Anul acesta nu m-am uitat la televauzor din motive ce le voi explica mai jos. Bombardamentul media al reclamelor de Craciun, al”sarbatoririi” in mod „traditional”, al bucatelor„traditionale” , al mesei’imbeslsugate” pregatita la pensiune si al petrecerilor de Craciun in discoteci cu sexy craciunite mai mult dezbracate, punctate de stiri cu morti, raniti si betivi si mesajele ” pline de urari” ale politicienilor este absolut ingretesotar si deloc intamplator si foarte commercial.
Imbuibarea, bagatul la mat, bautul a’N’kile de vin si palinca si intinsul meselor ce stau sa se rupa sub halci de carnuri, platouri cu salata „bioeuf”, muraturi si tone de prajituri si tone de cadouri NU AU NIMIC DE-A FACE CU CRACIUNUL, ci cu largile buzunare ale comerciantilor, televiziunilor si agentiilor de publicitate si, evident, al doctorilor si farmaciilor, caci acolo se ajunge inevitabil dupa excese.
In primul rand inaintea Craciunul se tine post – cu exceptia celor bolnavi. Aceasta perioada este de fapt o perioada de cumpatare si abstinenta. In mod evident perioada de dupa nu era urmata de excese ci doar de un trai mai imbelsugat dar nu excesiv. Porcul sacrificat si preparat trebuia sa ajunga pana la inceputul postului Pastelui si nu pana in Anul nou!
In al doilea rand se succedau mai multe momente in cadrul acestui post pe care cred ca un teolog vi le-ar explica mai bine. ICE v-a povestit de Ignat si de pomana porcului, care nu era o masa de carne cum se face azi ci o masa de post.
Momentul culminant al perioadei incepea in 23 decembrie odata cu inceputul colindisului, la care in trecut participa intreaga comunitate, finalul fiind slujba de Craciun, ce semnifica sfarsitul postului. Abia atunci oamenii mergeau acasa si intindeau o masa in familie la pranz. Totul in cumpatare si retinere, nu in chefuri si petreceri orgioase.
Bradul la romani a existat, dar nu impodobit, care este ceva recent, cam de la 1880 incoace.
Dupa cum v-am povestit nu exista mos Craciun ci mos Nicolae, traditional de Craciun nu se dadeau cadouri.
In fapt, toate cele vedeti azi ca asa-zise traditii de Craciun nu sunt traditii de Craciun.
Mai multe despre intreaga istorie a Craciunului si alterarea ei in timp a scris Ice aici.
In fine, lumea m-a omorat cu „sa ascult colinde traditionale de Craciun” si , apoteotic, „SA FIM MAI BUNI!”.
Nu existau colinde de Craciun. Se mergea in colindis si se faceau urari – oratii in limbaj academic – cu rol de protectie, de fertilitate, de alungare a spiritelor rele. Nu intamplator se pleca in colindis de solstitiu de iarna, noaptea cea mai lunga din an, iar colindatorii vesteau lumina, alungau intunericul si, evident, aducea vestea buna: nasterea Mantuitorului. Spre epoca recenta aceste oratii au fost numite colinde. In plus, multe dintre aceste colinde sunt creatii culte, care nu au legatura cu oratiile adevarate. In fapt, obiceiul colindisului se stinge treptat si ii ia locul o caricature dezagreabila.
In fine, trebuie sa fim buni tot timpul!
Va rog a ma contrazice fara nicio suparare!
ŢŢ”.Ţ..pomana porcului, care nu era o masa de carne cum se face azi ci o masa de post.”ŢŢ
Glumesti ?
Pai cine mai crede in Mos Craciun e un mare mincinos, iar daca mai si propovaduieste la altii existenta lui, asta este o si mai mare timpenie. Cautati va rog, si o sa vedeti cine este de fapt Mos Craciun, de care va tot bucurati atita ca niste fraieri. Au reusit ca inventia lor pentru a creste vinzarile, sa cucereasca toata lumea. Pentru ca Mos Craciun este o scorneala a celor de la Coca Cola !!! Si toti care il lauda si il preamaresc pe acest Mos o fac pentru ca sint niste inconstienti, pur si simplu in ignoranta lor totala nu vor sa accepte asa ceva, si fac in continuare reclama gratuita pentru Coca Cola. Nu confundati Colinzile cu Mos Craciun, sint chestii total diferite, Colindele sint obiceiuri vechi, de fapt Colinditele sint adevaratele obiceiuri (nici eu nu am stiut). Acest concept inventat al Mosului are doar rolul de a creste vinzarile la magazine, ceea ce de fapt asa au ajuns toate sarbatorile: cu ocazia, si cu ocazia si cu ocazia va invitam sa faceti cumparaturi, sa va laudati cu cosurile pline de cumparaturi xa sa mòara de invidie toti ce se uita la tine, aveti ocazia sa vedeti la tembelizor programe de cretinizat mintile, in discoteci cinta colinzi pe muzica dance cu bikinei tremurind la vedere, feisbuckkul e plin de mincarea ce urmeaza sa fie mincata, dar si de borituri ocazionate de prea multa mincare, pfff, o nebunie generala. Dar adevarata semnificatie a Craciunului, a sarbatorilor de iarna si a sarbatorilor in general, spiritul lor mai exista ?! Mai. Dar din ce in ce mai slab. Pentru ca oamenii care mai stiu cu adevarat ce semnifica sarbatorile se sting incet incet. Si daca stau si ma uit afara, as putea sa spun chiar si Pasti Fericit, pentru ca vremea e de primavara (nici vremea nu mai tine cu noi) si reclamele sint aceleasi. Di buna sama m-am dilit…
nu glumesc deloc. Ignatul cade in 20 decembrie, adica in post; dupa sacrificare, transare si preparare gazda invita la o masa pe cei ce ajutasera, adica la pomana porcului, o masa cu bucate de post.
Exista insa zone din Romania unde se taie porci si intre Craciun si sf Vasile. Atunci putem vorbi ca se serveste pomana porcului cunoscuta de toata lumea gatita din carnea animalului sa crificat.
Bineinteles, azi oamenii nu prea mai tin cont si calca postul.
|Frate Sunshine da bine le zici. Ce zice de dileala maxima de zilele astea, ca s-a batut recorduri la saltat carnete, chemat salvari si internari pentru toxinfectii alimentare? Nu mai exista cumpatare, sobrietate si decenta, ceea ce de fapt definea sarbatoarea nasterii Mantuitorului. Azi avem campionat national la betivaneala, bagat la mat si borat prin santuri si nu-I decat avansul, ca urmeaza : sf Stefan, Revelionul, sf Vasile si sf Ion, prilejuri de nio ospete pantagruelice.
Nu-I de mirare ca retelistii rad in barba satisfacuti…
Da ce e aici fratilor, adunarea Grinchilor?
Si acei care taie porcul in post nu gusta nimic atunci cand prepara carnatii, caltabosii ?
Nuuu, ei taie porcul si apoi arunca preparatele pentru ca e post.
Cred ca m-am facut gresit inteles. Eu nu sunt nici Grinch nici Gigi contra, fiecare face cum vrea. Personal, si accentuez acest lucru, nu tin post, din motive medicale, fix asta mi-ar mai trebui ca in rest le am pe toate.
Eu am tinut sa va explic cam cum era Craciunul autentic.
Petre, aici depinde .
Nu, in mod evident nu, gospodarii taiau porcul ca sa aiba ce manca cam pana spre postul Pastelui si sa nu uitam ca cine tineau si posturile saptamanale chiar tinea dintr-un porc pana la Pasti.
Azi nu se mai tine cont de nimic si se calca postul facand pomana porcului direct.
Exista si relatari ca nici in trecut nu ar fi fost sfinti peste tot si se mai calca postul in ziua de Ignat, dar nu sistematic ca astazi.
Parerea mea este ca in general stilul traditional de viata si de a sarbatori diverse evenimente, inclusiv sarbatoarea Nasterii Domnului, au cam apus in Romania.
Bineinteles cum sarbatorim este la alegerea fiecaruia, eu personal prefer in familie si la tara, la oras mi se pare totul atat de kitsch si de comercial, de abia astept sa fug de oras de sarbatori sau cand am liber…
Sunt traditii si traditii, dar traditiile romanesti atunci cand vine vorba de Craciun sunt unice si da, sunt faine, faine si iar faine. Ca nu sunt traditii vechi de cand lumea asta este altceva. Dar mai nou Craciunul e foarte comercial, cel putin in alte tari, dar si in Romania. Craciunul se tine cu adevarat pe la satele din Maramures, asa am vazut eu.
Razvane, in Maramures este totul mai comercial decat pare pentru ca traditiile alea sunt traditii pentru turisti ca in toate locurile dealtfel. Nu stiu cat s’a mai pastrat din original …. faptul ca se imbraca in straie (aproximativ) traditionale, taie un porc la pensiune unde servesc tuica fiarta acompaniati de niste lalaituri folclorice … nu inseamna traditii.