Sunt convins ca foarte multa lume s’a gasit sau se gaseste in fata acestui lucru. Pentru ca am cautat pentru mine (din nou ) un asemenea echipament, ma gandesc ca ar fi utile cateva sfaturi mai ales pentru cei care nu se pricep foarte bine si sunt in impas cand este sa aleaga din oferta foarte variata de pe piata de la noi. Deci sa o luam cu inceputul …
Primul lucru care este important tine de stabilirea unui buget pentru aceasta achizitie pentru a avea un punct de plecare. Foarte multi cumparatori cad in plasele magazinelor care vand online si nu numai, ce in prima pagina/raft sau banere/flyere frumos colorate pun in general laptopuri din generatiile ce acum sunt la iesire din fabricatie! Ar fi bine sa evitati acest gen de „super’oferte” nu de alta dar dupa ce il cumparati s’ar putea sa aveti supriza ca in alte locuri sa gasiti laptopuri din generatii mult mai noi si implicit mai bune. In general, un salt real major al schimbului de generatii, se face cam odata la 2 ani de zile, ceia ce inseamna ca atunci se cam trece pe o noua platforma ce nu neaparat este si mai buna, dar totusi inainte de a cumpara informativa bine.
Brand’ul si cat de mult conteaza el:
Evident ca avand de a face un echipament gata asamblat, acest lucru il fac integratorii ce intre timp si’au facut un renume. Unii mai mare altii mai mic. Ar fi de preferat ca in momentul cumparari sa fiti atenti la ce brand alegeti si mai ales perioada de garantie, deoarece, eventualele probleme ce apar ulterior pot sa fie foarte costisitoare in momentul in care echipamentul nu mai este acoperit de garantie! Dar si aici … exista un mic schepsis, care se traduce prin faptul ca, achizitionand un produs ce poarta un brand renumit din segmentul entry level (cel mai jos) va alegeti in general cu un laptop extrem de minimalist, dotat doar cu strictul necesar si componente din generatiile anterioare, cu alte cuvinte un laptop depasit de evenimente si cu dotari reduse la minim. Pentru a beneficia de un laptop care sa poarte sa poarte si un brand de renume si sa beneficieze de noile tehnologii + dotari generoase, atunci trebuie sa va orientati de la mainstream in sus, ceia ce implicit presupune insa o cheltuiala substantial mai mare!
De ce ai nevoie?
Este unul din punctele de plecare, la care trebuie sa te gandesti foarte atent pentru a nu avea apoi supriza ca ceia ce ai cumparat este sub nivelul asteptarilor tale! Daca esti pasionat de jocuri, eu unul nu ti’as recomanda asa ceva, desi avansul tehnologic si marketing’ul isi face treaba si in aceasta directie! Laptopurile raman ceia ce au fost de la bun inceput, niste echipamente portabile ce au plecat de la ideea de notebook. Pentru mai multe detalii in acest sens, citeste acest articol, unde am incercat sa lamuresc mai multe lucuri in acest sens. Un laptop ce are o grafica dincolo de nevoile ce fac referire la web/multimedia in timp iti garanteaza o fiabilitate extrem de redusa, 90% din echipamentele ce „crapa” dupa perioada de garantie au la baza chip’ul grafic, care datorita supraincalzirii si raciri deficitare (oricat de bine ar fi proiectata aceasta) in timp cedeaza. In plus de asta, oricum experienta gaming niciodata nu va putea sa fie satisfacuta de ceia ce ofera un laptop, pentru cei ce sunt pasionati de subiect. Din acest punct de vedere cred ca am punctat destul de convingator ca este o alegere nerecomandata, dar cum un laptop poate sa fie folosit inclusiv ca desktop replacement, fiti atenti ce alegere faceti astfel incat nici sa nu cheltuiti inutil pentru lucuri care nu va trebuiesc, dar nici sa dati banii pe ceva ce este la limita unei utilizari decente!
Si atunci ce alegem totusi?!
Daca va doriti un laptop pentru web/multimedia va puteti orienta linistiti inspre sectorul entry level, unde in general gasiti laptopuri de pana in 300EU. Cum am spus mai sus, nu tintiti inspre branduri mari in acest sector, pentru ca ofera o garantie infima (in general 12 luni) iar configuratiile sunt minimaliste. Din tot ce am tesat eu pana acum din acest segment, alegerea cea mai buna ca si compromis intre calitate si pret, dintre tot ce gasiti la noi pe piata mi s’a parut a o face cei de la MSI ce ofera calitate buna a materialelor folosite, sunt bine lucrate (inchegate) si au configuratii mai mult decat decente. ACER prin seria lor Emachine, sunt mult sub atat din punct de vedere al calitatii materialor folosite cat si asamblare si asa mai departe. Asus este un alt producator demn de luat in seama in acest segment, desi pentru acest brand trebuie sa mai platiti niste bani in plus daca configuratiile sunt indentice. In acest segment, eu unul nu as alege un brand mai mare de atat, la fel cum nu as alege asa ceva daca ar fi vorba sa trecem la sectorul mainstream, unde incep nume ca si HP/LENOVO/VAIO/DELL. De aici in sus si sume de la 500EU discutia capata o cu totul alta turnura si in mod cert intervine si preferintele fiecarui user in parte cu toate ca trebuie sa fiti atenti si aici la configuratii oferite in aceleasi sume de bani, acestea putand sa difere destul de mult de la brand la brand.
Concluzie personala:
Acest post nu isi doreste sa faca reclama unui brand sau altul cum nici sa denigreze un brand sau altul. L’am scris doar din experienta mea de multi ani in acest sector si cunoasterea foarte buna a pietei dincolo de marketing. Am incercat sa ajut pe cei ce sunt pusi in situatia unei alegeri, iar cunostiintele lor nu ii ajuta prea mult in acest sens, fiind mai mult sau mai putini supusi politicilor de marketing ale producatorilor. Alegerile mele personale sunt MSI la entry level si SONY VAIO de la mainstream in sus (de ce Sony cititi aici) … insa asta nu inseamna ca ce am ales eu este si cel mai bun pentru cei ce citesc acest articol. Cel din urma sfat al meu este si cel dintai: inainte de a va grabi sa cumparati un asemenea echipament, informativa si cititi cu atentie ofertele de pe piata chiar daca „superofertele” va pot fura de foarte multe ori ochii, de cele mai multe ori facand asta chiar printr’un brand pompos, pe modelul: „afara vopsit gardul, inauntru leopardul” 😉
Foarte bun articolul. Ma gandeam ca la final de luna sa-mi cumpar un laptop, am mare nevoie de unul insa eram in dilema ce si cat sa dau pe unul. Acum citind articolul asta am sa-mi dau seama la ce trebuie sa ma uit. Multumesc.
Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca ti’am fost de folos! Succes la cumparaturi! 😉
Pentru mine, de exemplu, alegerea unui notebook e mult mai dificila decat a unui desktop. La desktop e totul mult mai clar, mai brut, mai exact. La notebook-uri trebuie sa gasesti mereu modalitatea de a scapa de stratul ala infect de marketing, chestie nu neaparat usoara. De obicei singura modalitate este sa discuti cu muuuulti oameni despre asta, sa citesti despre „noile” tehnologii si nspe mii de review-uri pe net… si abia apoi poti face o alegere cat-de-cat ok.
Majoritatea oamenilor nu au cunostintele si/sau rabdarea necesara sa faca asta. Asa ca, in opinia mea, cea mai buna solutie este sa aveti un prieten care se pricepe la chestii dinastea si sa ii cereti ajutorul atunci cand aveti nevoie…. binenteles, fara sa exagerati, ca am avut multe experiente in care cel cu o problema considera ca timpul lui = timpul meu…
Spre deosebire de desktop’uri, la notebook’uri de cand au devenit un soi de platforma „secreta” pe care s’au dezvoltat noile tehnologii de care ne bucuram azi (vezi inceputurile seriei Core de la Banias/Dothan incoace) a intervenit cea mai mare bulibaseala dintre toate, pentru ca a ramas in continuare aceiasi platforma de testare, garantand in acelasi timp si vanzarea experimentelor masei mari de cumparatori ale caror cunostiinte sunt reduse la minim si incurcate rau de numeroasele sufixuri sub care se vand aceste componente. Odata cu seria Intel Core Ix nici la desktopuri situatia nu mai este clara deloc, avand in vedere faptul ca sub acest sufix au fost vandute numeroase platforme printre care si actualul SandyBridge ce a trecut prin 3 faze de proiectare succesive (LGA 1155/1156/1366) ca in ianuarie sa o aiba pe a patra (2011) ce va bulibasi si mai tare cumparatorii deoarece se vor vinde ca si acum, in paralel. La AMD situatia aparent este mai simpla, dar din pacate acolo inca nu ai ce alege si se pare ca nici prea viitor situatia nu va fi mai roza.
Deci … si aici ai nevoie sa descurci itele marketing’ului, parca mai rau decat pe segmentul notebook in acest moment. Acolo in mare ai de a face deocamdata cu oferta finalului primei generatii ale seriei cu sufixul I (Arrandale) si prima generatie SandyBridge. In ce ii priveste pe cei de la AMD nici in cazul dat inca nu prea ai ce alege, poate dupa ce se mai maturizeaza putin platformele bazate pe noile Llano.
Intr’un final ma opresc aici ca de intins m’am intins destul! De aici incolo ramane asa cum ai spus si tu … lumea sa aiba rabdare; sa citeasca sau sa sune un prieten
Multumesc de placuta conversatie, toate cele bune! 😉
Multumesc pentru lamuriri si articolul foarte bine documentat!