Cum se face maia de casa pentru dospitul painii

Cu siguranta ca toata lumea a observat ca de cand cu criza, a disparut si faina si drojdia de prin magazine. Pentru ca eu fac de multa vreme deja paine in casa cu ajutorul ->masinii asteia de facut paine, ca solutie de dospit in locul drojdiei, mi’am adus aminte de maia pentru dospitul painii, un subiect de care am tot zis ca ma interesez, dar nu am avut niciodata timp, sau chef prea mult.

Cum subiectul asta incepe sa devina tot mai interesant mai ales de cand s’a decretat si stare de urgenta in Romania din cauza epidemiei de Covid-19, am zis sa ma apuc sa caut informatii pe ici pe colo si dupa ce am tot citit, dar prea mult nu m’am lamurit, am dat peste video’ul asta care explica pas cu pas ce trebuie facut pentru a obtine o maia buna pentru dospitul painii, parca putin cam multa chimie, dar nu e totusi „rocket science”.

https://youtu.be/rM5CKspfNWQ

A incercat cineva sa faca asa ceva? Aveti niste sfaturi in acest sens din experienta personala? Hai ca ne prind bine la toti, acum sau dupa criza! smile

7 comentarii la „Cum se face maia de casa pentru dospitul painii”

  1. Treaba simpla daca ai morisca aia sau posibilitatea de a face rost de o faina integrala macinata la rece din cereale fara pesticide sau desicanti si asta e un hop mare, dar sa zicem ca rezolvam! Urmeaza partea cu rabdarea!
    De reteta asta am tinut cativa ani, pana sa plec in Croatia, cand nu a mai avut cine sa se ocupe de ea. O am de pe mail de la un tovaras, daca se ridica cineva cu plagiat il treci la subsol! good O sa dau un copy/paste asa cum e scrisa la mine:
    „Amestecati 250 g de faina integrala de grau cu 150-200 ml de apa asa incat sa obtineti un aluat moale. Acoperiti bolul cu folie si lasati-l in bucatarie (nu in frigider). A doua zi probabil ca aluatul incepe sa fermenteze, isi schimba culoarea, apar bule. Lasati-l in pace. A treia zi, aruncati jumatate din aluat si adaugati 125 g de faina si 75-100 ml de apa si amestecati ca sa obtineti un aluat la fel ca prima data. Acoperiti si lasati-l in pace pentru inca o zi. Incepend cu a cincea zi aluatul ar trebui sa inceapa sa creasca. Continuati sa-l hraniti cu faina si apa odata la doua zile, ca mai sus, mereu aruncand jumatate din cantitate. Va incepe sa miroasa destul de urat, a otet sau a lapte fermentat. E mirosul normal al unei maiale. In timp, dupa mai multe etape de hranire, culturile de microorganisme se vor stabiliza si mirosul va deveni mai placut. Din momentul in care vedeti ca aluatul se dubleaza in volum in 6-8 ore de la ultima hranire, maiaua e gata. O pastrati la frigider, dandu-i de mancare odata la 3-4 zile si folosind-o ca sa faceti paine pentru cat timp doriti.”

    Cam asta e teoria si recunosc ca nu mi-a iesit din prima, era si vara, cam cald si abia in toamna cand am luat niste compozitie din bazinul unde fermentau, mere, pere si prune a iesit.
    Problema mea a fost ca nu am avut faina buna cum spuneam si mai sus, macinata la rece, ce aveam eu era naturala din productia proprie dar macinata industrial, in moara cu role. Acolo faina se incinge, se produce cenusa chiar, e sterilizata si adio microorganisme.
    Sper ca am scris destul de clar, succes! good

    Răspunde
    • Pffff … multumesc VASILE! Esti singurul care m’a lamurit care e treaba cu faina aia si de ce este importanta! E, aici e o problema … nu am moara de aia mica si nici nu stiu de unde as putea sa procur faina de aia, pe vremuri stiam undeva o moara de apa care facea faina de aia, insa nu mai exista, desi functiona de cateva sute de ani, aia tinerii care au mostenit’o au lasat’o in paragina si praful s’a ales. Faina de aia de moara am, ca am gasit pe aici prin zona, insa e procesata industrial din grau pe care il cumpara si ei de pe unde il gasesc, deci in mod cert nu din ala „organic”. Cu toate astea, urmand reteta ta, o sa incerc totusi ca mare lucru nu o fi, sa vedem ce iasa ca de pierdut nu am nimic de pierdut.
      Multam si Doamne ajuta! drinks

      Răspunde
      • Am zis mereu sa iau o morisca d’aia mica, sunt cam scumpe 1500 – 2000 lei, da daca stau si ma uit in urma la cati bani am data pe rahaturi, era o investitie adevarata.
        Hai ca mi-am adus aminte, cu nebunia asta! Uite eu am luat de aici ceva faina buna, anu’ trecut mai pe toamna. Vezi ca au si de secara si poti sa amesteci in reteta de drojdie, sa iasa la gramaj. Oameni scriu pe acolo care e de la ei si care nu 😉 . Aia alba nu iese din asta cu pietre, e normal! drinks

        Răspunde
        • Multam Vasile, sa traiesti! drinks

          Pentru restul, am gasit astazi drojdie de bere la magazinul naturist din zona. E vreo 18 lei plicul de 100g dar cica trebuie sa cam pui jumatate din cat pui in mod normal si oricum nu e o avere … la gramajul ala iesi cam cat dai pe plicurile de pe la supermarket sau pe acolo. Nu am incercat’o inca … maine probabil o sa fac un test sa vedem ce iasa si va las pe aici o parere.

          Răspunde
  2. Foarte interesanta metoda descrisa de @Vasile. Totusi nu inteleg de ce trebuie sa arunci jumatate de fiecare data. Soacra-mea avea o alta metoda. Cand facea paine aduna aluatul ramas pe marginea vasului (cam de marimea unui ou) il amesteca bine cu faina, il lasa in camera sau in frigider daca era prea cald intr-o canita acoperita cu tifon pentru seria urmatoare (cca o saptamana). Painea o cocea in cuptor de caramida si in final o batea de coaja (ce vremuri blum .
    Cei de EVZ au simtit pulsul si au publicat https://evz.ro/cum-poti-sa-faci-paine-in-casa-fara-drojdie-retetele-fermecate-din-vechime.html.

    Răspunde
    • Pentru a rafina si concentra compozitia, incearca si ai sa vezi cum „explodeaza” daca componentele sunt de calitate. Eu astept niste faina de secara si ma apuc de treaba.
      Faina am da drojdie mi-a mai ramas cam 200 g si fac paine odata pe saptamana, sper sa-mi iasa! no

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura