De Edelhauser Eduard Victor,
prof.univ.dr.habil.ing.dr.ec.
Petrosaniul, oras universitar cu traditie si cu speranta pentru viitor!
Universitatea din Petrosani are un specific aparte in mediul academic romanesc, pentru ca Petrosaniul este cel mai mic oras care se mandreste cu o universitate. Si, poate, singurul dintre cele 20 de orase din Romania care gazduiesc universitati care nu este macar resedinta de judet. Chiar daca reprezinta un oras cu doar 35.000 de locuitori, Universitatea din Petrosani este simbolul conurbatiei Valea Jiului, care are aproape 120.000 de locuitori, iar 11% dintre acesti locuitori sunt persoane ce detin o diploma de studii superioare si mai mult o mare parte dintre cei 13.000 de licentiati au o stransa legatura cu Universitatea Vaii Jiului. Dar oare de ce aceasta legatura stransa cu comunitatea, cel putin prin apartenenta absolventilor la conurbatie, nu a transformat Universitatea intr-un real simbol pentru Valea Jiului si nu i-a adus si un imens avantaj de imagine?
Poate pentru ca, de multe ori, Universitatea s-a situat intr-un turn de fildes, a privit cu superioritate catre mediul de afaceri si cel administrativ si, implicit, spre comunitate, si nu a reusit, asa cum nici sistemul nostru de invatamant per ansamblu nu a reusit, inca, sa reprezinte veriga lipsa dintre populatie si organizatii, firme sau companii in sensul corelarii cererii de personal calificat cu o oferta pe masura.
Valea Jiului se situeaza fara doar si poate intr-un context social foarte dificil, veniturile populatiei din zona, atat ca venit pe persoana, cat si pe gospodarie, sunt mai mici decat media nationala, peste 28% din gospodarii nu au mijloace de subzistenta pentru strictul necesar, adica hrana si servicii de baza, 35% au bani doar pentru strictul necesar, mai putin de 10% au venituri corespunzatoare, iar 68% din minerii disponibilizati nu si-au gasit un loc de munca. Putem oare printru-un efort comun sa imbunatatim aceasta situatie?