Apple recunoaste ca isi saboteaza telefoanele mai vechi

De multa vreme planeaza banuiala ca producatorii de telefoane isi saboteaza modele ceva mai vechi de telefoane in favoarea celor noi, chiar daca acestea sunt inca perfect functionale si teoretic ar avea o configuratie pe care sa ruleze fara probleme atat noile aplicatii cat si sistemele de operare aparute intre timp.

In urma unor controverse si testari credibile, Apple nu prea a avut de ales decat sa recunoasca intr’un final ca isi saboteaza propriile telefoane din generatiile precedente printr’o smecherie care tine de bateria telefonului a carei performanta scade in timp datorita uzurii fapt ce duce si la o limitare a performantelor telefonului in functie de acest acest lucru, motivatia lor oficiala fiind ca au apelat la acest truc pentru a prelungi viata telefoanelor care au bateria integrata, inlocuirea acesteia fiind o operatiune scumpa si destul de dificila.

Vestea asta pe mine unul nu ma mira absolut deloc, mai ales ca de ani de zile observ acelasi lucru si la telefoanele cu Android, care din punctul meu de vedere sunt intentionat sabotate mai ales din punct de vedere software lucru ce a fost cel mai vizibil pentru mine unul dupa teapa cu update’ul de la JellyBean la KitKat pe vechiul meu telefon, de atunci preferand sa raman la sistemul de operare care a venit cu telefonul, facandu’i eventual update’urile de securitate.

In ce ii priveste pe cei de la Apple, problema nu este ca au apelat la acest truc ce declarativ este in folosul utilizatorilor, ci faptul ca au tinut ascuns acest lucru, fapt ce mie unul mi’se pare a fi o inselare a clientilor care nu au fost instintati niciodata in aceasta privinta si oricat ne’ar aburi ei, e clara treaba ca intr’un final tot ei aveau de castigat inca de cand au integrat aceea baterie, multi dintre clientii lor preferand un alt terminal in loc sa ii inlocuiasca bateria care de la un model la altul a devenit o operatiune din ce in ce mai dificila, motiv pentru care eu niciodata nu le’am fost client.

Pareri?

 

4 comentarii la „Apple recunoaste ca isi saboteaza telefoanele mai vechi”

  1. Asta nu inseamna ca le saboteaza in mod intentionat. Asa au fost programate sa functioneze in conditii de baterie degradata si mi se pare destul de normal sa am mai mult telefon si mai putin Facebook cand mi se cam termina bateria pentru ca telefonul e in primul rand pentru vorbit si abia mai apoi pentru hipstereala.
    N-am nici cel mai mic dubiu asupra faptului ca TOTI producatorii fac la fel pentru simplul motiv ca vor sa evite aspecte ce tin de garantie. Apple normal da 1 an de garantie pe telefoane, dar UE ii obliga sa dea doi ani de garantie, in timp ce bateriile vin de obicei cu 1 an de garantie cam peste tot, ori sa recunoasca faptul ca bateriile incep sa moara incet si sigur dupa primul an ar insemna ca ei sa inlocuiasca bateriile pe garantie ceea ce nu e prea corect business-wise.

    Răspunde
  2. Relativ corect ce spui tu si totul ar fi fost ok daca informau si cumparatorul din punctul asta de vedere ca sa isi faca si el niste socoteli daca merita sa cumpere un telefon cu bateria incorporata sau sa aleaga unul cu baterie detasabila! Nu e ok sa faci manevrele astea fara sa anunti in prealabil mai ales cand vinzi produse premium pe care nu dai tocmai maruntis!

    Scaderea performantelor se vede cam la orice telefon pe care il lasa bateria, diferenta e ca la unele poti sa o inlocuiesti cu una noua cu minim de efort si costuri minime, iar la altele, cum este cazul Apple e dureros si cu riscuri sa strici telefonul iremediabil.

    Răspunde
  3. Asa e, numai ca omiti o chestie foarte foarte importanta. Nimeni nu face nimic in acest sens atat timp cat nu e obligat prin lege sa o faca. Nici Apple, nici Samsung nici vreun no-name romanesc.

    Răspunde
  4. Corect! Oricum am da’o si oricum am suci’o, totul se intoarce sau reduce la legislatie care daca este permisiva, mereu va fi folosita in folosul lor de cei care nu vor juca niciodata corect, daca nu sunt constransi sa faca asta! smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura