De ce sa renunt la Whatssapp pentru Signal sau Telegram. Tot ce trebuie sa stiti

De pe la inceputul lui 2018 vorbesc pe aici despre Signal, o alternativa de chat pe telefon la Whatssapp pe care m’am decis sa o testez pentru a avea mai multe alternative de comunicare, nefiind genul comod care se lipeste pe viata de un produs, doar pentru ca e mai comod asa, preferand sa am mereu minim o alternativa disponibila. A fost prezent pe telefonul meu inca de atunci in paralel cu Whatssapp pentru lucruri  ceva mai delicate si i’am urmarit intreaga evolutie de la RedPhone si TextSecure, cele doua platforme care stau la baza a ceea ce a devenit prin 2017, Signal.

Ce este Signal

In principiu avem de a face cu o aplicatie de chat similara cu whatssapp ce poate fi instalata gratuit pe orice telefon din GooglePlay/AppStore, la bazele dezvoltarii lui stand developarii care au dezvoltat celebrul Whatssapp inainte de a fi vandut prin 2014 la Facebook pentru cateva miliarde bune de dolari. In paralel cu dezvoltarea codului sursa pentru Whatssapp, aceiasi developeri dezvoltau in paralel un nou cod sursa bazat Open Whisper Sistems denumite  RedPhone/TextSecure, doua aplicatii diferite, una dedicata efectuarii de apeluri criptate, in vremea in care cealalta permitea trimiterea de mesaje criptate end-to-end. Dupa vanzarea Whatssapp, dezvoltatorii au preluat cele doua aplicatii, le’au unit intr’un singur produs si asa s’a nascut Signal, redesenand noua aplicatie cu un aspect aproape similar cu Whatssapp, astfel ca utilizatorilor sa le fie foarte usoara trecerea spre aceasta noua aplicatie.

Ce pot sa fac cu Signal

La inceputurile dezvoltarii Signal, developerii s’au concentrat cel mai mult pe dezvoltarea algoritmului de criptare end-to-end, acest lucru fiind o prioritate pentru ei, astfel ca puteai sa trimiti doar text si sa efectuezi apeluri telefonice criptate. Ulterior au inceput sa lucreze si la securizarea trimiteri de fotografii, aceasta fiind prima optiune implementata, criptarea si suportul pentru materiale si apeluri video venind abia pe la jumatatea lui 2019, cand au reusit sa cripteze securizeze si suportul pentru acesta parte, in timp imbunatatind mult si viteza algoritmului end-to-end de criptare care la inceput era destul de lent. La ora la care scriu acest articol, cu Signal poti sa faci orice faci si cu Whatssapp, intre timp fiind introdus si suportul pentru crearea de grupuri, zambarici, meme, si cam tot ce erati obisnuiti sa aveti si la Whatssapp.

De ce sa migrezi pe Signal

Principalul motiv este acela ca Signal este o aplicatie independenta spre deosebire de Whatssapp care este detinuta de Facebook care a anuntat ca incepand cu data de 8 februarie 2021 urmeaza sa unifice si sa imparta datele din toate plaformele lor din care face parte si Whatssapp, atat catre serverele Facebook cat si catre terti in scopuri publicitare. Aceasta decizie a inceput sa fie deja anuntata pe telefoanele utilizatorilor printr’o notificare, acestia nemaiavand de ales ca si pana acum daca sunt sau nu de acord cu acest lucru, europenii nefiind feriti de acest lucru, GDPR fiind suspendat partial in mai 2020, motivata fiind atunci pandemia COVID19.

anuntul whatssapp de schimbare a termenilor de utilizare

Al doilea motiv important este cel care tine de securizarea net superiora a datelor si numeroase optiune pe care le are utilizatorul la indemana in acest sens, oferind posibilitatea limitarii numarului de mesaje/conversatie precum si a distrugeri mesajelor dupa perioada determinata de timp (30 minute, and up to) personalizare putand fi facuta pentru fiecare conversatie in parte sau distrugerea tuturor conversatiilor daca se doreste asta, precum si parolarea accesului la aplicatie, fie printr’o parola clasica, amprenta, faceID si multe alte modalitati de a iti securiza accesul la date, inclusiv un PIN code end-to-end encrypted la scanarea codului QR de sincronizare. O chestie misto este ca aceasta securizare ridicata nu este doar in cazul mesajelor text ci si a restului de date, pozele/video/documente – primite/trimise, neaparand pe nicaieri in telefon, chiar daca sunt facute cu optiunile din aplicatie, salvarea acestora in telefon facandu’se doar daca vrei asta si doar manual.

Un alt mare avantaj pe care eu l’am apreciat fiindu’mi de un real folos din punct de vedere al productivitatii este acela ca Signal ofera de vreo doi ani si suport pentru calculatoarele desktop printr’o aplicatie ce poate fi rulata pe Windows/Linux/iOS complet independenta de telefon, adica, de telefon ai nevoie doar o singura data la sincronizarea acestuia printr’un cod unic QR, ca ulterior sa folosesti fara nici o problema aplicatia in mod independent avand la dispozitie toate optiunile pe care le ai si pe telefon, mesajele fiind sincronizate pe telefon si invers, doar daca alegi tu acest lucru! In cazul in care faci acesta alegere, in cazul unor conversatii mai lungi (pe care le poti stabili tu din setari ca numar) daca ai un telefon ceva mai putin potent, la sincronizare trebuie sa ai putina rabdare ca mesajele sa iti fie sincronizate, deoarece decriptarea se face la fiecare mesaj in parte. In cazul unui telefon ceva mai potent, acest lucru se face destul de repede, dar este un mic compromis acceptat in favoarea securizarii datelor tale ce in felul asta nu risca sa ajunga pe unde nu iti doresti.

Alternativa Telegram

Am testat o vreme in paralel si aceasta aplicatie dezvoltata de un developer rus, poate prezenta o alternativa si aceasta, insa din tot ce am testat nu mi s’a parut o alternativa la fel de bine securizata cum este Signal, desi in mod cert este si aceasta aplicatie este de preferat inaintea Whatssapp, fie si daca discutam din prisma noilor conditii de confidentialitate impus de Facebook.

De unde pot downloada si instala Signal si Telegram

Asa cum am scris la inceputul acestui articol, aplicatiile Signal si Telegram sunt prezente atat in GooglePlay cat si AppStore, pentru varianta de Signal desktop, intrati pe site’ul developerului si alegeti aplicatia in functie de sistemul de oprerare pe care il rulati.

Opinie personala

Ca decizie pur personala, incepand cu data de 30.01.2021 voi renunta complet la Whatssapp, Signal devenind aplicatia de chat principala de pe telefonul meu mai ales dupa ce am zarit de’a lungul vremii iconita albastra pe anumite telefoane carora le era interzis sa aiba si iconita verde, respectiv acces la Whatssapp cool, ca alternativa urmand sa folosesc Telegram. In ce ma priveste migrarea este una foarte usoara, folosindu’l in paralel de atatia ani, am reusit sa convertesc in directia asta cam toate contactele importante pe care le am in telefon, pe langa faptul ca in modul asta scap si de grija alora cu care nu insist neaparat sa tin legatura mai mult decat pot sa o fac printr’un banal apel telefonic. In rest, alegerea asta a mea o va respecta cine vrea sa o respecte, cine nu inseamna ca nu a contat oricum sa pastram vreo legatura, deci sa fie sanatos, pentru mine unul Signal fiind o optiunea mai mult decat ok, oferind in paralel si optiunea Telegram pentru cei care au migrat deja acolo.

UPDATE

Whatssapp face primi pasi inapoi dupa migratia masiva din ultima perioada! laugh

13 comentarii la „De ce sa renunt la Whatssapp pentru Signal sau Telegram. Tot ce trebuie sa stiti”

  1. Știu că cel mai apreciat sistem de mesagerie era cel de la Blackberry, la un moment dat. Știu că era criptat, de aceea plus faptul că avea tastatura QWERTY era apreciat de majoritatea oamenilor de afacere din străinătate (business, nu bișniț)

    Răspunde
    • A fost mai mult o legenda, oferind un soi de teoretica criptare locala a datelor de pe terminal. Trendul a pornit de la Obama, care folosea un asemena telefon in vremurile alea, prin 2014, fiind cunoscut si ca „telefonul lui Obama”, desi ce avea el era un telefon ultracriptat, mai mult inutil decat utilzabil, din declaratiile lui de mai tarziu afland ca telefonul pe care il avea el nu facea poze, nu trimitea text, nu putea suna de pe el, nici macar playerul de muzica nu functiona. laugh

      Răspunde
  2. Utilizatorii de feisbuci pot rămâne liniștiți pe WhatsApp – tzucalenberg știe deja ce le trece și le va trece prin cap în următorii 10 ani tuturor feisbucistilor ( nici nu e greu, din motive clare pentru non feisbucisti ) . telegram e o varianta mai flexibilă pentru biznis .. poți integra lejer boți de monitorizare, alertare, help desk etc.. nu criptarea e problema, ci arhitectura centralizată , că te trezești că îți taie macaroana poștașul bezos când se supără pe utilizatorii rețelei – telegram s-a mutat cu hostingul de nevoie – dacă se supără careva, în câteva ore se blochează accesul definitiv la orice messenger cu arhitectură centralizată .. Matrix se apropie de varianta imuna la astfel de sicane .. evident nu e la fel de ușor de folosit.. și dacă nu plănuiești vreo călătorie pe Marte in secret, probabil nu merită efortul..

    Răspunde
    • Ingrijorarile cu privire la arhitectura centralizata a Telegram le’am vazut exprimate de mai multi experti in securitate, care dincolo de criptarea doar partiala, expuneau cam aceleasi riscuri de luat in seama ca si cele expuse de tine si bine venite in contextul celor care se gandesc la o migrare in acest moment. Salvarea ar fi fost blockchain si zic ar fi fost, ca din cate vad, a inceput asaltul cu privire la aceasta tehnologie, primul pas fiind facut inspre controlul tranzactiilor in cryptomoneda la care par a se ralia intregul sistem bancar. Una peste alta, da, Matrix’ul va deveni tot mai imun la genul asta de sicane, insa in acelasi timp si cei care il sicaneaza vor deveni din ce in ce mai inventivi si parerea mea sincera este ca probabil vor exista mereu alternative.

      Răspunde
    • Adica la fel de „urata” ca aia de la Whatssapp?! laugh Bai, Mariuse, ma asteptam de la oricie virgina comoda sa se traga pe cur dar mai putin la tine, ala care e toata ziua cu nasul in „noutati” … dapai, no …

      Răspunde
  3. De ce, știm. Pentru ce…am mai scris: fum, ca la pieile roșii. Atunci ziceați că m- a afectat carantina. laugh Dacă am reuși să ne lepădăm și să le spunem să își vâre netul în locurile lor umbroase, idem cu media, să le dăm un șut în dos, ne- am face bine instant.

    Răspunde
    • Din punctul meu de vedere este imposibil lucrul asta pentru e prea tarziu, vietile noastre reale si virtuale fiind atat de intrepatrunse inca lucrul asta ar insemna sa te intorci la lumanare si caruta. Ca ne place sau nu ne place, asta este realitatea in care traim si la care trebuie doar sa ne adaptam, ca de schimbat nu avem ce! smile

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura