Am zis de cate ori am avut ocazia ca Romania este o tara binecuvantata de Dumnezeu prin frumusetea si diversitatea locurilor cu care ochii unui muritor de rand se pot delecta. O zona frumoasa si opusa celei din care vin este Dobrogea unde am pornit inca de anul trecut sa ii descopar locurile si frumusetile ascunse printre Dealurile Dobrogei la care ajungi urmand drumuri serpuite atat prin campiile ce par nesfarsite cat si urcand sau coborand frumoasele sale dealuri. Dupa Dervent, o alta manastire frumoasa ce nu trebuie ratata este Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, apostol al tuturor romanilor.
Istoric:
Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei este considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre, fiind în acelaşi timp şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României.
Se spune că, venind la propovăduire în Scythia Minor, Dobrogea de azi, Sfântul Andrei şi-a ales pentru rugăciune şi reculegere unele locuri retrase în păduri sau grotele unor stânci. Un astfel de loc este şi peştera ce-i poartă numele. Conform scrierilor teologice şi istorice, Sfântul Apostol Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d.Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi într-o peşteră aflată la marginea unei păduri, lângă localitatea Ion Corvin.
Căzută în ruină după război
Greutăţile războiului au dus însă, încetul cu încetul, la uitarea peşterii şi la intrarea ei în ruină. Starea de degradare s-a accentuat o dată cu desfiinţarea forţată a Episcopiei de Constanţa, în anul 1948, şi transferarea Episcopului Chesarie şi a administraţiei eparhiale la Galaţi.
Profanată de comunişti
În anul 1950, când s-a încheiat acest proces de transfer, peştera rămăsese doar o simplă grotă, fiind văduvită de toate obiectele de cult. O dată cu instalarea regimului comunist, ea a ajuns să fie profanată, fiind folosită ca staul de oi.
Readusă la viaţă după 1989
După decembrie 1989, situaţia s-a schimbat radical. În vara anului 1990, doi vieţuitori de la Mănăstirea Sihăstria, ieromonahul Victor Ghindăoanu şi monahul Nicodim Dincă, acesta fiind din partea locului, din satul Zorile, au sosit în Dobrogea cu gândul de a reface vechea vatră monahală. Cu binecuvântarea ierarhului, s-a trecut la ridicarea unui nou aşezământ. S-au ridicat chilii, un paraclis, iar la 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari.
sursa: taifasuri.ro
Sfantul Apostol Andrei cel intai chemat, apostolul romanilor
Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: „Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan, 1, 41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Si se afla in Scriptura si alte multe invataturi despre dansul.
Din zilele acelea, ca si ceilaiti Apostoli, Sfantul Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-l pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.
La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”
sursa: sfantulandrei.info
Iesind de pe A2 la Cernavoda spre sud in directia Ostrov si mergand pe cursul Dunarii, dupa 42 de kilometrii ajungeti in localitatea Ion Corvin pe care o tranversati si mai mergeti inca aproximativ 2km pana cand pe partea stranga a drumului nu va fi greu sa remarcati Crucea Sfantului Apostol Andrei in forma de X asezata intr’o mica intersectie. Cotind la stanga dupa inca aproximativ 2km intr’o minunata poiana ce se deschide in fata voastra ajungeti la manastirea asezata in mijlocul poienii inconjurata de linistea unei frumoase paduri.
Ce am gasit acolo, puteti vedea mai jos …
Pesterea este in apropierea manastirii, in interiorul ei sa nu va surprinda marea de mici biletele sau bani lasati prin toate crapaturile stanci de catre credinciosii ce i’au calcat pragul.
M’am numarat printre norocosi, locul fiind pustiu … lucru ce mi’a oferit sansa sa ma bucur in liniste de frumusetile ce le’am gasit acolo.
Mai multe informatii puteti citi aici.
Daca va doriti o destinatie frumoasa unde sa va gasiti linistea, acestea este un obiectiv din Dobrogea unde trebuie sa ajungeti!
Informatii utile:
Adresa:
In apropiere de comuna Ion Corvin, DN3, Constanta, Romania
Coordonate GPS:
Lat: 44º5’27″N, Lon: 27º49’32″E