Cat de mult va fi combatuta pirateria prin ultima decizie Microsoft?

Microsoft a decis ca ultimul sau sistem de operare, Windows 10 sa se transforme intr’un serviciu cu abonament ce va trebui reinoit la un an de zile. Adica … iti cumperi dreptul de utilizare pentru 12 luni, urmand ca apoi sa renunti sau sa iti reinoiesti acest abonament.

Nu s’a precizat daca acest lucru se refera doar la desktop sau si la terminalele mobile si nici felul in care se va face aceasta plata, probabil ca nici ei nu s’au decis inca si probabil ca asteapta reactiile utilizatorilor dupa acel prim an in care il vor primi „gratuit” toti cei care au deja cumparata o licenta Windows 7/8/8.1 asa cum au promis.

Cu siguranta ca unul din principalele motive pentru care au ales aceasta cale este legat de piraterie, sistemul de operare Windows fiind unul dintre cele mai piratate sisteme de operare din toate timpurile, pentru ca in primul rand este si atat de popular. Prin aceasta masura de oferire a unui serviciu, va fi mult mai usor pentru Microsoft sa ii descopere pe cei care il folosesc in varianta piratata si sa ii lase fara acces la el, plus ca in acest fel le’au facut viata si mult mai grea crackerilor care s’au ocupat sa sparga anii la randul acest sistem de operare.

Intrebarea mea este: cat credeti voi ca vor reusi sa stopeze din piraterie in acest mod si daca aceasta lupta este una productiva pentru Microsoft?

Va voi lasa pe voi sa raspundeti in sectiunea comentarii, in timpul in care raspunsul meu il voi scrie aici, completand cu alte replici si acolo daca va fi nevoie.

Raspunsul meu este: 

Popularitatea sistemului de operare de la Microsoft s’a datorat in mare masura tocmai acestor crackeri care au pus la dispozitia tuturor variante piratate. Acest lucru poate parea dezastruos pentru Micro$oft insa, desi ei asa vrea sa para, nu a fost nici pe departe!

Primul motiv este acela ca Microsoft, abia de cativa ani ofera editii finale gratuite pentru o perioada limitata de timp. Acum cativa ani, nu exista acest concept, iar pentru a vedea cum este un sistem de operare Microsoft inainte sa dai banii pe el singura varianta era sa il faci rost de pe undeva in varianta piratata. Ca unii au considerat ca merita sa dea si banii dupa ce au testat, iar altii nu asta este o cu totul alta poveste, dar de pierdut nu au pierdut mare lucru, pentru ca in felul asta a crescut la un nivel urias atat vazarea de PC’uri, pentru care producatorii plateau licente „Microsoft compatible”, cat si vanzarea de aplicatii conexe pentru care producatorii plateau licente „Microsoft compatible” deoarece Microsoft nu a pus la dispozitie niciodata nimanui gratuit vreo parte de cod. Pentru toate astea trebuia sa platesti, iar banii veneau fara numar fara numar pe partea de consumer, de partea business, nu are rost sa mai vorbim. Intr’un fel, Windows isi datoreaza uriasa popularitate acestor crackeri care au facut inaintea lor ceia ce Microsoft s’a incapatanat de la bun inceput sa faca.

Tipul asta de management cretin, in care sa iti mulg clientii a fost mereu motivul pentru care cei care huleau Windows’ul s’au inmultit in timp si din toata lectia asta Microsoft pare doar ca a invatat ceva dar odata cu decizia asta imi dovedesc ca nu au invatat mai nimic, iar Bill Gates este un om la fel de prins in timp ca atunci cand refuza internetul ca mai apoi sa apeleze la solutii disperate si deloc legale ca sa opreasca expansiunea vizionarilor de la Netscape. S’a incapatanat si a ras si atunci cand Apple anunta „un telefon fara butoane” ca mai apoi in disperare de cauza sa incerce sa recupereze anii pierduti in fata acestor gageturi prin bazaconii mai mult sau mai putin interesante dar in mod clar niste dezastre printre care amintesc PocketPC, Zune si de ce nu chiar Surface care datorita pretului ridicat in primul rand nu a reusit sa ocupe mare lucru din piata in timpul in care concurenta de la Apple si Google inregistrau vanzari record pozitionandu’se ca lideri de piata. Ce le scapa celor de la Microsoft nu este neaparat calitatea ci faptul ca cei care au preferat trecerea fie si’au dorit altceva fie si’au dorit sa scape de un sistem de operare invechit care nu mai oferea aboslut nimic nou pentru noile editii pentru care trebuiau sa plateasca altii bani.

Windows 10 este un mare pas inainte … dar un pas pe un drum cu spini ce mie unul mi’se pare ca nu a fost deloc pregatit inainte, lucru ce le va aduce mai degraba pierderi decat castiguri! Acele 12 luni de gratuitate oferite nu sunt nici pe departe suficiente ca sa convinga utilizatorii sa aleaga sau sa se intoarca inspre Microsoft. Acele 12 luni nu pot compensa cei cativa ani de experienta concurentei care au un store extraordinar de bine pus la punct cu conditii mult mai relaxate pentru programatorii, ca sa nu mai zic ca o buna parte din internetul pe care mizeaza Microsoft poarta brandul Google, iar Google are planurile sale dupa ce a trecut prin cararea cu spini pe care incearca acum Microsoft sa mearga, unul din exemplele nereusite fiind notebook’urile Chrome a caror productie a fost oprita tocmai pentru ca nu s’au bucurat de popularitate datorita costurilor mari de achizitie si utilizare. Microsoft greseste la fel de mult, ei in acest moment pe partea de productie hardware fiind 0, toata strategia lor bazandu’se pe altii producatori hardware a caror prioritati se vor plia pe cerintele pietei si nu ale Microsoft, pentru ca perioada de aur a PC’ului „Microsoft compatible” a trecut de multa vreme!

Va stopa in acest mod Microsoft pirateria?! Probabil ca da … insa in nici un caz in folosul lor! Cei care au platit pana acum licente M$ utilizand softuri by CAD/COREL/ADOBE o vor face si in continuare, insa cei care au folosit PC’ul mai mult pentru partea de WEB cu siguranta ca vor trece pe alternativele gratuite ale concurentei sau variantele open-source care sunt din ce in ce mai bune, iar partea de gaming PC este in declin de cativa ani buni.

Mi’ar fi placut sa renunte la invechita idee a lui Bill Gates „one PC, one OS” si sa se alinieze la noile tendinte care nu mai mizeaza atat de mult pe acest lucru cat pe diversitate si marketing care se bazeaza pe bocanul cu miere. Nu imi vine sa cred ca dupa ideeile bune cu ale unui OS bazat pe dorintele utulizatorilor, au venit cu cacatul asta de plata anuala pentru ceva ce poti avea gratis, care nu a mers nimanui pana acum si cu siguranta nici lor nu le va merge. Solutii aveau, cum ar fi cele ale unui OS gratuit cu acces platit la store sau sa lase utilizatorii sa aleaga ce sa plateasca,  la fel cum face concurenta care a inflorit tocmai acestui lucru si nu ca aveau ei ochii frumosi.

Vom mai discuta dupa acel an de gratuitate pe care Microsoft imi par mie ca mizeaza toti banii. Nu cred ca le va iesi ce isi doresc datorita motivelor de mai sus si a faptului ca orice companie care s’a crezut „to big, to fail” si’a tras ponoasele cand lacomia le’a luat mintile.

Cert este ca oricum ar fi, asa cum am mai zis, in 5 ani de acum inainte lumea IT&C si nu numai, nu va mai avea nimic in comun cu ce stim azi! 😉

Bootom of line: acest post l’a scris un fraier care a avut si inca mai are licentele pentru: Microsoft Windows 98SE/ME/XP/Seven/8 … si cred ca aici se va si oprii! 😉

Voi ce parere aveti? Liber la dat cu presupusul! laugh

Later edit: Se pare ca totusi Windows 10 va fi vandut cu licenta pe viata, oficialul Microsoft anuntand ca a fost doar o greseala de comunicare. Cu toate astea discutia ramane deschisa chiar si la nivel impotetic, pentru ca probabil ca in viitor acolo se va ajunge pana la urma.

5 comentarii la „Cat de mult va fi combatuta pirateria prin ultima decizie Microsoft?”

  1. Se pare că a fost o mică confuzie, cel care a dat vestea a s-a exprimat greșit. smile Au rectificat mai târziu, nu va fi cu plată anuală ca în cazul unui serviciu, ci tot cu licentă pe viață.

    Răspunde
  2. @Radu – pirati pana la moarte zici?! laugh

    @Buculesei B. – Bun venit pe aici. Probabil ca si ei sunt constienti de cele scrise de mine, conform ultimelor date, totusi, Windows 10 va ramane standalone.

    @Stefane – nu prea te poti juca cu stiri de astea care sunt destul de importante si fac sa curga rauri de cerneala. Eu de exemplu am lucrat ceva la postul asta … ca sa vina acum idiotul ala sa ne zica ca e pe dos?! Uatever … tema de discutie oricum ramane valabila, ca daca nu se intampla inca, aia nu inseamna ca nu se va intampla pana la urma, deci putem discuta deocamdata chiar si impotetic.

    Răspunde
  3. windows nu s-a raspindit datorita piratilor ci a pirateriei ingaduite. au si spus ca este mai bine pt ei asa decit sa te duci la concurenta. prin anii 90 nu existau metode de protectie de genul celor aparute odata cu xp ci unele f simple care practic nu contau.
    din partea mea sa faca ce vor ei pt ca nu-mi trebuie sistemul lor. linux merge perfect si este gratis iar in plus nu exista updates care sa-ti incetineasca sistemul asa cum se intimpla acum cu win 7.

    Linux
    http://www.webupd8.org/ – unul din blogurile fb care este al unui roman
    http://linuxmint.com/
    -https://www.youtube.com/watch?v=K6pmKJ_-nFQ
    -https://www.youtube.com/watch?v=N8QlnGN41zc
    -https://www.youtube.com/watch?v=199ASFJYrXc
    http://www.noobslab.com/
    http://distrowatch.com/

    cine sta in ziua de astazi cu win spart si fel de fel de inventii mai ales cind se stie ca esti al lor….. smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura