalaureat. La aceasta se adaugă scăderea constantă a interesului pentru continuarea studiilor, rata abandonului școlar atingând record după record de la an la an. Ce a reieșit din cele două podcasturi, în care am avut invitați doi deputați din Parlamentul României, este că ar fi necesară o reformă din temelii a sistemului de educație și revenirea urgentă la un sistem care să promoveze meritocrația, în paralel cu ajustarea sa vocațională și profesională. În ritmul în care astăzi 26% dintre tineri nu lucrează, pe o piață a forței de muncă ce se confruntă cu o criză a forței de muncă pe toate palierele, viitorul nu arată deloc bine.

6 comentarii la „26% dintre tinerii români nu lucrează, școala nu’i pregătește suficient pentru rigorile unui job”

  1. Este evident ca detinem recordul mondial la numar de ministri ai educatiei in ultimii 34 de ani! De aici si lipsa de directie si educatie.

    Răspunde
    • Problema reala este ca nu exista un proiect pe termen lung, nu numarul de ministrii care atata vreme cat sunt pe acolo, fiecare vine cu ideile lui crete si modifica din sase in sase luni tot ce ii trece prin cap.

      Răspunde
  2. Am înțeles că unu din cele mai bune sisteme de învățământ cel puțin din Europa ar fi cel Finlandez, ce ne-ar opri să-l implementăm și noi?

    Răspunde
    • E o intreaga discutie si aici, sistemul lor find adaptat pentru cultura lor si cu randament pentru tarile cu un numar mic de locuitori cum este Finlanda. Nu cred ca avem nevoie neaparat de importat alte modele, l’am avut pe ala al nostru care a fost foarte bun pana l’au distrus astia. Tot ce cred ca trebuie facut este sa reinstituim scoala ca institutie si sa revenim la ce aveam, adaptandu’l doar la vremurile noastre, impartind in acelasi timp din nou responsabilitatea educatiei intre scoala si familie. O alta chestiune ce ar trebui legalizata ar fi „scoala acasa”, aka „home schooling’ul”, care se practica si azi printr’un artificiu.

      Răspunde
  3. Motivele sunt multe, unul din ele ar fi obsesia romanilor (aici vorbesc de parinti) pentru diplome, obsesie care se regaseste si la scara UE. Trebuie neaparat sa mearga copilu’ la facultate chiar daca dupa aia lucreaza la fast-food.
    Altul at fi lipsa balantei intre institutiile de invatamant si piata muncii. Cand piata muncii cere ingineri sau veterinari, toate universitatile baga mii de locuri la psihologie si sociologie. Ca si in America unde e subiect de memes, aia cu “gender studies” care lucreaza la starbucks. Pur si simplu sunt bani dati aiurea de la buget pentru institutii de invatamant care produc din start someri. Pentru ca nu ai ce face cu atatia psihologi, sociologi, filologi, etc
    Nu mai zic de licee si scoli profesionale, cauti un meserias bun pana-ti vine acru.

    Răspunde
  4. Mie școala pe care am făcut-o ( liceul economic profilul finanțe contabilitate am bac cu atestat contabil statistician) la timpul ei mi-a dat toate instrumentele să mă descurc in viață nu numai pe profilul studiat dar cam în orice domeniu. Am ajuns dulgher. Fac structuri in ciment armat pe contul meu din 2002 la Roma. Mulțumesc școlii pe care am terminat o in ’97 că mi-a dat multe capacități,mal- a înarmat pt viață. Inițial am fost bun( chiar olimpic la mate că Mucusor) dar am făcut 16 ani am dat și de altele și m-am mai „golanit”

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura