E foame mare de bani la buget dupa ce in pandemie BNR a tiparit bani fara numar pentru a umple buzunarele baietilor destepti in vremea in care, pentru restul cheltuielilor aparatului bugetar tot mai gras si al obligatiilor sociale, acelasi stat s’a imprumutat in nestire la dobanzi record pana cand datoria publica a sarit de 50%, lucru ce acum ii obliga acum sa scoata bani si din piatra seaca, sau mai bine zis din buzunarele noastre.
ANAF a pus ochii pe afacerile de pe OLX
Pe langa maririle de taxe si impozite anuntate deja cu jumatate de gura si un impozit progresiv inca in discutie ca formula, ANAF a pus ochii si pe afacerile de pe OLX si toate site’urile de vanzari online, iar in tentativa de a avea un control asupra lor, toate firmele de curierat urmeaza sa trimita catre ANAF informatii cu privire la toate tranzactiile cu plata ramburs, tranzactii care spre deosebire de cele platite cu cardul nu puteau fi pana acum monitorizate.
Ce informatii vor fi transmise de catre curieri catre ANAF
În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilității secretului corespondenței, să furnizeze lunar, organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca și particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate.
- numarul de inregistrare si data expeditiei postale;
- datele de identificare ale expeditorului;
- numele si prenumele in cazul persoanelor fizice, numele societatii in cazul persoanelor juridice destinatare;
- adresele de expeditie, respectiv livrare;
- contravaloarea bunului livrat.
Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.
Documentul poate fi citit aici.
Ce va face ANAF cu datele colectate
In principiu va stii mult mai multe lucruri despre fiecare dintre noi decat pana acum, monitorizate urmand sa fie atat persoanele fizice care cumpara, dar mai ales cele care vand, cat si firmele. In baza datelor colectate in acest fel, ANAF va putea oricand face o analiza financiara oricui desfasoara genul asta de activitati online si poate notifica in orice moment pe oricine foloseste aceste servicii mai mult decat sporadic pentru a verifica daca castigurile sunt sau nu fiscalizate. Practic, in vizorul ANAF nu vor intra tranzactiile sporadice ale celor care vand din cand in cand ce le prisoseste pe acasa si nici cei care cumpara sporadic ce au nevoie, ci cei care au dezvoltat o reala afacere din vanzarile permanente de produse, dar si al celor care cumpara foarte des sau produse cu valori mari ce pot si suspecte de evaziune fiscala.
“Comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru. Cum poţi tu ca ANAF să-i identifici pe aceşti oameni, să îi opreşti decât având acces la nişte informaţii? Singura variantă este doar prin această declaraţie care urmează să fie adoptată prin ordin al preşedintelui ANAF prin care firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs. Şi ne va ajuta foarte clar în analiza pe care o facem. Când dintr-o societate pleacă foarte multe produse, dacă acesta nu declară nimic, clar te-ai dus a doua zi acolo si verifici situatia contabila.”
a explicat preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş .
Opinie personala
Acest prim pas facut de ANAF e semnalul ca se va termina destul de curand cu haiducia pe platformele de vanzari online, cei care desfasoara acest gen de activitati urmand sa se hotarasca daca vor sa treaca in legalitate prin fiscalizarea veniturilor sau sa renunte la aceaste activitati, vanzarile la negu care au fost infloritoare pana acum urmand sa ii expuna unor citatii venite de la ANAF pentru lamurirea situatiei ce se pot lasa cu amenzi pentru desfasurarea de activitati comerciale neautorizate si eventual plati retroactive de taxe si impozite pentru tranzactiile efectuate in ultimi 5 ani. Din punctul meu de vedere lucrul asta e un pas inspre normalitate si pe la noi, multi inca neintelegand ca un sistem fiscal sanatos e bazat pe plata de contributii, lucru care se intampla de cand lumea si peste tot in lume. Partea proasta este ca ANAF nu da dovada de acelasi zel si in ce ii priveste pe marii contribuabili care fenteaza de ani de zile plata de taxe si impozite prin asa zisele „optimizari fiscale” ce le fac la sfarsitul fiecarui an si mutarea operatiunilor prin „paradisuri fiscale”, precum si in ce privesc numeroasele firme de import-export care practica evaziune fiscala la scara larga, domeniile fiind unele foarte bine cunoscute si tolerate de ANAF de ani buni de zile, in joc intrand si coruptia la nivel inalt. Una peste alta, odata cu digitalizarea ce se afla in plina desfasurare si masurile care incep sa se ia, probabil ca multe afaceri de pe OLX si alte siteuri de anunturi vor muri in curand, pierderi importante urmand sa inregistreze si firmele de curierat care pana acum au huzurit si profitat si ele la randul lor de volumul mare de marfa transportata in urma acestor tranzactii.
Normalitatea aia o fi pe undeva printr- un univers paralel, în rai ori în Utopia…și atunci când circulația se desfășoară pe ambele sensuri…adică se vede ceva în urmă- panseluțe, palmieri, un coș de gunoi în plus, o gaură din asfalt astupată…
Pentru unii ( habar nu am câți, dar sigur există și astfel de oameni ) e o problemă de supraviețuire…duduie anunțurile de vechituri.
https://youtube.com/watch?v=m6ZutrAULUE
Daca nu venea in contextul asta, sa zicem ca s’ar fi justificat pentru ca unii au reale afaceri pe OLX si volume de vanzari ce de multe ori concureaza cu un magazin legal, partea naspa e ca treaba asta vine pe fondul foamei de bani si a risipei unui stat care inainte de a ajunge aici mai are multe altele de rezolvat, problema asta fiind cea mai mica dintre ele!
Contextul este unul permanentizat de când lumea și pământul. Iar crizele astea de laborator nu vor face decât să mărească plaja săracilor care vor încerca să își vândă chimeșa ca să mănânce un codru de pâine.
Pentru „realele afaceri „se putea merge direct la țintă, există cadru legal…altfel ele rămân „dăcât o găselniță gogonată”.
In principiu e ok, dar dacă strângem taxe în plus ca să ajutăm Ucraina ( acolo a ieșit cu bătaie în stradă înainte de război, doar fiindcă li s-a cerut să folosească case de marcat ), atunci prefer evaziunea șmecherilor noștri, decât să îngrășăm șmecherii altora .. și ca să le dau idei, spun doar că și livrările de haleală ar trebui urmărire – că alea sunt sursă de grași, și UE ne-a zis că nu e bine..
Ăsta e patriotism din ăla bun, pe nou, că nu înțeleg? Glozo și Tav nu sunt ale șmecherilor ” noștri”? Uite, vezi! Ăsta e cusurul tău- ești mafiot!
@Cola, corect!
Mai bine mafiot decât idiot .. Caragiale ar fi și el de acord
Corect! Între timp m- am edificat, prima compa e blue spanish eyes care l- a halit pe fpanda. Cealaltă e autohtonă și rezistă. No wonder…
https://youtube.com/watch?v=0Cpz22zk88s
Bine, personajul din clip, e mafiot prin alianță, ca să zic așa .. și chiar și așa, home delivery-ul e neverosimil de amabil și politicos .. își scot ei pârleala cu restul , ne-mafioti… Că așa e viața, e cu sumă negativă, e joc cu sumă nulă doar pentru șmecheri.. dar insist, să citească cine știm noi, băgați monitorizare și la haleală, tovarăși.. cu toate detaliile – măcar să știm toți care sunt vegani pe bune, și care nu..
Nu știu cum e cu alianțele astea. S- ar putea să știe maestrul care plimba un sul de hârtie igienică prin studioul tvrliberă. Tot ginere și dânsul.
Tovarășe Cola, spune drept, iubești tefeliștii. Doar ăia și de Crăciun bagă shorme livrate acasă. Vrei să îi vezi fit precum ogarii, este? Să rămână doar barba din ei, ai?
Mickey, Mickey Blue!
Cea mai mafioată din film e chinezoaica: eat the f…ing cookie!
Nu știu eu de-astea .. poate le pun ceva românilor în mâncare, ăștia cu livrările la ușă .. din alte ‘monitorizări’ rezultă că poporul se uită doar pe Discovery sau History, sper doar ca ‘monitorizări’ suplimentare ne vor explica densitatea de imbecili .. oricum taxele mărite cresc imediat IQ -ul poporului, în scopul de a le fenta.. citez (aproximativ) din Darwin..
#sustin
Ulei de pește, gen? în mâncarea livrată, zic, pentru IQ.
La cate postari sponsorizate sunt pe OLX asta e doar normalitatea.
Inseamna ca nu stii ce e pe facebook. Cu toate astea, zic ca erau lucruri mai importante cu care trebuia ANAF ala sa inceapa, cum ar fi tot ce inseamna import-export, multinationale si alte alea … daca tot vorbim de normalitate.
Ati avut impresia cumva vreodata ca “o le ics” apartine cumva cuiva care nu are ochi “albastrii”?
Dragilor….sa nu fim naivi….se stie dinainte ce si cum…sunt atatea notificari in ultimul timp despre actualizarea”conditiilor” ca deja nu faci fata citind conditiile de acolo…
Metode se vor gasi, ramane de vazut cum va fi cu “increderea”…
Ice, ala nu este un pas spre “normalitate”…ci un pas spre desfiintarea “haiducilor”..da, stiu, multi nu sunt demni de numele asta, dar sunt mukti altii care muncesc si se intretin din astea pe bune, fara sa dea seama asa zisului “stat?…din pacate, observ o mentalitate invechita la mukti dintre noi, unii au impresia ca statul e tatucul care are grija de noi daca ne vom “plati impozitele cinstit si la zi”..permite-mi sa ma rostogolesc de vreo nspe ori oe spate si sa rad ca un nebun….bah, baieti, baaaaa! Alooo!despre ce pana corbului vorbiti aici?! VOI INCA MAI CREDETI IN RAHATUL ASTA!?voi ati ramas tributari acestei idei de stat!!!va rog eu, sa va treziti, ideea de stat nu mai este valabila de cel putin 20 de ani!noi suntem o corporatie! Pe bune, aveam impresia ca v-ati lamurit!sa imi spuna si mie cineva dintre cititori daca a fost ajutat de stat sau daca nu cumva el a trebuit sa “ajute” statul!a se observa ca nu pot sa pun cuvantul “roman” dupa cuvantul stat!atentie! Despre ce vorbim noi aici!este vorba de o organizatie acaparata cu totul de o gasca, cum vreti voi sa se numeasca gasca aia , nici nu mai conteaza!ca sa traiesti , trebuie sa cotizezi, nu conteaza daca poti sau nu!daca vrei ceva in schimb!?pe bune?voi inca mai credei in gluma asta?noi , si miulti altii nu suntem stat!suntem CORPORATIE!daca nu ma crezi, cautati material suficient si vei gasi.Vreiun punct de plecare?Bun, uite , poti scrie un articol la subiect, poti incepe cu data de 15 martie anul 1991…dac vrei cu adevarat, poti sa scriiun articol intreg despre semnificatia legii 28/1991!
Poti incepe de acolo si sa dezvolti in continuare…si nu, nu poti spune ca e teoria lui papuc, pt simplul fapt ca este negru pe alb…
http://www.legex.ro/Legea-28-1991-1935.aspx
Pt orice alt individ care crede ca noi traim intr-un “stat”…aviz amatorilor de senzatii tari…sa nu se lase cu lesin sau orice alte aberatii…acolo scrie foarte clar…ce anume inseamna …asa ca…va rog eu frumos, sunteti oameni mari, “vaccinati”,,,invatati sa cititi si sa intelegeti ce inseamna acel lucru inceput cu 31 de ani in urma…ca sa intelegeti aberatiile de mai sus de genul:”e un lucru bun”…da, e un lucru bun ca moare si capra vecinului,DAR…NE VA FI CUMVA MAI BINE?…
Atat am avut de spus…daca raspundeti la intrebarea asta sincer , inseamn ca v-ati lamurit!
Sanatate!
Nu cred ca sunt naivi multi pe aici, ca aia nu fac purici multi, dovada e ca la fel cum apar si dispar de pe aici si cred ca de lucrul asta te’ai prins! In rest am precizat destul de clar in comentariul meu ca in teorie e un lucru bun pentru ca e normal sa se fiscalizeze veniturile, in practica din Romania in schimb, statul in loc sa isi trimite zbirii sa ia 10 piei de pe oamenii de rand care au o mica afacere sau vand leustean in piata, bine ar fi fost sa fi inceput cu ingineriile financiare ale marilor smecheri care fac in tara asta ce vor pentru ca pot si pentru ca nimeni nu are tupeul sa ii deranjeze, ANAF neavand nici oameni pregatiti si nici forta sa se poata impune si sa colectarea aia sa fie una reala! Sunt corporatii in tara asta care de ani si ani de zile nu platesc nici un leu la buget pentru ca de ani si ani de zile la finele fiecarui an ei sunt fie cu profit de pana in 1% fie pe pierdere, desi cifrele din rulaje sunt ametitoare de’a dreptul! In acelasi timp exista fime care opereaza fara nici o baza legala clara, multe fiind in insolventa de ani si ani de zile, insolventa aia care nici pana azi nu e reglementata in asa fel incat raspunderea sa treaca de pe firme pe persoane si prin insolventa aia declarata sa se asigure recuperarea creantelor. Sunt multe, multe de zis … dar m’am nervat destul deja!
Acela ( 1991 ) a fost un alt moment care pe cei de un leat cu mine ne- a făcut generație de sacrificiu fără a avea un cuvânt de spus. Prea mici ca să alegem, prea mici ca să ne ridicăm, prea mari ca să ne tefelizăm! Toate s- au scris imediat după dec 1989.
Nu era una, erau mai multe. Nu era o impresie, ci erau mingi.
ANAF sunt ca baietii din filme trimisi de bossi sa ridice taxele de protectie. Nu de alta da’ era un sef de la statu’ roman care zicea cu guritza lui ca Romania e stat mafiot. Acum, nah, comentati voi mai departe!
Pai cam aia e …