Cand Mario devine in fine SuperMario

Azi in sfarsit o veste buna: baietii de la ECB si-au regasit , le-au reatasat si au luat in sfarsit decizia care trebuie. Desi limbajul e mai alambicat, e aceeasi marie: quantitative easing – adica BCE va cumpara bonduri, certificate de trezorerie si alte active de la guverne si  institutii europene  contra euro  pe piata secundara, urmand ca aceste institutii sa arunce lichiditatea in piata primara de capital prin creditarea economiei , program care va valora 60 miliarde euro pe luna, cam 1 trillion de dolari. De ceva vreme presiunile deflationiste in zona euro erau evidente, in decembrie deja inflatia a fost -0.2%, enorm pentru o eurozona valorand  13 trilioane de euro. Lovitura data pietelor de capital de Banca Nationala a Elvetiei si posibila noua criza greaca se pare ca au fost factorii decisive.

Va  urma o devalorizare vadita a euro fata de dolar si alte monede, fapt care va ajuta exportatorii, dar per global cred ca este doar un respire. Guvernele in special din anumite tari, inclusive Romania, trebuie sa puna capat austeritatii economice si sa se lanseze in masuri dure de redresare economica, chiar in contra anumitor interese, deoarece suntem la marginea unei explozii sociale vadite. Mai vorbim luni dupa alegerile din Grecia!

3 comentarii la „Cand Mario devine in fine SuperMario”

  1. Evident euro, nu dolari.
    Azi ne-am lamurit, injectarea va fi de bani electronici, nu tipariti; practic, bondurile emise de state, institutii de credit statale si europene si banci private vor fi cumparate contra euro electronici, pentru ca momentan acesta piata secundara de capital este blocata din cauza intrarii dobanzilor in teren negative; bani electronici probabil vor constitui reserve aparente de capital, la nevoie urmand a se tipari efectiv de fiecare banca central, iar banii tipariti ce sa afla tezaurizati in sume uriasa vor fi aruncati in piata primara de capital pentru a se oferi credit industriilor si populatiei, stimuland consumul si ducand la cresterea preturilor, fapt ce va duce probabil la o devalorizare masiva a euro si o crestere treptata a inflatiei spre 2%, iar masa monetara probabil va creste semnificativ deoarece tot mapamondul va cumpara euro pentru a cumpara marfuri europene, in special Sua si China. Asta este teoria!!!! Sa vedem, sa asteptam….

    Răspunde
  2. Se zice ca elvetienii deja au schimbat totii francii pe care ii aveau cu euro si au navalit la cumparaturi in tarile vecine. Mi-a zis un tip care sta in Basel ca la un mall din Germania era anunt :”elvetieni, nu mai avem nimic sa va vindem, reveniti maine!”
    In fine relaxarea asta cantitativa este doar o premiza. o baza, trebuie ca si guvernele sa faca ceva, Dar cum tampitii de nemti tot o dau inainte cu austeritatea nu vad cum o sa reuseasca ECB sa urce inflatia la 2%, mai ales ca pretul petrolului va trage in jos toate celalte preturi, pentru ca avem deja o criza prin buzunare, o criza de supraproductie petroliera si o criza de ajustare a costurilor tuturor produselor; e simplu de ce a scazut petrolul, pentru ca a scazut cererea iar productia este la acelasi nivel ca in 2005; in plus Arabia Saudita vinde chiar sub pret Chinei, principalul sau client, tragand pretul si mai jos. Se spune ca 59 de usd pe baril va fi un plafon de sus, analistii zicand ca va scadea la 20 usd pe baril, caz in care va urmare o noua scadere a tuturor preturilor si noi presiuni deflationiste; ne indreptam cred eu spre o criza….daca am iesit din ea!!!
    Daca trilionul de euro nu merge urgent in investitii in economie care sa resolve macar partial somajul si sa creasca consumul, atunci nu vad cum zona euro va scapa de implozie.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura