Este presedintele teleghidat de serviciile secrete?

Raspunsul de 1 milion de lei la acesta intrebare cica ar fi DA, dupa parerea unor anumiti oameni de presa.

Intrebarea mai importanta este insa cine este „drona” serviciilor secrete la Cotroceni?

Acesta intrebare, spun aceeasi ziaristi, are un raspuns la fel de evident: Delia Dinu.

 

Este doamna care, de ceva timp, este mai mereu in preajma ficusului, luand locul ravasitoarei.

Ce s-a intamplat recent la Ateneu, cu ocazia preluarii Presedentiei UE, ne arata anvergura doamnei de mai sus.

 

Președintele Iohannis a urcat aseară treptele Ateneului și a intrat în sală umăr la umăr sau chiar cu un ușor avans al acesteia – o încălcare clară a normelor – cu de acum celebra șefă de protocol, Delia Dinu, plasată fix pe locul Primei Doamne. Desigur, protocolul de la ceremonia de prim rang de aseară nu a prevăzut soțiile demnitarilor, dar asta nu explică nici pe departe apariția Deliei Dinu în dreapta președintelui.
De mai multă vreme, românii au remarcat această prezență neobișnuită pe lîngă șeful statului, bătînd-o la scor pe cea a soției sale. Indiferent unde merge Iohannis, umbra lui e Delia Dinu.
Intră asta în atribuțiile unui șef al protocolului?
Nici pe departe.
În SUA, șeful de protocol al președintelui, care e și premier, are cea mai importantă misiune dintre toți omologii la nivel mondial. Dacă un președinte american comite o gafă de protocol, mai în glumă, mai în serios putem vorbi de provocarea unui război. Ori, măcar al unui conflict diplomatic.
Și totuși, nici vorbă ca respectivii șefi ai protocolului (care răspund și de vicepreședinte și de secretarul de stat) să aibă greutatea Deliei Dinu. Rangul lor este de ambasador ori de adjunct de secretar de stat și în majoritatea zdrobitoare a cazurilor chiar sunt la origine diplomați de carieră. Cel mai mult se fac simțiți în vizitele externe ale președintelui, unde vorbim de un protocol al țării gazdă care trebuie respectat (ne amintim gafa Michellei Obama, care i-a pus mîna pe spate Reginei Angliei, contrar uzanțelor, dar nu s-a făcut gaură în cer). În rest, nu sunt chiar atît de importanți și mai niciodată nu sunt vizibili, pentru că postul lor e unul care reclamă maximă discreție.
Dovadă că nu sunt chiar atît de importanți e faptul că unii președinți au funcționat destulă vreme și în absența unui asemenea personaj, Donald Trump fiind printre aceștia.
La noi, în schimb, lucruri ciudate și neavenite s-au petrecut la nivelul administrației prezidențiale.
Acum trei ani, printr-o decizie șoc, Iohannis a ridicat-o pe șefa protocolului la nivel de consilier prezidențial – în premieră post-decembristă absolută -, ceea ce înseamnă rang de ministru plin. Asta, după ce transformase compartimentul de protocol, cum se numea în mandatele anterioare, în departament de sine stătător.
Demn de menționat că Dudu Ionescu, fost ministru al apărării și al internelor, responsabil cu Departamentul Securității Naționale ori Ligia Deca, consilierul pe Educație și Învățămînt și responsabila de marele proiect prezidențial ”România educată”, au doar rangul de consilieri de stat.
Ceea ce înseamnă că Delia Dinu participă automat la ședințele informale, în timp ce sus numiții, doar dacă sunt chemați.
De ce a fost nevoie de asemenea avansare a rămas pînă azi un mister.
În același an, mai asistam la o decizie stupefiantă: Iohannis a desființat cancelaria prezidențială, România devenind, probabil, singura țară din lume fără așa ceva. De atunci, de cabinet răspund două consiliere cvasi-anonime, deși postul respectiv a fost deținut, după revoluție, de nume sonore, precum Vasile Ionel, Ioan Talpeș, Dorin Marian, Cristian Diaconescu, Elena Udrea ori Cătălin Avramescu.
Interesant de punctat, în mandatul lui Băsescu, șeful de protocol se subordona Cancelariei Prezidențiale.
La Cotroceni, tot în 2016, a fost desemnată o purtătoare de cuvînt, Mădălina Dobrovolschi – post extrem de important peste tot în lume – care la scurtă vreme a rămas însărcinată și a dispărut aproape total din peisaj.
Administrația Prezidențială a devenit un loc închis opiniei publice. Nu se știe niciodată dacă președintele e la slujbă sau plecat prin țară, consilierii prezidențiali, indiferent de rang, sunt figuri șterse sau cu activități netransparente, se vine și se pleacă din funcții fără prea multe explicații, ceea ce lasă loc pentru nenumărate explicații.

Ascensiunea responsabilei cu cafele, apă plată, ținute și invitații la recepții a fost fulminanta, ajungand umbra președintelui, lucru pe care presa îl remarcă din ce în ce mai des.
O umbră care provine dintr-un serviciu secret, SPP, e fiica unui general, are 43 de ani, e necăsătorită și e concitadină cu președintele.

Nimeni nu intră și nu iese din Palatul Cotroceni fără știrea și acordul ei, iar după fiecare eveniment cotrocenist, urmărește atent înregistrările video pentru a verifica dacă nu cumva cineva a intrat peste capul ei. Niciun consilier, indiferent de rang, nu îndrăznește să aducă vreun invitat în instituție fără a-i cere acordul în prealabil. La despărțirea de Băsescu, Delia Dinu plîngea în fața Cotrocenilor, dar alți consilieri ai acestuia își aminteau că, în perioada suspendării din 2012, cînd mulți dintre ei îl urmaseră pe președinte în ”exil”, la garaj, ea se lipise fără probleme de interimarul Crin Antonescu.

Dincolo de asta, se naște întrebarea dacă nu cumva Iohannis a desființat Cancelaria Prezidențială cu totul tocmai pentru a o ”elibera” pe Dinu din chingi.
De ce este Delia Dinu nelipsită de lîngă președinte, la un pas de a-l lua și de braț la un moment dat, la cum evoluează lucrurile? Asta, în condițiile în care niciun alt demnitar, indiferent de rang, nu merge cu șeful protocolului după el.
Nu se știe.
Ne amintim însă o poveste cu iz de veridicitate care a circulat cu niște ani în urmă.
Anume că plecarea Elenei Udrea de la Cotroceni, din funcția de consilier de stat (și nu prezidențial, precum Dinu) s-ar fi produs în urma unor aranjamente ale sistemului, care realizase că un personaj care ajunge să dețină o prea mare influență asupra președintelui poate prezenta un potențial pericol pentru servicii.
Chiar Udrea a spus de nenumărate ori că devenise o sursă alternativă importantă de informații pentru Traian Băsescu, ceea ce a deranjat serviciile secrete.
În acest caz, se pune întrebarea cum de prezența Deliei Dinu pe lîngă actualul președinte nu deranjează serviciile secrete?

Și care să fie, oare, adevăratul ei rol pe lîngă Klaus Iohannis?

Acela de a-l ține atent și pas cu pas sub control, știute fiind unele ieșiri cam neortodoxe ale șefului statului, sau altul?

Sursa.

Incurcate mai sunt culoarele puterii in Romania…

 

4 comentarii la „Este presedintele teleghidat de serviciile secrete?”

  1. Ca mutalaul e teleghidat, nu incape discutie .. are doar un microcontroller amarat care-l ajuta sa spuna silabisit cate ceva, plus comunicatia via usb, ca pe wifi ecraneaza semnalul cu capul sau de tinichea .. ca sa nu se vada cablul cand se deplaseaza, madama joaca rolul de port usb in miscare .. fereasca dumnezeu sa se impiedice unul dintre ei .. cat despre cine da comenzile, sri, dupa cate stim, e doar un prestator de servicii, cum singuri declarau in cazul dna, desi isi baga si dorinte proprii in stiva cu comenzi catre androizii teleghidati ..

    Răspunde
    • Pai nu stiu daca mai era cineva normal la toti creieri capului sa nu se prinda ca asta e doar o marioneta a unora. Era logic sa ii puna o gradata sa aiba grija de el. :)))

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura