Cincis – „litoraul Hunedoarei”, un lac de acumulare ce candva a schimbat destinele unor oameni, devenise unul din locurile unde multa lume mergea „la agrement”! In ciuda nenorocirii unor oameni stramutati pentru constructia acestui mare lac de acumulare din Judetul Hunedoara, Cincisul devenise un loc de relaxare pentru multi din hunedoreni (si nu numai) care preferau evadarea in natura, corturile si pescuitul de placere, fiind de baza. Practic, in jurul lacului erau sute de luminisuri unde puteai campa fara sa iti poarte nimeni grija, singura obligatie era un permis vizat daca te manca de pescuit si in general avea cam toata lumea ca era usor si ieftin de obtinut.
Ce a ajuns Cincisul azi …
O ingramadire de zone private, multe luate cu japca (ma indoiesc ca orice petic imprejmuit e si proprietate obtinuta legal) unde ca sa iti pui un cort, trebuie sa platesti neaparat si o taxa apreciata de fiecare din jepcari dupa masina cu care parchezi si cum esti imbracat bag seama, ca eu acum vreo 4 ani cand am mers acolo alt motiv de diferentiere intre clienti nu am gasit, din momentul in care sumele erau total diferite de la gasca la gasca.
Am cautat un loc unde sa ne punem o patura, nu a fost sa gasim decat in coada lacului … defapt … unde se termina demult lacul.
Azi aflu vestea ca drumul inspre Cincis va fi modernizat! Intrebarea mea este pentru ce, dar mai ales pentru cine cand putine din cusmeliile alea si mai ales sarma ghimpata care impresmuieste orice metru de lac cu placute ca aia de mai sus, nu au autorizatii pentru asta?! Aici gasiti povestea mai bine spusa decat am eu rabdare.
Foarte misto! Ma bucur ca Paragul si imensa zona turistica din jurul sau e din nou scoasa de pe lista … si asta ca tot se apropie sezonul de iarna, iar zona din jurul Castelului Hunedoara e tot poluata si in paragina, dar sunt bani pentru drumul (bun dealtfel) inspre Cincis!
De vis!
Nu e prima oara cand se dau bani ptr ca imbuibatii sa ajunga la vile, si alte lacuri au ajuns la fel…
Domnilor, imi pare rau dar trebuie sa va reamintesc ca s-a terminat cu „proprietatea socialista”, romanii au vrut democratie, garantare la nivel de constitutie a dreptului de proprietate privat, asta inseamna garduri, placute si restrictii de circulatie, zone private Cum au dobandit toate astea unii acum e alta poveste, o mana spala pe alta…. si uite asa se pune de un drum
Prin Constitutia din ’65 era un articol care s-a lipit de mintea mea, nu mai stiu ce numar, dar zicea cam asa:
„Bogatiile de orice natura ale subsolului, minele, terenurile din fondul funciar de stat, padurile, apele, izvoarele de energie naturala, fabricile si uzinele, bancile, intreprinderile agricole de stat, statiunile pentru mecanizarea agriculturii, caile de comunicatie, mijloacele de transport si telecomunicatii de stat, fondul de stat de cladiri si locuinte, baza materiala a institutiilor social-culturale de stat, apartin intregului popor, sunt proprietate de stat.”
Amintiri de comunist batran