Ghidul pacatosului in Muntele Athos – pregatirile si plecarea

Cu vreo doua luni inainte primisem confirmarea ca urmeaza sa merg in Athos in cadrul unui grup restrans, lucru ce s’a dovedit mai mult decat benefic in cele din urma, motivele le veti afla pe parcurs.

Inca de atunci am inceput si pregatirile, de care in mare parte s’a ocupat fratele meu Radu, care este si preot, cea mai importanta parte fiind obtinerea Diamonitirion’ului …

Care practic reprezinta garantia accesului tau in Sfantul Munte, in esenta fiind o invitatie din partea uneia dintre Manastiri pentru a face acest lucru. Fara acest document, nu ai cum sa ajungi in munte si nici sa intri la vreo manastire! A doua parte grea o reprezinta obtinerea rezervarilor de cazare la manastiri, pe care le puteti face telefonic inainte de a pleca, insa asta nu inseamna ca acolo nu puteti intampina totusi probleme, mai ales daca rezervarile sunt facute cu multa vreme inainte iar la manastirile respective au ajuns alti pelerini lipsiti de bun simt ce nu au facut aceste rezervari si i’au pus pe calugari in situatia complicata de a nu ii putea refuza.

Pregatirea bagajelor:

Asigurati’va ca aveti la dispozitie un rucsac mic pe care sa il puteti lua in spate! Evitati gentile de mana, trolerele sau geamantanele, pentru ca o sa va chinuiti crunt cu ele! Un rucsac in genul celui de aici este ideal, mie unul mi’a ajuns asta …In care am inghesuit tot necesarul reprezentat de …

  • haine de schimb;
  • lenjerie intima;
  • ciorapi;
  • articole de igiena personala (sapun/pasta de dinti/periuta de dinti/ata dentara/deodorant/prosop)
  • o mica trusa de urgente medicale;
  • mancare/tigari/cafea;
  • alte obiecte de uz personal: un cutit elvetian (biceag)/pahar/lingurita … etc.

Stabilirea traseului:

Urmatoarea etapa a fost stabilirea traseului pana in Grecia, respectiv Portul Ouranopoli via Tesalonic (1100km din fata portii) …

In cazul nostru (plecand din vestul tarii) am ales traseul cu iesire pe la Oravita, punctul de frontiera Naidas (Romania) ->Nis (Serbia) -> Skopje (Macedonia) -> Tesalonic (Grecia) -> Ouranopoli. Am ales acest traseu in detrimentul Bulgariei datorita drumurilor mult mai bune, pe partea asta (mai putin pe la iesirea de la Portile de Fier) 90% din Serbia si Macedonia le faceti doar in regim de autostrada, ambele tari stand foarte bine la acest capitol. Ca taxe de autostrada, cel mai putin am platit 50 de centi in Macedonia, iar cel mai mult 5 Euro prin Serbia pentru o bucata foarte lunga. In total, adunat la un loc am platit undeva in jurul a ~20EU dus intors. Ca tot am ajuns la capitolul autostrazi si plata lor, asigurati’va ca aveti la voi bani marunti si cat mai fixi, recomandate fiind monedele de 1-2EU si cele de 50 centi, nu primesc monede mai mici de atat! Daca platiti cu hartii mai mari, problema e ca s’ar putea sa nu aiba sa va dea rest si in felul asta sa va oblige cumva sa renuntati la el, sau sa va dea in moneda lor cu care nu prea aveti ce face ulterior!

Trecerea pe la punctele de frontiera:

In principiu nu ar trebui sa intampinati mari probleme daca aveti la voi cartile de indentitate valabile si actele masinii plus asigurarea insotita de cartea verde …

 

Ca tot veni vorba de asigurare, nu uitati inainte sa plecati din tara sa va faceti si o asigurare de calatorie care costa in jurul a 30lei, dar va poate scutii de multe belele ce pot aparea!

Ajungerea la destinatie:

Dupa 1100km in cazul nostru si vreo 15 ore cu tot cu pauze, am ajuns in Ouranopoli dimineata pe la ora 6, gasind loc fara probleme in parcarea platita de langa port. Teoretic, ati putea lasa masina si in alta parte, practic insa exista riscuri destul de mari, unul dintre ele fiind reprezentat de suspendarea numerelor de inmatricularea pana la plata unei amenzi destul de usturatoare! Noi am platit 19EU pentru 6 zile, poate parea mult, insa parcarea este pazita iar riscul ridicarii masinii sau al numerelor de inmatriculare, inexistent!

Din nefericire, Grecia ne’a intampinat cu ploaie insotita de un vant puternic si rece …

Dar lucrul asta nu ne’a speriat, mai ales dupa ce am vazut ca marea este destul de calma, asta asigurandu’ne ca nu va fi suspendata cursa FerryBoat’ului pe care urma sa il luam pentru a ajunge in Munte …

 

Desi pare idilica povestea … abia de aici inainte incepe batalia pacatosului pentru cucerirea Sfantului Munte!  laugh

Mai multe, in episodul urmator …

Intrebari ceva, pana aici? laugh


Toate episoadele aici.

13 comentarii la „Ghidul pacatosului in Muntele Athos – pregatirile si plecarea”

  1. Redoo, de la colegi care au fost, este o tara superba, dar care, momentan, traverseaza o puternica criza politica, asa ca nu as sfatui sa te duci in sejur acolo anul asta. Albania in schimb devine preferat multora in detrimentul Greciei si al Croatiei, am vazut poze n de acolo si pare o destinatie foarte ok.
    Totusi, daca as avea bani, as lua avionul…

    Răspunde
  2. Din masina si cat am apucat sa vad, mi s’a parut a fi o tara ok. Ne’am oprit pe la benzinariile lor, s’au dovedit amabili si deschisi. In ce priveste partea turistica … e o tara care merita vazuta, am vazut de’a lungul autostrazii tot soiul de panouri indicatoare cu obiective turistice de vizitat.

    Răspunde
  3. Macedonia este o tara superba, ai ce vedea, dar sa te tina buzunarul, picioarele si sa ai timp.
    Muntenegru si Croatia , desi sunt si mai ok, mi se par scumpe.

    Răspunde
  4. Hai Vasile, ca din respect pentru tine care te’ai chinuit sa le citesti batjocurite de mizeriile alea de la hosting’ul de poze si restul cititorilor am facut un efort sa refac de vreo 5 ore postarile si am reusit! bb

    Ca sa raspund la intrebarea ta:

    Intrarea in Athos se face doar si numai in baza unui Diamonitirion, pe care il poti obtine doar dupa ce iti rezolvi de primire la cate o manastire in toate cele 3 (4) zile cate poti sta pe munte! Daca te uiti atent la cel document, in partea de jos sunt trecute manastirile care te primesc alaturi de semnatura starostelui …

    Practic, prin aceasta semnatura si accept, ei isi asuma responsabilitatea pentru tine pe acel munte, tocmai de aia nu se obtine usor si oricum acel document! Pe langa asta, pe munte exista o Politie a Muntelui foarte stricta si cu reguli destul de clare desi dubios de invizibila in rest.

    In concluzie raspunsul este unul simplu: nu ai unde campa pe munte si nici nu este permis lucrul asta nefiind o zona turistica in care fiecare isi face de cap. smile Daca refuzi confortul unui pat pe care il ai rezervat (e cu dus si intors aici, dupa cum am si scris laugh ) atunci singura cale sa dormi in natura este sa cauti pusnicii si sa incerci sa „tragi” la ei, dar e destul de greu pentru ca traiesc intr’o saracie lucie in locuri foarte retrase si niste chiliiute foarte mici. smile

    P.S. Ca si idee in rest: muntele nu este inspre deloc prietenos cu oamenii! Vara este extrem de arid si stancos, iarna este la fel de arid si friguros, in ciuda faptului ca este in zona mediteraniana. Tocmai de aceea, vizitele pelerinilor sunt recomadate la inceput de primavara, sau inceput de toamna.

    Răspunde
    • Multumesc!
      In parte am citit multe despre Athos, cunosc povesti despre Athos de inainte de ’89, chiar din familie, am un unchi preot care a sta 5 ani pe Munte. Personal nu am fost pasionat niciodata de turismul strict religios, in general vreau sa vad locuri impreuna cu familia si de aceea vizavi de Athos m-a deranjat Legea Avaton, asa ca pe lista aia de care am scris pe aici acest Loc e pe undeva mai la urma.

      Răspunde
  5. Athos este un loc deosebit cu o mare incarcatura spirituala dincolo de dogme. Acolo fiecare ajunge dupa cum il duce inima si din motive pe care le considera importante pentru el. Eu am mers fara nici o idee preconceputa sau gand … pur si simplu mi’am dus ca mi’am dorit si asa cum am scris la finalul postarilor am ales sa ma bucur de fiecare clipa de acolo fara a face turism religios si fara a fi vreun habotnic, scrierile mele stand marturie iar epilogul dovada. laugh

    In ce priveste legea la care faci referire, adica cea care interzice femilor sa ajunga acolo, este o lege absolut necesara si sper sa ramana asa! Nu este un loc potrivit pentru femei si nici pentru familii, acolo te duci sa te linistesti fie ca in gand fie ca in suflet. Femeile si copii nu ar face decat sa tulbure linistea acelor locuri si mai ales pe monarhii care au ales calea pusniciei, cunoscand caracterul schimbator al fiilor omului, dupa cum invatatura le zice …

    „Eu insa va spun voua: Ca oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Mt. 5, 28). smile

    E casa lor, locul unde si’au gasit linistea, trebuie respectat asta! Pentru turism cu famiile, exista restul Greciei si al lumii … ei au doar atat. smile

    Eu zic sa nu iti mai bati capul si doar sa te duci! Importanta este compania, a mea a fost extraordinara, dupa patru zile intorcandu’ne ca prieteni pe viata dupa ce am impartasind superba experienta a celor patru zile. Daca ajuta Dmnezeu, nu cred ca ma pot abtine sa nu mai dau o tura pe acolo si la anul pentru ca iti creaza o dependenta ciudata. smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura