Economisiti? Cum va tineti economiile?

Treaba cu economisirea nu mai e chiar atat de la moda pe la noi mai ales de cand creditarea a devenit mult mai accesibila pentru aproape oricine, multi considerand ca nu prea are vreun rost sa faci economii atata vreme cat banii sunt atat de accesibili din imprumuturile care se pot face online, fara prea mare stres, aici aveti un exemplu.

Eu unul sunt ala de moda veche, ala care daca produce 10 lei, macar 1 leu face cumva sa il puna deoparte, incercand sa imi impart cheltuielile in asa fel inca sa fie loc si de ceva economii. Treaba asta o fac de cand ma stiu influentat cumva si de ai mei, de mic, daca primeam un leut, in loc sa il dau pe o bomboana, preferand sa il agonisesc pana strangeam o suma ceva mai maricica pe care sa o cheltui prin vreo tabara, sau sa imi cumpar ceva ce imi doream si uite asa incetul cu incetul m’am invatat cu stilul asta de „a avea pe ce pune mana” cand apare o urgenta sau sunt nevoit sa imi cumpar ceva prin casa, cum ar fi vreun frigider care s’a stricat, fara sa fie nevoie sa astept nici vreun BF nici vreun program rabla la Emag.

Cu introducerea facuta in ce ma priveste, acum vine si intrebarea:

Economisiti? Cum va tineti economiile?

Eu prefer sa nu tin toate ouale in acelasi cos, adica, sa investesc atat intr’un depozit care sa imi aduca un minim de profit si in cazul dat am ales sa cumpar titluri de stat, atunci cand au fost disponibile, cat si niste economii in lichiditati ce le prefer in moneda convertibila, pe care sa le folosesc pentru mici investitii cu profit pe termen scurt si grad redus de risc, de pe urma carora pot sa pierd cel mult acel mic profit teoretic, dar macar sa imi recuperez banii investiti initial. Mare lucru nu castigi din genul asta de investitii pentru ca unde e riscul mic si profitul e pe masura, dar prin asta incerc sa combat pe cat posibil pierderile datorate inflatiei si devalorizarii naturale pe care le’ai avea daca ai tine banii „la saltea”, care nu este una dintre cele mai bune solutii de economisire, decat in eventualitatea in care ai cateva saltele pline! laugh

De asemenea o parte a banilor economisiti ii directionez inspre investitii in mijloace mobile si imobile, aici insa fiind vorba de investitii foarte mari, treaba e ceva mai complicata, dar ma straduiesc cat pot si in zona aia, preferand si aici investiile care pot aduce o margine de profit, in locul celor care pot fi doar niste pierderi, cum e cazul investiilor intr’un automobil de exemplu, care este o investie mare in general, ce insa genereaza profit doar si numai daca, automobilul respectiv este utilizat in acest sens, ca altfel, pentru uz personal, este in esenta un generator de pierderi din punctul asta de vedere.

De ce nu economii intr’un cont bancar?

Pentru ca in Romania plasarea economiilor intr’un cont bancar sunt cea mai proasta varianta de a iti tine economiile! Principala cauza este cea datorata faptului ca sistemul bancar din Romania este un sistem directionat inspre creditare si (aproape) deloc inspre economisire! Practic, bancile s’au mulat pe trendul romanului de a apela la credite accesibile in locul economiilor, desi Romania dupa anii ’90 venea cu mentalitate indreptata inspre economisirea, campanie pornita inca de perioada interbelica ce a fost mostenita si promovata in epoca comunista inca din scoli, cand se punea un oarecare accent, cu propaganda de rigoare, pe acest mod de administrare a banilor fiecarei familii.

Din pacate, dupa anii ’90, s’a renuntat la genul asta de promovare, problema fiind si astronomicele nivele atinse de inflatia din anii ’90, care au spulberat toate economiile pe care romanii le aveau sub aceasta forma de economisire.

Ecomonii reinvestite pe bursa

Cum am discutat astazi pe la Marius pe blog, genul asta de ecomonisire presupune o baza minimala de cunostiinte despre aceasta lume a speculatiilor pe bursa, care este un soi de joc de noroc dus la alt nivel. Practic, ca simplu mic investitor, trebuie sa fi constient ca in general si aici se aplica regula aia de aur care zice ca sa investesti doar banii pe care esti sigur ca poti sa ii pierzi, pentru ca desi teoretic se bazeaza pe niste cunostiinte, este totusi un mic joc de hazard, putand castiga, dar si pierde, nimic nu e batut in cuie si in general riscul creste in functie cu castigul pe care il targetezi. Pentru mine unul nu a fost un domeniu in care sa pasesc (inca) deoarece nu am acele cunostiinte basice si nici nu ma vad avand rabdare sa jonglez cu tranzactiile, ca sa nu mai zic ca nu am fost niciodata atras de nici un soi de jocuri de noroc, in toata viata mea jucand pana acum de vreo doua ori la LOTO cu sume minime, si eventual am mai tras cate un loz in plic la care am castigat cel mult un alt loc necastigator. laugh E un mod si asta de economisire, dar nu e de mine.

Asadar, economisiti? Cum va tineti sau plasati acele economii?

cum va tineti economiile

18 comentarii la „Economisiti? Cum va tineti economiile?”

  1. Noi nu ne aflăm într-un proces de economisire, sau suntem, nici nu știu clar suntem într-un proces investițional și pre-investitional de anvergură. Momentan avem unde sa stăm, dar nu e casa noastră, nu este că acasă, este provizoriu și se simte. In 2019 chiar înainte de a ne căsători, am achiziționat împreună cu soția un teren pentru care fireste plătim rate. Din fericire rate din astea sa tot ai :)), noroc de doamna mult huiduita a politicii românești și creditul ei fără dobândă smile.

    Acum ne gândim să facem un proiect și de ce nu sa ridicăm casa la roșu, că sa o finalizăm într-un an de zile nu avem șanse din punct de vedere financiar. Deci nu știi dacă economisim, e relativa treabă. Nu am ajuns la comoditatea financiara.

    Răspunde
    • Tu mai degraba esti pe zona de investitii, am fost si eu in zona aia destula vreme, lucrurile se aseaza abia dupa ce te asezi la un loc al tau si iti asiguri necesarul, de acolo incolo abia te poti gandi sa treci pe zona de economisire. smile E de munca si mai ales de facut niste investitii inteligente, dar incetul cu incetul se poate ajunge si acolo unde iti doresti daca ai niste obiective clar definite si o etapizare atenta a lor! Spor si succes! smile

      Răspunde
        • Acum depinde de ce ambitii aia si cat de mult te intinzi, pentru ca si aici e o discutie legata de cheltuielile de intretinere a ce ai dupa ce reusesti sa le ai! 😉 Eu si aici am fost foarte atent, am calculat totul de la bun inceput, de la factura la energie, la incalzirea locuintei, reparatiile de dupa, impozit, etc. smile Aici e o balanta delicata pe care de cele mai multe ori o sar foarte multi din vedere de nu se mai opresc in vecii din tras si munca de sissif ce nu le aduce niciodata linistea si confortul financiar, tocmai ca ce au le consuma cat produc, sau chiar ceva peste. smile Atentie si aici, analizeaza strict ce si cat ai nevoie si cat te costa orice fantezie in plus, atata ca investitie initiala cat si ca si cheltuieli ulterioare! 😉

          Răspunde
          • Pentru mine a fost cea mai dificila sarcina, mai ales ca ai de ales intre util si ce ti’ai dori, sunt doua lucruri care de obicei se cam bat cap in cap. Intr’un final alegerea mea a mers strict pe utilitate, casa construita fiind una mica, ce poate fi incalzita cu un singur foc (3 incaperi) in urma reconfigurarii pe un plan deja existent (cumparasem o casa veche) care sa indeplineasca dezideratul asta si am reusit cumva sa il duc la bun sfarsit. La sacrificiu au intrat in primul rand dimensiunea camerelor care au fost reduse la strict util si in rest m’am concentrat pe izolatiile care sa reduca pe cat posibil facturile la energie atat vara cat si iarna. Au fost mult compromisuri de facut, dar variante nu prea ai, e ori, ori, orice incapere in plus, aducand cheltuieli de minim 30% in plus, atat ca investitie initiala cat mai ales de intretinere ulterioara. Intr’un final desi in teorie imi doream relativ altceva (inclusiv o mica mansarda ce sa tina loc si de camera de oaspeti), a iesit ceva util de care sunt multumit, lasand loc de o eventuala continuare a proiectului pe viitor, desi lucrul asta aproape sigur nu se va mai intampla mai ales ca fii’mea si’a vazut de drumul ei intre timp. Una peste alta, e ok, sunt multumit cu cat am si ce este, de amu imi bat capul doar cu intretinerea care a fost la fel de atent gandita, insa fiind o casuta, in fiecare an ai cate ceva de facut, dar, nah, astea apar si la un apartament si orice alta locuinta in rest. smile
            Spor sa ai si Doamne ajuta sa va iasa totul asa cum va doriti, fie ca strict utilitate fie ca mai mult de atat! smile

  2. Eu ii consider ca buffer p-aia de pe card, la care sa am acces instant. Pana anul asta bufferul fluctua foarte mult pentru ca balanta nu era care trebuie, dar abia acum l-am stabilizat un pic si surplusul trebuie imprastiat un pic.

    Decat sa piarda lupta cu inflatia mai bine… in stanga si in dreapta pana ii blochez in niste imobile.

    Răspunde
    • La mine bufferul e cash la care am acces si mai instant. laugh Anul asta am mentinut balanta prin reducerea cheltuielilor si limitarea pe cat posibil a pierderilor, care din pacate au fost atat din investitiile facute deja, cat mai ales de planurile de investitii pe anul asta, stradania majora fiind sa mentin valoarea bufferului imediat, devalorizarea si inflatia fiind cea mai mare problema aici. Pana acum sa zicem ca e ok.

      Răspunde
  3. Lasă bo$$ că și creditarea are rolul ei în economie…
    mă, legat de ce zici tu sunt doo chestii:
    1. cheltuie mai puțin decât câștigiiar dacă nu ești în stare de treaba asta, aplică metoda 2…
    2.câștigă mai mult decât cheltui.
    Altfel, treaba cu mai multe cofraje e de băgat la cap…cu cât mai multe cu atat mai bine, că dacă nu merge unu, compensează celălalt și important e când tragi linie să fie cu plus….și din plusul ala sa mai cumperi o găina căreia sa-i dai un cofraj să-l umple. Dap…#găinar.

    Răspunde
    • Pai si unde am zis eu ca nu are rolul ei creditarea?! Pentru mine nu este o optiune decat daca este strict ca investitie sau ultimul resort, dar nu am zis ca nu are nici un rost pe nicari.

      In rest, regulile alea de baza ar trebui stiute si aplicate de toata lumea, partea proasta este ca multi nu ai deloc balanta asta echilibrata ca nici macar nu tin cont de ea si multi dintre aia sunt cei care cad in capcana creditarii, aia „pentru nevoi personale” intrand intr’un cerc vicios din care foarte multi cu greu reusesc sa mai iasa, tocmai ca nu aplica cele doua reguli de aur, unii apeland chiar la peticirea unui credit, cu un alt credit.

      Parerea mea e ca niscaiva educatie financiara de baza prin scoli nu ar fi rea deloc, asta daca vom mai avea vreodata scoli.

      Răspunde
  4. Eu inca n-am ajuns cu economiile la nivelul de titluri de stat, bani bagati in imobiliare sau la bursa, ci doar cash in banca, cash in casa, mai multe valute Eur/Usd/Lei si cam aia e toata combinatia.

    Răspunde
    • E o combinatie buna mai ales ca ii tii in mai multe valute, insa problema e ca sunt cam in aceiasi cos. Ar fi bine, poate, sa incerci sa ii misti un pic in mici investii ca sa combati cumva inflatia care a cam galopat in ultima vreme!

      Răspunde
  5. La mine situatia sta complet diferit. In ultimii 2 – 3 ani, dar in special anul asta, m-am educat enorm de mult in acest domeniu, am petrecut sute (daca nu chiar mii) de ore citind, invatand cat mai multe despre acest domeniu.

    Am momentan mai multe investitii facute atat pe BVB, dar in special pe piata internationala. Portofoliul nu e chiar atat de mare momentan, dar creste in fiecare luna.

    Am si niste cash in banca, dar aia e mai mult ca fond de urgenta, in caz ca se intampla ceva neprevazut si am nevoie rapida de acces la niste bani. In rest, aproximativ 20% din venitul meu merge in acele investitii de care mentionam mai sus.

    Am un plan solid si foarte bine gandit. Si consider ca acele multe ore care le-am dedicat educatiei in acest domeniu a fost printre cele mai bune decizii care le-am facut vreodata.

    Răspunde
    • Sa dea Dumneze sa iti iasa planurile asa cum le doresti! Si eu am investit enorm in mine anul asta la nivel de invatare si am evoluat enorm in directia asta! Am un plan dar nu vreau sa fie clar, ca nu asta m’a motivat sa cresc cu ce faceam deja, scrisul, documentarea fiind prioritare. Nu am investit bani, ci am castigat bani din asta multumitor, insa am investit timp, enorm de mult timp si pot sa spun ca sunt pe plus si din punctul asta de vedere! smile

      Răspunde
  6. Eu îmi țin economiile așa cum nu se poate mai prost – cash. Nu-mi place să-mi țin banii în bancă, am motivele mele pentru asta. Cu banii economisiți mă gândesc la mai multe investiții mici în 2021, dar vedem ce ne rezervă noul an..

    Răspunde
    • Nu e atat de rau daca cash’ul ala e impartit in mai multe valute convertibile, euro pentru stabilitate, dolari si franci elventieni pentru ruleta, adica in sensul ca poti sa castigi dar poti sa si pierzi ca sunt mult mai fluctuante si trebuie sa fi atent mereu la asta.

      Bafta si succes in ce ai de gand sa faci! smile

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura