Dupa anuntata liberalizare a pietei de energie electrica de pe data 1 ianuarie 2021 si amanarea ei pana pe data de 31 martie 2021, oamenii au inceput sa caute furnizorii de energie electrica pe noua piata liberalizata, in acest sens fiind folosit comparatorul de preturi de la ANRE, unde parca peste noapte au aparut zeci de furnizori de energie electrica, cei mai multi dintre ei fiind niste subcontractori care cumpara energie de la producatorii mari si o distribuie mai departe catre mici consumatori.
Cine sunt furnizorii de energie la preturi mici
Potrivit jurnalul.ro, acestia sunt un amestec destul de tenebros format din rusi, georgieni, olandezi, romani, securisti si alti dubiosi ce au legaturi stranse cu unii dintre cei mai cunoscuti tepari ai Romaniei printre care si Sorin Ovidiu Vantu, legaturi prin politica si alte arome cu esenta de teapa ce o poti lua pentru ca alegi o oferta de energie electrica la pret mai mic cu cativa banii dupa ce te’ai legat la cap cu vreo firma de asta ce poate parea o afacere buna la inceput, dar o mare teapa dupa.
Care sunt riscurile semnarii unui contract de energie electrica cu o companie obscura
In principiu aceste riscuri nu se rezuma neaparat sa ramai fara energie electrica furnizata ci mai degraba de calitatea serviciilor de furnizare! Aceste servicii, cum ar fi cele de mentenanta si remedierea unor posibile defectiuni, sunt asigurate la randul lor de alte firme terte cu care acesti furnizori au niste contracte de colaborare, iar in cazul dat pot sa apara numeroase sincope pentru ca si acele firme in general sunt firme la fel de mici si obscure. Un alt pericol daca nu cascati foarte bine ochii la ce scrie cu litere mici prin contracte este ca la prima factura sa aflati ca au uitat sa va zica faptul ca mai aveti de platit niste taxe pe langa pretul /kW contractat, sau sa va trezesti dupa cateva luni ca au crescut pretul din senin dupa ce s’au terminat lunile de „oferta promotionala”.
Recomandare ANRE
ANRE recomandă clienţilor finali să citească atent tot contractul. O atenţie deosebită trebuie acordată clauzelor referitoare la: preţul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în preţul de furnizare; facturarea unei componente fixe stabilite în lei/zi sau lei/lună; perioada pentru care urmează a se aplica preţul menţionat în ofertă; perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract; comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia; termenele, modalităţile şi condiţiile privind plata facturilor; modalităţi de transmitere a facturii şi a documentelor anexate acesteia; drepturile şi obligaţiile părţilor; condiţiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/ denunţarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare; garanţiile solicitate, după caz.
Ce furnizor sa aleg
Pana la asezarea pietei, sfatul meu este sa ramaneti pentru un an de zile la furnizorul la care sunteti deja dupa ce luati legatura cu respectivul furnizor si ii cereti sa va faca o oferta pe baza consumului vostru estimat. Daca alegeti un alt furnizor incercati sa alegeti unul care are si capacitati de productie mari si nu doar cateva moristi sau vreo retea de panouri solare prin Baragan. Chiar daca poate ca la altii pare mai ieftin, pe termen lung s’ar putea sa va coste mai mult din motivele enumerate mai sus, la energia 100% verde, in afara de Hidroelectrica, la restul e posibil sa va treziti cu preturi marite daca productia aia de energie verde sufera sincope datorate timpului nefavorabil si furnizorul este obligat sa cumpere curent produs conventional din reteaua nationala la un pret mai mare.
Opinie de final
Liberalizarea reala a pietei va mai dura si probabil ca abia peste 2-3 ani de zile, dupa ce se va mai cerne de tepari si alti „baieti destepti”, vom incepe sa avem si noi o vaga idee despre liberalizarea asta, care in momentul asta se rezuman doar la cativa banuti/kW de la un furnizor la altul.
Eu voi aștepta până de Paști, după care le scriu un email frumos. ..nu cred că voi aștepta chiar un an.
Eu i’am sunat ieri, am vorbit cu ei si am incheiat ulterior online cu furnizorul actual, Enel, aveau pana in 30 ianuarie o oferta la care ii zice Enel Fix Online Salut, pentru un an, la 0,230 bani kW, aka vreo 0,66 bani kW cu toate taxele incluse. N’am mai stat sa imi bat capul cu altii ca nu aveam cu cine si de ce, am optat pentru un an si dupa aia mai vedem ce si cum.
Energie verde de la Hidroelectrica…da-mi voie sa rad sinistru…nu E NIMIC VERDE la producerea de curent electric, iar varianta hidro e cea mai paguboasa dpdv poluare, distrugere rauri, populatii de pesti, calitatea apei….
Aia de la Hidroelectrica distrug Parcul National Valea Jiului si voi in vale stati capra…Aia de la Schweighofer taie padurile din vale, Retezat, Parang, voi la fel…in plina pandemie , in timp ce lumea sta pitita, primarul din Petrila da autorizatii de drumuri forestiere in zona Groapa Seaca si apoi da i cu drujba.
Vai ce redresare economica o sa fie din turism…o sa venim sa vizitem ruine de paduri, ruine de rauri si, evident, ruine de statiuni de schi in pasul Vulcan…va place cum e spalata Nuti dupa „investitiile” din vale??
Eu personal o sa aleg CEZ, alti tzepari printre tzepari…intre timp i-au luat niste australieni…cehii s-au carat