Ani de zile impresia mea a fost ca CCR este defapt doar un umil instrument care avea datoria de a curata si albi constitutional abuzurile din Romania. Nu poate uita nimeni o ERATA care a pus in cur un vot popular care a fost dealtfel si apogeul deciziilor acestei Curti ce apara cu tot dinadinsul o Constitutie care mai degraba era reinterpretata decat aplicata.
Ei bine … prin deciziile fara precedent din ultima vreme, CCR pare ca incepe sa inteleaga rostul pe care il are si mai ales ca a venit vremea sa iasa din jocul politic murdar al unor entitati, lovitura de gratie fiind acum aplicata insasi fecioarei neprihanite a justitiei din Romania si institutia cu care se inDeNtificA …
În ziua de 27 februarie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Guvernul României, cerere formulată de Preşedintele Senatului.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
Curtea a constatat că a existat și există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție şi Guvernul României, generat de acțiunea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2017, cu încălcarea competențelor constituționale ale Guvernului și Parlamentului, prevăzute de art.115 alin.(4) și (5) din Constituție, respectiv ale Curții Constituționale, prevăzute de art.146 lit.d) din Constituție.
Curtea Constituțională a constatat că aprecierea oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat (Guvernul României), care poate fi cenzurat doar în condițiile prevăzute expres de Constituție, respectiv doar pe calea controlului parlamentar, exercitat potrivit art.115 alin.(5) din Constituție.
Pe de altă parte, sub aspectul controlului asupra legalității/constituționalității ordonanțelor de urgență ale Guvernului (atât sub aspectul procedurii de adoptare, cât și al conținutului normativ), singura autoritate abilitată să efectueze această verificare este Curtea Constituțională, nicio altă instituție publică neavând competența materială în acest domeniu.
În fine, Curtea a reținut că, în acord cu Raportul privind ”Relația dintre răspunderea politică și răspunderea penală în ceea ce privește activitatea membrilor Guvernului” (adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept – Comisia de la Veneția, cu ocazia celei de-a 94-a Sesiuni Plenare, desfășurate la Veneția, în 8-9 martie 2013), într‐un stat de drept, guvernat de principiul separației puterilor, standardul de bază ar trebui să prevadă ca procedura penală să nu fie folosită ca sancțiune pentru divergențele politice. Astfel, pentru deciziile lor politice, miniștrii trebuie trași la răspundere prin mijloace politice, iar nu prin mijloace de drept penal.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui Senatului României, Guvernului României și Ministerului Public – Direcția Națională Anticorupție și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale
Sursa.
Intr’o ultima tentativa de a se salva afland probabil ca nu mai merg manariile ca pe vremuri, DNA a clasat si trimis celebrul dosar al Ordonantei 13 inspre parchet, desi conform constitutiei, ar fi trebuit sa isi decline competenta inca din prima secunda a celebrului denunt sustinut de nimic in afara de povesti, care a dus la abuzul umilirii unor ministrii, plimbati prin fata camerelor si audiati fara nici un drept constitutional pe la DNA!
Desi parea incredibil acum cateva saptamani, scaunul Lulutei pare a se cutremura rau de tot si cam de aici cred ca o sa i’se traga si o plecare cu sutul in cur pe usa din dos a DNA! Desi toti decerebrati si pupatorii in cur ai fecioarei in frunte cu celebrul manipulator de opinie Moise Guran fac acum spume la gura, manipuland si distorsionand informatiile intr’un mod de’a dreptul grotesc, din fericire Constitutia pare ca incepe sa fie una pentru toti, iar calcarea ei in picioare o practica ce speram sa fie uitata!
Da, Moise taica! DNA nu mai poate sa vina sa ii ia … dupa cum ii taie capul! Ce zici de asta? De cacat, no?
P.S. De urmarit si amuzanta schimbare la soft fata a luptatorului luminii lanternelor de telefon de la Cotroceni. Dupa nepiteala de la Pitesti, ceva palme dupa cap de la Washington si cu fiica’sa adoptiva in corzi, e mai flower power asaaa … pe modelul: nici usturoi nu a mancat …
P.S. 2 Luati de aici si o opinie mai avizata si bine structurata ca a mea.
P.S. 3 Luju mai scoate un iepure din joben: “Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 4.02.2009” ci si, atentie, despre Planul de cooperare nr. 003864826 din 13.07.2011 …”
Nimeni, nimic de Teamnet și toti cei care dau cu subsemantul?
Nu ma bag inca … pentru ca in momentul asta sunt prea multe speculatii ce miros tare a „operatiunii de acoperire” a unui rahat cu un altul mai mare. Asteptam sa vedem care ii mersul si desfasurarea anchetei in curs. Oricum … ceva e putred si acolo si cum eu nu cred in coincidente cu rezultate in portocale … astept sa vedem cum se leaga lucrurile.
Ai tu mai multe date de la fata locului?
Va luati de Moise?! Eu am plecat, nu mai calc pe aici, Moise…. pai voi nu ati auzit de Moise, de ce a facut EL, in ce tara traim?!
De-aia mi-e mie scârbă…O vită de-asta încălțată de-şi zice protestatar rage că jandarmii au încercat să-i evacueze aseară pe ăia 5 (cinci) rămaşi în Piața Victoriei. Nu cu bastoanele, ci cu „vă rugăm frumos”. În vara lui 2012, în prima seară de după decizia CCR ne-am adunat în Piața Universității câteva mii de oameni furioşi că 8,5 milioane de voturi au fost aruncate la coş. A doua zi jandarmeria a anunțat oficial că a deschis câteva sute de dosare penale pentru blocarea Pieței Universității. În aceeaşi seară, mii de oameni au venit din nou şi-au încercat să blocheze Piața. Jandarmi echipați de luptă, cu scuturi şi bastoane, au împins oamenii înapoi pe trotuare şi oricine încerca să intre pe carosabil era întâmpinat cu scuturile. Apoi ne-am mutat la Cotroceni. N-am fost lăsați să staționăm, a trebuit să mărşăluim continuu. După câteva zile, ni s-a interzis să mai scandăm, că facem gălăgie. Jandarmii se pitulau pe străduțe şi cum vedeau un bătrân singur, pe el să-l legitimeze. Un singur om a venit cu un câine şi-au sărit pe el să-l amendeze că n-avea câinele botniță. Ați auzit de aşa ceva la câte potăi au fost plimbate luna asta pe la Guvern? Am văzut toate astea cu ochii mei. În consecință, despre”protestatarii ” de la Victoriei am doar o părere: ‘ai siktir, bă loazelor.
Vasile – imi cer iertare!!! Te rog nu ma parasiiii! Nu am vrut nenea, m’a luat toiagul pe dinainte … Marea Rosie, Decalogul, Mana, chivotul legii …. iertare neneea … NU AM UITAT NIMIC, sunt doar mic si prost!
Intrigat – hehheeeee …. pe vremea duduiau dubele de atata cultura Sa ne aducem aminte ….
Si mai ales ….
Heheeeeee … alfel era democratia inteleasa pe vremea lui Baselu’!
Da, prietene, stiu ce zici si mai ales simti! Pe vremea aia noi astia care eram pe strazi ca ne simteam batjocuriti de institutiile care azi pozeaza in aparatorii justitiei, eram pleava, asistatii sociali, destabilizatorii impotriva statului de drept, golani, mizerii … hehe, ce mai dadea TFL’ul in noi pe tot feisbucu si presa le tinea isonul … alte vremuri maestre … alte vremuri …
M-am răzgândit, nu mai vreau președinte, mă fac șef la DNA.. n-am studii juridice, dar nu cred că trebe la cat de varză sunt lulutza și lazăr ăla.. mă antrenez deja la dat capete în gură, după modelul tiriplicului ăla de la Ploiești.. săriți cu denunțurile, le accept și anonime .. să ajutăm statul de drept să treacă strada..
Bravo, bravo, COLA, aide mai iei si pe mine la DNA om de serviciu, am doua licente, stiu sa adun de prin gunoi… ceea ce trebuie , plus ca am pregatire militara, am facut la parasutisti… sa nu zici ca sunt supracalificat
Te sustin, prietene! Da, ce numa unii sa ajunga pe fonctii cu care nu prea au nici o treaba?! Tu ce ai? Ai ciunga’n par, sau ce?
Râdem noi râdem, da așa imbecilii nu ne-au mai călărit de pe vremea lui Emil Bobu.. și aia erau mai discreți, că îi halea jupânul..
Aşa e, oameni buni, ce, nu scoatem noi de-un 6,7 medie dcă facem o facultate de drept la Arte şi Meserii ca tovarăşul procuror Portocală?
Trebe sa știi sa înjuri calificat, Vasile, că altfel nu ai prestanță de procuror.. da știu că ai skillset bun la asta, cum și Ice are.. băgăm statul de drept în sperieți , da propun variante noi – prinderea in butuc și afumare cu fum de ardei iute, până la auto denunț .. am citit că așa se procedează în vremurile astea moderne..
Ma Vasile, las’o dracu … te’ai bagat si tu repede in seama. Da nu puteai fi om sa pui si tu o vorba buna acolo si pentru mine. Ce bine ne mai sedea la amandoi ca oameni de serviciu si comitet, eu dadeam la matura, tu tineai lopata, sau invers?! Nu am doua licente … da iti puteam fi de un real ajutor, chiar daca am fentat armata vreo 12 ani … nici eu nu mai stiu cum. Fi si tu baiat finut si pune o vorba buna ca nu o sa iti para rau!
@Intrigat – da o terminam in maxim 1 an cu 10 pe linie la Spiru ce sa ne mai incurcam cu prostiile!
La ce ne trebuie 10 pe linie, Ice, dacă Luluța cu 6 şi ceva a ajuns ditamai Robespierroaica?
Pai no .. sa nu avem discutii!
Da, da … Robespierre, modelul anti-coruptiei franceze, unul din „parintii” gilotinei si trofeul ei in acelasi timp. Daca s’ar preda mai mult istoria prin scoli (de oricare ar fi ele) probabil ca multi ar invata (sau nu) ceva. Da, istoria este o materie de rahan … la ce ne mai trebuie sa stiim noi ce au facut mortii … zice asta (citand din modelul actual de educatie) fara falsa modestie, un elev de 10 pe linie in toata „cariera” lui de elev (ca la literatura dealtfel ) … desi pe la matematica trecea cu indulgenta iar pe la fizica facea curat in laborator in toata eminenta lui. Dapai no … eu ma multumesc cu ce sunt macar, nu plagiez doctorate fara a cita sursa.
@Intrigat, când spui ‘ditamai’ te referi la masa inerțială (aia care determina viteza după un șut în cur), sau dimensiunea morală uriașă a robespierroaicei ? just asking
Păi, Cola, trebuie să recunoşti, prăpăditul ăla de avocățel nu se putea lua la trântă cu acromegala, mai ales că amărâtul era cam ofticos. Iar cu dimensiunea morală…nu ştiu ce să spun, Robespierre l-a trimis la ghilotină pe Danton care i-a dat o pâine de mâncat când era flămând. Luluța încă-l mai păsuieşte pe Băs, deşi, acu’ să fim sinceri, nu cred că Danton avea înregistrări cu Robespierre….:-)
@Intrigat .. ce folos ca doar unii mai citim, apreciem si intelegem istoria .. ultima vorba este ca doar comunistii au obiceiuri d’astea aiurea ..
Istorie… carti, fizica si masa inertiala, cine’si da doctoratul pe aici, aide… nu fiti modesti
Păi, Cola, noi ăştia mai comunişti ştim că tefeliştii de azi vor fi ştirbii de poimâine. Dacă nu chiar de mâine. Dacă nu chiar mai ştirbi, că băncile de azi sunt mai neîndurătoare decât Partidul de ieri.
Hai mai Intrigat, ce tanar educat isi mai pune dinti de aur
Partidul dadea casa la toata lumea, cu chirie desigur, daa…. nu aruncati cu pietre, era un avantaj, munceai acolo unde te trimetea si primeai o casa dupa statut, casatorit sau ne…, adica doua camere sau garsoniera, erai liber. Acum iti iei un apartament prin credit ipotecar, asta daca esti eligibil si…. esti legat de glie ca iobagi, pe 30 de ani , asta da libertate si democratie
Păi aşa zic şi eu, Vasile. Ba mai laşi datoria şi moştenire urmaşilor, că la bancă te bagi iobag cu următoarele doua, trei generații cu tot