Economia duduie ca in 2007 – Déjà Vu horror

Oameni buni, hai sa lasam alegerile, arestarile, dezinfectantii si infectii nostri, sa trecem peste praful ce ne este aruncat in ochii si sa vorbim pe sleau de economie. A noastra, cat o fi.

 

Statistic, suntem departe de anul 2007. Dar de ce ne simtim ca am fi tot acolo? De ce nu merge treaba? De ce marii retaileri se lupta in promotii la orice – stocuri, resigilate, totul la 5-10-30 lei? De ce bancile au inceput sa promoveze agresiv iarasi imprumuturi de nevoi personale luate fara mari verificari? De ce piata imobiliara incepe iar sa se agite?

Teoretic, suntem in deflatie, cea mai mare din UE:-2,5%! Inflatia prognozata este de 0.8-1% la finalul anului, neglijabila!

Teoretic s-au redus si se reduc preturile,ar trebui sa o ducem ca in sanul lui Avram!

Practic…. sunt mai multi factori care dau insa batai de cap(parerea mea):

  • preturile scad, mai ales la combustibili, dar conteaza de unde scad!
  • scaderea TVA si a altor impozite s-a estompat repede ca efect;
  • salarii si pensii mici, mici!
  • cea mai mare parte a consumatorilor au venituri reduse, deci puterea de cumparare este redusa;
  • mare parte din venit se duce in facturi la utilitati si in alimente, care nu dau semne ca o sa scada la pret asa de drastic, ba dimpotriva;
  • leul se intareste inexplicabil in raport cu euro si dolar;
  • indicele inegalitatii sociale este enorm: 7,2! Adica cei din varf, primii 20% dintre romani ca venituri, castiga de 7,2 mai mult decat cei mai saraci, adica ultimii 20%; media europeana este 5!
  • colectarea la bugetul statului a scazut, absorbtia de bani europeni anul asta este un fiasco, deci in 2016 efectul multiplicator in economie al investitiilor in infrastructura si modernizare este aprope nul;
  • mare parte din economie este orientata spre export, de aceea importam masiv inclusiv pentru productie, nu numai pentru consum, ceea ce duce la un deficit al balantei comerciale de 2 miliarde euro in trim I 2016; o reorientare spre intern este imposibila, neavand un ingredient de baza: clasa de mijloc!

Concluzia: mare parte din surplus se duce la cei bogati si/sau se scurge in afara tarii. Cu ce ramane nu se poate cumpara ceea ce este oferit, de aici toti care ii cunosc in vanzari se plang ca treaba merge prost. E posibil ca o parte din bani sa fi fost cheltuiti pe vacante platite in avans, automobile, case – creditarea o cam ia razna iar –  sau pusi la saltea, unde stau fara sa faca nimic. Imi pare ca stocurile  sunt imense, inclusiv din anii anteriori, de aici avalansa de oferte pentru orice.

As zice ca viziunea imi pare a fi corecta: nu exista cerere robusta si atunci economia nu se misca asa cum trebuie.

Chiar daca avem o economie exportista, vulnerabila la socuri, partea de intern nu e deloc neglijabila. Probabil neintrarea fondurilor europene si scaderea banului investit direct si/sau trimis acasa se resimte deja.

Personal, cred ca ne aflam intr-un punct periculos! Daca consumul nu isi ia avant, producatorii vor reduce preturile pana la limita suportabila, caz in care ne putem duce fain bine mersi intr-o spirala deflationista care sa ne arunce intr-o recesiune. Ramane sa vedem ce va fi, ca oricum suntem la cheremul economiei globale. Orice scadere a exporturilor se va reflecta imediat in economie in sensul unor concedieri masive – metoda cea mai usoara de a scadea costurile. Orice scadere a consumului intern – acelasi effect, in special in retail, unde rata de retentive a personalului este oricum mica. Orice scadere a numar de personae care consuma trage si in mai jos economia.

Sper sa ma insel. Sper…desi legile economice sunt implacabile!

10 comentarii la „Economia duduie ca in 2007 – Déjà Vu horror”

  1. Dragilor …. de aici inainte doar la vesti proaste ne putem astepta. Despre pericolul deflatie si nasulie ce va urma vorbeam si noi ca prostii acum mai bine de un an. Tot cam atunci vorbeam si despre diluarea reducerilor de TVA si a altor masuri fiscale in preturi, punand accent tot pe deflatia ce isi arata coltii la orizont. Nu am studii economice nici eu si nici Radu (din cate stiu) insa se pare ca din pacate ne’am cam prins de ceva vreme ca ceva nu e bine si nici nu va fi, motivele pe langa cele expuse de Radu fiind simple si le scriu si eu pe aici ca o completare, precizand ca sunt doar si numai o viziune pur personala:

    – investiile straine sunt trase pe linie moarta pe o perioada nedefinita. Nici dracu nu are de gand sa mai investeasca intr’o tara neguvernata;
    – absortia de fonduri UE inexistenta;
    – platile din fonduri UE pentru investiile facute deja din fonduri structurale sunt blocate;
    – investiile locale sunt ucise din fasa, desi se incepusera ceva masuri in ce privese fiscalitatea aberanta la nivel intern ce sufoca investitorii locali, nu s’a facut nimic in acest sens, ba dimpotriva, taxele si impozitele au crescut;
    – banii de dincolo nu mai vin pentru ca nici dincolo nu se mai castiga cum se castiga. Anglia e o tara scumpa;
    – cresterile infime de salarii nu au mai facut fata stari volatile a preturilor;
    – ANAF e tras pe dreapta, colectarea de la bogati bate pasul pe loc, datoriile se volatilizeaza si ele incet si sigur;
    – stocurile de produse mai ales de import sunt uriase, vanzarile infime. Aici bag seama ca toata lumea s’a bazat pe speranta cresteri prognozate a consumului care dupa Ciolaniada nu s’a mai intamplat si nici perspective nu sunt;
    – lichiditatile sunt tot mai scumpe si putine pe piata, semn mai clar de deflatie nu cred ca exista;
    – duduie magazinele second-hand, langoseriile, covrigariile in vremea in care fast-food’urile si barurile restaurant intra in faliment rand pe rand … sunt semne dupa care am stiut mereu ca urmeaza o saracie lucie;
    – creditarea e blocata complet, profit mai fac doar firmele astea nonbancare … camatarii cu acte. Tot e bine, macar in felul asta o sa ocolim bula bunastarii pe creditare de care ne’am bucurat si noi vreo 3 ani;
    – economia mondiala e in cap … macar de data asta nu are cine sa ne mai minta pe la 10 dimineata de la Cotroceni ca pe noi ne ocoleste, ca pe la 5 dupa-masa sa ne anunte taieri de salarii si pensii cu 25% pe motiv ca ne’a prins cu pantalonii in vine.
    – de aici incolo … bagati voi in continuare …
    – …..

    Răspunde
  2. Mister ICE ai pus punctul pe i, cu o exceptia: m-a facut mama destept si am facut doua facultati, drept si economie; dar nu am invatat mare lucru pe acolo, ci am pus capul la contributie si am facut multa autoeducare, mai ales in partea economica, ca in asta lucrez acum. Informatie exista, doar sa vrei sa investesti un pic de timp.
    Cat despre economic…crestere economica avem, pacat ca pleaca in cele patru zari prin offshore si transfer de preturi, semn ca la noi capitalul si nu munca este rasplatit, o debalansare clara fata de Occident, dar nici ei nu stau pe roze, capitalul baga si acolo mare sa debalanseze lucrurile. As zice ca ne intoarcem din acest punct de vedere inspre anii 20-40 ai secolului trecut.
    \\in fapt , debalansarea in favoarea muncii a inceput de la Roosevelt incoace si a inceput sa se estompeze de la Reagan incoace.
    Sunt acum in pregatire de niste postari nu despre ce e acum, ci de cum am putea iesi din acest cerc vicios.
    Culmea este ca omul care a gandit treaba asta a fost un roman! Da, suntem si noi buni la ceva.

    Răspunde
  3. Cu scuzele de rigoare nu am stiut ca ai pierdut atata timp prin facultati. laugh Eu destept is, dar doar autodidact in mare parte, mi’a placut mai mult sa fac bani decat scoala … aia a vietii in schimb m’a invatat multe al dracului. laugh

    In rest … nu trecem decat printr’o ciclicitate economico-sociala … pe care statele bogate au reusit sa o bage sub pres prin anii ’80 si o sa rostogoleasca pana cand cu odata cu iesirea statelor din est de sub blocul comunist (la care au pus umarul fara doar si poate) dintr’o data le’au fost deschise uriase piete de desfacere unde au putut sa isi vanda toate cacaturile evitand la randul lor o deflatie de toata bafta. Multi poate ca nu stiu sau nu sunt constienti, insa anii ’90 si crizele prin care au trecut statele din EST unde inflatia atinsese cote astronomice au fost cauzate de mutarea deflatiei altora de la ei in aceste state din est unde existau multi bani ieftini blocati si o foame avida de produse de orice fel. Cine isi mai aduce aminte de anii aia, cu siguranta ca nu a uitat huzurul din 1990 si mai apoi foametea crunta din 1992-2004 cand in sfarsit am inceput sa intram si noi pe o oarecare linie anemica de plutire, stadiu la care am si ramas dealtfel in ciuda a tot si toate ca parca asa e tara asta blestemata sa fie locuita si mai ales condusa de oameni de cacat care isi vor pune mereu meschinele interese personale in fata a tot si toate, iar noi ii aplaudam! Pana si zanganitul de catuse este deja ridicol!

    Radule – nu vad iesirea! Si nu pentru ca nu sunt solutii ci pentru ca pur si simplu nimeni nu vrea asta! Nici noi pulimea, nici aia de conduc si nici aia de ii conduc! Nime. Punct.

    Răspunde
  4. De cateva zile citesc numai articole pesimiste pe aici , asa ca domnilor va recomand un drum prin natura, pe la mine au inflorit salcami, pomi din livada sau ajuns destul ca sa faca umbra, cred ca si prin zona voastra, ce rost are sa ne batem capul laugh ! Oricum treburile merg la fel de ani buni, au aceiasi ciclicitate si ideea e ca noi ca indivizi sa fim cumpatati sa aspiram la lucruri posibile si doar daca ne tine buzunarul. Crizele vin din noi insine din faptul ca daca avem o casa cu 3 camere, ne dorim una cu etaj chiar daca nu ne trebuie, daca avem o masina decenta de 4 – 6 ani, vrem alta mai noua ca asa zice statulul nostru social la care aspiram si desigur nu vrem sa picam de fazani in ochii „prietenilor”, si as putea enumera o gramada de chestii inutile ce le dorim fara sa avem nici o nevoie de ele si care ne aduc o prosperitate de fatada dar care ne pun pielea la saramura absolut inutil si care ne duc spre crize la nivelul familiei, apoi al comunitatilor s.am.d. crize de altfel usor de evitat, dupa cum ziceam, printr-un trai cumpatat fara sa-ti „rupi de la gura”, ci doar sa te intinzi cat ti-e plapuma. Toti vor acum sa aibe totul dintr-un foc, mai ales tineri. Intr-un an vor de toate, masina, casa, totul, e imposibil, doar daca „tragi un tun” sau te imprumuti si iti amanetezi viitorul pe viata, ceea ce si fac multi. Asa ca pe la 30 de ani sunt inglodati in datorii, aparent au venituri care sa sustina creditele si sa duca o viata cum au dorit, asta in cel mai bun caz… dar daca veniturile dispar? Dar daca patesti ceva?
    Personal stiu ce zic, am stat o viata la bloc, apoi in ultimi 10 ani mi-am facut o casuta la tara, cei mai tineri o sa zica „wow, mosule…..” laugh, unde m-am si mutat acum cativa ani, a fost greu pe undeva, dar am facut-o fara datorii, fara crize in familie. Cine mai are rabdare in ziua de azi sa-si faca o casa in 10 ani, toti vor imediat, desigur tehnic nici nu e indicat sa termini o casa in 3 luni, dar mai conteaza…. asta pana la marele „filtru”.
    Sper ca nu v-am plictisit, va urez o zi minunata!

    Răspunde
  5. Subscriu cu Vasile laugh viitorul nu e tocmai roz, dar .. se poate si mult mult mai rau – vreun razboi, doamne fereste. Problemele care trebe rezolvate sunt mai degraba de natura morala – consumam mai mult sa traim mai bine sau doar din aroganta ? Mergem pe solutii energetice curate, tehnologii ecologice, samd, sau ne temem de caderea imperiilor multinationale ? Avantajele tehnologiilor avansate se vor distribui pe considerente morale si sociale, sau strict pe criterii de avantaj financiar ? si asa mai departe.. pesimismul meu vine din incapacitatea noastra de a fi rationali, nu de a fi inventivi.

    Răspunde
  6. Multumesc Cola, desi mai bine daca tot ce am zis era neadevarat si omu’ era mai rational cum zici! Ar trebui sa lasam naibi consumismul asta inutil sa ne mai oprim din figuri si sa ne „dam doua palme” ca altfel o sa tocam tot ce mai avem si apoi o sa scurgem sticlele ca betivi laugh sau mai rau o sa scormonim prin gunoaiele din vremurile cu arogante. Horror va fi cand omu’ o sa ajunga la un moment dat atat de imbecil, unii sunt si acum, incat va sta pe intuneric in camera daca lumina nu se va aprinde singura….. aia va fi criza adevarata si din ea vor iesi doar cei ce vor sti sa faca focul si sa fiarba balarii din padure, ceilalti vor dormi pe tableta moarta visand la un selfie laugh sau asteptand o minune. Credeti ca e imposibil? Semnele se vad, dar suntem prea grabiti, adunam laicuri… aiurea! Facem teorii complicate, desenam curbe economice, dar nu ne mai cunoastem originile si cand nu stii de unde vii, sigur nu vei sti sa ajungi niciunde. Tehnologia e buna, te poate ajuta sa cari un bolovan de 2, 3 tone, dar oare e nevoie sa-l cari sau e doar visul unei necesitati absurde nerationale. Oare de ce sa construiesc un turn cu un restaurant in varf ca sa pot manca o friptura, rational?!

    Răspunde
  7. Monseurilor, nu sunt pesimist, doar realist! Iar legile fizicii si legile economice sunt implacabile. NU exista o iesire din colaps daca dorim sa consumam ca pana acum si sa avem o societate ca pana acum – Doamne, chiar sper sa avem altceva, asta in care traim te depreseaza psihic!
    Trebuia demult sa ne orientam spre altceva. O sa postez zilele viitoare ceva care sper sa va lase masca.

    Răspunde
  8. Vasile si eu votez cu tine, mai ales ca gandim la fel! laugh Eu sunt pe aceiasi idee: cu cat ai mai mult o sa alaergi dupa si mai mult … si o sa faci cacatul praf! laugh Cand iti mai vine de alergat dupa copite de cai mortii pe pereti, aseaza’te mai bine la umbra si desfa o bere rece in timpul in care ragai linistit de la ailalta ce tocmai ai gatat’o! laugh In rest … sa mor eu ca deja citezi din mine … ca eu am vorba aia cu „daca o fi ceva, candva singurii care or trai is aia de mai stiu sa faca focul!” laugh Poate nu ma crezi … dar am intalnit destui care habar nu aveau cum e cu aplicatia asta cand le puneai in mana niste ghiufe (regionalism: chibrituri) si ii trimiteai in padure. laugh

    Pentru restul, Radu e de vina! Eu mi’s optimist! laugh

    Răspunde
  9. nu sunt in starea psihica sa fac vreo analiza detaliata dar .. ca sa ne functioneze hoitul (ma refer la partea cu flesh & blood, fara suflet) ne trebe cam 300 W – vreo 70W sa ne bem berea si sa ragaim dupa, si am mai bagat vreo 230 sa ne plimbe matizul electric, sa nu ne inghete curul, ce vreti voi.. mai bagam vreo 3000 W pentru bronzat artificial, inghetata, prajirea cafelei,preparare betoane, etc inmultim cu 8 miliarde capete (sa fie, ca nu dau de la mine), rezulta vreo 25 terawatts (zece la puterea a doispea) .. cata energie solara putem colecta pe planeta azi ? pai vreo 50 terawatts din vreo 120 000 terawatts care vin de la soare (http://large.stanford.edu/courses/2012/ph240/khan1/, https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_energy) .. cam atat despre legile fizice .. legile economice nu sunt legi,precum legea gravitatiei, ci modele si conditionalitati controlabile .. le putem schimba precum pe pantofi daca suntem rationali / morali.

    Răspunde
  10. Sa moara Bibi, sora lui CIBILAN, noroc ca nu beau Cola, ca de imi calculai un pahar iti dadea cu virgula! Da nu’i nimic … cu hoitul batran si fara scoala multa in stiinte exacte unde is numa autodidact ti’o da maine „mandea” (vorba lui Radu laugh ) la temelie cu scoala vietii! Evident, pe caterinca, cum ne place noua! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura