Cultul diasporei|Demloarea unui mit|Condamnarea mea la lapidare!

Cred ca, sa ii privim pe aia fugiti pe dincolo ca pe niste martiri ni’se trage din perioada desidentilor politici, desi la drept vorbind si atunci tot noi eram victimele reale ce ramaneau aici prinse in menghina comunista, in vremea in care tot lor le plangeam de mila ca sunt departe de tara pe care o lasasera in urma, desi, pe cei mai multi ii durea la bașcheți dupa ce se vedeau cu sacii in caruta. Putini au facut ceva pentru tara lor de acolo de unde erau, si mai putini sunt cei care nu au vrut si ei o felie de cascaval din acest motiv dupa ce comunismul si’a luat tribut de sange din aia care au ramas pentru a infrunta gloantele din niste nopti si zile geroase ale lui ’89.

Bun, introducerea fiind facuta zic ca … vremurile s’au schimbat, doar obiceiul a ramas mai ales de cand granitele s’au deschis de prin 2007 incoace si fiecare a putut alege ce e mai bine pentru el, unii au plecat de buna voie in vremea in care altii au ales sa ramana din aceiasi buna voie. Nu am nimic cu aia de au ales sa plece, a fost si este treaba lor sa isi caute un viitor in alte parti daca pe aici nu au putut sau nu au fost in stare sa isi faca unul, de satul sunt doar satul pana la greata de acest cult al diasp0lei care domneste pe la noi pus in scena in mare parte de aia ce primesc niste bani de pe dincolo impreuna cu aia de ii trimit, de am ajuns ca noi astia restul de am ramas si care nu primim vreun ban sau alte foloase, sa fim priviti ca un soi de paria daca indraznim sa zicem ceva legat de aia de au plecat, ba chiar sa fim acuzati cu tupeu de faptul ca tot noi am fi oarecum de vina pentru ca au murit cativa romani prin Italia in urma unui cutremur de care doar Dumnezeu ii putea feri.

Ok … hai sa lamurim cateva lucruri si mai ales sa spulberam cateva mituri …

  • Cu banii ce ii trimit in tara ne tin pe noi: FALS! Banii pe care ii trimit in tara sunt trimisi nu mie si nu celor care muncesc in tara asta, ci sunt trimisi in tara ca sa isi faca tot ei case in care probabil nu vor locui niciodata, sa isi ia masini pe care le conduc doar de fala, sau sa isi ajute familiile proprii si personale! Banii aia nu ajung in folosul nostru ci tot in folosul lor ca direct ca indirect! In tara asta astia de am ramas nu suntem nici prosti, nici ologi, nici oligofreni si nici lepre, suntem oameni care muncim cel putin la fel de mult si cu siguranta la fel de cinstit pentru fiecare leu greu cum muncesc ei pentru euro!
  • Banii ce ii trimit ei ne tine noua PIB’ul: FALS! Pe langa faptul ca aici au ceva de impartit cu IT’istii de pe la noi care au aceiasi parere (macar astia platesc contributii statului roman din ce castiga) tin sa ii anunt ca in mod direct, nici un euro trimis de ei nu ajunge in bugetul tarii iar intr’un final mare parte din acei bani se intorc tot in tarile unde ii muncesc ei pentru ca sunt cheltuiti tot in mare parte prin supermarketuri sau alte puncte de colectare desfacere a marfurilor cu capital strain. De bancile straine care le incaseaza ratele ce le au prin tara are rost sa mai vorbim? Calculele alea cu miliardele trimise incoace nu ma incalzesc cu absolut nimic daca destinatia banilor este una cu dus si intors.
  • S’au sacrificat pentru noi alegand sa traiasca prin straini: FALS! A fost alegerea lor sa plece pentru interese pur personale fie ele de natura financiara fie de orice alta natura! Nimeni nu a plecat ca sa se sacrifice pentru nimic, decat poate pentru familiile lor … ce treaba avem noi restul cu asta?! Oare noi stand aici cu ce ne sacrificam mai putin pentru familiile noastre pentru care muncim de dimineata pana seara pe bani de nimic de multe ori?! Oare ei cand au plecat au luat cu ei toate greutatile de pe aici iar noua astora ramasi ne’a ramas vreun RAI pe pamant?
  • Ar trebui sa ne preocupe mai mult soarta lor sa facem ceva ca sa revina acasa: FALS! Nu depinde de noi ci depinde de ei! Au ales sa plece pentru ceva anume, fiecare dintre ei stie ce anume si daca au ajuns sau nu la acel ceva pentru care au plecat! Nu suntem noi de vina pentru frustrarile lor de acolo cum nu am fost nici pentru cele de aici. Daca vor sa se faca ceva, sa se schimbe ceva AICI, atunci ar trebui sa isi miste curul si sa faca ceva AICI. M’am saturat de schelalaituri de genul: am veni si maine acasa dar acolo ce sa facem … pai dragilor, cam tot ce facem si noi restul astia de am ales sa ramanem, iar daca doriti schimbare hai sa dam mana de mana sa jucam hora’n’mpreuna … nu voi sa stai sa faceti curul mare pe acolo si sa asteptati doar sa veniti la de’a gata!
  • Romanii din diaspora au votat mereu schimbarea, noi nu: FALS! Care schimbare?! In primul rand mare parte dintre ei sunt complet rupti de realitatea romaneasca si mai ales de politica de pe aici, multe lucruri ce ajung pe acolo sunt gata preparate pentru a fi inghitite nemestecate! Tocmai din acest motiv, tot in mare parte sunt si au fost mereu doar o masa de manipulare folosita cand nu le ieseau la astia bine numaratoarea la voturi! Doar si numai atunci, la o trambita data pe net, au luat cu asalt amsabasadele … motiv numai bun ca acolo sa isi traga vreun selfie, sa dea un check-in insotit de cateva injuraturi la adresa cui e la moda de puie-montat injurat, si aia mai norocosi  sa apara pe la stiri cu interviuri agramate … cu alte cuvinte, o ocazie numai buna data romanului  sa se planga cat de umilit este el cand dragostea lui de tara este atat de mare, iar dupa datul votului ca surdu’n toba, s’au intors multumiti la ale lor si cam aia a fost tot pentru urmatorii 4-5 ani cand circul asta inutil se va repeta iar si iar. Despre cat de interesati sunt cu adevarat de ce se intampla in tara asta, cat de circ si cat de vot, se poate observa usor daca ne uitam cati s’au inscris pana acum pe listele pentru votul prin corespondenta. Cu indulgenta sunt doar cateva mii … din cateva sute de mii care au participat la fiecare circ regizat pe la ambasade.
  • Ar fi bine sa creem niste legi speciale care sa ii atraga sa investeasca in tara: FLAS! De ce numai pentru ei? Banii pe care ii castigam noi aici in afara de faptul ca sunt lei, nu sunt buni, sau? Munca noastra de pe aici nu e la fel de munca, sau? Investitiile pe care le’am face noi in tara noastra daca am avea un cadru legislativ adecvat si o fiscalitate mai relaxata pentru afacerile mici sunt mai prejos cu ceva, sau?
  • S’ar intoarce dar Romania nu este o tara civilizata: FALS! Nu stiu cum mama dracului se face ca la cat de civilizati au ajuns multi dintre ei pe dincolo, cand ajung aici cade de pe ei orice pojghita de civilizatie de zic ca au obtinut’o pe dincolo, revenind rapid la vechile obiceiuri cum ar fi aruncatul ambalajelor pe unde nimeresc, spartul de seminte in fata blocului sau paranghelii ce tin treaz tot cartierul. Daca ii intrebi de ce fac toate astea, or sa fie unii care macar or sa recunoasca ca …

Pe acolo iti ard aia amenzi mancati’as … aici e Romania.

Ar mai fi si alte mituri si legende legate de martiriul pe care il duce diaspola pentru noi, dar ma voi opri aici din a le enumera, incercand doar pe final sa va mai spun doar ca acest post nu are absolut nimic impotriva oamenilor cinstiti si modesti, care muncesc dincolo si nu fac din asta un martiriu! Cunosc foarte multi asemenea oameni, printre ei am si prieteni foarte buni cu care din pacate reusesc sa ma vad odata pe an cu o bucurie sincera insa si de o parte si de alta, fara ca unii sau altii sa ne credem ori victime ori martiri. Nu suntem cu nimic mai buni noi astia de am ramas ca aia de au plecat, cu nici mai rai pentru cacatul care e in tara asta! Iar daca ar fi sa cautam undeva vinovati chiar daca avem vine diferite, suntem la fel de vinovati; ei ca si’au pus palma in cur si noi ca am intors mereu capul; iar impreuna ca am dat mereu un vot pentru care nu am tras ulterior pe nimeni la raspundere si nici de gand nu avem. Din pacate nici unii nici altii nu cred ca ne vom trezi vreodata ca acelasi popor ce isi trage intr’un final ponoasele acestor greseli pentru care preferam sa aruncam mata de la unii la altii in loc sa o rupem in doua.

Am zis. Liber la dat cu capsuni pietre!

10 comentarii la „Cultul diasporei|Demloarea unui mit|Condamnarea mea la lapidare!”

  1. Povestea pe subiect e un pic mai delicata decat atat. Nu spun ca generic n-ai dreptate, insa s-o luam pe cazuri particulare, cazuri pe care ti le spun din proprie experienta.
    1. Sunt dovada vie a faptului ca emigrarea se poate face si din alte motive decat cele care tin de partea financiara. N-am plecat sa castig neaparat mai mult si nici sa trimit bani in tara, dar am plecat in urma unui cumul de factori personali. Am plecat c-am vrut si nu c-am fost obligat.
    2. Exista familii in Romania care traiesc doar din banii pe care-i primesc saptamanal prin Western Union din Spania sau Italia si de pe urma pachetelor ce vin odata la 3 saptamani cu posta Atlassib. Nu putem nega impactul social si economic in cazul asta. Eu am trimis in repetate randuri pachete pentru copiii nevoiasi de la noi din oras atunci cand s-au organizat campanii in acest sens. Familiei mele nu-i trimit niciodata nimic pentru ca stiu ca in Romania familia mea nu duce lipsa.
    3. Doar cei ignoranti si prosti atat din diaspora cat si din tara cred ca emigrarea e un fel de martirizare. Cunosc o gramada pe aici care-mi spun cat de rau e in Spania sau aici in insula si cat de bine e in Romania, dar care nu se dau plecati de aici nici inapoi in tara nici in alta tara pentru simplul fapt ca asocierea lor cu diaspora se rezuma la un singur lucru si anume banii pe care-i castiga aici facand sacrificii enorme gen dormitul prin baraci sau cate 8 intr-un apartament de 2 dormitoare. Diferenta e ca oamenii aia fac sacrificiul ala ca sa-si cumpere vreun Q7 sau A8 si ca sa-si ridice la rosu o vila pe 3 nivele in tara intr-un sat care n-are nici macar apa, canalizare si de multe ori electricitate.
    4. Eu nu trimit bani in tara nimanui, dar inca am doua masini inmatriculate acolo pentru care platesc impozit. Ori impozitul ala putin pe care-l platesc contribuie la randul lui la PIB si chiar daca utilizez una dintre masini aici impactul economic nu poate sa fie neglijat, mai ales pentru ca eu acolo platesc si nu folosesc. Sunt multi altii care platesc impozite pentru case, terenuri etc. Si aia contribuie la PIB. Nu-l intretin doar ei, insa pun umarul si ei asa ca e absurd sa le fie ignorata contributia indiferent cat de mica ar parea. De fapt eu unul cred ca e mai de apreciat un emigrant care-si plateste impozitele in tara la zi decat unul care le-a platit ultima data la zi pe vremea raposatului.
    5. Niciunul dintre cei plecati n-a facut vreun sacrificiu pentru tara ci in interes personal. Treaba asta cu sacrificarea pentru tara si intoarcerea acasa e o cretinitate de nedescris propagata de niste sectanti aciuati pe la niste filiale de partid din diaspora care aplica o serie de metode securiste ca sa manipuleze grosolan. Eu n-am plecat cu gandul sa ma intorc, nici macar in concediu si n-am plecat cu speranta ca intr-o buna zi Romania o sa fie tara pe care mi-o doresc, dar prin tot ceea ce scriu incerc sa ajut Romania sa devina o tara mai buna.

    Iar problema fundamentala in opinia mea nu e tara ci mentalitatea oamenilor. Mie niciodata nu mi-a fost rusine cu Romania, dar mi-a fost rusine adeseori cu unii dintre conationali.

    Răspunde
  2. Excelent punct de vedere!
    Cred ca iti este evident ca acest post nu are legatura cu tine si cei ca tine care sunt modesti si isi vad de treaba lor. Postul asta le este dedicat in schimb tuturor restului. Sunt satul de povestile frumoase ale diaspulei cele martire pana la Dumnezeu si inapoi. Sunt satul si scarbit pana la voma de acuzatiile si pretentiile astora care ne vad pe noi restul vinovati cand incercam sa ne decidem destinul in tara in care am ales sa ramanem iar ei doar din 4 in 5 ani se gasesc sa se bage in seama si mai ales sa ne gaseasca pe noi vinovati ca de ce dracu nu le facem lor o tara frumoasa si bogata unde sa se intoarca desi sincer eu unul nu le duc deloc dorul decat la foarte putini … oameni deosebiti si capabili care au plecat de aici nu din foame ci pentru ca au vrut altceva. Ma apuca toate spumele cand vad toti flamanzi care au ajuns sa manance chiar de 3x pe zi pe unde au ajuns, iar la paine nu ii mai zic cozonac, cand ii vad ca se cred mai isteti doar si numai pentru ca acum nu le mai canta greieri in calcaie.
    In rest … nu neg faptul ca sunt familii pe aici care traiesc cu banii de pe acolo, partea proasta insa sti care e? Ca stiu destule cazuri cand si aia de traiesc cu banii de pe dincolo ar putea face ceva pe aici … in loc sa se planga doar si sa se dea cu caramida victimizarii in piept injurand sistemul, tara, oameni de pe aici si orice altceva in afara lenii lor genetice. Nu zic insa ca nu exista si situatii dramatice … laudabil lucru pentru cei care fac ceva in privinta asta si nu doar cand au ceva de castigat cum a fi trambietele alea de la „partidele/organizatile” despre care vorbesti. S’au dus … sa ne lase … ne descurcam perfect si fara!

    Răspunde
  3. Un subiect delicat, insa sa scrii „O ţară căreia nu-i pasă de mine. Şi ca mine sunt mii. Sute de mii. Trenuri întregi de copii capabili pe care le-aţi lăsat să iasă din România pentru totdeauna…..”, e aberant! Fiecare dintre cei ce au plecat, au ales, a fost a alegerea lor si numai alor, nu au fost exilati sau deportati!! Nu i-a oprit nimeni sa-si faca un viitor in tara, SA MUNCEASCA, asa cum au reusit ceilalti ce au ales sa ramana si SA MUNCEASCA.
    Intodeauna insa a exista mitul El Dorado si unii au ales sa-l caute, ei nu sunt nici martiri, nici dizidenti, sunt doar niste oameni care la un moment dat au facut o alegere in viata, SA PLECE „sa caute aur”. Unii au reusit alti nu!
    Puteti sa dati cu pietre insa exista un adevar trist; in general au plecat romani fara nici o pregatire, fara competente si unii cu oarece pregatire, pe hartie, dar fara competente practice reale, care nu si-au gasit locul aici, erau „neintelesi”, ambele categorii au facut si fac munca de jos in tarile unde muncesc, de ce? E greu de spus, poate pentru ca asa e natura umana!

    Asa ca ICE, lapidarea ta nu imi pare oportuna in urma acestui articol, e doar o recunoastere, a ceea ce suntem, a mentalitatilor noastre ca si popor, de a ne pune palma in cur cand dam de greu si a spala putina, ca apoi cand momentul e potrivit sa ne dam raniti, asa a fost intodeauna, cu mici exceptii.

    Răspunde
  4. Vasile … excelenta concluzie!

    Pana vin si alte opinii (daca or mai veni, ca multi citesc da putini „ies la lupta” laugh ) pot doar sa zic ca plecatul asta hai-hui fara sa sti sa faci mai nimic, sau cel mult din toate cate nimic cu ganduri de inavutire este caracteristic majoritatii. Am discutat de multe ori cu amici sau chiar rude de prin familie treaba asta. Am discutat pana si cu fiica’mea pe care am sfatuit’o ca inainte de a se hotara ce face in continuare, bine ar fi mai intai sa invete sa faca ceva mai mult decat pe hartie ca pana la urma sa ajunga la onoranta meserie de a sterge babele/bosorogii altora la cur prin alte tari sau vreo alta munca de jos refuzata de altii. In alta ordine de ideei si pentru mine este un paradox cum au ajuns unii sa munceasca pe la altii munca de jos si prost platita in vremea in care pe aici se ocupau in general cu frecatul mentei desi puteau face asta si aici. Tot paradoxal este ca unii ar avea sanse mult mai bune in tara sa faca ceva, dar aleg totusi sa sclavageasaca pe dincolo in vremea in care urla din toti bojocii ca sunt victimele sistemului pesedist in cele mai multe cazuri. laugh Treaba asta cu victimizarea si martiriul este o treaba bine impamantenita pe la noi ca fuga de greu, alegand mereu sa scuipam, blestemam si injuram dupa ce ne’am pus palma in cur, de vina fiind altii. Ca am ajuns la partea cu fuga de greu … mi’am adus aminte de un banc vechi, sec si poate nu foarte bun dar care ar merge la concluzia ta de final ..

    ” La curtea lui Stefan cel Mare, in sala tronului da navala unul din fratii Buzesti …
    – Maria ta, maria ta!!!!! VIN TURCIIIII!!!!
    – Cati sunt ma Buzescule?
    – Asa cam cati intra intr’o caruta!
    – Nu’i bai, da ordin de adunarea ostii, toti ostenii sa imbrace camasi rosii!!
    Fara sa intrebe nimic … ordinul se executa, se aduna oastea … se da ordin de atac, praf ii fac pe turci, dar pe Buzescu il ardea o intrebare si dupa lupta nu se mai poate abtine si il intreaba pe domn …
    – Maria ta, ne’ai condus spre o noua victorie, iti multumim … da, nu va fie cu suparare … care o fost treaba cu camasile rosii???
    – Pai vezi Buzescule, d’aia eu is domn si tu parcalab, treaba era psihologica, aia dinainte de intrau in lupta chiar si raniti nu se vedea sangele, prostimea din spate a crezut ca sunt invicibili si dai si lupta si dai si taie la turci!
    – Ooooooooooooo Maria ta, esti intelept ca nimeni altul. Cu plecaciune!!
    Mai trec cateva zile … faza se repeta … in sala tronului da navala acelasi unul din fratii Buzesti …
    – Maria ta, maria ta!!!!! VIN TURCIIIII!!!!
    – Cati sunt ma Buzescule?
    – Maria TA, CATA FRUNZA CATA IARBA!!! Ce fac, dau ordin sa imbrace oastea camasile rosii????
    – Vezi’ti de treaba ma Buzescule, da ordin sa imbrace mai bine pantaloni maro!”

    laugh

    Răspunde
  5. Trebuie sa recunosc faptul ca imi place cum a fost pusa problema in acest articol. Eu as adauga doar ca stiu destul de multi care aveau o pregatire peste medie si care au emigrat datorita mentinerii lor intr-o zona de mediocritate obscura. De acestia imi pare rau. Nu imi pare rau de cei care au emigrat sustinuti financiar de parinti cu posibilitati.
    Cu ocazia asta m-am lamurit si de ce tovarasul Vasile m-a contrat asa de tare la articolul despre 23 august comunist. Se pare ca este contra la tot ce sustin altii. laugh

    Răspunde
  6. Ice sunt constient ca nu e vorba despre mine in particular, insa vezi tu atunci cand scrii ceva pe subiect simt datoria ca trebuie sa clarific diverse aspecte care s-ar putea sa fie interpretate gresit de cei care ne citesc. Despre lucrurile rele din diaspora am povesti de scris o gramada, insa n-am timpul necesar sa le scriu. Consider ca romanii din tara si cei plecati pe afara nu se prea deosebesc cu nimic in ceea ce priveste atitudinea de superioritate. Din contra cei care isi petrec macar o luna pe afara si isi permit o coaja de masina deja se simt superiori.
    Cat despre povestile cu martirii acolo e o alta paine de mancat. Noi (diaspora) avem o asociatie a romanilor de pretutindeni. Asociatia aia cica ne reprezinta, merge pe la ambasade si pe la oficialitati locale si discuta in numele nostru, apoi emite comunicate de presa. Nimeni nu stie cine sunt oamenii aia efectiv pentru ca nimeni din cei pe care-i cunosc eu nu au avut vreodata ocazia sa discute cu „reprezentantii” nostri. Ori dupa ceva sapaturi si discutii pe subiect s-a aflat ca respectivii reprezentati sunt membrii ai unei secte religioase (Iehova) si ca sunt neoficial finantati si afiliati politic. Scopul lor ca secta e sa salveze lumea de eretici prin manipulare si diverse alte metode. Scopul lor ca asociatie e sa salveze diaspora de catre pericolul iminent in care se afla. Concluzia in treaba asta te las s-o tragi singur, insa ceea ce inteleg eu e ca exista oameni care in mod voit exploateaza o serie de povesti lacrimogene in folosul propriu si in detrimentul nostru.
    Revenind la votari am discutat si la mine ce si cum. Ti-am explicat ce anume m-a deranjat pe mine personal comparand cele doua tururi de scrutin la care am participat. Ba mai mult am si scris la un momentdat intr-un articol pe subiect faptul ca spaniolii mi-au dat drept de vot la alegerile locale sub sloganul „convietuiesti cu noi, decizi cu noi”. Evident ca e o concesie majora pentru un imigrant lucrul asta si tocmai de aceea am spus la un momentdat ca nu m-as supara daca mi s-ar retrage dreptul la vot in Romania atat timp cat in conformitate cu acordurile Europene mi l-as pastra aici, locul in care am ales sa traiesc. Acum apropo de vot mai e si aspectul cetateniei. Exista romani care vor sa renunte la cetatenia romana sau sa-si ia dubla cetatenie si romani care nu vor. Eu unul nu vreau sa renunt pentru ca o eventuala schimbare de cetatenie nu mi-ar aduce nimic in plus aici in afara faptului ca mi-ar fi mai usor sa-mi innoiesc actele atunci cand expira. Acuma cetatenia romana imi confera o serie de drepturi printre care dreptul la vot. Cat timp o sa am sectie de votare apropiata o sa ma duc sa votez si daca n-o sa-mi convina procesul de vot am sa scriu pe subiect. Asta nu ma transforma nici in victima nici in plangacios pentru ca daca ma plang de felul in care se organizeaza un proces democratic nu sunt cu nimic diferit fata de cel care se plange de experientele avute la ghiseul ANAF de exemplu.
    Insa cred ca cea mai mare problema in toata discutia asta, e faptul ca cei care scriu la modul peiorativ si generalist intr-un stil exclusiv despre diaspora sunt oameni care nu doar ca nu cunosc toata povestea, dar nici macar nu vor s-o auda pentru ca scopul final e sa discrediteze.
    Eu ca roman ma feresc de majoritatea romanilor de aici ca dracu’ de tamaie pentru ca stiu cam ce intentii au si chiar si asa tot am prieteni care sunt la locul lor si care nu merita bagati in aceeasi oala cu cei care stau toata ziua pe faleza cu alba-neagra, cu furtul de prin buzunarele turistilor sau cu prostitutia sau care au venit sa lucreze aici fara nicio scoala si atunci cand au ramas fara servici pentru ca nu s-au putut ridica la nivelul asteptarilor si care apoi urla sus si tare ca sunt de fapt victimele sistemului din Romania.

    Răspunde
  7. ICE, intradevar observ ca citesc multi, articolul a ajuns relativ repede pe o pozitie fruntasa la accesari, dar dupa cum e traditia, la fel de multi se uita si trec mai departe, la placinte inainte la razboi inapoi!
    Evenuta, imi pare rau sa vad ca te bantuie si acum acele comentarii laugh , daca pot face ceva pentru tine sa-ti repar trauma produsa, te rog sa nu te sfiesti si sa spui deschis. De obicei nu comentez la persoana, doar la articol, dar asa suntem noi oamenii supusi pacatului.
    „Eu ca roman ma feresc de majoritatea romanilor de aici ca dracu’ de tamaie pentru ca stiu cam ce intentii au…”, cu asta Malin a spus totul

    Răspunde
  8. Vasile … decat multi si degeaba, mai bine putini dar care macar au ceva de zis.

    Discutia devine din ce in ce mai interesanta prin argumente logice si bine puse in context mai ales ca nu ne’am pus de acord de amorul artei ci am dat’o intr’o dezbatere civilizata ce in final care poate fi de folos tuturor.

    Evenuta aduce in discutie un motiv destul de interesant pentru care unii au ales sa plece …

    „Eu as adauga doar ca stiu destul de multi care aveau o pregatire peste medie si care au emigrat datorita mentinerii lor intr-o zona de mediocritate obscura.”

    Punct ochit, punct lovit cu care sunt 100% de acord mai ales ca eu am fost unul dintre cei care a cunoscut asemenea oameni si chiar i’a sprijinit si incurajat sa se duca in alta parte unde priceperea si calificarea lor intr’un domeniu (cum ar fi cel medical) le poate fi recunoscuta si apreciata atat ca profesie cat si financiar, aici zbatandu’se doar in mediocritatea impusa de unii care nu se mai dau dusi de pe scaune sprijinite politic de cele mai multe ori sau chiar cu epoleti (Salvamont Petrosani, esti pe receptie?! laugh ) Ei bine de astia imi pare si mie extrem de rau, pentru ca ar fi putut aduce prin aportul lor uman si intelectual un mare plus valoare adaugata acestui popor. Din nefericire, au ales caile pribegiei si au ajuns in locuri unde sunt apreciati atat intelectual cat si financiar si ma bucur sincer pentru ei si pentru faptul ca i’am putut sprijini moral sau in alt fel cand au ales sa plece, prietenia sincera dintre noi dainuind in continuare. Astia sunt aia de care ziceam eu ca ne vedem din cand in cand cu bucurie sincera si niciodata nu s’a pus intre noi problema ca unu e martir sau altul victima a ceva. Oameni astia sunt capabili si nu asteapta nimic nici de la vreun sistem, nici de la tara, nici de la altii. Se descurca singuri foarte bine prin ceia ce stiu sa faca si pot face oriunde, isi iubesc tara in continuare, sunt mandrii de originile lor, vin cu bucurie aici iar gandul lor de a se intoarce cand isi gata socotelile prin alte parti (desi intre timp si’au cumparat case pe acolo si chiar au copii nascuti acolo) a ramas la fel de viu desi nu au plecat cu gandul de a se mai intoarce. Asta e o categorie speciala insa, astia sunt aia de la care nu ai sa auzi ca „s’au sacrificat/ca sunt martiri/ca sunt victime/etc.” Ii macina dorul de tara, dorul de familiile ramase (care se descurca foarte bine aici fara banii trimisi din alte parti), dorul de prieteni, dorul de locurile unde au copilarit, dorul de mancare si cam tot ce inseamna Romania, insa in afara de nostalgiile pe care le depanam la berile baute cand ne revedem, niciodata nu joaca roluri de victime sau martiri, nici nu isi injura tara, nici nu urasc ceva, ba dimpotriva au ales sa iubeasca in continuare fiind legatura lor de suflet cu ceva la care se simt ca apartin.

    Malin – faptul ca iti pasa in continuare si poate ca in felul asta ai sentimentul ca apartii te baga in categoria descrisa mai sus. Cata vreme nu faci din asta un martiriu si nu dai vina pentru toate frustrarile tale pe tara ce ai lasat’o in urma, pe oamenii care au ramas in ea ca nu „fac ceva” pe toate insuccesele tale ca si cum ar fi vreo drama nationala e mai mult decat ok sa scrii ceia ce simti, sa critici sau orice altceva. Tot asa am si eu dreptul sa ma dau cu parere despre ce vad aiurea in afara. Cunosc situatia destul de bine, dupa cum vezi am si eu prieteni plecati cu care am discutat foarte mult legat de ce au gasit pe acolo (comunitati de romani) si toti cei de mai sus se declara la fel de dezamagiti si scarbiti ca tine! Am fost si eu pribeag o vreme, am cunoscut cateva tari in trecerea mea prin ele si de atunci inca, primul meu sfat pentru cei care au plecat a fost sa se fereasca de romani si sa faca tot posibilul sa munceasca in locuri unde nu sunt romani angajati! Este o concluzie finala trista, dar care reflecta o realitate dureroasa.

    Răspunde
  9. Trebuie sa recunosc faptul ca imi place din ce in ce mai mult modul in care se desfasoara discutiile pentru articole de interes major, asa cum este acesta. Intotdeauna mi-au placut discutiile in contradictoriu purtate la acest nivel ridicat, inclusiv din partea „tovarasului” Vasile. Dintre comentarii, trebuie sa recunosc, imi place cel mai mult cel al lui Malin (exceptie face autorul articolului). La mai multe astfel de articole si comentarii!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura