Dupa o noua perioada de euforie la creditare care mi’a adus aminte de perioada 2005-2009, BNR anunta credite mai scumpe si reluarea masurilor restrictive la creditele de consum, astfel ca bani vor mai lua doar cei care au un grad de indatorare redus si dovedesc buna credinta la plata datoriilor pe care le au deja.
In acelasi timp, se pare ca nici programul „Prima casa” nu mai are viata lunga si aici se discuta destul de serios sa dispara din oferte bancilor destul de curand.
Ce parere aveti? Lucrul asta va reduce din nivelul de indatorare a populatiei, sau va duce la o noua inflorire a IFN’urilor si altor entitati de imprumut non-bancare?
Parerea mea? Cred in a doua varianta, lacomia majoritatii batandu’le logica!
„Prima casa” trebuie sa dispara, a ajuns orice porcarie de locuinta sa coste minim 50 de mii sau cat mai este pragul si in general trebuie sa dispara subventiile, alea pentru incalzirea cu panouri cu pompe de caldura niste rahaturi de marketing in mare parte…. lumea trebuie sa invete sa economiseasca, trebuie sa invete…. multe, multe chestii ce s-au uitat dupa ’89 si care erau de bun simt, sunt si acum, bine romanii sunt inca in faza de gradinita, intind mana dupa orice ca aia mici fara sa-i intereseze consecintele; credite!
La cultura noastră economică, poate să facă BNR orice ii trece prin cap, că obiceiurile de consum nu se schimbă … Ceea ce nu e neapărat rău, că la mentalitatea noastră , muncim doar dacă suntem obligați .. adică doar dacă ne fugăresc creditorii, indiferent care sunt ăia .. aș pune chiar element obligatoriu de interviu la angajare criteriul îndatorării ..
@Vasile- vremurile alea nu vor mai revenii ptr ca toti ce isi doresc vor ACUM! Cine mai economiseste sa isi cumpere ceva in ziua de azi? Da, eu sunt unul dintre aia care isi cumpara lucruri exclusiv din economii, dar cati mai stii tu asa, ca eu unul nu prea stiu pe nimeni, desi am cunostiinte care castiga lunar mii de EU, cand vine vorba sa isi ia ceva, tot la credite apeleaza ptr ca pe langa faptul ca sunt mana sparta, isi cumpara numai lucruri pe care nu si’le permit, ca la alea ce si’le permit, le pute, mandria jucand un rol important in viata lor.
@Cola – nu prea sunt de acord, mai degraba cred ca ne’ar prinde bine o lege cu o retinere de vre’o 10% intr’un cont de economii, de unde sa iti scoti banii numai odata pe an …Ca asa poate nu se mai arunca astia la orice credit le falfaie bancile pe la nas si ar mai muncii si ptr tara asta, nu numai ptr externalizarea banilor ce ii castiga de bancile care ii sclavagesc. Parearea mea e ca ar fi parca mai productiv asa … Si in timp i’ai invata si sa economiseasca…
Ma da fraier as fi, castig mii de euro pe luna si-i sparg aiurea ca sa ce? Sa-mi arat nivelul, cui si de ce?! Apoi roata se intoarce si la un moment dat te paste mizeria, aia de le-ai aratat nivelul ce’o sa zica; FRAIERE!
Economiseste, o faci pentru tine, niciodatata maine nu va fi ca azi, de regula mai rau, te plangi ca n’ai si #rezisti prin piete, ca statul nu are grija de tine, aiurea, trebuie sa ai grija singur de tine, sa fii „acoperit” financiar minim 6 luni, viata are surprize si bune, dar mai ales rele.
Un baiat zicea odata despre credite ca sunt pentru bogati, iar saraci trebuie sa economisesca daca vor sa ajunga bogati , bine exagera, cum dracu sa economisesti cand esti sarac si plin de frustrari, cand faci un banut te spargi cu bine zicea si Ice la ailalti de au mii de euro; „…le pute, mandria jucand un rol important in viata lor”.
Poate crezi ca exagerez dar nu e deloc asa! M’am invartit indirect pana de curand intr’un cerc restrans de familii cu venituri minime de 1500EU/luna, basca si casa de serviciu intr’un complex rezidential cu piscina si sali de sport si toate cheltuielile achitate full plus bonuri de masa premium. In afara de masini SUPER scumpe luate pe credite refinantate la 2-3 ani, vacante de prost gust dar in trend si belit bani in mall nimic nu fac, intre ei fiind doar o concurenta cretina. Faza tare e, ca multi nici macar case nu au, aia de serviciu o cred a lor, iar totusi aia care si’au luat una, s’au aruncat la una cat un palat pe credit de il platesc pana mor. Crezi ca ii intereseaza ceva legat de viitor si isi bat capul ca daca maine zboara de unde huzuresc azi is in p0l@ goala si cu rate pentru doua generatii? O singura persoana stiu de acolo, care pensionata de curand pe langa pensia buna si’a facut cadou o casa in buricul targului al mare ca investitie de viitor pe langa aia de o avea deja, restul …ferita Domnul…TENERIFEEEEE…
Unele joburi implica responsabilitati si vin la pachet cu anumite beneficii standard, alea de care zici, insa sa ajungi la nivelul asta si sa fii tampit sa crezi ca asa o sa fie vesnic, ferita’ D-zeu!
Apoi Tenerife sa fie Stimabile, chiar si cu exagerari
https://www.youtube.com/watch?v=_vzH8dNYxfg
Domeniul de care vorbesc e unul cheie in economie, sunt de inteles veniturile nu combat asta, ce vroiam doar sa reliefez este doar mentalitatea unora care cred ca sunt vesnici acolo. Am vazut destule d’astea si in Valea Jiului…pana s’a dus dracu sandramaua si toti iresponsabilii cu ea cu tot …
Poate la asta ar fi bine multi sa se gandeasca…invatatura aia batraneasca cu bani albi ptr zile negre fiind vesnica, iar bancile bune doar ptr extreme, parerea mea.
Daca nu esti vreun manager pe undeva si esti implicat in productie, conceptie, chestii trainice, inginerie de top, mai merge sa speri ca te pensionezi de acolo si sa-ti traiesti viata pe val
Si eu care ma gandeam sa-mi iau un Side by side… desigur in rate, acum dupa ce imi citesc sfaturile cred ca imi mai iau cel mult un frigider clasic pana in 1000 de lei…
Cunostiinta care s’a pensionat de acolo era in Ingineria de Top, apreciat inca de cand se puneau bazele in aceea ramura importanta si uite asa … a ajuns la pensia pe care o merita din plin. Despre multi din astia mai tineri si entuziasti neimplicati in structurile de baza descrise de tine … nu stiu ce as putea zice, plus ca orice sandrama la un momendat se duce dracului, ca nimic nu e vesnic.
Vrei sa iti iei frigider zici?! Mai asteapta oleaca sa vorbesc cu un prieten bine chibzuit sa vedem ce zice ca ar fi ok la banii aia.
Indatorarea in lei si valute este substantiala si, personal,nu cred ca mai e loc de expansiune, dar BNR isi ia masuri de siguranta, ca a mai duduit odata economia pana ne-am dus in prapastie.
Scaderea creditarii vine la pachet cu o crestere a tuturor preturilor, asa incat romanasul oricum nu cred ca mai avea banutu sa plateasca si credite si preturi mari.
Dezechilibrele economice romanesti trebuie sa rabufneasca cumva, am mai spus ca legile economice sunt implacabile; banca centrala, daca guvrnul nu o face, pune o frana consumului si dezechilibrarii balantei comerciale, pentru ca este mult prea scump pentru banca centrala sa propteasca cursul de schimb daca nu ar inchide tuturoiul cu bani ieftini.
Garantat vor lua si alte masuri, gen cresterea rezervelor minime obligatorii, obligand bancile sa mareasca nivelul dobanzilor la depozite pentru a atrage bani in conturi pentru facilitarea creditarii, adica exact ce faceau bancile in trecut si nu mai fac, pentru ca se pot imprumuta de la bancile mama linistit si sa dea credite cu nemiluita, marcand un profit baban fara a mai avea grija de deponenti. E, uite ca se va intoarce roata si sa vezi agrwesivitate maxima din partea bancilor in a atrage clientii deponenti…
Toate sunt vechi si noua toate…eu zic sa va pregatiti de niste preturi faine la toate, mai putin la 4 ziduri si un coperis, unde , parerea mea, vor scadea vertiginos…
Casele NU vor scadea peste tot (in afara de unele zone unde bula e in plin avant, Cluj gen) pentru ca preturile nu au crescut atat de mult incat sa aiba de unde sa scada iar stoparea programului Prima Casa va duce implicit si la stoparea de constructii pentru locuinte noi in vremea in care cererea va ramane cel putin la fel de mare ca si pana acum … cam asta fiind dealtfel si supapa de siguranta folosita acum pentru a nu se mai intampla ce a fost acum 10 ani cand bancile au facut record din credite neperformante in aceasta privinta! Pe de alta parte, odata cu stoparea vanzarii de maghernite, vor lua avant chiriile care probabil ca vor ajunge sau chiar depasii nivelul de acum 10 ani. Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, o alta consecinta imediata vor fi banii din ce in ce mai scumpi, devalorizarea leului putand fi stopata doar prin cresterea dobanzilor de referinta, lucru pe care BNR l’a si facut deja si va continua pe acelasi trend parerea mea, pentru ca leul trebuie intarit de urgenta pentru a reechilibra balanta import/export care in momentul asta e data rau peste cap de importurile uriase facute in ultima vreme pe baza leulul slab, in timpul in care banii din exporturile anului trecut se vor vedea in economie abia in al doilea trimestru al acestui an.
In concluzie, daca imi permit sa dau un sfat de profan as zice doar atat: tine’ti bine de economii, indiferent de moneda!
semanam cu niste babe pesimiste .. romanul se va imprumuta in continuare, creditele se vor rostogoli in continuare. preturile vor creste si veniturile vor creste .. este un proces de omogenizare , fie si prin proximitatea geografica de europa, cat om fi noi de colonie .. suntem in expansiune economica, si vom ramane asa pana la urmatoarea criza mondiala.. in principiu trebuie sa se reaseze veniturile si preturile la alt nivel – ceea ce se numeste progres – nu poti pretinde sa ajungi din urma vestul cata vreme o paine este 25-40 eurocenti .. de aia si pare ca benzina e scumpa – ca o compari cu painea .. evident trebuie sa reasezi si veniturile .. oricum trebuia sa intram in spirala asta – poate se mai misca ceva, ca stateam pe o inflatie minima de ani buni, si ne-am atins limitele de dezvoltare in conditiile date .. avea ilie serbanescu o analiza corecta cu minciuna productivitatii – aia nu creste decat daca sunt crescute si salariile, ca asa este formula ei aritmetica .. revin, ca sa creasca productivitatea, deci salariile, trebuie ca toate sa se miste in sus .. mai putin dobanzile, dar acolo e de vina BNR-ul care are scopul mentinerii regimului colonial la noi acasa ..
De ce sa creasca preturile obligatoriu daca cresc veniturile, adica salariile, treaba asta e speculativa sau pentru ca cererea depaseste oferta, deci nu e productie, nu e productivitate, asadar salariile mari nu se justifica si totul se regleaza natural, asta daca nu ar interveni creditarea, ea creiaza un fals de bunastare pe baza unei sperante de viitor ca vor creste salariile si aici e momentul cand ne ducem in cap.
In teorie bancile ar trebui sa crediteze industria, dezvoltarea economica, da e mai usor sa dai la om, sa consume aiurea fara nici o baza, bani se intorc mult mai repede decat dintr-o linie de credit pentru investitii date unei intreprinderi.
Cola e bine sa creasca salariul asta pe om in parte, fondul de salarii per total daca depaseste un anume procent din totalul veniturilor, adio productivitate, adio profit, desigur se poate face asta reducand numarul de oameni si astfel creste productivitatea, intodeauna productivitatea trebuie sa creasca inaintea salariului, altfel adio firma, adio profit, restul sunt barfe la TV, Serbanescu a fost ministru si ce a facut, rahat cu apa rece.
Ok Vasile, aparent ai dreptate .. ne uitam daca vrei pe statisticile, alea cate or fi, dar sunt, exact cu procentul ala de care vorbest tu, cheltuieli cu salarii per cifra de afaceri.. mai e loc de 50%-100% lejer , pastrand o marja de profit comparabila cu vestul, sau mai mare .. sau diferenta este taxa de colonie idioata ? si vorbim de o medie .. probleme sunt la firmele cu capital majoritar de stat, si puzderia de agentii si institutii de stat .. ca si la bugetele pentru institutiile de forta .. iar bancile nu finanteaza economia autohtona, formata in mare parte din microintreprinderi , indiferent ce jonglerii ar face guvernele noastre .. bancile dau credite pentru afacerile mari, si alea nu prea sunt romanesti .. microintreprinderile traiesc exclusiv din banii lichizi in piata, iar aia ii injecteaza guvernul direct .. bancile doar au grija sa-i aspire , ajutate de corporatii ..
Bravo Cola, deci bancile aspira banii, ajutate de corporatii, asta e o imagine de caricatura, pacat ca nu am talent
Apoi zici una grava, bancile nu finanteaza economia autohtona asta buna concluzie, pai de ce dracu ar face asta nu e normal ca sa murim in chinuri salvati apoi de corporatiile care sa dicteze, politici economice si de tot felul.
E complicat iar unii #rezist si nu vor sa inteleaga sau se fac, ca tot ce vine de afara e mar otravit, asta daca nu vine ca si partener egal care sa te respecte, dar pe cine, mai sunt patrioti adevarati in tara asta? Avem basini in cap ca romanii sunt buricul pamantului si de fapt nimeni nu da doi bani pe noi, asa cum bine zice cola…. colonie idioata. Nu ne trebuie productivitate, ce avem ne ajunge, traim pe credite, avem crestere economica pe consum , muncim pe afara ca si sclavi in conditii mizere, aducem bani in tara, care desigur ajung inapoi la sursa, „aspirati de banci”, tot ce avem dam pe prostii, produse in alte tari pe nimic, dar vandute sub branduri de renume.
Ce mi-ar place, da e un vis desart, tu firma vrei sa vinzi televizoare in Romania, cel putin le asamblezi aici, minim si dai de munca direct la niste romanasi, da n’ai cu cine, trebuie patrioti nu slugi corupte si obediente.
Ba sincer, stiam ca blogul asta a avut (si poate are inca darul) de a aduna pe aici oameni destepti si cu vorbele la ei, da voi ma uimiti uneori tovarasi! Amu nu ii vorba de pupat in cur pe nimeni, ca ma stiti baiat de comitet fara iubire de gauri negre si nici lingau de clante … da e de apreciat ce ati scris pe aici … lucru ce ma bucura cel mai tare fiind ca nu sunt totusi singurul idiot din universul asta.
Revenind la oile din discutie, dincolo de toate nu pot decat sa il apreciez pe Vasile si ideeile cu care a venit decat a ars’o c00l pe la altii, recunosc ca vreo doua zile am avut si eu niste tentative de ideei dubioase dupa ce m’am intors acasa de prin alte zari unde am bantuit de curand. Tovarase, incerca sa iti revi din iluzia ca daca pe la altii se poate si pe la noi s’ar putea la fel! Aici cum vrei sa faci ceva cum se gaseste cel putin un ONG, daca nu ceva suflatori in vuvuzele sa iti taie rapid macaroana … noi fiind ai mai ai dracu europeni dintre toti, interesul national jucandu’se la septica prin sufragerii.
Da mai bine ma opresc aici … ca incep sa ii dau dreptate lui Cola cand zice …
„semanam cu niste babe pesimiste ..”
Stimabile, raspund tarziu pentru ca am avut o „informarea”, adica chestii de pe la tara, in speta pentru „cum vrei sa faci ceva cum se gaseste cel putin un ONG, daca nu ceva suflatori in vuvuzele sa iti taie rapid macaroana” , la mine e greu sa ma intoarca careva din drum, stii treaba aia cu temelia, absolut incredibil, e oficial Eugen Stan a agresat femei sub acoperire
Nu stiu ce „informare” ai primit dar pot zice doar atat: FAKE NEWS! FAKE NEWS!
Pai da, dar si IFN-urile au fost reglementate. Nu mai fac prostii ca pe vremuri.
Prima casa si ea va fi reglementata cat de curand. Cel putin asa dau impresia baietii.
E drept ca dupa 1 octombrie 2017, nu mai e haiducia de pe vremuri. Prima casa eu zic ca ar fi vremea sa devina ultima casa …