Casa din containere maritime

De multa vreme urmaresc fenomenul asta al constructiei de case din containere maritime are mare cautare mai ales pe la americani si mai putin pe la noi, iar sincer sa fiu, daca maine ar trebui sa imi construiesc o casa de la 0, cred ca as lua destul de in serios varianta asta. Din tot ce am citit si studiat pana acum, pare a fi cea mai ingenioasa ideea de a te alege rapid cu o casa care pe langa modularitatea, este si foarte ieftina in comparatie cu o constuctie clasica din urmatoarele motive:

  • neavand fundatie, din punct de vedere legal este socotita a fi o constructie temporara, lucru  ce te scapa de grija autorizatiilor necesare, deci practic o poti amplasa oriunde ai disponibil o bucata de pamant;
  • cu ceva imaginatie, nu ai nevoie sa mai platesti un arhitect, fiind o varianta modulara practic poti face o casa din unul sau mai multe containere in functie de bani si nevoi;
  • datorita constructiei containerelor din otel de buna calitate garantate 25 de ani pentru conditiile grele de transport de pe mare, cu supraprotectie si izolatie o casa de genul asta e pe viata fara a avea nevoie de mare lucru in ce priveste intretinerea;
  • o locuinta de genul asta este 100% sigura din punct de vedere seismic si al multor evenimente meteo ce la orice alta metoda de constructie pot pune probleme serioase;
  • casa rezultata se poate oricand racorda fara nici o problema la toate utilitatile ca la o casa construita conventional;
  • ultima treaba misto, dar nu cea din urma este legata de consturile de constructie care sunt la maxim 25% fata de o casa conventionala pentru ca practic, structura este una finita, la care tot ce trebuie sa mai faci e sa ii asiguri izolatia fonica/termica, sa ii montezi usi/ferestre si sa ii faci finisajele interioare dupa gust si mai ales buget.

Iaca si cateva exemple despre ce poti face cu bani mai multi sau mai putini …

Si multe alte exemple gasiti pe net, ca e plin de ele.

No pana aici, toate bune si faine, da singura treaba care cred ca e problematica pe la noi ar fi legata de achizitia acestor containere, care pe la americani in mare parte sunt din cele utilizate deja care au un pret mult mai redus decat unul nou. Dand o geana intre timp pe ici pe acolo, am gasit insa ca s’ar gasi si pe la noi cu preturi cuprinse intre 5 si 8.000 lei/bucata, ceea ce nu este totusi mult deloc avand in vedere ca din doua-trei containere de astea iti poti face rapid o casa destul de decenta.

Voi ce parere aveti?

16 comentarii la „Casa din containere maritime”

  1. Ideea e ca pentru o casa, clar as merge pe cele maritime datorita constructiei din otel si izolatie de cea mai buna calitate avand in vedere ca trebuie sa reziste ani de zile pe mare si la niste conditii extrem de dure de manipulare.

    Răspunde
  2. Sint intr-adevar faine, dar hai sa vedem, la 5-8.000 lei cit ar fi un container, acesta in ce stare e ? Si daca e container maritim e de 2.5×12 metri, sau asa ar trebui sa mentioneze cei ce vind containere. Apoi garantat trebe gaurit si taiat pentru a monta usi si ferestre. Daca peretii sint simpli, din tabla, atunci trebuie izolati suplimentar. Apoi, 2 containere alaturate, ca sa creez un spatiu mai larg, presupune o manopera destul de pretentioasa. Asta pentru cei care nu se multumesc doar cu un singur container. Pentru etajare, de asemenea trebuiesc concepute ceva prinderi, iarasi manopera. Iar cine vrea si stiluri ca si in fotografiile de mai sus, atunci cheltuielile se aduna, se aduna… La un moment dat, am vazut o fotografie a unui camin studentesc din Rotterdam, din containere, avind 7 niveluri (P+6). Arata foarte bine. Am vazut si amenajari de case, de tot felul, foarte frumoase. Ce nu stiu si am o mare doza de scepticism, este in privinta pretului acestor containere raportate la dimensiuni. Am mai vazut oferte de tot felul de containere amenajate ca si birouri pentru santiere, aratau foarte frumos, fiind complet utilate la interior, chiar si etajate, si cu putina interventie s-ar putea amenaja ca pentru locuit. Dar preturile, ah preturile, erau descurajant de mari…

    Răspunde
  3. La o prima strigare, iti pot spune ca la o casa construita clasic, doar proiectul si autorizatiile necesare de constructie te pot duce la costurile de achizite ale acestor containere. De aici inainte, cea mai banala fundatie si structura la rosu a unei case te poate duce la cat de costa astea gata utilate si perfect locuibile … pentru ca probleme enumerate de tine sunt extrem de simplu de rezolvat, cam toate, fie si in regie proprie cu un minim de pricepere. smile

    Răspunde
  4. Cat despre case din containere, de ce naiba mi-as face o casa din tabla?! Intreb si eu asa?! Vrei o casa ieftina faci una in stil traditional, pari de salcam si chirpici, nu mai ai nevoie de izolatie, o tencuiesti frumos, i dai un strop clasic, faci acoperis cu astereala din scandura de brad si tabla zincata faltuita, frumos, elegant si ieftin. Daca ai basini in cap e alta treaba iti iei un credit pe viata si-ti cumperi un apartament, ca toti prieteni tai au, sa nu fii mai fraier laugh dupa aia peste un timp refinantezi si-ti iei si o masina gantoasa sh si gata ai intrat in randu’ lumii good

    Răspunde
  5. Pai stai asa tovarase ca nu e atat de simplu in ziua de azi sa mai faci ceea ce odata era un bordei al saracului! Salcam??? Ma faci sa rad, ai idee cat a ajuns azi sa coste salcamul (lemn de esenta tare) ca daca te prind baietii cu el in caruta e dosar penal daca nu esti de la Schweighofer? secret In rest … eu unul de exemplu am un pamant la munte unde mi’as face o cabanuta. La un calcul simplu am ajuns la concluzia ca e jalnica treaba daca e de construita clasic. M’am gandit si la varianta asta rapida … ca deh, o rezolv fara sa imi bat capul cu altceva.
    Sincer .. parerea mea e ca nu e o idee deloc de aruncat fie si pentru o casa.

    Răspunde
    • Bordeiu saracului…. laugh, vara racoare iarna cald, constructie sanatoasa, nu igrasie, nu mucegai, rezista la cutremure daca la ora actuala aplici un pic de tehnologie vizavi de fundatie, etc. Salcam se gaseste, orice om gospodar are in fundu’ curti pe razor salcami si nu numai, creste relativ repede si daca i intretii si cureti in 5 ani se fac de cel putin 4 m si 15 cm in diametru, taman buni de proptele si corzi, da bine cum vrei sa prospere economia de consum, cu vata minerala, tabla vopsita, polistiren, rigips, profile aferente si alte trasnai…. case de jucarie laugh … cutii de tabla rofl

      Răspunde
  6. Containerele alea de rezista la temperia oceanului sunt tratate cu diverse ce nu se impaca cu organismul uman pe termen lung. E si varianta cu module de santier, mai frendly dar scumpe..in ro, daca te implici putin iesi cam la același pret si nu mai esti fortat de stilul cubist. Cea mai smechera miscare e sa folosesti in loc de containere marine, remorci si dube izotermice. La batranete cam asta am de gand in padure unde tin stupii. Doua remorci TIR si o pasarela catre o casuta in trei stejari seculari ce-i am pe mosie.

    Răspunde
  7. Case de chirpici? Nu sunt ce pe care le moaie ploaia sau le iau viiturile?
    O casa o construiesti sa stea 3-4 generatii in ea. Cate case de chirpici faci pentru 3-4 generatii de locatari si cat te costa in final constructia lor. Oare nu ajungi la pretul uneia din caramida/BCA etc.
    Intreb doar.

    Răspunde
    • Alea sunt bordeie de pamant acoperite cu stuf sau papura.
      Chirpicul e altceva, are o forma cubica, se prepara intr-o forma, din pamant galben amestecat cu paie de grau si apa, se lasa la soare in toiul veri 30 de zile, apoi se foloseste la construit asemeni unei caramizi. Intai se executa o structura de proptele de salcam, la 70-90 cm, intre ele se incarca cu chirpici lipiti cu lut moale, structura astfel rezultata se acopera cu plasa de rabitz si se tencuieste clasic. Casa astfel construita are un randament termic excelent, egalat doar de o izolatie destul de scumpa si e foarte ieftina si durabila. Singura problema la casele foarte vechi, construite pe sistemul asta era fundatia care se facea din piatra neconsolidata cu vreun liant si in timp aparea tasarea si deformarea, plus ca proptelele se infigeau direct in pamant fara protectie adecvata, deasemeni lipsa prispelor care dirija apa pluviala departe de temelie era iarasi o problema. Azi aplicand o tehnica corecta se pot evita multe din probleme, iar rezultatul sa fie o casa sanatoasa si trainica.

      Răspunde
  8. Am găsit un articol foarte frumos despre case construite din containere, inclusiv o analiză de preț pentru cîteva cazuri, merită să citiți aici: https://www.domu.ro/case-de-vacanta-construite-din-containere/.
    În ce privește casele din pămînt, sînt de departe cele mai sănătoase pentru oameni, și în mod paradoxal sînt și cele mai ieftine. Din această cauză nici nu sînt încadrate legal ca și construcții, o mare tîmpenie(!), ca de altfel multe altele. Discuția acestor case de pămînt este prea largă pentru a încape ca și comentariu. Se merită un articol dedicat, special.

    Răspunde
  9. Foarte buna analiza omului, insa eu pot sa fac pariu ca cu un cost total de 10.000EU in regie proprie, un asemenea container poate deveni mai mult decat confortabil in cazul unei locuinte in genul celei la care ma bate pe mine mintea.

    In rest, ca tot vorbim de constructiile de pamant, nu sunt deloc de ignorat bordeiele ingropate in pamant, unele dintre cele mai vechi forma de constructie. Primul avantaj este cel legat de izolarea termica a carei eficienta o bate pe toate restul profitand de temperatura constanta oferita de pamant, singurul aspect la care trebuie sa fi atent este acoperisul, in cazul unuia din stuf, facut dupa metode traditionale, problema este mai mult decat rezolvata pentru minim 50 de ani. Si asta este una din variantele la care ma gandesc serios, dar ma confrunt cu doua probleme:

    1. Stuful
    2. Ce mai mare dintre ele: artizanii pierduti in aceasta meserie.

    Răspunde
  10. Stuf? Vorbesti aiurea, ICE tata, e plina Delta, pariu ca poti gasi si stuf si oameni priceputi.
    In alta ordine de idei, am vazut de curand cum se inveleau casele cu paie, undeva in zona Baisoara, Cluj, adica coseau fan, il uscau si apoi sus pe casa, superba tehnica.
    Casa din lemn si pamant rosu amestecat cu paie, adica chirpici…am demolat asa ceva, veche din 1920, baros a trebuit!
    Si in Spania aveau asemena case pe la tara, bosul meu avea o astfel de casa, dar adaugase la exterior caramida aparenta; acoperisul era din placi de ardezie; fundatia din piatra bruta; cred ca iti trebuia dinamita sa o dai jos, atata era de tzapana; era o racoare vara in ea, ziduri de jumatate de metru…
    Am vazut pe net construite din pamant, paie, stuf, trestie samd case pasive, dar in desert ridicate, undeva in Utah; iarna erau atat de incarcate de caldura verii, ca nu mai aveau nevoie de incalzire.
    O alta solutie: poti cumpara o platforma pe roti si sa constriesti pe ea o casa; nu e o rulota, ci o casa mobila, cu care te poti muta , vara la mare, iarna la munte samd, casa trainica durabila; obligatoriu insa iti trebuie un vehicul zdravan de remorcare, ca au intre 2 si 4 tone.
    La mine in cartier exista o casa – nu container! – facuta sa fie luata pe o platforma, presupun ca tot din ceva metalic facuta; omul mi-a zis ca o inchiriase pe 1 an de la o firma, exact cat avea contract, si firma adusese casa si proprietarul adusese utilitatile; platea chirie pe casa, chirie pe teren si utilitati; acum, omul a plecat si proprietarul locului si-a construit o casuta modesta si frumoasa.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura