Primul pas inspre fotografie presupune achizionarea unui aparat de fotografiat ce ar fi bine sa suporte montarea de filtre … pentru ca ulterior cea mai ieftina investitie ar fi achizitionarea catorva filtre care sa te ajute sa experimentezi. Pentru inceput termenii te zapacesc … exista filtre de polarizare (verticala/circulara), filtre UV, filtre ND, etc. … ce pentru un incepator sunt greu de inteles.
Cu ajutorul celor de la clubulfoto.com si multumita lui Catalin care a scris un articol foarte bun, probabil ca lucurile privite prin filtre vor fi mai clare, n’Joy!
Ce este un filtru foto?
Filtrele Cokin
In primul rand, daca ar fi sa incercam o definitie a “filtrului foto” aceasta ar suna cam asa: filtrul foto este un element de sticla (sau plastic) ce se ataseaza in fata obiectivului aparatului de fotografiat cu rolul de a modifica proprietatile luminii si astfel, de a schimba modul in care aparatul percepe si inregistreaza imaginea finala.
Filtrele foto sunt, in linii mari, de doua tipuri: pe filet (rotunde) si cele pe suport, cunoscute mai mult dupa numele brandului ce a inventat acest model: Filtrele Cokin.
Filtrele rotunde (sau “pe filet”) sunt destinate utilizarii pe obiectivele pentru care au fost proiectate. Astfel, filtrele pe filet se gasesc in functie de diametrul obiectivului. Foarte populare sunt filtrele pe 77mm, datorita obiectivelor profesionale ce au ca standard acest diametru de filet. Altele pot fi de 55mm, 67mm, 82mm etc.
Atunci cand achizitionati un filtru pe filet trebuie sa aveti grija ca diametrul filtrului sa fie potrivit obiectivului pe care urmeaza sa il utilizati. Daca obiectivul suporta filtre de 67mm va trebui sa achizitionati un filtru pentru dimetrul de 67mm.
Citeste si: Lectia de fotografie digitala, cap. 1 – notiuni introductive