Cate de afectate sunt defapt procesoarele Intel de patch’ul de securitate? Dar AMD?

Despre scandalul bresei de securitate al →procesoarelor Intel s’a scris destul, am facut’o si eu pe aici, tocmai de aia nu ma voi repeta, ci voi prefera sa discutam concret pe baza primelor rezultate aparute si as lua in considerare in primul rand un test oficial pus pe internet al celor de la Intel care arata cam asa (click pe imagine pentru full size):

O prima concluzie din testele facute oficial de ei pe varful de gama al generatii de procesoare care se afla inca in garantie (->2015-2017/6-8th GEN) scaderea de performanta este una cuprinsa intre 3-12%, vizibila mai ales la testele de productivitate si multimedia, in vremea in care partea de gaming nu pare a fi afectata. Poate nu pare mult, insa cu siguranta e dureros sa vezi cum un procesor <1-2 ani, se intoarce prin instalarea unui banal patch la performantele unuia de acum 5-6 ani, generatii despre care, in paranteza fie spus, inca nu e clar cat de mult vor fi afectate si ele la randul lor pentru ca inca toata lumea se concentreaza asupra celor aflate inca in garantie, lucru pentru care Intel este si cumva direct responsabil.

O alta alta concluzie interesanta este aceea ca, din ce am vazut in testele lor de mai sus si prin testele efectuate de surse independente, cele mai afectate par masinile care ruleaza Windows 10 si mai ales cele dotate →cu SSD! Daca la Windows 10 sa zicem ca ne asteptam sa fie asa, la SSD putem intelege scaderea de performanta (in functie de platforma si aplicatie chiar si cu pana la 20%) din prisma faptului ca patch’ul de securitate de la Microsoft afecteaza mai ales partea de I/O (Input/Output) unde SSD este net superior unui HDD.

In ce ii priveste pe cei care au platforma AMD, Microsoft anunta de dimineata ca a oprit temporar livrarea patch’ului de securitate catre unele calculatoarele cu procesoare AMD pe motiv ca au fost raportate multe probleme legate de faptul ca dupa UPDATE, PC’urile nu devenit inoperabile prin unbootable-state din pricina unei incompatibilitati UEFI! Pentru probleme cei de la MS ii invinuiesc pe cei de la AMD ca nu le’au pus din timp la dispozitie informatiile legate de chipseturile lor necesare compatibilitatii necesare pentru dezvoltarea acestui patch. Desi au vociferat la inceput ca sunt bagati pe nedrept in aceiasi oala cu Intel, in momentul de fata AMD a anuntat ca lucreaza impreuna cu Microsoft pentru dezvoltarea unui patch care pe langa compatibilitate sa aduca si un impact cat mai mic asupra performantelor.

Pe final, un lucru destul de interesant este ca pe la Emag, dupa cum puteti →vedea aici, par a incepe sa scada destul de binisor preturile (in medie cu 12%) la toata gama de procesoare, chiar si la cele de ultima generatie! Unii ar zice ca motivele pentru aceste scaderi sunt datorate doar pregatirii pietei pentru intrarea unei noi generatii, eu insa eu cum ziceam pe aici, sunt convins ca avem de a face cu mai mult de atat, mai ales ca si AMD a anuntat acelasi lucru! smile

Voi ati testat patch’ul de securitate de la Microsoft? Ati observat vreo scadere de performante la orice altceva in afara de gaming?

3 comentarii la „Cate de afectate sunt defapt procesoarele Intel de patch’ul de securitate? Dar AMD?”

  1. Daaa, de vreo două zile, după ultimul update la Windows 10, mi-au scăzut masiv performantele laugh .. bine, eu am crezut că de la lene, de la vreme sau ședințe, când colo, de la Intel .. grija mea nu e desktopul, că doar nu scriu eu cod mai repede decât poate computerul să salveze/compileze .. mai nasol e pe servere, și pe cloud .. acolo o să vedem adevărul gol goluț .. noroc că scriem cod atât de ineficient, că avem marjă suficientă să compensăm scăderea de performanță de la patch-uri .. ca și în trafic, e mașina mai moale, belești okii mai bine la depășiri laugh

    Răspunde
  2. Pai partea de gaming nu e afectata pentru ca nu prea depinde de CPU ci de GPU. Totusi, aparent Nvidia are aceleasi belele cu o serie de GPU-uri asa ca wait for it laugh

    Răspunde
  3. @Cola – urmaresc foarte atent ce se intampla pe servere si au cam inceput sa vina vesti nasoale si din zona aia, unii incepand sa se planga ca e kainda sucks si ca sa compenseze beleaua, se cam vad in situatia in care trebuie sa suplineasca numarul de clustere … ceea ce nu e de ici de colo, pentru ca pe langa costurile cu noi achizitii, asta presupune si alte spatii fizice, consum in plus de energie, redimensionarea retelei si alte avioane, jalea cea mai mare fiind la cei care au servere ceva mai vechi … si sunt destui.

    @Malin: absolut corect, asta am uitat sa scriu in postare! De cateva generatii bune, placile video sunt la alt nivel preluand din ce in ce mai mult din procesarea video. Dap … zici tu bine ce zici … au un bug cat casa si ei, inca il tin sub pres dupa ratarea unei lansari, dar vorba ta …. waaaaait for it! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura