Festivale ad-hoc fara cap si fara coada

Zilele trecute s’a desfasurat un nou festival medieval la Castelul din Hunedoara. Imi plac genul asta de festivale, anii trecuti nu le’am ratat, dar desi in aparenta faptul ca se tin este un lucru bun, in practica acolo te lovesti de lipsa oricarei organizari concrete, lucru care te face intr’un final sa renunti la a te mai duce, cum a fost si in cazul meu.

Prima problema este legata de numarul celor care participa ca spectatori la asemenea spectacole. Fiind intrarea libera, bineinteles ca se creaza o busculada de nedescris mai ales cand intr’o incinta ce poate gazdui cat de cat confortabil cateva sute de oameni, ajung sa se inghesuie deloc confortabil cateva mii. Lucrul asta nu este deloc bun pentru nimeni in primul rand numeroaselor probleme care pot aparea (ganditi’va la o eventuala evacuare in caz de urgenta) si in al doilea rand din punct de vedere al unui oareacarui confort ca sa poti urmari desfasurarea unor asemenea spectacole care se tin de obicei (in cazul dat) in curtea interioara a castelului unde pentru a prinde un loc cat de cat ok sa vezi ceva, trebuie sa te protapesti acolo cu ore bune inainte …

O solutie ar fi limitarea accesului prin introducerea unor abonamente speciale care sa poata fi achizitionate din timp de doritori, in felul asta se poate evita busculada iar cei care merg acolo si pentru altceva decat selfiuri s’ar putea bucura de ceva. O alta treaba buna ar fi daca s’ar respecta si programul anuntat, pentru ca de obicei acesta sufera amanari de ora destul de serioase, sau chiar anulari din motive pe care eu nu prea le inteleg decat tot ca proasta organizare. E aiurea sa bati cateva sute de kilometrii sa participi la ceva, sa iti faci si niste calcule de timp (dus/intors) si fie sa nu mai poti sta (din lipsa de timp) pana au ei chef sa faca programul pentru care te’ai dus, fie pur si simplu … te trezesti ca au anulat anumite parti din el fara a anunta ceva in sensul asta. De asemenea nu ar fi rau sa puna la ore ceva mai decente cele mai intersante parti ale programului … cum ar fi in cursul zilei cand nu se intampla mai nimic si nu sa le inghesuie toate seara tarziu cand doar localnicii isi mai pot permite luxul sa le urmareasca.

Cum ziceam la inceputul acestui post, nu este un lucru deloc rau ca se organizeaza asemenea evenimente ba chiar dimpotriva. Ce lipseste este insa organizarea lasata la voia intamplarii. De asemenea, daca tot faci 3 zile de festival, pai incearca sa umpli acele 3 zile cu ceva mai mult decat nimic in cursul zilei si un moment culminant seara tarziu. La inceputuri am inteles ca exista o oarecare lipsa de experienta … dar de atunci nici ca s’a vazut vreo evolutie.

Ati participat la asemenea evenimente? Pe unde? Cum vi s’au parut mai ales din punctul de vedere al organizarii?

2 comentarii la „Festivale ad-hoc fara cap si fara coada”

  1. Noi avem la Avrig doua festivaluri de muzica populara: Florile Oltului si Mostenire din Batrani. In trecut ambele se organizau duminica dupa ce iesea lumea de la biserica si pana seara tarziu. A fost o vreme cand se organizau in curtea scolii generale intr-un loc suficient de mare incat sa incapa toata lumea, numai ca pe la inceputul anilor 2000 un primar de la PSD cu o echipa relativ tanara a decis sa transforme Florile Oltului intr-un festival al tuturor si astfel a extins programul festivalului care acum dura 3 zile si in toate 3 zilele era dupamiaza. Vineri era discoteca in aer liber, sambata artisti de muzica usoara (in general pop si rock si asta era un lucru excelent pentru ca promova trupe locale) si duminica era muzica populara ca si inainte de altfel. Tot atunci au mutat festivalul din curtea scolii (ce intrase intr-o disputa privind proprietatea in urma unei revendicari) in centrul orasului intr-o piata ce era adeseori neincapatoare. Chiar si asa vreo 2-3 ani a fost acceptabil pana cand s-au aratat interesati de festival fel de fel de bisnitari si buticari si s-au adus o sumedenie de atractii care au restrans si mai mult spatiul pentru public.
    Toate astea coroborate cu lipsa grupurilor sanitare sau numarul mic de grupuri sanitare si mai ales cu lipsa de civilizatie a multora a transformat festivalul in cauza intr-un chin pentru locatarii din imediata vecinatate. Si dupa cateva plangeri in acest sens si dupa ce s-a constatat ca dintr-un festival traditional s-a ajuns la un kitsch de nedescris cei de la departamentul judetean de cultura si patrimoniu au decis sa dezafilieze orasul daca nu se elimina partea mizerabila a lui. Asa s-a revenit la modelul vechi cu festivalul folcloric de duminica ce evident nu are foarte mare cautare.
    Si totusi festivalul putea sa fie reusit daca principala problema a organizatorilor nu era sa sifoneze banii…

    Răspunde
  2. Pai si pe aici in afara de capital electoral „am facut, am dres” (de parca masa a construit castelul ala …) si bani sifonati pe motiv ca „am facut, am dres” … ce crezi ca e? Daca acolo era un festival folcloric de traditie e o treaba (ajuns probabil ca alte „zile ale orasului”), dar aici e un monument istoric de mare valoare vizitat de zeci de mii de turisti anual … pai daca tot faci ceva de genul asta … fa in pana mea de dai Doamne. Cam asa a fost si la Sighisoara, pana s’a ajuns de „festivalul” ala nu se mai tine deloc din cate am inteles.

    P0l@ mea, avem de toate, dar degeaba!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura