Banana, daca nu stiati, nu e doar un moft pe care il cumparam de la market, ci este un aliment critic in multe tari pentru om si deci foarte important pentru securitatea alimentara mondiala. Ocupa locul 4 dupa grau, orez si porumb si este de departe cea mai cultivat aliment: se cultiva in 137 de tari; in multe tari este aliment de baza, in special in sezoanele cand nu exista alte culturi. Productia mondiala: peste 139 de milioane de tone, din care insa doar 43 milioane sunt asa numitele banana desert, adica ce mancam noi. Restul sunt specii care se folosesc la gatit loco. Se apreciaza ca se consuma cam 10 kg de fiecare om pe an.
Astea sunt diverse specii – sunt peste 1000:
Iar astea sunt ce mancam noi soiul cal mai cultivat, Cavendish, cu trei varietati:
Cavendish mare Grand Nain Cavendish
Noi credem ca sunt fructele unui copac. In realitate, sunt fructele unei plante ierboase, confundata cu un copac – cea mai mare iarba din lume! Nativa in Asia, in special India, s-a raspindit in intreaga lume.
Din pacate exista numeroase boli care afecteaza banana, cea mai nenorocita fiind boala – nu radeti! – Panama …. care este o ciuperca.
Inainte de 1960 soiul cultivat pe scara larga se numea Gros Michel.
Afectate masiv de boala Panama plantatiile de Gros Michel au disparut si in locul lor s-a cultivat soiul Cavendish; Gros Michel a devenit o raritate…scumpa, fiind mult mai dulci si mai bogate in gust si nutrienti..
Soiul Cavendish reprezinta azi 50% din productie. Cum bananierii nu se inmultesc cu seminte, TOATE plantele sunt clone identice cu prima planta cultivata, iar mai nou boala Panama a aparut pe scara larga si la soiul acesta. Cum toate plantele sunt genetic identice, ele nu pot dezvolta si nu au rezistenta la boli si nu exista un antimicotic contra bolii Panama, singura solutie este distrugerea plantatiilor afectate si cultivarea altei plante, gen cereale, deoarece ciuperca afecteaza si solul. Deocamdata boala a reaparut doar in state asiatice, dar daca va trece Oceanul Pacific si va afecta plantatiile din Americi ne vom trezi fara aceste fructe!De mentionat ca majoritatea speciilor, inclusive salbatice, nu sunt afectate de aceasta boala, dar majoritatea au seminte!( banana e inrudita indeaproape cu rosiile, castravetii si vinetele, in special vinetele, care tot din India vin!)
De ani de zile oamenii de stiinta cer in zadar sa fie schimbate practica monoculturii soiului Cavendish si standardele de gust si culoare – toti vrem banana dulci si galbene – pentru a creste rezistenta plantei la boli si a crea un venit pentru fermierii care cultiva specii „neacceptate” comercial, cum sunt cei din India – India este cel mai mare cultivator mondial, dar Ecuadorul! este cel mai mare exportator!
Din pacate mafia companiilor americane, gen Fyffes, Del Monte, Dole sau Chiquita, domina piata si azi ca si ieri sunt o adevarata plaga – termenul republica bananiera cred ca va spune ceva.
Doar un exemplu: influenta United Fruits, azi Chiquita, a fost enorma in trecut, din cauza acestei companii Guatemala a trecut prin lovituri de stat si apoi un lung razboi civil deoarece compania Americana a incercat pe toate caile sa isi mentina plantatiile si monopolul de productie.; iar in Honduras companii rivale, adica Dole si Chiquita, au sustinut armate private care s-au luptat ani de zile intre ele si cu guvernele liber alese, iar guvernul SUA a intors privirea, deoarece monopolul American in zona tinea pe europeni departe. Si azi companiile acestea sunt numite los pulpos – caracatitele! Si poe buna dreptate; asa zisul „razboi al banenei” , declansat de Conventia de la Lome, a fost transat de WTO in favoarea companiilor americane, silind Uniunea Europena sa nu mai acorde un pret premium producatorilor non-americani si permitand astfel invadarea pietei UE de banane ieftine din Americi – unde companiile americane au un cvasi-monopol – in detrimental micilor producatori din Asia, Africa si Caraibe! Cititi etichetele bananelor si rareori veti vedea banana din Martinica sau Camerun, dar mai mereu din Ecuador!
Azi companiile multinationale domina piata si cauta sa isi mentina pozitia dominanta cu orice pret.
Cand mancati o banana ganditi-va cata munca , sudoare si exploatare este in spatele ei! Si ganditi-va ca la noi ajung in farfurie dupa ce trec prin asa ceva:
Bananele sunt pregatite pentru export.
In cutie sunt puse substante care impiedica coacerea!
Stiti ce este in ultima imagine? O camera cu etilena, unde se coc bananele Cavendish dupa ce sunt aduse cu vaporul!
Nu va mai lasa gura apa, nu? O camera de gazare!
Lasand aceste „amanunte” la o parte, viitorul pare a fi al unui soi Modificat Genetic, rezistent la boli, deoarece momentan un soi care sa inlocuiasca banana Cavendish nu exista, cel putin nu atata timp cat vrem doar banana dulci si galbene!
Ati manca o banana hibrid OMG?