Probabil ca multi pasionati care bateau salile de calculatoame in anii ’90 isi amintesc ca inainte de epoca Yahoo Messenger -> Skype ->Whatssapp a existat de epoca mIRC, o epoca in care lumea descoperea comunicarea online pe calculator cu ajutorul unui mic programel care odata instalat se conectat cu lumea intreaga, primele optiuni pe care le avea fiind legate de comunicarea cu ajutorul textului basic din care se improvizau emoticoanele acelor vremuri ce sunt inca si azi folosite, ulterior acesta fiind dezvoltat pentru a indeplini si mult mai multe alte functii.
Ce este mIRC
mIRC este un client cu functii de relay Internet pentru functii complete, care poate fi folosit pentru a comunica, partaja, juca sau lucra cu altii in retelele IRC din intreaga lume, fie in conferinte de grup multi-utilizatori, fie in discutii private unu-la-unu. Ca si interfata a fost proiectat cu o interfata curata, practica, care este extrem de configurabila si accepta caracteristici precum liste de prieteni, transferuri de fisiere, conexiuni multi-server, criptare SSL, suport proxy, afisaj UTF-8, sunete personalizabile, mesaje vorbite, notificari, inregistrare mesaje, si altele. mIRC are, de asemenea, un limbaj de criptare puternic care poate fi utilizat atât pentru automatizarea mIRC, cât si pentru a crea aplicatii care indeplinesc o gama larga de functii, de la comunicatii in retea la jocuri.
1997 – primul contact real cu ceea ce se numea internet.
Pe langa Internet Explorer 4.0, sau Opera 3.5 Beta, primul program cu care am luat contact a fost ceea ce s-a numit mIRC, adica (Internet Relay Chat), un software rudimentar prin intermediul caruia puteai sa te conectezi la niste camere de chat unde puteai sa iei contactul cu alti useri prezenti in acele camere. mIRC, desi acum un soft perimat fiind vremea „messului”, a fost unul dintre cele mai usuale softuri de chat stand la baza multora din cele existente acum, pe langa chat-ul propriu zis, permitand conectarea la unele jocuri, transfer de fisiere p2p si alte ghidusi.
Explozia mIRC la inceputurile anilor 2000
Odata cu accesul din ce in ce mai mare la internet se crease o adevarat mIRC mania, utilizatorii pierzand nopti la rand pe canalele Undernet, au existat chiar si pasiuni si povesti de dragoste strans legate de accesul pe aceste canale, in timp creendu-se adevarate clanuri si elite, statutul de OP (operator de canal) pe canalele cu multi useri, uneori vanzandu-se pe bani grei fiind unul dintre cele mai ravnite, fiind un fel de god off al canalului respectiv.
Declinul mIRC
Odata cu apartia altor clienti de comunicare mult mai atractivi locul acestui soft rudimentar fost luat de Yahoo messenger, Skype, MSN Messenger sau alte softuri de chat, mult mai moderne si care ofereau mult mai multe optiuni fata de batranul si rudimentarul mIRC.
Opinie personala
Eu desi azi il mai folosesc doar sporadic pentru chat basic cu niste vechi amici, mIRC ramane in continuare un soft foarte apreciat printre cunoscatori in primul rand pentru functiile complexe legate de partea de administrare online cat si pentru faptul ca se poate instala foarte usor si seta ca un chat privat pe orice server, criptarea suficient de puternica ce poate sa faca fata cu succes eventualelor atacuri externe.
Si pe ce taste apesi ca sa scrii?
aslpls