Dupa un referendum absolut istoric tragedia greaca se indreapta inexorabil spre…tragicomic. Pentru politicieni, ca amaratii tot rau o vor duce.
Ice a scris deja un soi de final al tragicomediei, hai sa pun eu punctul la acest final eufemistic.
Practic Tsipras si guvernul elen au capitulat. Ca sunt furious este un deja eufemism…
Dupa ce cu calm l-au ejectat pe Varoufakis capetele luminate de la Atena au dat mana cu Europa si cred ca se va bate palma pentru vreo 60 de bete mari.Mai ales ca Obama si ala din Japonia tocmai le-au tras niste„suturi” diplomatice sa gaseasca dracu’ un compromis si sa tina Grecia in UE ca sa nu se arunce ca fata mare in bratele primului petitor de la… RASARIT.!
Desi economistul sef la FMI Olivier Blanchard avertiza ieri clar ca fara o serioasa negociere asupra restructurarii datoriei orice acord este fara sens, deocamdata o astfel de negociere nu pare sa aiba loc, cel putin nu pentru partea de datorie la UE si ECB. Si pun capu’ jos ca nici nu va avea loc, avand in vedere alegerile care vin in multe din tarile din zona euro. Si mai ales daca luam in considerare aceste declaratii:
„Germany’s economy minister, Sigmar Gabriel, spelled out the danger of giving special treatment to Greece.:Allowing one member to break the rules year after year could be fatal.
Other countries using the euro have poured billions into Greece, and resist fiercely any suggestion that some of that debt should be written off. Then there’s the precedent that would set: Portugal and Ireland, for example, met the terms of their bailouts but still owe billions in emergency loans. They could argue for the same treatment.”That would be the end of the euro, he told reporters on Monday.”
Adica nenea nr. 2 dupa Merkel o spune cu subiect si predicat: NEIN.
In aceste conditii pe greci nu ca ii asteapta ceva rau, pe care credeau ca l-au evitat prin referendumul din 5 iulie, ci ceva infinit mai rau.
Asa arata acum somajul in zona euro si Grecia. Sa vedeti ce misthox va arata in 6 luni de acum inainte.
In fapt, Tsipras tocmai s-a sinucis politic. A facut ce a spus ca nu va face. In loc sa aiba coaie si sa mearga pana la capat, s-a razgandit si a facut stanga-mprejur.Cand inca Grecia, renuntand la euro si revenind la drahma , macar mai avea o speranta de 2 bani de revenire economica. Si tiparind banuti in prostie ar fi avut sansa ca pe o parte din creditori sa ii lase cu pantalonii in vine.
Dar Grecia a uitat acest citat;
There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by sword. The other is by debt." -– John Adams
Imi vine sa cred ca toate fazele astea sunt de fapt urmare a ce se intampla cu maica China.
Dupa ani de sustinuta si frenetica crestere economica si cu o bula imobiliara imensa in spate, economia Chinei a dat semne inca de anul trecut ca o ia la vale. Apoi bula s-a mutat in piata de actiuni, avand in vedere ca imobiliarul gafaia deja vizibil. Apoi Banca Chinei a inceput sa scada dobanda cheie si sa puna presiune pe banci sa deschida larg usile creditarii spre persoane fizice, taind in acelasi timp creditarea intreprinderilor de stat si obligand sute de companii sa se listeze la bursa pentru a strange capital necesar activitatii si platirii datoriilor catre banci.
Bursa Chinei de la Shanghai difera substantial de restul burselor, deoarece 85% din investititori sunt persoane fizice care au investit masiv avand in vedere ca pana acum ceva timp bursa chineza avea randamente uluitoare. Dar de ceva luni bursa a inceput sa scada.
CNN Money are o explicatie:
„Over the past year, investors poured more and more into Chinese markets. Retail investors – think mom and pop, average folks – were the most enthusiastic. A classic bubble developed.
The most compelling theory why the bubble burst: Chinese economic growth is the weakest it’s been since 2009. Share prices got way ahead of growth and company profits, which are actually lower than a year ago.”
Anul trecut investitori din lumea larga dar si un numar mare de chinezi , peste 90 de milioane, au investit enorm si o bula speculativa imensa a crescut in timp record (peste 50% crestere in 11 luni!). Dar cresterea economica este cea mai slaba din 2009 incoace si preturile actiunilor au crecut in timp ce profiturile companiilor au scazut.
Din iunie incoace piata de actiuni chineza a scazut cu peste 30%!! Cea mai neagra zi a fost 3 iulie, cand s-au inregistrat pierderi din valoarea de piata a companiilor listate de peste 2 TRILIOANE DE DOLARI.
Este adevarat ca azi panica pare sa fii luat sfarsit dupa ce Banca Chinei si organismele de reglementare au intervenit masiv ieri si miercuri. Cat a costat treba asta nici nu are rost sa ma gandesc….Practic in doar 1 an statul a renuntat la rolul de actionar in favoarea cetatenilor si a investitorilor institutionali, ca acum sa redevina actionar, pentru ca actiunile vandute ai fost cumparate masiv de companii, banci si institutii de stat.
Daca statul chinez a dorit sa diversifice venitul chinezului de rand, tocmai a esuat. Daca a urmarit sa stranga capital pentru a recapitaliza companiile listate nu prea a reusit, deoarece aceste companii au trebuit sa cumpere acum masiv pentru a restabili piata.
Daca statul chinez a avut in vedere sa foloseasca piata pentru a asigura o evaluare corect a activelor detinute de companiile listate, transparenta in luarea de decizii si raspundere in fata actionarilor pentru a stavili coruptia, risipa si speculatiile imobiliare si a relansa activitatea economica a multor firme, acesta miscare tocmai a esuat.
Cert este ca momentan castelul de nisip pare intarit. Pana la urmatoarea criza…
Eu zic ca (,) comunistul guvern chinez ar cam trebui sa intensifice executiile publice pentru coruptie daca vor sa faca ceva pentru a nu se trezi ca se prabusesc cu tot sistemul dupa ei de or sa ajunga sa il regrete pe MAO si masurile lui genocidare. Dezvoltarea lor este tot o bula care cand va crapa va da peste cap o lume. Ca sa previna asta am vazut ca deja au luat masuri in special pe burse unde au blocat orice vanzari de active ale persoanelor fizice pentru o perioada de 6 luni.